Informacja o oszuście - Canon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Informacja o oszuście Informacja o oszuście

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 28 grudzień 2011 - 10:17

Cytat

prawo ;D tego nie mozna nazwać prawem... teraz sie z tego śmieje, a tak na prawde jest to bardzo przykre i smutne, bo kurde w tym kraju nie rozwine się tak jakbym chciał, jestem młody i myśle o założeniu firmy, może o jakimś rozwinięciu firmy rodziców, ale niestety. Tak wygląda staranie sie o dofinansowanie : 1) przychodzą dofinansowania 2) znajomi urzędasów dostają 100% dofinansowań 3) reszta, może 1% dostanie dofinansowanie ... Dla tego też uważam, że Polska kraj fajny walczący, ale politykę, jak i prawo mamy nie sprzyjające obywatelowi i nic nie da sie załatwić bez dawania w łape i bez znajomości.

W.Chuchil powiedział - naród wspaniały w czasie wojny, okropny w czasie pokoju, to prawda, wojowanie wychodzi najlepiej
z tymi urzędasami to też nie jest tak, sam ileś lat byłem urzędas :P w telewizji mówią "urzędnicy zarabiają tyle i tyle" a fakty są takie - pracownicy 1400-1800, dyrektorzy lub krewni polityków z premiami, nagrodami, dodatkami 14000 i średnia wg. gazety wychodzi np. 6000 w miejscu gdzie 90% ma poniżej 2000
a urzędas może popierać obywatela, ale dyrektor mu każe inaczej (np. ja popieram skargę i piszę uzasadnienie na korzyść skarżącego, a przełożony mi skreśla i przekręca, a potem z moim nazwiskiem idzie decyzja odmowna, podczas gdy w pierwszym uzasadnieniu napisałem inaczej)
z przestępcami czasem bywa tak, że kogoś ścignąłeś, już się cieszysz, a tu przychodzi szef, bo jego wezwał jego szef i ... po sprawie albo stracisz prace bo szef się boi , że sam straci pracę(znam paru co tak straciło, ja też kiedyś czegoś nie przeszedłem bo na coś się nie pozwoliło)
bo szef szefa ma brata, a brat ma syna i to ten syn popełnił :/
a na dodatek prawo piszą... posłowie, a jak naród sobie wybierze kogoś kto np. lubi zaiwaniać 200 km/h po osiedlówce "bo go podnieca" lub kogoś kto siedział (a mamy np. w sejmie wybranego recydywistę 3-krotnie karanego) lub kogoś kto kłamie notorycznie, to naród ma takie prawo jakich wybiera sobie prawodawców (szybko zapominając o "głośnych medialnych aferach")
po paru akcjach się robisz grzeczny, bo o pracę trudno, bo dom na utrzymaniu, bo kredyty itd.

pytanie jakie prawo ma napisać i przegłosować izba w której masz np. gościa co był 3 krotnie karny, gościa co lubi się nawalić i jechać po pijaku, gościa co uciekł w immunitet by nie spłacać kredytów itd.
kto ma napisać normalne prawo ? nieuczciwi, kłamcy, oszuści ? były takie kadencje, że szkoda słów (słynna swego czasu partia gdzie było pełno osób co kredyty brali chętnie, ale spłacać ich nie chcieli)
część z posłów kiedyś nie miała nawet zawodowego wykształcenia , kto ma to prawo napisać i przegłosować ?
byli posłowie co zarabiają te 20-30 tysi (wliczam diety, biuro, benzyne, darmowe bilety, darmowe hotele) i twierdzili, że można się utrzymać za 500 złotych, tak, tak, byli tacy... w necie się znajdzie którzy twierdzą, że za 500 zł można przeżyc, podczas gdy sami na benzynę wydają 3000,

jak masz durni dookoła, to zwiewać trzeba, bo utopią Cie do swojego poziomu
niestety,
ja swoją szansę przegapiłem (przez kobietę, miłość) tutaj zostałem (ona odmawia wyjazdu bo ma gospodarstwo) ale jak nie masz żon, dzieci, zobowiązań... ehś, bym chciał mieć 20 lat i dzisiejszy mózg i dzisiejszą wiedzę, to pewnie bym pisał from London :P
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   ongzng 

• Nikoniarz
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 3388
  • LokalizacjaPrzysucha
  • SprzętAK 47

Napisano 28 styczeń 2012 - 19:53

Odkopuje temat, wystawiłem na allegro obiektyw. Parę godzin od ukazania się przedmiotu na allegro dostałem trzy maile:

pierwszy:

Cytat

Are you the rightful owner of this item?
Whats the present condition of the item?
and let me know the final asking price of the item?
do you ship abroad?

