Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Jak zrobić zdjęcia na imprezie 50 ze swiatlem 1.8?
Napisano 04 styczeń 2012 - 17:34
Napisano 04 styczeń 2012 - 17:40
http://www.forumphot...ecia-w-klubach/
Napisano 04 styczeń 2012 - 18:23
Napisano 04 styczeń 2012 - 18:30
Zdjęć w klubach zrobiłem trochę, i na użycie 50mm mało kiedy miałem miejsce.
Napisano 04 styczeń 2012 - 18:36
Napisano 04 styczeń 2012 - 18:37
Napisano 04 styczeń 2012 - 19:10
Zależy od oświetlenia sali , jesli ciemniej no to wyższe iso , widze ze masz d60 a z iso bedzie kłopot , wiec czas 1/100 przynajmniej jakąs dynamikę pokażesz
http://bartlomiejkiepas.pl Fotografia Ślubna Wrocław
Napisano 04 styczeń 2012 - 19:18
Użytkownik westi dnia 04 styczeń 2012 - 19:10 napisał
Zależy od oświetlenia sali , jesli ciemniej no to wyższe iso , widze ze masz d60 a z iso bedzie kłopot , wiec czas 1/100 przynajmniej jakąs dynamikę pokażesz
Teraz używam canona 30d, tak wyjątkowo. Dziękuje bardzo za rady:)
Napisano 04 styczeń 2012 - 20:02
Łap jak najwięcej światła zastanego. Przysłona 1,8 lub 2, czas w zależności od efektów 1/40-1/100s, ISO jakie wychodzi (800 w górę w zależności od oświetlenia) i lampa z korektą -2 EV. Nie powinno być jej bardzo widać. Najlepiej by było jeszcze lampkę od kogoś pożyczyć.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 04 styczeń 2012 - 20:13
masz 50 1.8, jak piszesz dostałeś go przed chwilą ? zapewne cieszysz się jak ja, kiedy go kupowałem
wiesz co było potem ? potem było wkurzenie, że by objąć osobe muszę odchodzić daleko
masz zrobić kilka osób w klubie ?
klub jest duży, nikt nie wejdzie jak cofniesz się 8 metrów by objąć kilka osób ?
no własnie
dlatego moja rada prywatna - lepiej było kupić Tamrona 17-50 f 2.8
czemu ? bo 2.8 i bo np. na 20mm, na 30 mm możesz robić
Twoim problemem będzie odległość na jaką musisz odejść, a w klubie ludzie będą Ci wchodzić w kadr, wbiegać, tańczyć, albo już nie będzie miejsca by odejść bo ściana
kolejna porada - może lepiej ten cholerny kit użyć, co z tego, że ciemny, ma stabilizację chyba ?
mniejsza ogniskowa - mniej trzeba odchodzić,
ISO duże, lampa wbudowana na drugą kurtynę lekko doświetli, staraj się by ludzie stali ze światłem a nie pod światło (to klubowe)
staraj się jakoś by ręce się nie trzęsły,
dobra i mocna lampa by się przydała owszem, ale skoro nie masz, to musisz się ratować wysokim ISO i trzymaniem aparatu w miarę pewnie
ja na wesela (a 5 obsługiwałem póki co) biorę 17-55 2.8 , miałem kiedyś 50 1.4 ale sprzedałem bo poza kilkoma portretami dziewczyny, nie znajdowałem dla niego zastosowań, praktycznie wszędzie było za wąsko , w przypadku np. ciemnych muzeów odejście o kilka metrów by objąć zbroję rycerza kończyło się tym, że ktoś mi wchodził , wbiegał jakis gnom, na dodatek 50 mm *1.6=80 mm ogniskowej, a co za tym idzie trzęsienie rąk ma znaczenie (bo im dłuższa ogniskowa tym drobniejsze poruszenie kątowe wywołuje zatrzęsienie obrazu, jest nawet taka zasada, że czas powinien być przynajmniej odwrotnością ogniskowej, np. dla 80 mm 1/80 sekundy dla przeciętnego homo sapiens bez stabilizacji)
kupiłeś 50mm 1.8 kierując się "fajnie, jasno", ciekaw jestem czy Ci się sprawdzi w klubie (jeśli nie będziesz robił portretowych i popierś), mi się najlepiej sprawdza 17-55 2.8, bo obejmie więcej, a to, że 2.8 a nie 1.4, cóż... ale przynajmniej obejmę coś a nie zawsze można odejść
mocna lampa nie rozwiązała by wszystkich Twoich problemów, czemu ?
bo jakbyś walnął nią mocno, to oświetlenie klubu, kolorofony, lasery, dyskoteka, kula - te światła by zginęły, były by białe twarze , nie było by kolorowych świateł na ludziach, nie było by snopów światła
jutro wieczorem wstawię parę zdjęć dla przykładu (jak dalej będziesz zainteresowany) bo wrócę do domu gdzie mam kompa swojego (i zobaczysz o co mi biega z tym oświetleniem naturalnym klubu, które nie można zgasić mocną lampą co zaślepi wszystko i zabije atmosferę klubu)
Napisano 04 styczeń 2012 - 20:39
Nie no ja się nie śmieje ale stary dobry jesteś.
Napisano 04 styczeń 2012 - 20:54