Obiektywy - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Obiektywy Różnice pomiędzy producentami optyki

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kropla 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • SprzętSamsung NV10

Napisano 23 grudzień 2011 - 11:16

Witam

Na początku chciałbym zaznaczyć że jestem żółtodziobem w fotografii i używam do zdjęć na dzień dzisiejszy kompaktowego aparatu Samsung NV10. Jestem zadowolony z tego aparatu i jak na rozpoczęcie przygody z fotografia zupełnie mi wystarcza. Jednak moje pytanie zmierzą trochę w innym kierunku mianowicie optyka. Swego czasu robiłem na pewnej imprezie zdjęcia sam dla siebie :-) na co moi znajomi widząc jakim robię aparatem zdjęcia zaczęli na początku szykanować firmę SAMSUNG z niewiadomych mi przyczyn. Potem jeden ze znajomych zauważył opis optyki na obiektywie Schneider-KREUZNACH co już całkowicie w ich oczach zniszczyło aparat. Zaczęli się pseudo znawcy upierać że Carl Zaise jest najlepszy nie kłóciłem się bo właściwie nikt nie uzasadnił dlaczego to taki szajs, pewnie usłyszeli w TV firmę CARL Zaise na fajnej reklamie utwierdzili się w tym że jest to najlepsza firma. Może jedyne ich poparcie tego faktu było zaprezentowanie przedwojennych :-) telefonów Nokia z optyką CARL Zaise. Reasumując to wszystko czy ktoś może się wypowiedzieć na temat różnic pomiędzy firmami produkujących optykę? Czy faktycznie Schneider-KREUZNACH to taki badziew?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychun 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1159
  • SprzętPolaroid 2000FF

Napisano 23 grudzień 2011 - 11:25

To prowokacja? :lol: Jeśli już o coś pytasz to warto sprawdzić pisownie - Carl zeiss.

Schneider Kreuznach to firma znana z produkowania specjalistycznej optyki do aparatów wielkoformatowych, profesjonalnych kamer etc. Nie jest tak znana jak Nikon czy Canon, popularnością przypomina raczej produkty Rodenstock etc. Podobnie jak Leica produkuje (czy też użycza logo) producentom kompaktów.
Jeżeli nie oglądasz codziennie serialu "Klan" - kliknij Dołączona grafika .
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kropla 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • SprzętSamsung NV10

Napisano 23 grudzień 2011 - 11:32

Wyświetl postUżytkownik krzychun dnia 23 grudzień 2011 - 11:25 napisał

To prowokacja? :lol: Jeśli już o coś pytasz to warto sprawdzić pisownie - Carl zeiss.

Dlaczego prowokacja po prostu zainteresowało mnie to a w googlach nie znalazłem konkretów.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 23 grudzień 2011 - 12:41

Kiedyś był wyśmiewany samyang. Faktycznie nie popisał się pierwszymi swoimi szkłami, ale się rozwija i jak zainstaluje w swoich obiektywach AF to może się stać poważnym producentem optyki.Chodzi o to że wszystkie firmy mają swoje mocne i słabsze produkty. Carl Zeiss słynie z tych udanych konstrukcji i raczej z jakością ich produktów się nie dyskutuje. Ludzie którzy nie wiele mają do powiedzenia o sprzęcie, a chcieli by uchodzić za ekspertów ,rzucają się nazwami gdzie trudno o kompromitację.Krótko mówiąc trzeba znać konkretny model urządzenia żeby wyrażać opinie o nim.Sugerowanie się nawą firmy może zaskoczyć w obie strony.Co do Schneider Kreuznach , może nie znajdzie się tej nazwy w konstrukcjach czołowych producentów urządzeń fotograficznych, co nie znaczy ,że nie mają z nią kooperacji.Ale ich loga są mocniejsze i niekoniecznie się o tym wspomina.
0

#5 Użytkownik jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2703
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 23 grudzień 2011 - 14:57

Wyświetl postUżytkownik Mogway dnia 23 grudzień 2011 - 12:41 napisał

Carl Zeiss słynie z tych udanych konstrukcji

Dołączona grafika

Pewien szejk sobie zamarzył --- a miał chłop fantazję --- i mu zrobili .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177
  • SprzętNikon i duzo dodatkow

Napisano 23 grudzień 2011 - 15:00

Witajcie!
Pozwolicie, ze klikne kilka slow na temat takiego bedziewia jak Schneider-KREUZNACH!
Firma powstala w 1913 w Bad Kreuznach w Niemczech. Zalozycielem byl niejaki Joseph Schneider, a specjalizacja firmy byl rozwoj i produkcja objektywow fotograficznych. Dwa lata pozniej powstaly pierwsze objektywy do projektorow kinowych. W roku 1920 Schneider-Kreuznach zaprezentowal pierwsze objektywy szerokokatne przeznaczone dla duzego formatu. W 1957 powstaja pierwsze objektywy ze zmienna ogniskowa.
Troszke historii o mojej ulubionej firmie optycznej w bardzo wielkim skrocie :rolleyes: .
Na dzien dzisiejszy firma ta specjalizuje sie w produkcji i rozwoju objektywow dla malego i duzego formatu a takze slynnych filtrow B&W Käsemann!
O innych produktach nie bede sie rozpisywal, bo czasu malo ;) .
Glownymi odbiorcami szkiel sa lub byli Hasselblad, Mamiya, Rollei, Alpa a scisle wspolpracoja Kodak i Samsung/Pentax.
Teraz wiadomo skad w Samsungu szklo marki Schneider-Kreuznach.
A wracajac do Twojego pytania "...czy faktycznie Schneider-KREUZNACH to taki badziew?..."
To nie jest zaden badziew :angry: tylko doswiadczona firma z wielkim tradycjami!!! Produkuje objektywy dla Samsunga tak jak dla np. Panasonika produkuje Leica a dla Sony Carl Zeiss. To sa kooperacje tylko w pewnym zakresie np. "kitow".
A w przyszlosci takimi gamoniami, jakich spotkalas na imprezie sie nie przejmuj. Nie sluchaj ich po prostu i zapros do fachowej literatury ;)
Pozdrawiam
0

Strona 1 z 1