podstawy fotografii portretowej - Portrety / Akty - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

podstawy fotografii portretowej

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   4kasia4 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2245
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • SprzętCanon 7d

Napisano 06 grudzień 2011 - 18:23

Prześledziłam cały ten temat i powiem ci, że dziwi mnie twoje zażenowanie. Nie każdego stać na takie kursy i muszą się liczyć z wydatkami. Wg mnie to całkiem normalne, że Goya podpytuje się co dla niej jest najlepsze, ja na początku też nie wiedziałam od czego zacząć, a skoro może pozwolić sobie tylko na jeden kurs to chyba lepiej, że osoby, które mają już zdobytą wiedzę, pokierują ją.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   goya 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Sprzętcanon 550d

Napisano 06 grudzień 2011 - 20:05

Jezeli w jakis sposob urazilam Vitoto bardzo przepraszam. W zaden sposob tez nie podwazam jego kompetencji oraz dokonan. Napisalam tylko co wiem o nim jako o fotografie-swoje wiadomosci czerpalam jedynie z forum polonii lokalnej. Widac moja wiedza byla bardzo ograniczona.W tej chwili mam szerszy obraz osoby prowadzacej.

Nienegowalam nigdzie tez kosztu czy tez ceny kursu. Nie prosilam tez nigdy i nie chcialam aby kurs byl prowadzony gratis. Zaznaczylam jedynie ze moge sobie pozwolic na oplacenie na chwile obecna jedynie jednego kurs. Choc bardzo chetnie skorzystalabym z wszystkich czterech. Moze uda mi sie to w pozniejszym terminie. Nie wszystkim wiedzie sie rownym stopniu dobrze-rozne osoby maja rozne problemy finasowe i historie. Nie pale i nie pije-nie znam tutejszych cen papierosow i alkoholu. Wiem za to jaka kwot miesiecznie musze przelac do Polski aby oplacic rehabilitacje ojca po wylewie (zreszta to nie jest tu istotne)

Szukam jedynie wskazowek u osob majacych pojecie o fotografii ktora opcja bedzie bardziej optymalna dla mnie.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   vito157 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaCork (IRL)
  • SprzętPentax

Napisano 06 grudzień 2011 - 20:20

Goya, ależ nie mam do Ciebie żadnych pretensji czy żalu! Nie czuję się także urażony!
To, że trzymam się w cieniu na znanym nam obojgu forum, wynika z tego, że nie zależy mi specjalnie na popularności. Kto ma mnie znaleźć - to znajdzie.
A koszty... Goya, ja też jestem człowiekiem. Dużym człowiekiem, który w niejednym sklepie fotograficznym kupował filmy. I naprawdę rozumiem, że ktoś może liczyć każdego centa. Jeśli spojrzysz w moje oczy, to nie dostrzeżesz w nich odbicia monety o nominale 1 EUR - w przeciwieństwie do wielu ludzi żyjących w Twoim czy moim otoczeniu.
Jeśli dobrze Cię kojarzę, to chyba dziś wysłałem Ci rachunek na depozyt za warsztaty 'Podstawy fotografii cyfrowej'. Chyba, że się mylę... Ale jeśli moje kojarzenie jest słuszne, to na 'Podstawy fotografii portretowej' masz jeszcze czas. Dlatego warsztaty z portretu byłyby dla Ciebie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
Po pierwszych warsztatach także nie będziesz robić dobrych zdjęć. Na nich wyjaśnię Wam wszystkie zależności potrzebne do robienia dobrych zdjęć. Pokaże, jak należy komponować kadr, jak posługiwać się pokrętłem programów, - słowem: sposób, w jaki należy myśleć podczas procesu fotografowania. Reszta - to Twoja/Wasza ciężka praca nad samodoskonaleniem się: setki/tysiące naświetlonych ująć i... wyrzucanie ich do kosza. Tak długo, aż będziesz z nich zadowolona. Wówczas pewnie przyjdzie czas na fotografię portretową...
A ów darmowy kurs, o którym wspominałem, prowadziłem latem ubiegłego roku. I właśnie ów fakt, oraz posądzenie nas (bo było nas troje) o... pedofilię spowodowały, że usunąłem się w cień wiadomego forum. Żeby uprzedzić pytania: w ubiegłym roku robiliśmy we trójkę kalendarz w limitowanej serii dla WOŚP. W kalendarzu były dzieci. A że miesięcy jest 12, a na castingu było ponad 60, któraś z matek zawiedziona tym, że jej dziecko nie znajdzie się w kalendarzu, próbowała z nas zrobić pedofili. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że jedną z osób, która przez trzy bite, 8. godzinne dni pracy robiła zdjęcia była... moja, wówczas 10. letnia córka. Co Ci będę mówił: sama wiesz, jaka jest Polonia...
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   goya 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Sprzętcanon 550d

