zasilanie aparatu Fotograficznego. - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

zasilanie aparatu Fotograficznego.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   install-net 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • SprzętOlimpus SP-600UZ

Napisano 08 grudzień 2011 - 16:23

Mam aparat Olympus SP-600 UZ. Nie jest to nic wielkiego ale wystarcza na moje potrzeby. Wpadłem na pomysł, ze zamiast baterii kupie sobie zasilacz sieciowy. Zasilacz jest jednak dość drogi kosztuje jakieś 200 zł.
Wpadłem więc na pomysł czy nie podłączyć małego akumulatorka żelowego. Napięcie 6V Prąd 1,2 Ah. Zastanawiam się jednak czy to nie uszkodzi mi aparatu. A może dodatkowo jakiś stabilizator zastosować no nie wiem. Jak uważacie?

Pozdrawiam Wszystkich na forum.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dadziuk 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 639
  • LokalizacjaBiałystok
  • SprzętSony

Napisano 08 grudzień 2011 - 16:53

że tak zapytam, po co?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   install-net 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • SprzętOlimpus SP-600UZ

Napisano 08 grudzień 2011 - 17:02

Chodziło o ciągłą pracę bez wymiany Baterii. taki akumulator znacznie dłużej wytrzyma niż standardowa bateria. Koszt akumulatora do ok 8zł i jest wielokrotnego ładowania.

Plusy tego rozwiązania:

- dłuższe działanie
- tańsze niż baterie
- możliwość częstszego ładowania niż klasyczne akumulatorki AA
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   paweloja 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 272
  • LokalizacjaTurza małopolska
  • SprzętNikon & Zenit

Napisano 08 grudzień 2011 - 18:45

a nie lepiej jakieś akumulatorki np sanyo enelop albo gp albo inna firma (specem nie jestem więc Ci nie doradzę jakie)?
D90 + 18-105VR + sb700 + Blenda Quantuum 5w1 120x180 Zenit E + helios 44-2 + czajka http://studioreportazu.tk
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 08 grudzień 2011 - 18:49

Nie polecam! Można to oczywiście zrobić ale podstawowy wymóg to - trzeba się znać na elektronice. Jeśli się nie znasz to się za to nie zabieraj. Oszczędzisz (?) 200 zł a możesz stracić aparat.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   install-net 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • SprzętOlimpus SP-600UZ

Napisano 08 grudzień 2011 - 22:06

Stąd właśnie moje pytanie czy ktoś już takie zabawy uskuteczniał.

Nie chcę uszkodzić aparatu (to oczywiste) dla tego zastanawiam się nad układem stabilizującym takim samym jak w zasilaczach. Jeżeli ktoś coś podobnego robił to czekam na info.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   gnysiu 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 961
  • SprzętCanon

Napisano 08 grudzień 2011 - 22:12

Robić nie trzeba, żeby wiedzieć że można ;) Stabilizator nie jest potrzebny jeżeli zasilałbyś aparat w jakiejkolwiek baterii (akumulatora) o zbliżonym napięciu. Jeżeli użyjesz zasilacza, to stabilizator jak najbardziej wskazany. Jeżeli zastosujesz baterię o napięciu wyższym o np tylko 1V, to pamiętaj żeby dać stabilizator o niskim napięciu drop-off (sorry, nie wiem jak to po polsku :rolleyes: ).
EDIT: W razie uszkodzenia stabilizatora, dobrze jest mieć włączoną równolegle i zaporowo do zasilania jakąś Zenerkę na napięcie Vcc+2V. Jak padnie stabilizator, to dioda zewrze nadmiar napięcia i spali bezpiecznik (daj go pomiędzy stabilizatorem a diodą Zenera - warunek zadziałania), a aparat ocaleje.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   install-net 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 5
  • SprzętOlimpus SP-600UZ

Napisano 08 grudzień 2011 - 22:37

Widziałem te stabilizatorki nie są takie drogie. Jutro sprawdzę w sklepie elektronicznym czy nie można kupić gotowego układu.

Ale tak się zastanawiam, akumulator żelowy daje napięcie o wartości 6V (toleracja +/- 1V)
Jest to równowartość sumy napięć z baterii podłączonych szeregowo, poza tym na naklejce jest również napisane 6V :-)
Zastanawia mnie w związku z tym, czemu zasilacz oryginalny do tego aparatu ma tylko 4,8 V. Ma też dość spory prąd bo aż 2A. Czy zwykły aparat potrzebuje aż takiego prądu?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gnysiu 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 961
  • SprzętCanon

Napisano 08 grudzień 2011 - 22:42

Nie potrzebuje, po prostu jest zapas, a napięcie zasilania może się wahać w jakichś tam granicach - zależy od modelu. Jeżeli baterie mają 6V, to 4,8 - 7V nie zaszkodzi. Zasilacz ma 4,8V, bo widocznie więcej nie trzeba. Elektronika i tak ma pewnie swój osobny stabilizator impulsowy.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 09 grudzień 2011 - 09:52

W lustrzance nie robiłem zasilacza bo i tak mam dwa akumulatorki i ładuję je przemiennie bo większość zdjęć robię poza zasięgiem sieci energetycznej. To znaczy zaraz po wyładowaniu zakładam naładowany a rozładowany natychmiast ładuję. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby mi brakło prądu. Do mojego aparatu koszt podróbki to ok. 35 zł. Aparat może pobierać ponad 1A prądu w przypadku gdy ładuje się lampa. Tyle pobierał malutki kompakt. Lustrzanki nie mierzyłem ale pobór może być chyba większy.
0

Strona 1 z 1