Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Jaki obiektyw/zestaw do Canon 600d ?
Napisano 11 grudzień 2011 - 21:56
Potrzebuję jednak pomocy. pytałem trochę w sklepach ale co sklep to inne zdanie, więc zaczerpnę Waszej wiedzy i doświadczenia.
Zamierzam kupić 600d i teraz pytanie... Czy zakupić z kitowym obiektywem 18-55 IS II, czy same body +inny obiektyw...
Plan jest następujący:
Opcja 1. 600d + kitowy obiektyw 18-55 + dodatkowo jakiś dobry (dla amatora) zoom ze stabilizacją (do 200mm)
Opcja 2. 600d BODY + uniwersalny obiektyw w granicach (18-200)
Opcja 3. 600d Body + obiektyw w granicach (18-100)
Wiem że zakres ogniskowych podałem z sufitu. To będzie pierwsza lustrzanka w życiu więc proszę o wyrozumiałość.
Jak możecie napiszcie swoje doświadczenia z obiektywami...co będzie lepsze na początek, czy kit i coś do zoomowania czy coś uniwersalnego... mam mętlik w głowie więc proszę o pomoc:)
Nie chcę też przesadzać z wydatkami... powiedzmy że na obiektyw mam ok 1000 zł...
Wielkie dzięki za poświęcony czas i chęć podzielenia się cenną wiedzą z amatorem;)
Napisano 11 grudzień 2011 - 21:58
Napisano 11 grudzień 2011 - 22:14
Napisano 11 grudzień 2011 - 22:28
A z tym amatorem to jest tak - jak kupowalem pierwsza cyfre, to mowili ze 450d to taki powiekszony 1000d i w zasdzie jako amator nie bede z tego korzystal (wolalem wtedy analoga). Szybko sie dowiedzialem, ze to powazny blad, wymienilem na 50d zeby szybko wskoczyc w 5D. Zatem haslo - jestem amatorem, po co mi lepszy - wiem z doswiadczenia, ze nie sa rozwazne, chociaz zapewne w tym momencie wydaja sie byc sluszne. To tylko taka mala dygresja
A co do szkla - lepiej kupic od razu jedno dobre , a aparat pominac z kitem (jezeli oczywiscie ma sie pieniadze)
Pozdr.
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 12 grudzień 2011 - 16:37
Napisano 12 grudzień 2011 - 18:45
kit to tak jak sama nazwa wskazuje. Najpozniej po miesiacu bedziesz mial dosyc "kita"!!!
Tak jak pisze Markolini i Poul11 powinienes kupic raz a dobrze.
Zaopatrujac sie w dobre szkielko zaoszczedzisz pieniedzy i rozczarowan!!!
Mysle, ze na poczatek interesujace bylyby:
Tamron SP-AF17-50 F/2,8 XR Di II LD
Sigma EX-F18-50 /2.8DC Makro
Sigma 17-70 /F2,8-4,5DC
Pozdrawiam
Napisano 12 grudzień 2011 - 19:04
Inne szkło można polecić do portretów, inne do wycieczek.
moje fotki: https://picasaweb.go...om/sprocket1973
Napisano 13 grudzień 2011 - 12:07
Zadecydowałem zatem że kupuję body. Cały czas mi chodzi po głowie obiektyw canon 18-135 is, zachwalany przez sprzedawców... tyle że nie wiem ile w tym szczerości a ile chęci zarobku...
Napisano 13 grudzień 2011 - 16:59
18-135 is nie jest taki zly, ale takze nie nalezy do wspanialych szkiel. Glownym problemem tego szkla jest stosunkowo duze viegnettowanie (zaciemnianie rogow zdjecia)od ok.100mm. Jezeli ta wada nie bedzie Cie w przyszlosci odstraszac i bedziesz potrafil sobie z nia poradzic to dlaczego nie.
Jezeli masz taka mozliwosc to podepnij go i kliknij kilka testowych fotek przy roznych ustawieniach. A na sprzedawcow powinno sie zawsze brac pewne poprawki
Podsylam strone, na ktorej mozesz poogladac zdjecia robione takze tym objektywem. Pamietaj jednak, ze foty sa juz po obrobce!
http://pl.pixel-peep...ses/?lens=13193
Zycze przyjemnego ogladania i rozsadnego wyboru!
