Jak zrobić zdjęcia na imprezie 50 ze swiatlem 1.8? - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Jak zrobić zdjęcia na imprezie 50 ze swiatlem 1.8?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ameliee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 19
  • SprzętNikon D60

Napisano 04 styczeń 2012 - 17:34

Witam, potrzebuje zorbić zdjęcia na 18, dysponuje tylko obiekywem 50mm z 1.8f i 18-55. Wiem, ze bez lampy cudów nie zorbie, ale potrzeba mi w miare mozliwosci jak najlepszych zdjęc tym co mam. (potem obróbką jakos sie je poprawi) Dlatego prosze o rady jakie parametry ustawic, gdyż obiektyw dostałam dopiero przed chwilą i nie mam czasu zeby sama do tego dochodzić. Z gory dziekuje za pomoc:))
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dadziuk 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 639
  • LokalizacjaBiałystok
  • SprzętSony

Napisano 04 styczeń 2012 - 17:40

Będzie ciężko, parametry w zależności od warunków. Zdjęcia robisz za darmo?

http://www.forumphot...ecia-w-klubach/
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ameliee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 19
  • SprzętNikon D60

Napisano 04 styczeń 2012 - 18:23

tak za darmo, ale to nie zmienia fakty, ze chcialabym zeby cokolwiek z tego wyszlo. a ew. gdybym użyla lampy wbudowanej?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Dadziuk 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 639
  • LokalizacjaBiałystok
  • SprzętSony

Napisano 04 styczeń 2012 - 18:30

Innego wyjścia nie masz, ewentualnie spróbuj trochę czymś zmiękczyć to światło.

Zdjęć w klubach zrobiłem trochę, i na użycie 50mm mało kiedy miałem miejsce.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   4kasia4 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2247
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • SprzętCanon 7d

Napisano 04 styczeń 2012 - 18:31

Rób w raw-ach, później łatwiej coś z nich wyciągnąć.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Chantell 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 466
  • Lokalizacja-

Napisano 04 styczeń 2012 - 18:36

Może spróbuj na lampę dyfuzor zrobić, będzie lepiej rozpraszać światło
Zapraszam do galerii: http://www.forumphot.../viewtopic.php? ... 1e9#134002
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ameliee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 19
  • SprzętNikon D60

Napisano 04 styczeń 2012 - 18:37

a możecie mi coś doradzić jeśli chodzi o parametry przy tej wbudowanej lampie? tzn. jakiego uzywac trybu, co mozna zmienic w parametrach tej lampy
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   dziadzior 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 998
  • LokalizacjaZdolny Sląsk
  • SprzętNikon

Napisano 04 styczeń 2012 - 19:10

nie używaj wbudowaniej lampy . Iso 1250 , f1,8/2 czas 1/125 i jedziesz

Zależy od oświetlenia sali , jesli ciemniej no to wyższe iso , widze ze masz d60 a z iso bedzie kłopot , wiec czas 1/100 przynajmniej jakąs dynamikę pokażesz
D700 | N35 f1,8G | N50mm f1,4G | S70-200mm f2,8 | SB700
http://bartlomiejkiepas.pl Fotografia Ślubna Wrocław
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   ameliee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 19
  • SprzętNikon D60

Napisano 04 styczeń 2012 - 19:18

Wyświetl postUżytkownik westi dnia 04 styczeń 2012 - 19:10 napisał

nie używaj wbudowaniej lampy . Iso 1250 , f1,8/2 czas 1/125 i jedziesz

Zależy od oświetlenia sali , jesli ciemniej no to wyższe iso , widze ze masz d60 a z iso bedzie kłopot , wiec czas 1/100 przynajmniej jakąs dynamikę pokażesz

Teraz używam canona 30d, tak wyjątkowo. Dziękuje bardzo za rady:)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   photomusic 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 213
  • SprzętSmena 8M,Wacom Intuos 4

Napisano 04 styczeń 2012 - 19:56

Spróbuj również z synchronizacją na drugą kurtynę.
LINK/GEKON
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5080
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 04 styczeń 2012 - 20:02

