Jaki obiektyw/zestaw do Canon 600d ? - Canon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Jaki obiektyw/zestaw do Canon 600d ?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   xcfun 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8
  • Sprzętw trakcie wybierania

Napisano 11 grudzień 2011 - 21:56

Witam wszystkich. nie mam zamiaru pisać po raz enty tematu 550d czy d90, bo tego jest mnóstwo. Wybrałem body. Zakupię Canon'a 600d. Myślałem też nad 60d ale stwierdziłem że jak na totalnego amatora nie ma to najmniejszego sensu.

Potrzebuję jednak pomocy. pytałem trochę w sklepach ale co sklep to inne zdanie, więc zaczerpnę Waszej wiedzy i doświadczenia.

Zamierzam kupić 600d i teraz pytanie... Czy zakupić z kitowym obiektywem 18-55 IS II, czy same body +inny obiektyw...

Plan jest następujący:

Opcja 1. 600d + kitowy obiektyw 18-55 + dodatkowo jakiś dobry (dla amatora) zoom ze stabilizacją (do 200mm)

Opcja 2. 600d BODY + uniwersalny obiektyw w granicach (18-200)

Opcja 3. 600d Body + obiektyw w granicach (18-100)

Wiem że zakres ogniskowych podałem z sufitu. To będzie pierwsza lustrzanka w życiu więc proszę o wyrozumiałość.

Jak możecie napiszcie swoje doświadczenia z obiektywami...co będzie lepsze na początek, czy kit i coś do zoomowania czy coś uniwersalnego... mam mętlik w głowie więc proszę o pomoc:)

Nie chcę też przesadzać z wydatkami... powiedzmy że na obiektyw mam ok 1000 zł...

Wielkie dzięki za poświęcony czas i chęć podzielenia się cenną wiedzą z amatorem;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mati113 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4188
  • LokalizacjaBytom
  • SprzętCanon

Napisano 11 grudzień 2011 - 21:58

Po co dwa razy ten sam temat?
Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie nikt by nie zobaczył
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   xcfun 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:14

mój błąd. chciałem umiejscowić w dziale Canon i poszło nie tak jak trzeba, czyli dwukrotnie..
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:28

Lepiej kupic samo body niz pozniej szukac, kto kupi kita.
A z tym amatorem to jest tak - jak kupowalem pierwsza cyfre, to mowili ze 450d to taki powiekszony 1000d i w zasdzie jako amator nie bede z tego korzystal (wolalem wtedy analoga). Szybko sie dowiedzialem, ze to powazny blad, wymienilem na 50d zeby szybko wskoczyc w 5D. Zatem haslo - jestem amatorem, po co mi lepszy - wiem z doswiadczenia, ze nie sa rozwazne, chociaz zapewne w tym momencie wydaja sie byc sluszne. To tylko taka mala dygresja :)
A co do szkla - lepiej kupic od razu jedno dobre , a aparat pominac z kitem (jezeli oczywiscie ma sie pieniadze)
Pozdr.
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   poul11 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1117
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 12 grudzień 2011 - 16:37

Nie kupuj kita - będzie cię tylko irytował, a potem się rozpadnie. Olej uniewersalne szkła typu 18-200. Nie są dobre ani na początku, ani na końcu zakresu. Za 1000 zł spokojnie kupisz używanego w świetnym stanie tamrona 17-50 f2.8 czy 28-75 f2.8. Oba są nieporównywalne do kita w każdej kategorii. A co do zooma to ja polecam 70-200 f4 L. Za 1700zł kupisz używkę, warto pozbierać pieniążki dla takiego szkła.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177
  • SprzętNikon i duzo dodatkow

Napisano 12 grudzień 2011 - 18:45

Hej,
kit to tak jak sama nazwa wskazuje. Najpozniej po miesiacu bedziesz mial dosyc "kita"!!!
Tak jak pisze Markolini i Poul11 powinienes kupic raz a dobrze.
Zaopatrujac sie w dobre szkielko zaoszczedzisz pieniedzy i rozczarowan!!!
Mysle, ze na poczatek interesujace bylyby:
Tamron SP-AF17-50 F/2,8 XR Di II LD
Sigma EX-F18-50 /2.8DC Makro
Sigma 17-70 /F2,8-4,5DC

