Który obiektyw - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Który obiektyw

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 24 grudzień 2011 - 20:17

kolosalna roznice zobaczylem po podpieciu "malego Karolka" :D
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   psychol1986 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 16

Napisano 24 grudzień 2011 - 22:07

No dobrze a reasumując który z wmienionych przezemnie obiektywów bylby najlepszy?
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 25 grudzień 2011 - 09:20

ten ktory bedzie ostrzyl w punkt z twoim body i nie bedzie mydlil przy pelnej dziurze ;)
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
0

#18 Użytkownik jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5079
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 25 grudzień 2011 - 09:31

Trafianie w punkt nie zależy tylko od szkła. Nawet więcej. Szkło może być ok, a nie będzie trafiało ;)
Ostrzenie to współpraca korpus-aparat. Można dobrać szkło do korpusu, ale przy zmianie korpusu wcale nie ma pewności że z następnym korpusem będzie idealnie. Szansa tym większa im bardziej profesjonalne korpusy.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 25 grudzień 2011 - 09:52

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 09:31 napisał

Ostrzenie to współpraca korpus-aparat.

trafiles w sedno ! :D
sek w tym,ze wlasnie na tym polu szkla niesystemowe miewaja problemy... ;)
obecnie zarowno aparaty jak i szkla wyposazone sa w elektronike ,ta z kolei potrzebuje potrzebuje softu ktory nie jest udostepniany przez producentow systemowych.
0

#20 Użytkownik jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5079
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 25 grudzień 2011 - 10:21

Bardziej jak soft decyduje tu czynnik mechaniczny. Jakość wykonania lustra i jego prowadzenie, dokładność osadzenia w korpusie, wykonanie i spasowanie lustra pomocniczego, jakość czujek AF i wiele innych. Profesjonalne korpusy nie bez powodu są magnezowe. Ułożyskowanie lustra i całości mechanizmów jest pewniejsze, sztywniejsze i mniej się odkształca podczas pracy. Jeśli lustro ustawi się o 1 stopień pod innym kątem jak 45st, to na długim dystansie różnica w tym co ostrzysz będzie kolosalna, a w wizjerze nawet tego nie zauważysz. Dlatego właśnie mogą być problemy ze współpracą kundelków w niskich modelach aparatów. To szkło co mam teraz dużo gorzej pracowało pod D5000 jak D300. Do ostrzenia nie potrzeba specjalnego softu, bo ten obsługuje aparat (w aparacie są czujki). Jedyne co elektroniczne w szkle, to silnik AF, który ma tylko kręcić w tą lub tamtą stronę aż czujki wyłapią najlepszy kontrast i zablokują kręcenie.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 25 grudzień 2011 - 10:43

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 10:21 napisał

czujki wyłapią najlepszy kontrast i zablokują kręcenie.

AF realizowany przez detekcje kontrastu jest w kompaktach a mowimy o lustrzankach przeciez :)

Grimes-nie jestem zawodowcem ,nie jestem jednak rowniez komletnym laikiem ,troche szkiel przez moje puszki rowniez sie przewinelo ;) .jesli dwa egzemplarze tego samego obiektywu niesystemowego pracuja na korpusie niewlasciwie ,a korpus do tej pory nie wykazywal i nie wykazuje problemow z zadnymi szklami systemowymi - to ktory element jest winny ?!
poza tym mylisz sie- w obiektywach jest przede wszystkim chip i odpowiedzialny jest nie tylko za prace silnika AF ! obiektywy manualne rowniez wystepuja z elektronika (praca swiatlomierza,praca stabilizacji matrycy,koder odleglosci dla flasha ,praca przeslony w canonie)
0

#22 Użytkownik jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5079
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 25 grudzień 2011 - 10:53

Tak. Jest elektronika, ale w żaden sposób nie ma ona wpływu na ostrość ;) Dzięki chipowi jest np pomiar światła czy stabilizacja, ale ustawienie ostrości realizuje korpus.
Nie wiem. Możliwe, że Sony nie chce współpracować z nie systemowymi szkłami. Może to wynikać z gorszej jakości modułu AF. Przy Nikonie czy Canonie odsetek niekompatybilnych szkieł jest naprawdę mały. Praktycznie wszystkie szkła jakie podpinałem trafiały. Nie można też mówić o losowości trafień szkła. Nie może raz trafiać, raz nie, chyba że skręcone nie jest. Jeśli raz jest ostro, raz nie, to albo ręka do niczego, albo AF się po prostu gubi z winy korpusu. Zdarza mi się zrobić nieostre czy nie trafione zdjęcie, ale wiem że to moja wina, że za szybko opuszczam aparat, lub za mocno przekadrowuję.
Kiedyś szkła Tamrona czy Sigmy były niedbale montowane i miewały problemy. Ostatnio jednak nie trafiłem na wadliwe szkło, a nawet jakby się trafiło, to 100-150 zł za kalibrację i szkiełko może śmigać za mniej jak pół ceny systemówki ;)
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 25 grudzień 2011 - 11:07

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 10:53 napisał

Możliwe, że Sony nie chce współpracować z nie systemowymi szkłami. Przy Nikonie czy Canonie odsetek niekompatybilnych szkieł jest naprawdę mały.

mam Ci wrzucic linki z sieci do dyskusji na ten temat opisujacych objawy,czy sam wpiszesz w google -"sigma,tamron problematyczna wspolpraca z C/N" ?! :D

ps.ciekawe jak skalbrowac szklo ,ktore ma FF na szerokim koncu,BF na dlugim i mydli na pelnej dziurze ? ;) poszukac przykladu na naszej gieldzie ?
0

#24 Użytkownik jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5079
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 25 grudzień 2011 - 11:42

Już pisałem. Dawniej było więcej takich przypadków. Teraz coraz mniej to sie zdarza, zwłaszcza że wyszły nowe modele szkieł Sigmy/Tamrona. Dziwne, że tyle osób nawet z tego forum z powodzeniem używa szkieł tych producentów i jakoś nikt nie narzeka ;)
Narzekaja Ci, co poczytali opinie a nie używali tych szkieł. Owszem- systemówka lepsza, ale różnica w cenie jest kolosalna, więc jak kogoś nie stać, może z powodzeniem używać zamienników. Jakość kosztuje i nie ma co porównywać szkła za 1500 do szkła za 5 tysięcy ;)
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 26 grudzień 2011 - 10:23

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 11:42 napisał

Dziwne, że tyle osób nawet z tego forum z powodzeniem używa szkieł tych producentów i jakoś nikt nie narzeka ;)

z tym bym polemizowal.... :D
nie twierdze ,ze kazda niesystemowka jest wadliwa -trzeba poprostu wziasc poprawke ,ze wystepuje rozrzut jakosciowy egzemplarzy i kupno takiego szkla to loteria.

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 25 grudzień 2011 - 11:42 napisał

Narzekaja Ci, co poczytali opinie a nie używali tych szkieł.

nie masz racji ;) -opieram sie na wlasnych doswiadczeniach
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   psychol1986 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 16

Napisano 26 grudzień 2011 - 21:40

A czy ceny za te obiektywy które podałem są ok czy za drogie?
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   beluczio 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 19
  • SprzętFuji 6500

Napisano 29 grudzień 2011 - 10:48

Panowie a czy mógłby ktoś wrzucić jakieś 2 fotki z KIT-a i tego drugiego, myślę że dużo ludzi chętnie by zobaczyło różnicę. Zawsze to inaczej niż na "sucho". Nie ukrywam, że sam jestem ciekaw.
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2