Czym się różni 60p od 60i? - Karczma - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

boratom  : (25 maj 2012 - 07:37) rev - nie poddawaj się - byłeś chyba ostatnim cierpliwym....
rev  : (25 maj 2012 - 07:25) kiedyś było mniej głupich pytań, ostatnio moda i bycie trendi przywleka coraz niższy poziom, mi już się nawet nie chce złośliwie komentować nowych pytających, mi już opadło bo poziom nawet moją wytrzymałość pokonał :] pamiętam jak kiedyś ktoś ze starych użytkowników proponował zamykać każde pytanie poniżej 2000 zł od nowych userów , taka generalna dygresja po czytaniu kolejnych pytań o to które body entry-level plus kit i wymagania wobec nic , szczerze to ja już ignory robię na 90% pytań o aparaty jakie się ostatnio pojawiły
korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Czym się różni 60p od 60i? Nie wiedziałem do jakiego działu dać :)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Cαnon 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 120
  • SprzętCanon EOS 7D

Napisano 15 grudzień 2011 - 16:21

Mam do was pytanie...
Czym się różni 60p od 60i podczas nagrywania w Full HD

Czy możemy się spodziewać ładnego,płynnego nagrania gdy aparat nagrywa w Full HD 24p/25p?

Dziękuję

PS: Nie wiedziałem do jakiego dać działu więc dałem tu :)
"Myśl o zdjęciu zawsze przed jego zrobieniem i po. Nigdy w trakcie. Sekretem jest czas. Nie musisz działać szybko. Fotografowany model musi zapomnieć o tobie, a gdy już to się stanie musisz działać bardzo szybko."
Henri Cartier-Bresson
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Babeczka 

• Armajtorka
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 2410
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 15 grudzień 2011 - 16:22

Wyświetl postUżytkownik Garbusek dnia 15 grudzień 2011 - 16:21 napisał

Mam do was pytanie...
Czym się różni 60p od 60i podczas nagrywania w Full HD

Czy możemy się spodziewać ładnego,płynnego nagrania gdy aparat nagrywa w Full HD 24p/25p?

Dziękuję

PS: Nie wiedziałem do jakiego dać działu więc dałem tu :)

Raczej do karczmy niż tu. Tutaj są omawiane sprawy techniczne dot. forum. Dołączona grafika
Literally, no man ever sees himself as others see him. No photograph or reflection ever gives us the same slant on ourselves that others see. It has often been proved on the witness stand that no two people ever see the same accident precisely the same way. We see through different eyes and from different angles. But if we could see things as other people see them, we could come closer to knowing why they do what they do and why they say what they say.
www.weronikarybol.com
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 15 grudzień 2011 - 16:36

tryb progresywny (p) to rejestracja pelnych obrazow , "i" to rejestracja polobrazow z przeplotem.
w kinematografi najczesciej wykorzystywany jest tryb 24fps
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   filozof97 

• Praktika czyni mistrza :-D
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3000
  • LokalizacjaSiemiatycze
  • Sprzętni gniot sia, ni łamiot sia

Napisano 15 grudzień 2011 - 17:41

dodam, że filmy nieme były nagrywane 16 klatek na sekundę.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Cαnon 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 120
  • SprzętCanon EOS 7D

Napisano 17 grudzień 2011 - 11:52

Wyświetl postUżytkownik e.m. dnia 15 grudzień 2011 - 16:36 napisał

tryb progresywny (p) to rejestracja pelnych obrazow , "i" to rejestracja polobrazow z przeplotem.
w kinematografi najczesciej wykorzystywany jest tryb 24fps

im mniej fps tym lepiej?
"Myśl o zdjęciu zawsze przed jego zrobieniem i po. Nigdy w trakcie. Sekretem jest czas. Nie musisz działać szybko. Fotografowany model musi zapomnieć o tobie, a gdy już to się stanie musisz działać bardzo szybko."
Henri Cartier-Bresson
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   guti 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 574
  • SprzętDruh i kilku następców.

Napisano 17 grudzień 2011 - 12:34

Wyświetl postUżytkownik Garbusek dnia 17 grudzień 2011 - 11:52 napisał

im mniej fps tym lepiej?

Niestety nie, raczej odwrotnie. 24-25 klatek to takie absolutne minimum.
Ktoś powie jakie minimum, przecież 99% filmów jest wyświetlana z taką ilością klatek.
Tylko, że wyświetlana i nagrywana to nie to samo. Przy nagraniu nigdy nie schodzę poniżej 50, a w dynamicznych scenach poniżej 100.
Co do przeplotu, to upraszczając temat powiem, że jego zadaniem jest, by obraz "nie szarpał" - był bardziej płynny. Wyświetlanie naprzemiennie górnej i dolnej części klatki, daje naszemu oku złudzenie podwojenia ich ilości.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 17 grudzień 2011 - 13:52

Wyświetl postUżytkownik guti dnia 17 grudzień 2011 - 12:34 napisał

Niestety nie, raczej odwrotnie. 24-25 klatek to takie absolutne minimum.

