Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
aparat do 1000zł szybki jasny i dobry
Napisano 27 listopad 2011 - 23:55
Szukam aparatu do 1000zł im taniej tym lepiej jest dla mnie bardzo waże żeby robił naprawdę dobre zdjęcia problem w tym że musi być szybki aparat będzie montowany w samolocie gdzie występują drgania dlatego musi go cechować jasny obiektyw i duża szybkość zdjęć myslałem o aparatach szybkostrzelnych casio ale boje się że jakość zdjęć będzie dosyć marna ostatnio myślałem o Sony Cyber-shot DSC-HX9V ale tu z kolei cena mnie przeraża no i też czytałem że zdjęcia są takie sobie.
Z uwagi na wagę sprzętu lustrzanki odpadają aparat musi ważyć < 800g może być używany co myślicie o Nikonie Coolpix P100 ?
Będę wdzięczny za każdą sugestię i podpowiedź
Pozdrawiam
Napisano 28 listopad 2011 - 11:53
Jeżeli chodzi o szybkie aparaty to żaden kompakt nie jest gigantem co do szybkości oprócz lustrzanek. Nawet bezlusterkowe NEXy nie są piorunami szybkości pomimo ceny - >~2000zł.
bardzo fajnie się sprawuje http://allegro.pl/ap...1960623193.html
Jeżeli chodzi o lepszą jakość zdjęć to pod względem ceny i jakości wygrywają olympusy z serii PEN (E-PL1 np)
Matryca nie jak w kompaktach (1/2,3") tylko (~1/1,75"), dzięki czemu wpływa to drastycznie na jakość zdjęć. Lustrzanki APS-C mają 1/1,6" dla przykładu.
Napisano 28 listopad 2011 - 11:58
Jeżeli chodzi o lepszą jakość zdjęć to pod względem ceny i jakości wygrywają olympusy z serii PEN (E-PL1 np)
Matryca nie jak w kompaktach (1/2,3") tylko (~1/1,75"), dzięki czemu wpływa to drastycznie na jakość zdjęć. Lustrzanki APS-C mają 1/1,6" dla przykładu.
[/quote]
roznica 1/1,75" a 1/1.5" (np.nex) rowniez...
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
Napisano 29 listopad 2011 - 14:53
bez jaj
jak takie wymogi to kompakt lekki ale nie z budżetem niskim
Napisano 30 listopad 2011 - 10:34
Użytkownik e.m. dnia 28 listopad 2011 - 11:58 napisał
Ale nie w tym przedziale cenowym. nex posiada APS-C identycznie taka sama wielkość jak przy lustrzankach nie-pełnoklatkowych - czyli 23,6x15,6 (1/1,6") (przekątna 28,8mm) natomiast olympus 17,3x13mm (przekątna 21,64mm) (4/3") a zwykłe kompakty 1/2,3" (przekątna ~7,5mm)(5,9x4,4mm) -niegdyś 1/2,33"
Różnica jest drastyczna między kompaktem, a bezlusterkowcami olympusa
Olympus 0,5KG. nie należy do lekkich, ale też nie do ciężkich i jest w pełni manualny, jak i automatyczny. Można powiedzieć że Amatorski, dla osób które chcą się niedługo przerzucić na lustrzankę. Do 1000zł ciężko z dobrym kompaktem, z tym że olympus ma ten plus że ma wymienną optykę, Jakość słabej lustrzanki, szybki AF i duże możliwości jak na cenę. Filmy HD? Trudno. Po co lepsza jakość, jak aparat nie powinien służyć do robienia filmów.
PS: Filmy w lustrach z wyższej półki canona tylko są lepsze od kamer HD - ale koszt też o wiele większy. / off-topic
Napisano 30 listopad 2011 - 10:55
pierwszy ma "crop factor" x2 drugi x1,5 - co daje ta roznica chyba nie trzeba tlumaczyc ,sam stwierdziles ,ze "wplywa to drastycznie na jakosc zdjec"
Napisano 30 listopad 2011 - 11:00
Olympus ma mniejsze obiektywy i bardziej plastikowe. W innych tematach wspomniałem o tym że testuję E-PL2 + 14-42mm 3,5-5,6F i wiem jaki to badziew, ale jaśniejszy od nikkora 18-55 3,5-5,6F o ~1,5EV co mnie zdziwiło mimo tych samych ustawionych parametrów.
Napisano 30 listopad 2011 - 12:02
Napisano 30 listopad 2011 - 22:17
Użytkownik e.m. dnia 30 listopad 2011 - 12:02 napisał
A jeżeli kogoś nie obchodzi zoom i chce lepszą jakość zdjęć to wybiera kompakt z większą matrycą bądź Pena/Nexa cokolwiek.
S9600 Fuji do 1000zł.