Napisano 13 grudzień 2011 - 18:12
bardzo Was proszę o pomoc. rezygnuje z dobierania obiektywów i skupiam się Ostatecznie na 3 wyborach....
Canon 600d + 18-135 is
Canon 600d + 18-55 is II + 55-250 is
Sony Alpha + 15-55 + sigma 70-200
Ceny zestawów podobne (3200-3300). Za jakiś czas wymieniłbym kitowe obiektywy 18-55 na cosik lepszego, ale dopiero wtedy, gdy nauczę się robić zdjęcia
Bardzo Was proszę o pomoc bo chcę w końcu pójść do sklepu i kupić coś z czystym sumieniem, że wybrałem naprawdę dobrze...
Napisano 13 grudzień 2011 - 18:30
Wez ktory bardziej pasuje Tobie. Osobiscie trzymalbym sie Canona ze wzgledu na przyszla rozbudowe i wygode. Ale Sony ma tez zalety - o Nikonach nie wspominam, bo je sam pominales).
Obiektyw kit dolaczany - chociaz KIT do 5dII nie jest taki , jak nazwa wskazuje - wybierz lepiej pasujacy .
Odpowiem Ci taka dykreryjka:
Mlody żyd przychodzi do Rabiego i pyta, czy sie ma zenic,czy nie.
A Rabi na to:
- Co bys nie zrobil i tak bedziesz pozniej zalowal
Moral - zawsze bedziesz mial dylemat nawet po kupnie, ze mogles wybrac inny. Sam musisz zdecydowac. Sa zwolennicy kazdej firmy.
PS - Napisalem cos jeszcze, ale pewnie wywolam wojne, czego chcialbym uniknac
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 13 grudzień 2011 - 19:29
Z pewnoscia trafia w sedno sprawy...!
Obojetnie czego nie zrobisz xcfun to i tak bedziesz sie zastanawial czy dokonales prawidlowego wyboru.
Rowniez uwazam, ze objektywy sa wazniejsze niz body!
Ja osobiscie nie bawilbym sie w slabej jakosci kitowe szkla. Kitowe objektywy bardzo czesto prowadza do ogromnych rozczarowan a co za tym idzie do podwojnego wydatku!!!
Sprawa druga, jezeli wpadl Ci w oko Canon to zostan przy nim, bo w przeciwnym razie powie Tobie jakis sprzedawca, ze ma swietnego Pentaxa w promocji albo Olympusa i co w tedy zrobisz...??? Znajdziesz sie ponownie w punkcie wyjscia.
Kilka lat temu mialem podobny dylemat. Moim faworytem byl Canon Eos 300D . Mialem mozliwosc "testowania" go przez 4 dni razen z Nikonem, Pentaxem,Sonym...! Kupilem to co kupilem (nie bede pisal wiecej zeby nie wywolac wojny
Przyznam sie, ze do zadnego testowanego body nie wchodzil w rachobe kitowy objektyw!!!
Canon + 18-135 IS jest calkiem oki. W pozniejszym czasie dokupisz sobie cos z tele np.70-200mm F2,8 i cos z szerokiego np.10-20 albo 10-24 i bedzie fajnie.
Osobiscie z podanych przez Ciebie przykladow zostalbym przy Canonie + 18-135 IS lub ewentualnie rozgladalbym sie za szklem ze stalym swiatlem. Oczywiscie w zakresie mozliwosci finansowych.
Napisano 15 grudzień 2011 - 18:12
Napisano 01 styczeń 2012 - 21:51
Wybór padł Canon EOS 600D -body.
I zapewne będe powielał pytania, cięzko mi było wybrać aparat, a już kompletnie nie wiem jaki zakupić obiektyw.
Teraz zastanawiam się nad zakupem obiektywu, ew. 2 dwóch. Nie wiem jaki wybrać -czy sigma, tamron czy może canon? Nie wiem też z jakim światłem, czy ze stabilizją czy też bez (wiadomo różnica cenowa oraz w takiej fotografii pierwsze kroki)? No i jaka ogniskowa?
Powiem tak zamierzam robić zdjęcia rodzinne, takie wycieczkowe -krajobrazy oraz sportowe (wyscigi motocyklowe).