Obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8 II - Canon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

JaFi  : (25 maj 2012 - 07:55) fakt są i na pewno będą głupie pytania ;D
boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8 II

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5078
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 29 grudzień 2011 - 07:51

Firmy traktują profesjonalnych fotografów priorytetowo, bo to dla firm reklama i prestiż.
Nikon ma program dla fotoreporterów. Masz legitkę prasową, dwa profesjonalne korpusy i chyba 3 profesjonalne szkła- wchodzisz bez kolejki. Naprawiają praktycznie od ręki, a jak naprawa potrwa dłużej, dostajesz sprzęt zastępczy. Do tego masz możliwość testowania sprzętu i darmowe czyszczenie raz, albo dwa razy w roku ;)
Profesjonalista zarabia robiąc zdjęcia, więc nie może sobie pozwolić na postój z powodu awarii aparatu. Myślę że to zdrowe podejście, podobnie jak w przypadku samochodu zastępczego.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177
  • SprzętNikon i duzo dodatkow

Napisano 29 grudzień 2011 - 18:13

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 29 grudzień 2011 - 07:51 napisał

Firmy traktują profesjonalnych fotografów priorytetowo, bo to dla firm reklama i prestiż.
Nikon ma program dla fotoreporterów. Masz legitkę prasową, dwa profesjonalne korpusy i chyba 3 profesjonalne szkła- wchodzisz bez kolejki. Naprawiają praktycznie od ręki, a jak naprawa potrwa dłużej, dostajesz sprzęt zastępczy. Do tego masz możliwość testowania sprzętu i darmowe czyszczenie raz, albo dwa razy w roku ;)
Profesjonalista zarabia robiąc zdjęcia, więc nie może sobie pozwolić na postój z powodu awarii aparatu. Myślę że to zdrowe podejście, podobnie jak w przypadku samochodu zastępczego.

A slyszeliscie czy moze wiecie o tym, ze w Szwajcarii jest generalny importer produktow Sigma, ktory takze prowadzi ich sprzedaz.
Dastrybutor ten nazywa sie Ott + Wyss i np. na kazdy kupiony objektyw Sigmy EX otrzymuje sie specjalna karte, ktora raz do roku,
dozywotnio i bezplatnie daje prawo do kalibrowania i czyszczenia danego szkla.
Ott+Wyss uwaza objektywy EX za produkty najwyzszej jakosci i nawet uszkodzenia,
ktore powstana nie z winy uzytkownika sa naprawiane za niewielka oplata.
To taka ciekawostka !
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   marekezg 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 189
  • LokalizacjaZgierz
  • Sprzętcanon 50De + stary Helios od prakticy 50mm

Napisano 30 grudzień 2011 - 09:49

Wyświetl postUżytkownik MarekZ dnia 29 grudzień 2011 - 18:13 napisał

A slyszeliscie czy moze wiecie o tym, ze w Szwajcarii jest generalny importer produktow Sigma, ktory takze prowadzi ich sprzedaz.
Dastrybutor ten nazywa sie Ott + Wyss i np. na kazdy kupiony objektyw Sigmy EX otrzymuje sie specjalna karte, ktora raz do roku,
dozywotnio i bezplatnie daje prawo do kalibrowania i czyszczenia danego szkla.
Ott+Wyss uwaza objektywy EX za produkty najwyzszej jakosci i nawet uszkodzenia,
ktore powstana nie z winy uzytkownika sa naprawiane za niewielka oplata.
To taka ciekawostka !

no moze i jest, ale teraz wysylac do Szwajcarii... daleko, bd długo, nie penie i drogo - ale co jak co, dobra sprawa
,,Nie ma na ziemi niczego, czego nie mógłbyś osiągnąć - jeśli tylko zaakceptujesz fakt, ze możesz to zrobic" Robert Collier
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Syla88 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaWarszawa
  • SprzętCanon 600d + 50mm f/1.8 II

Napisano 05 luty 2012 - 18:52

Nie chce zakladac nowego tematu, ktory dotyczy tego samego obiektywu, wiec zapytam tutaj.
Chodzi mi o obiektyw CANON EF 50MM 1.8II. Przymierzam sie do zakupu. Bede uzywac glownie do portretu. Czy jesli zainstalowany do Canona 600d to da mi ogniskowa 50 mm, czy trzeba pomnozyc x 1.6 i bedzie 80 mm?
I czemu jest na nim oznaczenie EF a nie EF-S? Nie rozumiem tego wlasnie, bo mi się to nie zgadza.
Wedlug: http://www.fotografi...tywy-canon.html
EF kompatybilny z aparatami typu EOS, natomiast EF-S przeznaczone sa do lustrzanek z matryca APS-C. Wiec jak to jest?
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 05 luty 2012 - 19:04