Napisano 06 grudzień 2011 - 21:00

Vito- dobrze mnie kojarzysz- a wiec zaczne od podstaw fotografii na portrety przyjdzie czas jak obede sie z aparatem oraz zglebie tajniki fotografowania.

Ciesze sie ze bede mogla skorzystac z Twojego bogatego doswiadczenia. Zdaje sobie sprawe ze efekty beda zalezaly jedynie od mojej pracy. Im bardziej brne w robienie zdjec (a przeciez jestem dopiero na poczatku calej tej drogi) tym bardziej zdaje sobie sprawe ile to kosztuje wysilku , pracy, trudu....A wydawaloby sie , co tam ustawic tylko kilka pokretel i nacisnac spust :lol:

Do zobaczenia 8 stycznia
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   vito157 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaCork (IRL)
  • SprzętPentax

Napisano 06 grudzień 2011 - 21:04

Wyświetl postUżytkownik goya dnia 06 grudzień 2011 - 21:00 napisał

Vito- dobrze mnie kojarzysz- a wiec zaczne od podstaw fotografii na portrety przyjdzie czas jak obede sie z aparatem oraz zglebie tajniki fotografowania.

Ciesze sie ze bede mogla skorzystac z Twojego bogatego doswiadczenia. Zdaje sobie sprawe ze efekty beda zalezaly jedynie od mojej pracy. Im bardziej brne w robienie zdjec (a przeciez jestem dopiero na poczatku calej tej drogi) tym bardziej zdaje sobie sprawe ile to kosztuje wysilku , pracy, trudu....A wydawaloby sie , co tam ustawic tylko kilka pokretel i nacisnac spust :lol:

Do zobaczenia 8 stycznia

No właśnie... kilka pokręteł... A z reguły sprowadza się to do programu 'zielonego'...
Nic to; za jakiś czas będziesz pracować na manualu...
Do zobaczenia 8 stycznia!
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 07 grudzień 2011 - 07:30

o, jak miło się zrobiło :) jednak to forum na coś komuś się przydało. :rolleyes:
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   vito157 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaCork (IRL)
  • SprzętPentax

Napisano 07 grudzień 2011 - 07:53

Wyświetl postUżytkownik Mogway dnia 07 grudzień 2011 - 07:30 napisał

o, jak miło się zrobiło :) jednak to forum na coś komuś się przydało. :rolleyes:

I linki w Twojej stopce też się przydały. Z przyjemnością poczytałem stronkę z pierwszego linka. Na razie pobieżnie, ale w wolnej chwili bardziej szczegółowo.
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   gochi6 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 532
  • LokalizacjaBYDGOSZCZ
  • SprzętCo ja Pacze? Sony?

Napisano 07 grudzień 2011 - 08:49

Wyświetl postUżytkownik vito157 dnia 06 grudzień 2011 - 17:20 napisał

Poczułem się wywołany do tablicy.
To mój kurs. Nie tylko te dwa, które były wymienione, ale także kilka innych.
Przyznam się szczerze, że jestem zaskoczony i... zażenowany znalezieniem takiego tematu na forum. Ale po kolei:

