Rudzielec i tajemiczy swiat Nikona - Nikon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Rudzielec i tajemiczy swiat Nikona

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   stardust 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 19 listopad 2011 - 18:47

Witam stalych bywalcow,

zwracam sie z goraca prosba wszystich obeznanych o porade w sprawie kupna lustrzanki Nikon.Czemu Nikon.... przeczytalam wiele 'mardych' artykolow oraz postow na forum i system Nikon najbardziej przypadl mi do gustu. Aczkolwiek wybor modelu przypawia mnie o bol glowy.

Wyczytalam wiele na forum ale nadal nie potrafie sie zdecydowac na konkretny model. Nie posiadam jeszcze tajemnej wiedzy na temat fotografii aczkolwiek rzekomo mam oko do dobrych ujec, potrafie pracowac swiatem i na zwyklym kompakcie zdjecia wychodza swietne ale dla mnie to za malo, skoro rzekome oko posiadam to przydalby sie dobry aparat by uswietnic posiadane 'zdolnosci'.

Wiele czytalam o manualnosci lustrznanek i wolalbym model w kotrym nie trzbeab bedzie dolsownie wszytkeigo ustawiac recznie przez 10 minut by strzelic jedno zdjecie. Takie 2 w jednym gdy trzeba o szybkie ujecie w wyjatkwe sytuacji by apart potrafil sam sie 'nastawic' na odpowiednie parametry ale gdy najdzie dzien by miec mozliwosc samodzielnego ustawienia.

Z reka na sercu czytalam szczegolowe opisy wielu modeli i szczegolna uwage zwrocialm na D5100, D7000, D90. Mimo to nadal nie wiem kotry bedzie dla mnie lepszy... Czytac potrafie, liczby w testach i porownaniach widzialam, ale dla laika jak ja ciezko przeniesc podane przez producenta wartosci w wynik koncowy czyli zdjecie... Widzialm, przkladowe zdjecia dla tych modeli ale wolabym opinie ludzie kotrzy mieli okazje z nimi pracowac.

Dysponuje £1000 kupno w polsce czy import z innego europejskiego kraju, ebay / amazon to nie problem.

Prosze o szczera porade :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mirka90 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 432
  • Lokalizacjatarnowskie góry
  • Sprzętcolpix p500,pentaxk100d

Napisano 19 listopad 2011 - 19:36

Witam ,moim skromnym zdaniem osobiści modele,,d" - dobre obiektywy , ale do porównania polecam sony alfa330 (nexy przereklamowane!!!! ) i eos-y ,smakowałem dobry sprzet.Posiadam pentaksa k100d 18-150 mimo krytykowania na forum tego modelu bije na głowę poprzednie moje aparaty,tyle że menu nie po polsku.Każdy posiada wady /zalety .w moim przypadku tańszy kolpixp500 robi porównywalne zdjęcia niż lumix a 0 500zł tańszy
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   hellbike 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 612

Napisano 19 listopad 2011 - 21:31

Kazda lustrzanka ma ustawienia manualne i automatyczne (przynajmniej te z twojego zakresu cenowego).

Ustawienie na manualu zajmuje zazwyczaj kilka-kilkanascie sekund, a nie 10 minut.

Przy takiej kwocie wzialbym d7000 i jeszcze na dobry obiektyw starczy (np. 18-55 2.8, lub jakas stalka jesli wiesz, ze ci to pasuje)

Chyba, ze juz wiesz, jakich obiektywow chcesz uzywac - lub nie zamierzasz w przyszlosci wydawac wiecej na sprzet do aparatu.
W takim przypadku wzialbym d3100/d90 + 2 obiektywy, lub 1 obiektyw + lampa.
1

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   paweloja 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 272
  • LokalizacjaTurza małopolska
  • SprzętNikon & Zenit