EF pasuje do wszystkich EOSów ,EF-S tylko do APS-C.Niby to samo zdanie co napisałeś ale, może łatwiej zrozumieć :). Co do ogniskowej , to ogniskowa obiektywu nie zmienia się. Jeżeli chciałbyś porównywać pole widzenia tego obiektywu w stosunku do pełnej klatki, to sobie mnożysz przez 1,6.Jezeli nie masz potrzeby porównywania z pełną klatką to używasz nominalnych oznaczeń.
1

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 05 luty 2012 - 19:05

EF do wszystkich EOS'ow (APS-C, pelnoklatkowych, analogowych...), a EF-S tylko do tych cyfrowych z mniejsza matryca (APS-C)
1

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Syla88 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2012 - 19:13

Jestem dziewczyną :) Dzieki za wytlumaczenie, EF i EF-S juz rozumiem.
Natomiast jesli chodzi o ten mnoznik. Rozumiem, ze ogniskowa sie nie zmienia. Tu: http://stepheneastwo...on/tilepage.htm - porownanie przy pelnej klatce 50 i 70 mm. Jesli przy APS-C z ogniskowa 50 mm to bede miała ten obraz co na zdjeciu 50mm czy blizej 70 mm? Nie wiem, czy jasno napisalam.
Ja to rozumiem tak, ze w Canonie 600d z obiektywem 50 mm uzyskam taki efekt jak przy pelnej klatce dokladnie 80 mm. Czy jestem w błędzie?
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 05 luty 2012 - 19:22

Dobrze kombinujesz ,ale jeżeli nie masz dwóch aparatów APS-C i FF i nie musisz miedzy nimi wymieniać obiektywów, to to przeliczanie do niczego Ci się nie przyda. Z czasem przyzwyczaisz się do zależności ogniskowa-pole widzenia i sama będziesz oceniać jakiego kąta będziesz potrzebować.
1

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Syla88 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2012 - 19:32

Wyświetl postUżytkownik Mogway dnia 05 luty 2012 - 19:22 napisał

Dobrze kombinujesz ,ale jeżeli nie masz dwóch aparatów APS-C i FF i nie musisz miedzy nimi wymieniać obiektywów, to to przeliczanie do niczego Ci się nie przyda. Z czasem przyzwyczaisz się do zależności ogniskowa-pole widzenia i sama będziesz oceniać jakiego kąta będziesz potrzebować.

Ok, mi ten przelicznik potrzebny tylko teraz, przed zakupem obiektywu. Zastanawialam sie czy do portretow (600d) bedzie lepszy 50 mm czy 75 mm. Patrzac na portret przy pelnej klatce 50 i 70 mm, bardziej do mnie przemawia 70 mm. Dlatego do Canona 600d wybiore 50 mm f/1.8. Super swiatlo, odwzorowanie (mam na mysli 'brak' dystorsji) i cena.
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   gnysiu 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 961
  • SprzętCanon

Napisano 05 luty 2012 - 20:01

Wyświetl postUżytkownik Syla88 dnia 05 luty 2012 - 19:32 napisał

Super swiatlo, odwzorowanie (mam na mysli 'brak' dystorsji) i cena.

...znikome aberacje, ostrość itd.
Właściwie to wszyscy (przynajmniej większość) zachwala 85mm jako porteretówkę ale tak po mojemu, 50mm na APS-C jest w porządku - zwłaszcza w tej cenie :)
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 06 luty 2012 - 08:01

Wyświetl postUżytkownik Syla88 dnia 05 luty 2012 - 19:32 napisał

Zastanawialam sie czy do portretow (600d) bedzie lepszy 50 mm czy 75 mm.

50 w APSC to tak jak 80 mm w FF lub Zenicie

natomiast co lepsze ?
podstawowe pytanie powinno być - z jakiej odległości
bo 50 mm w APSC pozwala na portret np. z 2 metrów , 1.5 metra
popiersie w środku kadru to będzie np. 3 metry
gdybyś kupiła 85 mm to już trzeba dalej odejść i np. w pomieszczeniu może się nie dać zrobić (chyba, że masz duże mieszkanie)
im większa ogniskowa, tym:
- czas musi być krótszy by nie poruszyć (co skutkuje podbiciem ISO jeśli to pomieszczenia bez lampy)
- dalej trzeba odejść (a to wiąże się z ograniczeniem w pomieszczeniach)
jak portrety robisz na dworze, gdzie jest światło, gdzie nie ma ograniczeń przestrzeni - to 85 mm lepsze
jak w mieszkaniu małym w bloku, to już 50 mm może być koniecznością, bo nie da się cofnąć bardziej w małym mieszkaniu