I will wait to read from you.

drugi:

Cytat

Hello seller,
i will like to know if your item is still for sale..?
And what is your final asking price for the item...?
I will be waiting to read from you soon..
Regards..

trzeci:

Cytat

Hello

i want to know the final price

Lt Col Joe

Wszystkim odpisałem kulturalnie, że ostateczna cena jest taka jaką wystawiłem w aukcji, a przesyłka za granicę nie wchodzi w grę. Odpowiedzi mnie trochę zaskoczyły i już wtedy wiedziałem, że jest to oszustwo

pierwsza odpowiedź:

Cytat

Thanks for your respond,am from Illinois Chicago, Am interested in buying this item for my client staying in Nigeria,so you will have to go to Post Office and ask the cost of sending the item to my client by Register Mail or Poczta Polsta,I will be paying you via
Bank Transfer and let me know the total cost of the merchandise plus the cost of the shipment, here is the shipping address:
Name: ****** *******
Address: ********
City: Ipaja
state: Lagos
Country: Nigeria
Zip Code: 23401
I will be waiting to know the total cost of the item plus the cost
of the shipment.
Regards.

Druga odpowiedź:

Cytat

Hello

thanks for the mail
i want to know if you can help me send the item to my Child In Africa
he need this item i want item sent through EMS POCZTEX below is
my son shipping address

Shomolu
Lagos
23401
Nigeria

let me know the shipping cost i will be happy if you can grant my Request i promise to pay you well
for this

Col Joe

Smaczku tej całej sytuacji dodaję fakt, że wszystkie maile wysłane są z polskiego serwera, dwa z o2.pl i jeden z tlen.pl. Odpisałem, oczywiście jak zawsze kulturalnie, że przesyłka za granicę nie wchodzi w grę i poprosiłem, żeby już do mnie nie pisano, gdyż przeczuwam, że jet to jakiś podstęp. Odpowiedzi jeszcze nie dostałem. ;)
D90 | Nikkor 50mm f1.8D | Tamron 28-75mm f2.8 | Nikkor 18-105mm f3.5-5.6G| Pentacon 50mm f1.8 | Helios 58mm f2 | Revuenon 135mm f2.8 | Nissin Di622 | YN-640II | pierścienie pośrednie i inne duperele. ;)

http://www.facebook.com/bmatynia

http://bmat.500px.com/

http://www.maxmodels.pl/ongzng.html
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 28 styczeń 2012 - 21:06

to się nazywa "oszustwo nigeryjskie"
znany schemat
olej, to jest typowa próba wyłudzenia najczęściej z afryki

na stronie FBI znajdziesz szczegóły dotyczące schematu Nigerian Fraud
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5078
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 11 kwiecień 2012 - 20:31

Ludziska. Dla mnie to podejrzana aukcja. Czy ktoś kto posiada marka jedynkę w taki sposób opisuje swój sprzęt? Mi to wygląda na sprzet kradziony:
http://allegro.pl/ca...2257355486.html
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Babeczka 

• Armajtorka
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 2410
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 11 kwiecień 2012 - 20:42

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 11 kwiecień 2012 - 20:31 napisał

Ludziska. Dla mnie to podejrzana aukcja. Czy ktoś kto posiada marka jedynkę w taki sposób opisuje swój sprzęt? Mi to wygląda na sprzet kradziony:
http://allegro.pl/ca...2257355486.html

Cytat

Uwaga zastrzegam sobie możliwość wycofania zestawu z aparatem przed końcem aukcji.

Klasyczna zagrywka. Nie ryzykowałabym.
Literally, no man ever sees himself as others see him. No photograph or reflection ever gives us the same slant on ourselves that others see. It has often been proved on the witness stand that no two people ever see the same accident precisely the same way. We see through different eyes and from different angles. But if we could see things as other people see them, we could come closer to knowing why they do what they do and why they say what they say.
www.weronikarybol.com
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 11 kwiecień 2012 - 20:45

Gościu pierwszy raz coś takiego ma w rękach, co ja gadam, pierwszy raz słyszy o czymś takim.
0

#49 Użytkownik jest zalogowany   SoA II 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 599
  • LokalizacjaThorn

Napisano 11 kwiecień 2012 - 21:03

Przy takiej kwocie i zerowym dorobku na Allegro tylko kompletny idiota mógłby się skusić na wpłatę na konto
Czyli jak się taki trafi to pies mu... :D
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 11 kwiecień 2012 - 21:47

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 11 kwiecień 2012 - 20:31 napisał

Czy ktoś kto posiada marka jedynkę w taki sposób opisuje swój sprzęt?