Pozdrawiam
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   sprocket73 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 78
  • SprzętCanon 60D • C10-22 • C15-85 • C60 macro • C70-300 is • 3 x CPL Marumi

Napisano 12 grudzień 2011 - 19:04

A ja myślę, że zabrakło najważniejszego - jakiego typu fotografią autor wątku najbardziej się interesuje.
Inne szkło można polecić do portretów, inne do wycieczek.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   xcfun 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 13 grudzień 2011 - 12:07

Dziekuje za odpowiedzi. Co do typu fotografii to będą to głównie zdjęcia wakacyjne/rodzinne/czasem jakiś wypad w plener dla zabawy i relaksu. Nie potrzeba mi póki co dużego zooma, bo tele zamierzam kupić za jakiś czas i wydać nieco więcej pieniędzy.

Zadecydowałem zatem że kupuję body. Cały czas mi chodzi po głowie obiektyw canon 18-135 is, zachwalany przez sprzedawców... tyle że nie wiem ile w tym szczerości a ile chęci zarobku...
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177

Napisano 13 grudzień 2011 - 16:59

Witaj!
18-135 is nie jest taki zly, ale takze nie nalezy do wspanialych szkiel. Glownym problemem tego szkla jest stosunkowo duze viegnettowanie (zaciemnianie rogow zdjecia)od ok.100mm. Jezeli ta wada nie bedzie Cie w przyszlosci odstraszac i bedziesz potrafil sobie z nia poradzic to dlaczego nie.
Jezeli masz taka mozliwosc to podepnij go i kliknij kilka testowych fotek przy roznych ustawieniach. A na sprzedawcow powinno sie zawsze brac pewne poprawki ;) .
Podsylam strone, na ktorej mozesz poogladac zdjecia robione takze tym objektywem. Pamietaj jednak, ze foty sa juz po obrobce!
http://pl.pixel-peep...ses/?lens=13193
Zycze przyjemnego ogladania i rozsadnego wyboru!
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   xcfun 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 8

Napisano 13 grudzień 2011 - 18:12

słuchajcie...teraz mam taki mętlik w głowie, że już sam nie wiem co robić... dziś podczas wizyty w jednym z lepszych sklepów foto w Łodzi dwóch sprzedawców polecało mi... Sony Alpha A55. bawiłem się tym aparatem i naprawdę sprawia wrażenie dobrego. af bardzo szybki, 10klatek/sek w serii. Do tego polecali mi obiektyw Sigma 70-300 APO w cenie 890zł. czyli zestaw A55 + kitowy 18-55 + Sigma 70-300 APO. koszt ok. 3300zł.
bardzo Was proszę o pomoc. rezygnuje z dobierania obiektywów i skupiam się Ostatecznie na 3 wyborach....

Canon 600d + 18-135 is
Canon 600d + 18-55 is II + 55-250 is
Sony Alpha + 15-55 + sigma 70-200

Ceny zestawów podobne (3200-3300). Za jakiś czas wymieniłbym kitowe obiektywy 18-55 na cosik lepszego, ale dopiero wtedy, gdy nauczę się robić zdjęcia

Bardzo Was proszę o pomoc bo chcę w końcu pójść do sklepu i kupić coś z czystym sumieniem, że wybrałem naprawdę dobrze...
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 13 grudzień 2011 - 18:30

Jak poczytasz forum, to sam sie dowiesz , co bedzie najlepsze. Aparat jako taki ma trzeciorzedne znaczenie. Po pierwsze wiedza, po drugie obiektyw, po trzecie korpus.
Wez ktory bardziej pasuje Tobie. Osobiscie trzymalbym sie Canona ze wzgledu na przyszla rozbudowe i wygode. Ale Sony ma tez zalety - o Nikonach nie wspominam, bo je sam pominales).