50 mm 1.8 to najtańsze portretótówki z autofocusem w każdym systemie, taniej nie ma
jak piszesz o jakimś 75 czy 85, to one są chyba z 2 czy 3 razy droższe ?
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 06 luty 2012 - 09:54

Kiedys przyjmowalo sie, poniewaz kat widzenia oka wynosi 46stopni, ze najlepsza ogniskowa do portretu dla pelnej klatki czyli negatywu 24x36 tzw film 35 to:
90-135mm (przy 6x6 130 - 180mm) zachowujac minimalna odleglosc ostrzenia dla glowy 1,7 - 2,5m a dla calej postaci 4-5m .
Matryce cyfrowe daja nam zmniejszenie (wycropowanie) obrazu i tak jak rev wspomnial trzeba to przeliczac.
Obietywy staloogniskowe sa robione w pewnych zakresach dlatego przy matrycy APS-C optymalnymi obiektywami sa 50 lub 85 mm .
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Syla88 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 7
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 luty 2012 - 10:29

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 06 luty 2012 - 08:01 napisał

natomiast co lepsze ?
podstawowe pytanie powinno być - z jakiej odległości
bo 50 mm w APSC pozwala na portret np. z 2 metrów , 1.5 metra
popiersie w środku kadru to będzie np. 3 metry
gdybyś kupiła 85 mm to już trzeba dalej odejść i np. w pomieszczeniu może się nie dać zrobić (chyba, że masz duże mieszkanie)
im większa ogniskowa, tym:
- czas musi być krótszy by nie poruszyć (co skutkuje podbiciem ISO jeśli to pomieszczenia bez lampy)
- dalej trzeba odejść (a to wiąże się z ograniczeniem w pomieszczeniach)
jak portrety robisz na dworze, gdzie jest światło, gdzie nie ma ograniczeń przestrzeni - to 85 mm lepsze
jak w mieszkaniu małym w bloku, to już 50 mm może być koniecznością, bo nie da się cofnąć bardziej w małym mieszkaniu

50 mm 1.8 to najtańsze portretótówki z autofocusem w każdym systemie, taniej nie ma
jak piszesz o jakimś 75 czy 85, to one są chyba z 2 czy 3 razy droższe ?

Czyli mam kolejny argument za 50mm, poniewaz zdjecia beda i w domu i na zewnatrz, ale z przewaga raczej ku pomieszczeniom. I jeszcze, gdybym chciala zrobic cos innego niz portret.. nie mowie o rozleglych krajobrazach, ale np cos z architektury, to 50mm pewnie max.
Tak, wiem ze te z wieksza ogniskowa i podobnym swiatlem to juz kilka razy drozsze, taki obiektyw za 1000-1200 jeszcze by wchodzil w gre. Natomiast chce zaczac od 50 mm i wtedy przekonac sie, czy isc w strone szerokiego czy waskiego kąta :)
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 06 luty 2012 - 10:59

Osobiscie zawsze polecam uzycie kita i uzywanie aparatu przez jakis czas (i tak trzeba poznac mozliwosci i kneflologie puszki) i analiza ogniskowych - jaki procent zdjec na jakiej ogniskowe, czego brakuje, co zbedne - wtedy dobierasz juz wlasciwie obiektywy do wlasnych potrzeb.
Unikam kupowania sprzetu - "bo mówią, że świetne". Kupuje to, co mnie jest potrzebne , a nie tzw "przydasie" :)
W ten sposob oszczedzam sporo na wydawaniu na niepotrzebne mi badziewie, ktore potem lezy bezuzytecznie. :)
Oczywiscie, mozna wydac x- zlotych i kupic wszystko co polecaja - ale pozniej wiekszac lezy w opakowaniach, bo tak naprawde kazdy ma inne zapotrzebowanie , przyzwyczajenie i styl.
Moim glownym obiektywem portretowym jest np. 70-200 , a ktos woli 135 inny 85 ... zatem po co kupowac wielki i ciezki tele za kilka tysiecy do czegos, co w zupelnosci robi mala i lekka stalka 85 ?
Jak kupisz 50 - sama zobaczysz z czasem, czy chcesz cos szerszego, bo brakuje, czy wezszego (bo tez brakuje) ale 50ka wydaje sie byc dobra na poczatek :)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

• (5 stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5