Czułość ISO - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Czułość ISO

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   jakas_ebe 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • SprzętKupiony

Napisano 25 listopad 2011 - 05:28

Witam. W cyfrówce Sony w opcjach jest coś takiego jak ISO i związane jest (tak wnioskuję z opisu funkcji)z czułością. Moje pytanie brzmi: o co chodzi? A drugie: raz jest tak że maksymalnie może być ISO 800 a czasami ISO 3200. Od czego zależy to jakie jest maksimum? Zależy mi na 3200 ponieważ wychodzą bardzo ładne zdjęcia, ale czasami to znika. Co musi być włączone/wyłączone, żeby było 3200? Pozdrawiam;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jakas_ebe 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • SprzętKupiony

Napisano 25 listopad 2011 - 05:30

Pragnę nadmienić że nie mam czasu na przeglądanie forum... W razie gdyby już podobny temat kiedyś wystąpił...;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5078
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 25 listopad 2011 - 06:49

Tak. W skrócie można powiedzieć, że ISO to czułość, tak jak kiedyś były czułości kliszy (100,200, 400...).
W rzeczywistości jest to stopień wzmocnienia sygnału z matrycy- jak wzmacniacz w radiu.
Im wyższa czułość- tym w gorszych warunkach oświetleniowych można robić zdjęcie, ale większa czułość to więcej zakłóceń, dlatego nie można dawać wysokich czułości gdzie popadnie. ISO powinno być zawsze jak najniższe ale wystarczające do naświetlenia sceny.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 25 listopad 2011 - 07:34

Myślę,że Grimes napisał jasno i nie ma co plątać z innymi wyjaśnieniami. Ja tylko wyrażę swoje zdumienie,że przy ISO 3200 w sonym wychodzą dobre zdjęcia i zależy Ci na utrzymaniu tego ISO. Twoja niestabilność ISO wiąże sie z używaniem trybu automatycznego, przejdź w jakikolwiek tryb priorytetu , manualu lub półautomatu {P} i będziesz mógł sobie swobodnie ustawić maksymalne ISO i cieszyć się pięknymi zdjęciami. Żeby obrazowo wytłumaczy zależność między ISO a jakością posłużę się przykładem z z elektroniki. Czyli że masz starszy wzmacniacz lub radio CB. Możesz w wzmacniaczu osiągnąć większe wzmocnienie ale przesterowujesz go i jakość dźwięku słabnie. W CB jeżeli wzmocnisz sygnał ,będziesz słyszał dalsze stacje, ale będziesz miał szumy na bliższych. I cała filozofia polega na tym ,żeby znaleźć kompromis miedzy dobrą jakością, a ilością zakłóceń. Jeżeli stacje są silne , pokrętło wzmocnienia sygnału ustawia się na minimum.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 25 listopad 2011 - 15:56

Wyświetl postUżytkownik jakas_ebe dnia 25 listopad 2011 - 05:30 napisał

Pragnę nadmienić że nie mam czasu na przeglądanie forum... W razie gdyby już podobny temat kiedyś wystąpił...;)

Kolega tak na powaznie, czy jaja z nas robi ?
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   jakas_ebe 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 17
  • SprzętKupiony

Napisano 25 listopad 2011 - 17:52

Wyświetl postUżytkownik Marcolini dnia 25 listopad 2011 - 15:56 napisał

Kolega tak na powaznie, czy jaja z nas robi ?

nie widzę żadnych jaj. Dzięki serdeczne za odpowiedzi;)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Airliner 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 324
  • LokalizacjaWarszawa
  • SprzętNikon

Napisano 25 listopad 2011 - 18:52

Dokładnie, wyłącz opcje ISO AUTO... :)
A, nie próbuj ustawiać jak największego ISO bo jest dużo szumu i te kolory tak troche uciekają. Wiadomo że zdjęcia wyjdą ostrzejsze ale rób je na jak najmniejszym ISO się da...
Jeśli pomogłem kliknij "+" :)
0

Strona 1 z 1