Panasonic Lumix G -obiektywy - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Panasonic Lumix G -obiektywy jakie obiektywy do poszczególnych rodzai zdjęć?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   megell 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18

Napisano 09 listopad 2011 - 15:11

Witajcie. Zastanawiam się na kupnem aparatu, ale nie o tym w temacie. Załóżmy, że muszę dokupić obiektywy do Panasonic Lumix G (nie wiem na czym polega to określenie "3/4", ale okej) no i potrzebuję obiektywów do - makro, portretów i 'przybliżeń', wiadomo o co chodzi? i takiego w miarę uniwersalnego do wszystkiego :D
No i nie wiem czy nie lepszy byłby kompakt, bo nie wiem ile cały spręcior wyniesie, hehe ;)

Możecie mi napisać jakie mniej więcej powinnam kupić te obiektywy ? ;-) i czy np. ten podstawowy wystarczy do rozmycia tła, przybliżenia i takich bajerów (14-42 mm chyba)
I jeszcze ważna sprawa - jak ma się ogniskowa w kompaktach? I po co ona?! Ogółem. Można w nich rozmywać tło?

Dziękuję za wszystko :D
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 09 listopad 2011 - 17:24

Zdecydowanie nie można podjąć za Ciebie decyzji co kupić jeśli wymieniasz całą gamę obiektywów gdzie najtańszy z nich można kupić za ok. 1 kzł a nie wiesz co to jest ogniskowa! Moja rada jest taka: przeczytaj możliwie dużo tematów z Forum zawierających słowo "ogniskowa" i może Ci się rozjaśni? Bo co z tego, że napiszemy Ci: ogniskowa to jest odległość od środka optycznego obiektywu do ogniska czyli przecięcia się promieni równoległych po przejściu przez obiektyw. Poza wszystkim każdy obiektyw ma jeszcze inne parametry (oprócz ogniskowej) i to nawet ważniejsze od niej a droższe. Poczytaj Forum lub książki, można też poszukać w internecie i wtedy podejmij decyzję co do zakupu!
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Zbigz 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 819
  • SprzętD5000 + Tamron 17-50VC / Olympus E-PL3 + 14-42 (do testów)

Napisano 09 listopad 2011 - 22:25

makro 45 mm f/2.8 na pewno pozwoli ci na zdjęcia makro i portretowe, ale to i tak się nie opłaca - 4000zł według optyczne.pl

Nie ma tych obiektywów za dużo więc nie ma co się tutaj rozczulać i szukać. Najlepiej jest po prostu dobierać do widoków obiektywy z rzędu 17mm, do makro 50mm i więcej, dlatego poszukaj czegoś najjaśniejszego i powyżej 40mm.
Mam trolla w awatarze./ MM Worker / Na PW taniej cyfrówki.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5078
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 10 listopad 2011 - 06:29

4/3 to proporcje boków matrycy/zdjęcia.
Większość lustrzanek ma format ok 2/3, czyli zdjęcia są bardziej panoramiczne.
Jeśli koniecznie chcesz 4/3 to lepiej Olympusa, bo popularniejszy, ale jeszcze lepiej lustrzankę, ale normalnej firmy.
Ogniskowe- od nich w uproszczeniu wynika przybliżenie. Im mniejsza wartość, tym kąt widzenia szerszy, im większa wartość, tym lepsze przybliżenie.
Szukaj po forum a na pewno znajdziesz coś interesującego ;)
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Maciej77 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153

Napisano 10 listopad 2011 - 08:40

Również zastanawiałem się nad kupnem nad G3 naprawdę mi się podoba i chyba się skuszę. A co do wymiany obiektywów to paleta nie jest aż tak duża. Kilka modeli widziałem w Lucas24, mam nadzieje że ten aparat zawojuje rynek bo wydaje się być naprawę super :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 10 listopad 2011 - 08:43

Ten rodzaj aparatu to... tylko moda! Każda, nawet najprostsza lustrzanka bije na głowę najlepszego "kundelka"! Jeden parametr (może dla niektórych i ważny) którym góruje "pen" nad lustrzankami to mały rozmiar.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Zbigz 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 819
  • SprzętD5000 + Tamron 17-50VC / Olympus E-PL3 + 14-42 (do testów)

Napisano 10 listopad 2011 - 20:27

Sony z serii nex mają tylko bardzo zbliżone matryce co w lustrzankach (APS-C). Lumix i olympus (matryca ~1/2,3" )wyskoczyły z kompaktami z wymienną optyką... a Nikon 1 no pomiędzy tymi jakoś się wkleił (sonym a lumixem i olympusem).
W chinach (i pobliskich krajach) małe "lustrzanki" są wręcz popularniejsze niż w europie, aczkolwiek my jeszcze się do nich nie przekonaliśmy dlatego nikt ich nie użytkuje i kurzą się owe aparaty w nie-najtańszej cenie. 1600-2500zł no to coś nie tak... wolę lustrzankę w tej cenie chociaż są też drogie i mniej podręczne, ale kogo obchodzi wielkość, jak ma tyle możliwości i wykonuje lepsze zdjęcia.
Mam trolla w awatarze./ MM Worker / Na PW taniej cyfrówki.
0

Strona 1 z 1