Z całą pewnością nie. Jak wczesniej - chyba pierwszy raz udalo mu sie zapier....ić aparat. Kto napisze najpierw MarkIII Eos ?.....
Albo "Obiektyw Canon Zoom Lens " :D:D:D

Ja bym zglosił na policję. Najwyżej sprawdzą . Zwlaszcza, ze nie podają nr body , a opis wiadomo skad :D
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Patra 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 26
  • LokalizacjaSosnowiec
  • SprzętNikon D3100

Napisano 12 kwiecień 2012 - 07:00

Cytat

Przybliżony czas realizacji: do 11 dni

To co on na nogach by go niósł z tych Marcinkowic???
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   4kasia4 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2245
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • SprzętCanon 7d

Napisano 12 kwiecień 2012 - 07:41

Jak szukałam 7d to z takimi aukcjami też się spotkałam. A jak sprzedawałam Alfę to miałam identyczne maile z Nigerii, masakra co się dzieje.
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 12 kwiecień 2012 - 10:28

Opisywalem wczeniej - to metoda na "prawo" Albo przesylasz zaliczke na western union i nikt nie wie kto pobral i masz po zaliczce :D Albo pisza, ze wplaca ci przez paypal , a odbierze kolega. Niby masz kase, towar wydajesz .... i tu powstaje problem. On zglasza, ze zaplacil, a towaru nie dostal, wiec jemu paypal zwraca kase, do ciebie sie zglaszaja o zwrot lub jak nie dasz, to kradziez i na policje, a towar .... nie wiadomo gdzie - ktos z podrobionymi papierami odbiera itp. I nie masz ani towaru ani kasy w skrajnym przypadku odpowiadasz za kradziez i po sprawie. Od samochodu po wlasciwie wszystko o pewnej wartosci - juz od 1000 zeta sie oplaca :D
Znaczy zlodziejom sie oplaca . Mam jeszcze te maile i SMSy.
Po samochod pisal SMS ktos z kierunkowym ze szwecji i pisal, ze jest w Anglii. Zastanowilo mnie i ten kierunkowy - a przede wszystkim, kto ze szwecji chce kupic do Anglii samochod w Polsce. I zaczalem drążyć. I znalazlem :) Na szczescie . Bo pozornie wszystko OK - masz kase wczesniej, towar wydajesz i wszystko gra - poza jednym - wplacal inny towar dales komus innemu - czyli kicha :)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 17 kwiecień 2012 - 07:46

apropos oszust i kradzieży
dziś Ministerstwo Sprawiedliwości ogłosiło wyjście z nowym pomysłem,
przesunięcie granicy "znikomej szkodliwości czynu" z 250 na 1000 złotych ,
to porąbąny kraj, że ukradną Wam 240 zeta i policja oleje, niedługo jak ktoś Wam ukradnie 990 złotych też oleją, a potem będą pieprzyć w telewizorze, że przestępczość spada, bo nie będą rejestrować przestępstw poniżej 1000 zł :/
statystyki se wyczyszczą i ogłoszą sukcesy, a Wam ktoś ukradnie np. 430EX bez konsekwencji
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   ''''' 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 156

Napisano 17 kwiecień 2012 - 08:23

Cytat

Uwaga zastrzegam sobie możliwość wycofania zestawu z aparatem przed końcem aukcji.

To akurat chyba normalne. Daje się ogłoszenia w różne miejsca i może się zdażyć , że ktoś kupi nie z ogłoszenia z allegro. Tylko mogłaby być informacja , żeby zadzwonić przed wylicytowaniem bo może już być sprzedany.
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   mirka90 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 432
  • Lokalizacjatarnowskie góry
  • Sprzętcolpix p500,pentaxk100d

Napisano 17 kwiecień 2012 - 12:09

no nie miałam o takim czymś zielonego pojęcia !! to że naciagaja na chorobe dziecka sie spotkałam ale taki szwindel? -dobrze że to przeczytałam .+ dla wszystkich
0

• (5 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5