podstawy fotografii portretowej - Portrety / Akty - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

podstawy fotografii portretowej

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   goya 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Sprzętcanon 550d

Napisano 05 grudzień 2011 - 21:00

Jezeli umieszczam temat w nieodpowiednim dziale-przepraszam i prosze o przeniesienie.

Z racji tego ze dopiero zaczynam przygode z lustrzanka wszystkiego sie dopiero ucze. Jestem na etapie studiowania instrukcji obslugi mojego aparatu oraz czytania tego forum jak i wszelkich dostepnych materialow w necie zwiazanych z fotografia.Lecz wciaz to tylko teoria. Interesuje mnie portret-moze to zbyt waskie/szerokie pojecie, chce przedewszystkim robic dobre technicznie i wizualnie zdjecia moim bliskim-takie zatrzymanie czasu w kadrze.

Moze przejde w koncu do konkretu. Otoz mam okazje wziasc udzial w warsztatach fotograficznych. Ponizej wkleilam program zajec przeslany przez prowadzacego

Podstawy fotografii portretowej
Czas 11-16 (5 godz)

Tematyka warsztatów:
- rodzaje oświetlenia w fotografii portretowej
- rodzaje obiektywow fotograficznych w fotografii portretowej
-ogolne zasady kompozycji
-szczegolowe zasady kompozycji w fotografii portretowej
- Portret - popiersie - sylwetka
- rodzaje oświetlenia w fotografii portretowej
- Praca z jednym i wieloma źródłami światła, zdjęcia w świetle zastanym

Cwiczenia w studio.

Zajęcia będą miały miejsce w studio.Zajęcia prowadzone będą w grupach 5 osobowych

W zwiazku z tym mam pytania czy przedstawiony zakres materialu jest realny do zrealizowania w tym przedziale czasowym ( okolo 4 godzin) czy tez mozna potraktowac go tylko bardzo pobieznie.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Babeczka 

• Armajtorka
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 2410
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 05 grudzień 2011 - 21:01

No ok fajnie. Ciesze sie że szukasz informacji, zdobywasz wiedzę.
Ale co w zwiazku z tym ? Jakie masz pytania ?

EDIT: nie mam pojęcia. Wg mnie 5 godzin na takie coś mało. Raczej warsztaty bedą sie skupiać na tym iż bedą ciagle wykonywane zdjecia, albo sami bedziecie je robic.. albo ktoś tam bedzie pokazywał swoja twórczosć i róbcie co chcecie, albo teoria plus praktyka co by było najlepsze Dołączona grafika
Ale mozesz poćwiczyć pracę z lampami, zaznajomić się ze studiem. Na upartego ten materiał da się zrealizować - ale dużo nie pochłoniesz informacji wg mnie. Chociaz grupy 5osobowe.. to małą grupa - to moze coś się dowiesz ciekawego :)
Literally, no man ever sees himself as others see him. No photograph or reflection ever gives us the same slant on ourselves that others see. It has often been proved on the witness stand that no two people ever see the same accident precisely the same way. We see through different eyes and from different angles. But if we could see things as other people see them, we could come closer to knowing why they do what they do and why they say what they say.
www.weronikarybol.com
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   goya 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Sprzętcanon 550d

Napisano 05 grudzień 2011 - 21:10

Wyświetl postUżytkownik Babeczka dnia 05 grudzień 2011 - 21:01 napisał

No ok fajnie. Ciesze sie że szukasz informacji, zdobywasz wiedzę.
Ale co w zwiazku z tym ? Jakie masz pytania ?

Tak jak wspomnialam wczesniej chcialabym sie dowiedziec czy przedstawiony zakres materialu jest realny do zrealizowania w tym przedziale czasowym ( okolo 4 godzin) czy tez mozna potraktowac go tylko bardzo pobieznie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Babeczka 

• Armajtorka
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 2410
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 05 grudzień 2011 - 21:13

Odpisałam wyżej, nie zauważyłam edycji postu wcześniej.
Autor tych warszatatów ma jakieś pojecie? Znany jest? Prowadził wcześniej jakies warsztaty ? Ma jakąś fajna galerie?
Literally, no man ever sees himself as others see him. No photograph or reflection ever gives us the same slant on ourselves that others see. It has often been proved on the witness stand that no two people ever see the same accident precisely the same way. We see through different eyes and from different angles. But if we could see things as other people see them, we could come closer to knowing why they do what they do and why they say what they say.
www.weronikarybol.com
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   goya 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Sprzętcanon 550d

Napisano 05 grudzień 2011 - 21:46

Jakos tak Babeczka wyszlo ze pisalysmy/edytowalysmy w tym samym czasie :lol:

