Coolpix L120 - Nagrywanie filmów - Nikon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Coolpix L120 - Nagrywanie filmów Jak to zrobić?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   GamerTR 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • SprzętLG Bali

Napisano 07 grudzień 2011 - 11:53

Posiadam ww Nikona i mam pytanie co do kręcenia filmów.
Czy można jakoś nagrywać filmy w formacie np. Avi? Byleby nie MOV. Jeśli tak to jak?
Filmik który nakręciłem ma jakby "szumy", czy to może być wina tego, że został on nakręcony w domu przy takim sobie świetle? Czy ten aparat je tak po prostu kręci? Na Youtube jak widziałem testy to była ładna jakość więc nie wiem.
Jak nakręcić film by był "makro"? Tak żeby przybliżyć np. jeden kwiat a inne były zamazane? Bo jak ja przybliżam to to co jest na pierwszym planie jest zamazane a tło ostre, jak zrobić na odwrót?

Może głupie pytanie ale pierwszy raz w życiu mam do czynienia z Nikonem i kompletnie się na tym nie znam.

Aha i czy dźwięk on nagrywa w mono czy stereo?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 07 grudzień 2011 - 12:18

Od razu mówię ,że nie znam tego aparatu, ale mogę Ci powiedzieć,że aparaty przeważnie mają jeden format zapisu.Zmiany formatu możesz dokonać przez program konwertujący.Te niby szumy są po prostu szumami. Tez tej sprawy oprócz dania dostatecznego oświetlenia się nie przeskoczy.Jeżeli chodzi o filmowanie makro, to robi się w ten sam sposób co zdjecia. Czyli efekt filmowania możesz mieć tylko taki jak na zdjęciu wykonanym tym aparatem. O rozmycie tła z powodu małej matrycy jest ciężko ,ale przy makro powinno się udać, kwestia ustawienia ostrości na obiekt a nie na tło. Pamiętaj o minimalnej odległości ostrzenia, poniżej której aparat nie łapie ostrości. mikrofon nawet jeżeli by nagrywał na dwóch ścieżkach to ze względu na niewielkie oddalenie mikrofonów, głos i tak będzie mono.Co prawda w kamerach stosuje się blisko siebie położone mikrofony kierunkowe(niekiedy w jednej obudowie), ale wątpię ,żeby taki system ktoś instalował w aparacie. Podsumowując funkcja filmowania jest opcja dodatkową i korzysta z ustawień i możliwości aparatu.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mirka90 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 432
  • Lokalizacjatarnowskie góry
  • Sprzętcolpix p500,pentaxk100d

Napisano 15 grudzień 2011 - 21:48

Wyświetl postUżytkownik Mogway dnia 07 grudzień 2011 - 12:18 napisał

Od razu mówię ,że nie znam tego aparatu, ale mogę Ci powiedzieć,że aparaty przeważnie mają jeden format zapisu.Zmiany formatu możesz dokonać przez program konwertujący.Te niby szumy są po prostu szumami. Tez tej sprawy oprócz dania dostatecznego oświetlenia się nie przeskoczy.Jeżeli chodzi o filmowanie makro, to robi się w ten sam sposób co zdjecia. Czyli efekt filmowania możesz mieć tylko taki jak na zdjęciu wykonanym tym aparatem. O rozmycie tła z powodu małej matrycy jest ciężko ,ale przy makro powinno się udać, kwestia ustawienia ostrości na obiekt a nie na tło. Pamiętaj o minimalnej odległości ostrzenia, poniżej której aparat nie łapie ostrości. mikrofon nawet jeżeli by nagrywał na dwóch ścieżkach to ze względu na niewielkie oddalenie mikrofonów, głos i tak będzie mono.Co prawda w kamerach stosuje się blisko siebie położone mikrofony kierunkowe(niekiedy w jednej obudowie), ale wątpię ,żeby taki system ktoś instalował w aparacie. Podsumowując funkcja filmowania jest opcja dodatkową i korzysta z ustawień i możliwości aparatu.

Witam,ja z powodu okazjonalnej potrzeby rejestracji filmowej kupiłam coolpixa p500- jak na aparat w hd kręci dobre filmy ,odnosząc sie do odp. poprzednika ,wyjaśniam iż właśnie wykonałam probe .nie jest możliwe nagrywanie w trybie makro i uzyskania rozmycia tla ,,co do zmian zapisu to mój posiada chyba zapis w formacie hd, iframe . vga. i mov,, i w systemie mono /stereo.Jednak nie oczekujmy czegoś nadzwyczajnego porównując do profesjonalnych kamer ,z/wg nie na Hd ale na szybkośc zapisu klatek/s.Stabilizacji obrazu .
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Lena G 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 12
  • Lokalizacjapołudniowo-wchodnia Polska
  • SprzętNarazie Lumix LZ8

Napisano 07 styczeń 2012 - 19:00

Co do nagrywania w makro - najpierw trzeba przejść w ten tryb w normalnym stawianiu trybów aparatu, ustawić ostrość (migawka do połowy) i dopiero nagrywać.
0

Strona 1 z 1