zgadza sie- niestey tylko to :D

Ktoś powie jakie minimum, przecież 99% filmów jest wyświetlana z taką ilością klatek.
Tylko, że wyświetlana i nagrywana to nie to samo. Przy nagraniu nigdy nie schodzę poniżej 50, a w dynamicznych scenach poniżej 100.

ilosc klatek nagrywanych musi musi odpowiadac ilosci klatek wyswietlanych , jesli w okreslonym przedziale czasowym rejestrujesz okreslona ilosc obrazow to aby wyswietlany obraz byl "naturalny" musi byc wyswietlany z ta sama predkoscia.
przykladowo- jesli w ciagu sekundy zarejestrujesz 100 polobrazow to podczas odtwarzania nie mozesz wyswwietlac 60 pelnych obrazow, obraz bedzie "przyspieszony".
sa oczywiscie wyjatki - konwersja filmow kinowych na potrzeby TV , format 24 klatkowy odtwarzany jest z predkoscia 25 klatek wymusza to jednak kombinowanie ze sciezka dzwiekowa.kiedys jedynie przyspieszana ja , najbardziej problematyczne bylo to jednak w przypadku zarejestrowanych koncertow-powodowalo podwyzszenie tonacji
(pamietasz jak graly magnetofony z niewlasciwe ustawiona predkoscia :D )
zmiana ilosci klatek (zwiekszenie) wywolana przez sprzet wyswietlajacy (tv,projektor) -procesor odbiornika interpoluje klatki posrednie .ma to na celu uplynnienie ruchu,zminimalizowanie smuzenia (tv lcd) lub eliminacje juddera.

Co do przeplotu, to upraszczając temat powiem, że jego zadaniem jest, by obraz "nie szarpał" - był bardziej płynny. Wyświetlanie naprzemiennie górnej i dolnej części klatki, daje naszemu oku złudzenie podwojenia ich ilości.

nie , sprawa wyglada calkiem inaczej.przeplot wprowadzony zostal na potrzeby telewizji.po pierwsze umozliwia zmniejszenie wymagan w trakcie przesylu sygnalu ,po drugie telewizory CRT (kineskopowe) wyswietlaly linie obrazu naprzemiennie (dlatego "mrugaly").obecnie zarowno LCD jak i plazmy wyswietlaja obraz w sposob progresywny.
przeplot nie ma dla "ogladaczy" ( :D ) zadnych zalet ,wrecz przeciwnie -w trakcie procesu jego usuwania moga powstawac artefakty.oczywiscie dzieje sie tak w przypadku gdy rejestracja obrazu rowniez nastepowala z przeplotem (dwa polobrazy skladajace sie na jedna klatke sa przeciez przesuniete wzgledem siebie w czasie) w przypadku materialu zarejestrowanego w sposob progresywny a nastepnie rozbitego na polobrazy z dolozonym interlacingiem (na potrzeby przesylu sygnalu tv) nie ma to znaczenia.

guti-jestem HD-kinomaniakiem trafiles wiec na mojego drugiego "konika" ,mozemy kontunowac temat dowolnie dlugo... :D
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 17 grudzień 2011 - 15:18

Wyświetl postUżytkownik e.m. dnia 17 grudzień 2011 - 13:52 napisał

... telewizory CRT (kineskopowe) wyswietlaly linie obrazu naprzemiennie (dlatego "mrugaly"...

Z tym nie mogę się zgodzić. Przeplot w TV został wprowadzony dlatego aby zmniejszyć migotanie (wrażenie), bo migotanie niby było takie samo ale nasze oko odbiera trochę intensywniej jeśli migocze (z taką samą częstotliwością) cała powierzchnia ekranu, jak migotanie co drugiej linii przemiennie. Dawniej nie było odpowiednich środków technicznych aby zwiększyć częstotliwość ramki a co za tym idzie, zwiększać pasmo przenoszenia w kanale TV, nie zmniejszając jednocześnie ilości linii (w pionie). Wymyślono więc genialną metodę, że najpierw przesyłano linie nieparzyste (ok. 300) i zaraz potem linie parzyste (też ok. 300) tak więc cały ekran migotał z częstotliwością 50Hz a linie 25Hz. Było to świetne rozwiązanie bo nieznaczne pogorszenie jakości pozwoliło na znaczne zmniejszenie migotania. Obraz taki lekko drżał (w zakresie co druga linia w skali różnic sąsiednich klatek) i wszystko było cacy dopóki środki techniczne nie umożliwiły produkcję OTV z częstotliwością ramki 100. 200, 400... Hz. Wtedy zaczęły się schody bo w zasadzie łatwo było powielić 2, 4. 8... razy każdy obrazek (kadr) i wyświetlić je na ekranie LCD lub plazmy ale skąd wziąć te kadry jeśli dotychczasowy system TV nie przekazywał ich a jedynie półobrazy. Ktoś powie - złożyć dwa i będzie cały obraz! No ale te połówki się różnią od siebie o czas jaki upłynął pomiędzy jedną i drugą połówką w obrazie obiektu szybko poruszającego się (np. piłki). Powstawało wtedy smużenie. Wprowadzono więc dlatego system progresywny.
P.S.
Częstotliwość 50Hz została u nas przyjęta od częstotliwości sieci. Podobnie zresztą w USA i innych krajach 60Hz od ich częstotliwości sieci.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 17 grudzień 2011 - 15:47

