Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Zestaw do fotografii ślubnej do 15 000 zł
Napisano 16 listopad 2011 - 00:40
Jestem nowy na forum.
Poszukuję podpowiedzi odnośnie kompletnego zestawu do fotografii reporterskiej ( śluby i inne imprezy okolicznościowe )
Interesuje mnie body, komplet szkiełek, lampa, najlepiej zapasowy akumulator, torba, karty, filtry i całość która by się zamknęła w budżecie 15 000 zł.Zestaw musi być cały nowy.
W fotografii zawodowej jestem świeży, do tej pory tylko zabawa hobbystyczna i niestety lustrzanka też była tylko okazjonalnym sprzętem, zazwyczaj używałem FUJI S9600 czyli hybrydy.
Z dotychczasowego rozejrzenia się po rynku znalazłem taki zestaw:
Canon 7D
Lampa Canon 580EX
50F1.4
70-200F4
17-40F4
Torba Lowepro Nova 200
I karty Sandisk extreme
Proszę o pomoc w wyborze najlepszego zestawu.
Napisano 16 listopad 2011 - 04:47
Napisano 16 listopad 2011 - 07:24
Z zwiększeniem budżetu będzie ciężko. Jak ma ktoś jeszcze pomysł na zestaw to liczę na kolejne podpowiedzi.
Mam jeszcze pytanie czy gdybym znalazł jakimś cudem trochę więcej funduszy to nie lepiej rozejrzeć się za Nikonem D700 i zestawem do niego.
Napisano 16 listopad 2011 - 09:08
Użytkownik ekonom dnia 16 listopad 2011 - 04:47 napisał
Też tak uważam, tylko czy zamiast 70-200/2.8L nie lepiej jakąś stałkę ze światłem 1,2 ??
Jeśli pomogłem to proszę o "+" ;)
Napisano 16 listopad 2011 - 09:21
Użytkownik misieqMP dnia 16 listopad 2011 - 09:08 napisał
Jasny obiektyw to podstawa
Napisano 16 listopad 2011 - 11:44
Napisano 16 listopad 2011 - 12:00
Szkła F4 zdecydowanie za ciemne. Jeśli nie stać Cię na eLki to proponuję tamrona 28-75/2,8 i tamrona lub sigme 70-200/2,8. Dodatkowo przydałby się jeszcze jakiś szeroki kąt
Ja mam 3 puszki a i tak w torbie wala się jeszcze dodatkowy analog z załadowaną kliszą BW tak w razie czego
Pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 16 listopad 2011 - 12:39
do ślubów lepiej 5Dmk2 ze względu choćby na mniejszą g.o. , do tego np. zoom 2.8 lub jasne szkło
klienci/ludzie kochają rozmazane tło i małe g.o.
7D mam i robiłem nim ślub i wesele kolegi ( zoomem 2.8) ale to nie jest to co bym osiągnął mając pełną klatkę i stałki 1.4
7D się kupuje z myślą o dzikiej przyrodzie, sporcie
nie o ślubach
ma profesjonalny focus (wreszcie, bo tak to był dostępny tylko w jedynkach i Nikonach) , ma 2 procesory i szybką serię, ale po co to na ślubie ?
chyba, że ślub miałby się odbywać w trakcie skoku motocyklisty przez przeszkody po wybiciu się z rampy przy prędkośći 100 km/h
ja kupiłem 7D bo miałem kilka szkieł EF-S oraz mi zależy na długiej ogniskowej (ptaszki, przyroda)
ale w ślubach to nie jest priorytet, podobnie jak np. focus który ja wykorzystałem łapiąc ważkę w locie
będziesz na ślubie łapał ważki w locie ? będziesz na 640 mm (przeliczeniowo) szukał małych ptaszków ? raczej nie
myśl o Canonie 5D, o Nikonie jakimś pełnoklatkowym (D700?) może Sony A700/800/900 (o ile nazwy nie mylę)
7D sobie odpuść (choć ślub zrobi, ja przynajmniej 2 zrobiłem i koleżeństwo zadowolone i niedługo będzie trzeci ślub, tym razem już za drobną kasę być może)
ale to nigdy nie będzie takie jak z pełnej klatki przy 1.4 (i ogniskowej 1.6 razy większej)
klientowi zawsze bardziej spodoba się rozmazane tło
Napisano 16 listopad 2011 - 15:06