Obiektyw kit dolaczany - chociaz KIT do 5dII nie jest taki , jak nazwa wskazuje - wybierz lepiej pasujacy .
Odpowiem Ci taka dykreryjka:
Mlody żyd przychodzi do Rabiego i pyta, czy sie ma zenic,czy nie.
A Rabi na to:
- Co bys nie zrobil i tak bedziesz pozniej zalowal :)

Moral - zawsze bedziesz mial dylemat nawet po kupnie, ze mogles wybrac inny. Sam musisz zdecydowac. Sa zwolennicy kazdej firmy.

PS - Napisalem cos jeszcze, ale pewnie wywolam wojne, czego chcialbym uniknac :)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177

Napisano 13 grudzień 2011 - 19:29

haha...Markolini....fajny ten Twoj dowcip!
Z pewnoscia trafia w sedno sprawy...!
Obojetnie czego nie zrobisz xcfun to i tak bedziesz sie zastanawial czy dokonales prawidlowego wyboru.
Rowniez uwazam, ze objektywy sa wazniejsze niz body!
Ja osobiscie nie bawilbym sie w slabej jakosci kitowe szkla. Kitowe objektywy bardzo czesto prowadza do ogromnych rozczarowan a co za tym idzie do podwojnego wydatku!!!
Sprawa druga, jezeli wpadl Ci w oko Canon to zostan przy nim, bo w przeciwnym razie powie Tobie jakis sprzedawca, ze ma swietnego Pentaxa w promocji albo Olympusa i co w tedy zrobisz...??? Znajdziesz sie ponownie w punkcie wyjscia.
Kilka lat temu mialem podobny dylemat. Moim faworytem byl Canon Eos 300D . Mialem mozliwosc "testowania" go przez 4 dni razen z Nikonem, Pentaxem,Sonym...! Kupilem to co kupilem (nie bede pisal wiecej zeby nie wywolac wojny ;) :) ) i jestem z wybranego systemu zadowolony.
Przyznam sie, ze do zadnego testowanego body nie wchodzil w rachobe kitowy objektyw!!!
Canon + 18-135 IS jest calkiem oki. W pozniejszym czasie dokupisz sobie cos z tele np.70-200mm F2,8 i cos z szerokiego np.10-20 albo 10-24 i bedzie fajnie.
Osobiscie z podanych przez Ciebie przykladow zostalbym przy Canonie + 18-135 IS lub ewentualnie rozgladalbym sie za szklem ze stalym swiatlem. Oczywiscie w zakresie mozliwosci finansowych.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Ewela 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 178
  • Sprzętcanon 600D 18-135mm

Napisano 15 grudzień 2011 - 18:12

chociaz mam kilka dni canona 600d 18-135.to ci juz polecam.ten aparat mnie zachwycił.tyle co zdazyłam porobic zdjecia to zauwazyłam ze jakosciowo sa swietne(moze nie to co np nikon d300s albo jakis inny)mysle ze ten obiektyw starczy na jakis czas, chyba,ze zobacze ze mi bardzo dobrze idzie to dokupie sobie jakis wiekszy obiektyw ;D polecam ;p!
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   dumping 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1

Napisano 01 styczeń 2012 - 21:51

Zamierzam kupić aparat -swoją pierwszą lustrzankę.
Wybór padł Canon EOS 600D -body.
I zapewne będe powielał pytania, cięzko mi było wybrać aparat, a już kompletnie nie wiem jaki zakupić obiektyw.
Teraz zastanawiam się nad zakupem obiektywu, ew. 2 dwóch. Nie wiem jaki wybrać -czy sigma, tamron czy może canon? Nie wiem też z jakim światłem, czy ze stabilizją czy też bez (wiadomo różnica cenowa oraz w takiej fotografii pierwsze kroki)? No i jaka ogniskowa?
Powiem tak zamierzam robić zdjęcia rodzinne, takie wycieczkowe -krajobrazy oraz sportowe (wyscigi motocyklowe).
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2