Niezupełnie. Mam zarejestrowaną działalność fotograficzną. Działam głównie na polu fotografii komercyjnej, tzn. fotografii produktów i fotografii potraw. Jeśli robię sesje studyjne - to z reguły nie Polakom, którzy chcieliby najchętniej za darmo. Jeśli zdarzają się Polacy - to albo są to znajomi, albo osoby polecone przez kogoś, kogo znam. Przykro to pisać, ale Polacy za granicą żeby mogli, to ściagnęliby skórkę z g...a i oddali do skupu. Cena za ślub dla Irlandczyków jest ceną do przyjęcia, Polakom nie sprzedam takiego samego serwisu za 1/3 ceny. Dlatego ukierunkowałem się na innych klientów. Reasumując: jestem 'wierzącym i praktykującym fotografem'. Nie działam - jak wynikałoby to z wpisu - w żadnej lokalnej grupie fotografów, podobnie jak nie prowadzę kółka fotograficznego.
Dwa słowa o kwalifikacjach. W PL przez kilka lat pracowałem jako etatowy fotoreporter w dziennikach lokalnych w Łodzi, Zduńskiej Woli, Gdańsku, Elblągu i Olsztynie. Ponieważ równolegle współpracowałem z tytułami ogólnopolskimi, moje zdjęcia sporadycznie ukazywały się w tygodnikach/miesięcznikach ogólnopolskich. Gdzieś tam - po drodze niejako - ukończyłem kurs instruktora fotografii i czasem dorabiałem sobie w różnych domach kultury. Już w Irlandii skończyłem fotografię na St. John's College w Cork.
Czy w ciągu kilku godzin można nauczyć portretu? Nie. Na pewno nie. Można jednak przedstawić zasady kompozycji w portrecie, można pokazać podstawowe schematy oświetleniowe w studio, można także dać każdemu szansę na pobawienie się światłem. Oczywiście, co uczestnik warsztatów zrobi z tą wiedzą - to już jego sprawa. Podstawy dostanie. Czy będzie je umiał zastosować w praktyce - to już inna sprawa. Sami dobrze wiecie, że fotografii trzeba się uczyć każdego dnia...
Skąd pomysł zrobienia warsztatów? Kiedyś prowadziłem taki kurs dla lokalnej Polonii. Ludzie sobie chodzili, nie chodzili, załatwiałem modelki które pozowały za free, a raczej za zdjęcia uczestników. Jak trzeba było oddać zdjęcia dziewczynom - to oczywiście chętnych nie było. Ponieważ jestem poważnym facetem i zobowiązałem się, że dziewczyny dostaną zdjęcia, musiałem im robić sesję w moim studio. Dlatego obiecałem sobie, że nigdy więcej kursów za free. Bo jeśli ktoś dostaje coś za free - to nie umie tego uszanować. A że wciąż było zapotrzebowanie na kursy - zdecydowałem się na warsztaty w małych, 5. osobowych grupkach.
Jedna z osób piszących wcześniej słusznie zauważyła, że warsztaty są przeznaczone dla tych, którzy już mają pewną wiedzę o fotografii. Nawet nie zamierzam tłumaczyć 'ab ovo' co to jest głębia ostrości, czas naświetlania i jaką ogniskową powinien mieć obiektyw portretowy. Temu służą inne warsztaty - o których goya także wspomniała.
I na koniec: sprawdźcie proszę, ile kosztują warsztaty w Polsce. Wczoraj dostałem nawet ofertę. Otóż jednodniowe warsztaty 'Lustrzanka cyfrowa bez tajemnic' kosztują ni mniej ni więcej tylko 447 PLN. Na okrągło licząc - 120 EUR. Nie wiem, w jak dużej grupie będą się one odbywać. Moje warsztaty kosztują: 40 EUR ('Podstawy fotografii cyfrowej') lub 50 EUR (Podstawy fotografii portretowej'). Połowę tego, co w PL. Mało tego: 40 EUR - to równowartość 5 paczek fajek, 50 EUR - 6 paczek Marlboro. Albo odpowiednio: 27 i 33 litrów paliwa. Albo jeszcze inaczej: 5 lub 6 godzin pracy za minimalną stawkę godzinową. Dużo? Widać dużo - bo aż trzeba podpytywać innych, czy warto.
Rozumiecie teraz, dlaczego nie szukam klientów wśród Polaków?

http://muzeumfoto.by...#more-2856jesli chodzi i portret to w moim miescie organizuje je muzeum fotografi. Cena wg mnie bardzo niska ale warto. Bylam uczestnikiem takiego kursu i bardzo duzo sie nauczylam. Mnostwo osob jest zainteresowanych tego typu warsztatami.idac na kurs ledwo lapalam co to czas a co przyslona, po kursie bylo to latwe i przyjemne.
Pozdrawiam was serdecznie
Fotografia Slubna Bydgoszcz
WWW.FOTOKUNEK.PL
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2