Napisano 20 listopad 2011 - 09:50

D5100, D7000, D90 - każdy ma tryb automatyczny.
Co do kupna za granicą, to myśl też o gwarancji,jeśli to będzie nowy.
£1000 to ponad 5000 zł
proponowałbym może d90 + nikkora 18-105 lub jakiś tamron f/2.8 do tego lampa sb-700
ale to tylko moja propozycja
na temat D5100 i D7000 się nie wypowiadam, bo nie miałem ich nigdy w rękach.
D90 + 18-105VR + sb700 + Blenda Quantuum 5w1 120x180 Zenit E + helios 44-2 + czajka http://studioreportazu.tk
"Jeśli kupiłeś sobie skrzypce, jesteś człowiekiem, który kupił sobie skrzypce. Więc dlaczego, jeśli kupiłeś aparat, miałbyś być fotografem?"
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   stardust 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 20 listopad 2011 - 12:51

dzieki za propozycje, daly mi kopa motywacji do poglebiania wiedzy.

coz budzet co prawda niski nie jest ale jakby zaczac inwestowac w szkolo to faktycznie ogranicza.

Aparat bedzie sluzyl predzej do domowego uzytku, wcieczki, zdjecia rodzinne cos w plenerze a przedewszystkim moj pies, kotry w miejscu nie ustoi dluzej niz kilka sekund. Oczywiscie mozna by kupic lepszy kompakt ale jednak inwestycje w lustrznake uwazam ze lepsza :) nie widze siebie zarabiajac za zycie zdjeciam wiec super wypasiona pelna klatka w przyslzosci bedzie marnorastwem gdzy jej w pelni nigy nie wykorzystam.

na temat D5100 dotyczalam, ze nie posiada silnika AF w body i z wielu dobrych szkiel (bez slinikowych) uzytku nie bedzie. Czyli odpada tak...?

Tak wiec opcja D90 z dodatkowymi szklami/ stalka/ lampa lub D7000 i zwykly kit na poczatek (na dodatki trzeba bedzie poczekac)

Znalazlam oferte na D300s ale by zmiesicic sie w £1k to tylko body i jakies uzywane tanie proste szklo... ma sens??
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Airliner 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 324
  • LokalizacjaWarszawa
  • SprzętNikon

Napisano 20 listopad 2011 - 21:55

D300s był by najlepszy ale uważam że ważniejszy jest obiektyw od body i chyba nie potrzebujesz takiego sprzętu. Wydaje mi sie że D7000 to najlepsze wyjście.
Jeśli pomogłem kliknij "+" :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 20 listopad 2011 - 23:17

d300s polecam - wczoraj robilem reportaz na obu moich puszkach i szczerze powiem - w trudnych warunkach spisal sie momentami lepiej niz 5dII - zwlaszcza w zapisie 14-bitowym RAWie. Do tej pory traktowalem go troche "po macoszemu" jako, ze to zapas - ale nie bylo czasu na zamienianie obiektywow i podpialem Tokinke do niego 11-16 i jakosc jaka pokazal - no coz - az tyle sie po nim nie spodziewalem.
A co do wyboru ? Po pierwsze - obiektyw. Puszka d90 , za reszte dobre szklo. 17-50/2,8 do Twoich zastosowan bedzie w zupelnosci wystarczajace - a z akosci naprawde bedziesz zadowolona. Jak kupisz cos z zamiennikow, zostanie na kolejne szklo - wiec to chyba dobry wybor. d7000 .... dobry , ale ... trudno sie teraz rozpisywac. Jezeli ktos chce nowszy sprzet - wybierze d7000 , jezeli dobry d90. Porownujac oczywiscie te 2 modele jedynie. Osobiscie wybralbym uzywke (bo z nowym jest problem ) canona 50d . Ale coz.... gusta i gusciki
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
1

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   stardust 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 24 listopad 2011 - 21:53

serdecznie dziekuje za opnie wybor padl na D90 plus szkla zobaczymy na co starczy :) wlasnie szukam okazji czy kupic z kitem czy samo body i szkla dokupic osobno :) napewno bedzie stalka kupiona 35mm

bardzo dziekuje za rady :)
0

Strona 1 z 1