Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Który obiektyw
Napisano 24 grudzień 2011 - 20:17
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
Napisano 24 grudzień 2011 - 22:07
Napisano 25 grudzień 2011 - 09:20
Napisano 25 grudzień 2011 - 09:31
Ostrzenie to współpraca korpus-aparat. Można dobrać szkło do korpusu, ale przy zmianie korpusu wcale nie ma pewności że z następnym korpusem będzie idealnie. Szansa tym większa im bardziej profesjonalne korpusy.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 25 grudzień 2011 - 09:52
Użytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 09:31 napisał
trafiles w sedno !
sek w tym,ze wlasnie na tym polu szkla niesystemowe miewaja problemy...
obecnie zarowno aparaty jak i szkla wyposazone sa w elektronike ,ta z kolei potrzebuje potrzebuje softu ktory nie jest udostepniany przez producentow systemowych.
Napisano 25 grudzień 2011 - 10:21
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 25 grudzień 2011 - 10:43
Użytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 10:21 napisał
AF realizowany przez detekcje kontrastu jest w kompaktach a mowimy o lustrzankach przeciez
Grimes-nie jestem zawodowcem ,nie jestem jednak rowniez komletnym laikiem ,troche szkiel przez moje puszki rowniez sie przewinelo
poza tym mylisz sie- w obiektywach jest przede wszystkim chip i odpowiedzialny jest nie tylko za prace silnika AF ! obiektywy manualne rowniez wystepuja z elektronika (praca swiatlomierza,praca stabilizacji matrycy,koder odleglosci dla flasha ,praca przeslony w canonie)
Napisano 25 grudzień 2011 - 10:53
Nie wiem. Możliwe, że Sony nie chce współpracować z nie systemowymi szkłami. Może to wynikać z gorszej jakości modułu AF. Przy Nikonie czy Canonie odsetek niekompatybilnych szkieł jest naprawdę mały. Praktycznie wszystkie szkła jakie podpinałem trafiały. Nie można też mówić o losowości trafień szkła. Nie może raz trafiać, raz nie, chyba że skręcone nie jest. Jeśli raz jest ostro, raz nie, to albo ręka do niczego, albo AF się po prostu gubi z winy korpusu. Zdarza mi się zrobić nieostre czy nie trafione zdjęcie, ale wiem że to moja wina, że za szybko opuszczam aparat, lub za mocno przekadrowuję.
Kiedyś szkła Tamrona czy Sigmy były niedbale montowane i miewały problemy. Ostatnio jednak nie trafiłem na wadliwe szkło, a nawet jakby się trafiło, to 100-150 zł za kalibrację i szkiełko może śmigać za mniej jak pół ceny systemówki
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 25 grudzień 2011 - 11:07
Użytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 10:53 napisał
mam Ci wrzucic linki z sieci do dyskusji na ten temat opisujacych objawy,czy sam wpiszesz w google -"sigma,tamron problematyczna wspolpraca z C/N" ?!
ps.ciekawe jak skalbrowac szklo ,ktore ma FF na szerokim koncu,BF na dlugim i mydli na pelnej dziurze ?
Napisano 25 grudzień 2011 - 11:42
Narzekaja Ci, co poczytali opinie a nie używali tych szkieł. Owszem- systemówka lepsza, ale różnica w cenie jest kolosalna, więc jak kogoś nie stać, może z powodzeniem używać zamienników. Jakość kosztuje i nie ma co porównywać szkła za 1500 do szkła za 5 tysięcy
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 26 grudzień 2011 - 10:23
Użytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 11:42 napisał
z tym bym polemizowal....
nie twierdze ,ze kazda niesystemowka jest wadliwa -trzeba poprostu wziasc poprawke ,ze wystepuje rozrzut jakosciowy egzemplarzy i kupno takiego szkla to loteria.
Użytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 11:42 napisał
nie masz racji
Napisano 29 grudzień 2011 - 10:48