Czym się różni 60p od 60i? - Karczma - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Czym się różni 60p od 60i? Nie wiedziałem do jakiego działu dać :)

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   guti 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 574
  • SprzętDruh i kilku następców.

Napisano 17 grudzień 2011 - 19:55

Wyświetl postUżytkownik e.m. dnia 17 grudzień 2011 - 13:52 napisał

ilosc klatek nagrywanych musi musi odpowiadac ilosci klatek wyswietlanych

Tak masz absolutnie rację. Biję się w piersi. Połączyłem w jeden, wątpliwej jakości, twór myślowy ilość klatek i długość ich trwania czyli czas otwarcia migawki. Nawet jeśli klatka jest naświetlana 1/100 sekundy jest wyświetlana w filmie 1/25.

obecnie zarowno LCD jak i plazmy wyswietlaja obraz w sposob progresywny.
przeplot nie ma dla "ogladaczy" ( :D ) zadnych zalet ,wrecz przeciwnie -w trakcie procesu jego usuwania moga powstawac artefakty.oczywiscie dzieje sie tak w przypadku gdy rejestracja obrazu rowniez nastepowala z przeplotem.

To, co piszę nie jest poparte żadnymi badaniami, ani analizą specyfikacji technicznej, ale mam wrażenie, że LCD i plazmy usuwając przeplot jednocześnie wyświetlają "pseudo" 50 klatek i myślę, że nie tylko ja mam wrażenie, iż obraz jest jednak bardziej płynny. (podobnie w projektorach filmowych czasami ruchomy element dzielił klatkę na pół - pozornie wyświetlano 2 razy tę samą klatkę, by zwiększyć wrażenie płynności ruchu.

guti-jestem HD-kinomaniakiem trafiles wiec na mojego drugiego "konika" ,mozemy kontunowac temat dowolnie dlugo... :D

Ok. Z chęcią wysłucham twoich wrażeń dotyczących oglądania materiału z usuniętym w postprodukcji przeplotem i tych z zachowanym. Ręki bym odciąć nie dał, ale zawsze zostawiałem, bo miałem wrażenie, że taki materiał jednak lepiej się ogląda.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 17 grudzień 2011 - 19:56

Wyświetl postUżytkownik Preskaler dnia 17 grudzień 2011 - 19:32 napisał

Wkładasz w moje usta teksty, których nigdy nie wypowiedziałem!

przeciez cytuje Twoje wypowiedzi ! :blink:

Jesteś mistrzem OT i uważaj bo możesz za to nagrodę dostać!

OT ?! :blink: przeciez po pierwsze jestesmy w "karczmie" a po drugie dyskusja caly czas dotyczy formatow "p" i "i",sposobow ich wyswietlania i zagadnien z tym powiazanych.
zabraklo rzeczowych argumentow w dyskusji wiec probujesz mnie zastraszyc wykorzystujac swoja funkcje ?! a fee......

Ja skończyłem i nie życzę sobie więcej dyskusji!

zbyt trudne padaja w niej pytania ? caly czas unkales na nie odpowiedzi.... ;)
powiedzmy sobie szczerze-posiadana przez Ciebie wiedza byla aktualna kilkanascie lat temu- technika idzie na przod..... ;)
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   photomusic 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 213
  • SprzętSmena 8M,Wacom Intuos 4

Napisano 17 grudzień 2011 - 20:04

Podoba mi się kierunek, w jakim zmierza ten wątek. :)
Aczkolwiek e.m wiele razy mija się z prawdą, to tutaj (niestety) muszę przyznać mu rację.

Natomiast to

Wyświetl postUżytkownik Preskaler dnia 17 sierpień 2011 - 18:01 napisał

... możemy uzyskać rozpiętość od -499 do +499 ev. Nie wiem czy w praktyce jest to potrzebne a w dodatku takie zdjęcie było by bardzo brzydkie bo ...

wprawiło mnie w zdumienie. Ev jest jednostką logarytmiczną, w naturze występują tylko 22 poziomy Ev a nie tysiąc. :P
LINK/GEKON
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 17 grudzień 2011 - 21:32

Wyświetl postUżytkownik guti dnia 17 grudzień 2011 - 19:55 napisał

To, co piszę nie jest poparte żadnymi badaniami, ani analizą specyfikacji technicznej, ale mam wrażenie, że LCD i plazmy usuwając przeplot jednocześnie wyświetlają "pseudo" 50 klatek i myślę, że nie tylko ja mam wrażenie, iż obraz jest jednak bardziej płynny. (podobnie w projektorach filmowych czasami ruchomy element dzielił klatkę na pół - pozornie wyświetlano 2 razy tę samą klatkę, by zwiększyć wrażenie płynności ruchu.

przyjmijmy dla uproszczenia 25 fps- odbiornik wyswietlajac obraz z czestliwoscia 50hz (LCD,PLASMA) i robiac to w sposob progresywny (wszystkie linie jednoczesnie) wyswietla kazda klatke dwukrotnie (format 25fps pozostaje ).inaczej sprawa ma sie w przypadku wyzszej czestotliwosci wyswietlania- procesor w tv interpoluje klatki posrednie obliczajac wektor przesuniecia pikseli miedzy kolejnymi obrazami.
projekor dziala jak kamera filmowa (analogowa rzecz jasna),rowniez posiada migawke przeslaniajaca obraz w trakcie przesuwu tasmy.

Wyświetl postUżytkownik guti dnia 17 grudzień 2011 - 19:55 napisał

Ok. Z chęcią wysłucham twoich wrażeń dotyczących oglądania materiału z usuniętym w postprodukcji przeplotem i tych z zachowanym. Ręki bym odciąć nie dał, ale zawsze zostawiałem, bo miałem wrażenie, że taki materiał jednak lepiej się ogląda.

w przypadku "nie kineskopocow" wlasciwie nie ma to znaczenia,w koncowym efekcie obraz i tak wyswietlaja w sposob progresywny.
oczywiscie teoretycznie,w praktyce znaczenie ma np.ktory soft radzi sobie lepiej z deinterlacingiem.
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Cαnon 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 120
  • SprzętCanon EOS 7D

Napisano 17 grudzień 2011 - 21:47

czy lustrzanka Sony A55 ma opcję nagrania w 60p lub 50p
bo gdzie ja zajrzę to piszę 50i .... :(

mówią że jest to lustrzanka stworzona do nagrywania ale po co lustrzanka która nie nagrywa płynnie w full hd ;(
"Myśl o zdjęciu zawsze przed jego zrobieniem i po. Nigdy w trakcie. Sekretem jest czas. Nie musisz działać szybko. Fotografowany model musi zapomnieć o tobie, a gdy już to się stanie musisz działać bardzo szybko."
Henri Cartier-Bresson
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 17 grudzień 2011 - 22:08

50i czyli 25p wiec 25kl/s ,plynne full hd to juz 24 kl/s :D
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Cαnon 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 120
  • SprzętCanon EOS 7D

Napisano 18 grudzień 2011 - 19:27

dzięki :) narazie wszystko zrozumiałem, dziękuję
"Myśl o zdjęciu zawsze przed jego zrobieniem i po. Nigdy w trakcie. Sekretem jest czas. Nie musisz działać szybko. Fotografowany model musi zapomnieć o tobie, a gdy już to się stanie musisz działać bardzo szybko."
Henri Cartier-Bresson
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2