Wyświetl postUżytkownik Preskaler dnia 17 grudzień 2011 - 15:18 napisał

Z tym nie mogę się zgodzić. Przeplot w TV został wprowadzony dlatego aby zmniejszyć migotanie (wrażenie), bo migotanie niby było takie samo ale nasze oko odbiera trochę intensywniej jeśli migocze (z taką samą częstotliwością) cała powierzchnia ekranu, jak migotanie co drugiej linii przemiennie.

uzywam projektora DLP rzucajacego obraz na 100" ekran z czetoliwoscia 24 fps (format podawany z odtwrzacza BD) zalozymy sie ,ze nic nie mruga ? :D

Obraz taki lekko drżał (w zakresie co druga linia w skali różnic sąsiednich klatek) i wszystko było cacy dopóki środki techniczne nie umożliwiły produkcję OTV z częstotliwością ramki 100. 200, 400... Hz.
Wtedy zaczęły się schody bo w zasadzie łatwo było powielić 2, 4. 8... razy każdy obrazek (kadr) i wyświetlić je na ekranie LCD lub plazmy ale skąd wziąć te kadry jeśli dotychczasowy system TV nie przekazywał ich a jedynie półobrazy. Ktoś powie - złożyć dwa i będzie cały obraz!

juz telewizory CRT produkowane byly z odswiezaniem 100hz, w przypadku LCD i plazm zwiekszenie odswiezania mialo na celu jedynie zwiekszenie ilosci wyswietlanych klatek poprzez ich interpolacje.
oczywiscie ,ze wystarczy zlozyc dwa polobrazy i bedzie obraz ! :D w duzym uproszczeniu wlasnie tak sie to odbywa a proces ten nazywany jest deinterlasingiem .oczywiscie podczas tego rocesu nastepuje spadek rozdzielczosci jak rowniez powstaja inne artefakty , jakosc tak powstalego obrazu uzalezniona jest oczywiscie od klasy elektroniki odbiornika.

No ale te połówki się różnią od siebie o czas jaki upłynął pomiędzy jedną i drugą połówką w obrazie obiektu szybko poruszającego się (np. piłki). Powstawało wtedy smużenie. Wprowadzono więc dlatego system progresywny.

smuzenie jest wynikowa technologii LCD , posiadacze plasm nie znaja tego problemu ! :D
systemu progresywnego nie trzeba bylo wprowadzac ,istnial od zawsze a nadawcy telewizyjni nadal uzywaja sygnalu z przeplotem ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 17 grudzień 2011 - 15:56

Ręce i cycki... (no nie mam) opadają jeśli Ty tak będziesz dyskutował! Ja o czym innym a Ty zupełnie z innej beczki. ;)
Napisałeś - ... telewizory CRT (kineskopowe) wyswietlaly linie obrazu naprzemiennie (dlatego "mrugaly"...
i nie masz w tym racji bo mrugały dlatego, że miały częstotliwość ramki tylko 50Hz (pseudo)!

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 17 grudzień 2011 - 18:02

twierdzisz ,ze nie bylo CRT z czestotliwoscia odswiezania 100hz ?! :blink: -zapewniam Cie ,ze sie mylisz.

w kinie tez Ci mruga ? tam jest czestotliwosc "24 hz" ;)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 17 grudzień 2011 - 18:05

A gdzie tak stwierdziłem? Proszę o cytat!
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 17 grudzień 2011 - 18:47

Wyświetl postUżytkownik Preskaler dnia 17 grudzień 2011 - 15:56 napisał

mrugały dlatego, że miały częstotliwość ramki tylko 50Hz (pseudo)!

dla mnie brzmi to jednoznacznie.(100hz tez mrugaja-wiaze sie to poprostu ze sposobem wyswietlania obrazu przez lampe kineskopowa)

scisle uzalezniasz mruganie od czestotliwosci odswiezania, LCD i plasmy rowniez maja odswiezanie 50hz (nie wszytskie rzecz jasna) czy one rowniez mrugaja Ci jak tv kineskopowe ?
wedlug Twojej teorii w kinie czestotliwosc odswiezania (24 ramki) powodowala by mruganie nie do zniesienia... ;)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 17 grudzień 2011 - 19:32

No nie! Jeśli tak mamy dyskutować to ja wysiadam! Wkładasz w moje usta teksty, których nigdy nie wypowiedziałem! Jesteś mistrzem OT i uważaj bo możesz za to nagrodę dostać! Ja skończyłem i nie życzę sobie więcej dyskusji!
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2