a200 - problem z ostrością - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

a200 - problem z ostrością

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   versus 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • LokalizacjaWągrowiec
  • Sprzęta200

Napisano 30 grudzień 2011 - 14:21

Witam,
mam problem z moją a200. Mam do niej obiektyw kit 18-70 i między 18mm a ok. 50mm zauważyłem dużą utratę ostrości. To się zdarzyło praktycznie z dnia na dzień. Jednego dnia było wszystko wporządku, a następnego już było źle. Nie wiem co jest grane.
Jest jeszcze jedna sprawa. Przy włączaniu aparatu słychać trzeszczenie, jakby dwie zębatki o siebie tarły. I dzisiaj zauważyłem, że system czyszczenia nie działa. Znaczy się nie słychać drgań tylko lustro się zamyka.. Niestety gwarancja już minęła i nie wiem czy oddać aparat do serwisu gdzie pewnie trochę skasują, czy samemu spróbować coś z tym zrobić..
Wszelka pomoc mile widziana;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 30 grudzień 2011 - 14:26

Wylacz stabilizacje i sprawdz raz jeszcze. Tam czesto obrywaja sie silowniki stabilizacji. Wtedy slychac dziwne "dzwieki" ze srodka. Jak sie calkiem urwa, bedziesz mial po zrobieniu zdjecia przestawiony kadr. Ale moze jeszcze nie wszystkie sie urwaly.
O ile to jest to - najtaniej zaniesc do serwisu i zablokowac matryce na stale. Bedzie bez stabilizacji, ale bedzie dzialal.
Jezeli nie - nic innego nie przychodzi mi do glowy

tzn poprawy pewnie nie bedzie - ale wylacz stabilizacje, wlacz aparat i wlacz stabilizacje. Jezeli podczas wlaczania te dzwieki beda dochodzily - nie masz stabilizacji .
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   versus 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • LokalizacjaWągrowiec
  • Sprzęta200

Napisano 30 grudzień 2011 - 15:26

Dzięki za szybką odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisałeś, ale nic się nie stało, znaczy się gdy po wyłączeniu stabilizacji włączyłem aparat (znowu z tym dziwnym dźwiękiem (trwa on niecałe 2 sekundy)) i włączyłem stabilizacjię nic nie było słychać ani czuć. No chyba jednak będę zmuszony oddać aparat do serwisu.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 30 grudzień 2011 - 15:49

Znaczy miales odwrotnie - wlaczyc aparat z wylaczona stabilizacja i na wlaczanym aparacie wlaczyc stabilizacje. I wtedy powinny dochodzic dziwne dzwieki ze srodka.
Ale najlepiej oddac do serwisu.
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   versus 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • LokalizacjaWągrowiec
  • Sprzęta200

Napisano 30 grudzień 2011 - 16:03

chyba źle napisałem :P, ale zrobiłem tak jak to opisałeś;) no nic, zobacze co w serwisie powiedzą..
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   bartezz 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 26
  • LokalizacjaWarszawa
  • SprzętSony alfa 330

Napisano 16 styczeń 2012 - 08:10

Te dziwne dźwięki to zapewne automatyczne czyszczenie matrycy , to samo jest podczas włączania , wyłączania , wymiany akumulatora ?
0

Strona 1 z 1