Jop. Druga kurtyna sporo daje.
Łap jak najwięcej światła zastanego. Przysłona 1,8 lub 2, czas w zależności od efektów 1/40-1/100s, ISO jakie wychodzi (800 w górę w zależności od oświetlenia) i lampa z korektą -2 EV. Nie powinno być jej bardzo widać. Najlepiej by było jeszcze lampkę od kogoś pożyczyć.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 04 styczeń 2012 - 20:13

co do mojej porady:
masz 50 1.8, jak piszesz dostałeś go przed chwilą ? zapewne cieszysz się jak ja, kiedy go kupowałem
wiesz co było potem ? potem było wkurzenie, że by objąć osobe muszę odchodzić daleko
masz zrobić kilka osób w klubie ?
klub jest duży, nikt nie wejdzie jak cofniesz się 8 metrów by objąć kilka osób ?
no własnie
dlatego moja rada prywatna - lepiej było kupić Tamrona 17-50 f 2.8
czemu ? bo 2.8 i bo np. na 20mm, na 30 mm możesz robić
Twoim problemem będzie odległość na jaką musisz odejść, a w klubie ludzie będą Ci wchodzić w kadr, wbiegać, tańczyć, albo już nie będzie miejsca by odejść bo ściana

kolejna porada - może lepiej ten cholerny kit użyć, co z tego, że ciemny, ma stabilizację chyba ?
mniejsza ogniskowa - mniej trzeba odchodzić,
ISO duże, lampa wbudowana na drugą kurtynę lekko doświetli, staraj się by ludzie stali ze światłem a nie pod światło (to klubowe)
staraj się jakoś by ręce się nie trzęsły,
dobra i mocna lampa by się przydała owszem, ale skoro nie masz, to musisz się ratować wysokim ISO i trzymaniem aparatu w miarę pewnie

ja na wesela (a 5 obsługiwałem póki co) biorę 17-55 2.8 , miałem kiedyś 50 1.4 ale sprzedałem bo poza kilkoma portretami dziewczyny, nie znajdowałem dla niego zastosowań, praktycznie wszędzie było za wąsko , w przypadku np. ciemnych muzeów odejście o kilka metrów by objąć zbroję rycerza kończyło się tym, że ktoś mi wchodził , wbiegał jakis gnom, na dodatek 50 mm *1.6=80 mm ogniskowej, a co za tym idzie trzęsienie rąk ma znaczenie (bo im dłuższa ogniskowa tym drobniejsze poruszenie kątowe wywołuje zatrzęsienie obrazu, jest nawet taka zasada, że czas powinien być przynajmniej odwrotnością ogniskowej, np. dla 80 mm 1/80 sekundy dla przeciętnego homo sapiens bez stabilizacji)

kupiłeś 50mm 1.8 kierując się "fajnie, jasno", ciekaw jestem czy Ci się sprawdzi w klubie (jeśli nie będziesz robił portretowych i popierś), mi się najlepiej sprawdza 17-55 2.8, bo obejmie więcej, a to, że 2.8 a nie 1.4, cóż... ale przynajmniej obejmę coś a nie zawsze można odejść

mocna lampa nie rozwiązała by wszystkich Twoich problemów, czemu ?
bo jakbyś walnął nią mocno, to oświetlenie klubu, kolorofony, lasery, dyskoteka, kula - te światła by zginęły, były by białe twarze , nie było by kolorowych świateł na ludziach, nie było by snopów światła
jutro wieczorem wstawię parę zdjęć dla przykładu (jak dalej będziesz zainteresowany) bo wrócę do domu gdzie mam kompa swojego (i zobaczysz o co mi biega z tym oświetleniem naturalnym klubu, które nie można zgasić mocną lampą co zaślepi wszystko i zabije atmosferę klubu)
1

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   `Canon 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 469
  • SprzętCanon + kilka dodatków ;)

Napisano 04 styczeń 2012 - 20:39

REV czyli jak uzyskać profesjonalną poradę :D
Nie no ja się nie śmieje ale stary dobry jesteś. :D
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   ameliee 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 19
  • SprzętNikon D60

Napisano 04 styczeń 2012 - 20:54

tzn. ktoś mi pozyczył ten aparat z obiektywem zebym sobie zorbila zdjecia na ten imprezie, bo tym moim ciemnym to bez lampy nic nie wyjdzie wiadomo. Ja ogolnie sie ciagle waham co do obiektywu dla siebie, chcialabym cos do portertow, ale jednak na imprezie czy gdzies inczej czasami trzeba zrobic zdjecia i wtedy jest problem. Myslalam nad 85/1.8 i nad 50/1.4, jeszcze przemyśle sprawe. teraz chodzi mi najbardziej o tą impreze i baaaardzo dziekuje za wszystkie rady. ciagle sie bawie i juz coś tam wychodzi:) dzięki:)
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2