Co do osoby prowadzacej wiem ze aktywnie dziala w lokalnej grupie fotografow oraz prowadzi kolo fotograficzne( niestety dostepne jedynie dla znawcow tematu)
nie wiem czy mozna zamieszczac linki -sa tu jego prace

http://vitowerner.com
http://blog.vitowerner.com/

Z opisu programu wynika ze bedzie opcja teoria +praktyka> Uczestniczy maja przyniesc wlasne lustra.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 06 grudzień 2011 - 06:22

Cudów nie ma! W tym czasie zapewne wszystkiego się nie nauczysz ale... coś zapewne chwycisz. Jeśli możesz to spróbuj nagrywać sobie wykład to będziesz mogła wyjaśnić potem to czego nie zrozumiesz lub będzie niedopowiedziane. Nie jest to zupełnie podstawowy kurs bo opiera się już na założeniu, że kursanci podstawy fotografii mają opanowane a tylko uczy podstaw portretu. Możesz więc się trochę gubić w tych wszystkich określeniach "technicznych" jeśli nie masz opanowanych podstaw.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 06 grudzień 2011 - 08:22

Tak,Preskaler ma rację, dobrze by było,żebyś poszedł tam z jakąś wiedzą ,im większa wiedzę będziesz posiadać tym więcej skorzystasz z kursu. Bo jeżeli będzie wspomniana głębia ostrości a nie będziecie wiedzieć co to jest, to cenny czas ucieknie na tłumaczenie pojęć fotograficznych. Ja myślę,że jeżeli nie będzie trzeba wam tłumaczyć wszystkiego co wiąże się z fotografią, a skupicie się na portrecie, to na samo wyłożenie teorii czasu wystarczy, co innego odnośnie ćwiczeń, bo ćwiczyć to można miesiącami.Czyli wykładowca może wam jedynie pokazać jak należy ćwiczyć.Czyli jeżeli grupa będzie na jednakowo wysokim poziomie z wiedzą fotograficzną to takie zajęcia na pewno się przydadzą. Sama wiedza o pracy w studio dużo daje, bo tłumaczyć to sobie można ,ale jak się zobaczy na własne oczy, to inna bajka.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   goya 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Sprzętcanon 550d

Napisano 06 grudzień 2011 - 09:43

Dziekuje bardzo za rady i sugestie. Jak zwykle okazuja sie cenne i daja do myslenia. Kurs ma odbyc sie dopiero w polowie stycznia tak wiec mam coraz wieksza motywacje ( choc tej mi nie brakuje) do zglebiana wiedzy. Zgodnie z rada Mogway im wiecej bede wiedziala tym wiecej sie naucze.

Jezeli tylko wykladowca wyrazi zgode znagram sobie spotkanie.Jezeli nie bedzie takiej mozliwosci porobie sobie chociaz jakies notatki -Dzieki Preskaler za podpowiedz.

Choc zrobil mi maly mentlik w glowie i moze jednak powinan zaczac od takiej opcji :

Podstawy fotografii cyfrowej.

Temat warsztatów mi.in.:
- funkcje aparatu fotograficznego,
- zależności między przysłoną, czasem, czułością matrycy a warunkami oświetleniowymi
- podstawy kompozycji w fotografii portretowej, krajobrazowej, rodzinnej
- sekret udanych zdjęć

szkoda tylko ze finasowo moge pozwolic sobie tylko na udzial w jednym kursie -z checia wzielabym udzial w obu
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 06 grudzień 2011 - 09:51

Te tematy z ostatniego postu to śmiało możesz doczytać w necie jak chcesz to możesz nawet skorzystać z mojej stronki tej co mam w stopce, a studio to studio ciężko o nim mówić jak się nie zobaczy na własne oczy.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychun 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1159
  • SprzętPolaroid 2000FF

Napisano 06 grudzień 2011 - 09:58

A skąd jesteś? Jak ze Śląska to wynajmiesz studio, weźmiesz koleżankę i ja Ci zrobię kurs za browara.
Jeżeli nie oglądasz codziennie serialu "Klan" - kliknij Dołączona grafika .
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 06 grudzień 2011 - 10:08

Za browara to u mnie nawet studia nie musisz wynajmować, bo jakieś tam mam. :D
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychun 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1159
  • SprzętPolaroid 2000FF

Napisano 06 grudzień 2011 - 10:16

Mikołaj na Mikołaju :lol:
Jeżeli nie oglądasz codziennie serialu "Klan" - kliknij Dołączona grafika .
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   goya 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Sprzętcanon 550d

Napisano 06 grudzień 2011 - 10:43

oj chyba zaczne zalowac ze nie mieszkam juz w Polsce-ale dzieki chlopacy za propozycje
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   vito157 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • LokalizacjaCork (IRL)
  • SprzętPentax

Napisano 06 grudzień 2011 - 17:20

Poczułem się wywołany do tablicy.
To mój kurs. Nie tylko te dwa, które były wymienione, ale także kilka innych.
Przyznam się szczerze, że jestem zaskoczony i... zażenowany znalezieniem takiego tematu na forum. Ale po kolei:

Cytat

Co do osoby prowadzacej wiem ze aktywnie dziala w lokalnej grupie fotografow oraz prowadzi kolo fotograficzne( niestety dostepne jedynie dla znawcow tematu)

Niezupełnie. Mam zarejestrowaną działalność fotograficzną. Działam głównie na polu fotografii komercyjnej, tzn. fotografii produktów i fotografii potraw. Jeśli robię sesje studyjne - to z reguły nie Polakom, którzy chcieliby najchętniej za darmo. Jeśli zdarzają się Polacy - to albo są to znajomi, albo osoby polecone przez kogoś, kogo znam. Przykro to pisać, ale Polacy za granicą żeby mogli, to ściagnęliby skórkę z g...a i oddali do skupu. Cena za ślub dla Irlandczyków jest ceną do przyjęcia, Polakom nie sprzedam takiego samego serwisu za 1/3 ceny. Dlatego ukierunkowałem się na innych klientów. Reasumując: jestem 'wierzącym i praktykującym fotografem'. Nie działam - jak wynikałoby to z wpisu - w żadnej lokalnej grupie fotografów, podobnie jak nie prowadzę kółka fotograficznego.
Dwa słowa o kwalifikacjach. W PL przez kilka lat pracowałem jako etatowy fotoreporter w dziennikach lokalnych w Łodzi, Zduńskiej Woli, Gdańsku, Elblągu i Olsztynie. Ponieważ równolegle współpracowałem z tytułami ogólnopolskimi, moje zdjęcia sporadycznie ukazywały się w tygodnikach/miesięcznikach ogólnopolskich. Gdzieś tam - po drodze niejako - ukończyłem kurs instruktora fotografii i czasem dorabiałem sobie w różnych domach kultury. Już w Irlandii skończyłem fotografię na St. John's College w Cork.
Czy w ciągu kilku godzin można nauczyć portretu? Nie. Na pewno nie. Można jednak przedstawić zasady kompozycji w portrecie, można pokazać podstawowe schematy oświetleniowe w studio, można także dać każdemu szansę na pobawienie się światłem. Oczywiście, co uczestnik warsztatów zrobi z tą wiedzą - to już jego sprawa. Podstawy dostanie. Czy będzie je umiał zastosować w praktyce - to już inna sprawa. Sami dobrze wiecie, że fotografii trzeba się uczyć każdego dnia...
Skąd pomysł zrobienia warsztatów? Kiedyś prowadziłem taki kurs dla lokalnej Polonii. Ludzie sobie chodzili, nie chodzili, załatwiałem modelki które pozowały za free, a raczej za zdjęcia uczestników. Jak trzeba było oddać zdjęcia dziewczynom - to oczywiście chętnych nie było. Ponieważ jestem poważnym facetem i zobowiązałem się, że dziewczyny dostaną zdjęcia, musiałem im robić sesję w moim studio. Dlatego obiecałem sobie, że nigdy więcej kursów za free. Bo jeśli ktoś dostaje coś za free - to nie umie tego uszanować. A że wciąż było zapotrzebowanie na kursy - zdecydowałem się na warsztaty w małych, 5. osobowych grupkach.
Jedna z osób piszących wcześniej słusznie zauważyła, że warsztaty są przeznaczone dla tych, którzy już mają pewną wiedzę o fotografii. Nawet nie zamierzam tłumaczyć 'ab ovo' co to jest głębia ostrości, czas naświetlania i jaką ogniskową powinien mieć obiektyw portretowy. Temu służą inne warsztaty - o których goya także wspomniała.
I na koniec: sprawdźcie proszę, ile kosztują warsztaty w Polsce. Wczoraj dostałem nawet ofertę. Otóż jednodniowe warsztaty 'Lustrzanka cyfrowa bez tajemnic' kosztują ni mniej ni więcej tylko 447 PLN. Na okrągło licząc - 120 EUR. Nie wiem, w jak dużej grupie będą się one odbywać. Moje warsztaty kosztują: 40 EUR ('Podstawy fotografii cyfrowej') lub 50 EUR (Podstawy fotografii portretowej'). Połowę tego, co w PL. Mało tego: 40 EUR - to równowartość 5 paczek fajek, 50 EUR - 6 paczek Marlboro. Albo odpowiednio: 27 i 33 litrów paliwa. Albo jeszcze inaczej: 5 lub 6 godzin pracy za minimalną stawkę godzinową. Dużo? Widać dużo - bo aż trzeba podpytywać innych, czy warto.
Rozumiecie teraz, dlaczego nie szukam klientów wśród Polaków?
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2