Statyw- czy potrzebny? - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Statyw- czy potrzebny?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   CreativeGuy 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 132
  • SprzętCanon 450D

Napisano 07 listopad 2011 - 16:36

Halo!
Mój kumpel niedawno zakupił sobie amatorski statyw- Sony VCT-R100. Kupił go za ok. 120zł. Prawie w ogóle go nie używał i może mi go dać za 5 dyszek. Ja jednak zastanawiam się czy jest mi on potrzebny. Od niedawna zainteresowałem sie makro i za niedługo kiedy skombinuje pare rzeczy chce zająć sie także portretem. Czasami zrobie jakiś krajobraz, czy reportaż. Stawiam pytanie. Czy do portretów plenerowych przydaje się statyw? Czy do makro przyda się statyw?

Tutaj jeszcze parametry:
Maksymalna wysokość [cm]: 100
Minimalna wysokość [cm]: 35.5
Obciążenie [kg]: 3

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam CreativeGuy.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mati113 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4188
  • LokalizacjaBytom
  • SprzętCanon

Napisano 07 listopad 2011 - 16:43

Oczywiście że tak.Zdjęcia nocne robisz tylko i wyłącznie ze statywu.Jest to obowiązkowa rzecz u fotografa tak jak karta pamięci w aparacie.
Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie nikt by nie zobaczył
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 07 listopad 2011 - 17:06

Statyw jak najbardziej potrzebny,ale 100cm???
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Foto-Graf 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 12
  • LokalizacjaLubin
  • SprzętCanon EOS 50D + EFS 18-135mm

Napisano 07 listopad 2011 - 17:10

Zgadzam się z "mati113" statyw jak najbardziej potrzebny w porach nocnych, chociaż nie ukrywam że do robienia grup też się przyadje. Zależy w jakich sytuacjach ale zawsze lepiej mieć go przy sobie.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   CreativeGuy 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 132
  • SprzętCanon 450D

Napisano 07 listopad 2011 - 17:19

Cytat

Statyw jak najbardziej potrzebny,ale 100cm???

Właśnie o to mi chodzi. Kumpel sprzedaje i chce 50zł, i zastanawiam się czy w ogóle się opłaca dziabrać z takim statywem. Jednak jeżeli nie kupie tego i tak nie będę miał na razie kasy na lepszy, droższy.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   cortez1981 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 87
  • LokalizacjaBiała Podlaska/Warszawa
  • SprzętNikon D90

Napisano 07 listopad 2011 - 18:49

Statyw nie jest niezbędny, ale przydaje się bardzo. Jedni mówią nie kupuj lampy bo przecież w aparacie masz wbudowaną, nie kupuj filtra bo przecież to nic prawie nie daje, nie kupuj torby bo można w reklamówkę z biedronki wrzucić i będzie taniej, nie kupuj statywu bo można na parapecie albo kamieniu postawić...itp. Rozumiesz o co mi chodzi? -Ja to widzę w ten sposób. Kupiłem sam 4 dni temu statyw (Velbon DF-60)fakt nie kosztował 50 pln tylko 130 zł ale spełnia moje oczekiwania i na pewno posłuży mi na długo (odpukać). 50 zł to nie dużo ale wydaje mi się że z dnia na dzień jak tylko będziesz się ,,rozwijał,, dostrzeżesz mankamenty statywu za 50 złociszy (100 cm). dołóż stówę i zakup coś co będzie Ci służyć kilka lat.
ps. Ja na Twoim miejscu odłożyłbym trochę siana i w miarę możliwości dozbierał na coś lepszego.

pozdrawiam cortez
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   victhor 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 921
  • LokalizacjaKoszalin/Włoszczowa
  • SprzętPentax k100d super+ kilka słoików

Napisano 07 listopad 2011 - 19:02

statyw jak najbardziej potrzebny do nocnych zdjęć,ale statyw a nie takie małe coś
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   bogdan 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 272
  • LokalizacjaBolesławiec
  • SprzętNikon d90, d5000, Nikkor 18-105mm, 16-85mm, 50mm, 70-300mm, Samyang 8mm, Sigma 30mm

Napisano 07 listopad 2011 - 20:27

Zdeczka mały
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 08 listopad 2011 - 07:28

We wszystkich, wymienionych przez Ciebie rodzajach fotografii statyw jest niezbędny ale statyw a nie taki (pewnie niestabilny) i niski przedmiot! Jak myślisz dlaczego ten człowiek (nazywany przez Ciebie kolegą) chce go sprzedać? Bo takie coś nie nadaje się do niczego! Jeśli chcesz podróżować to nie kupuj hulajnogi lecz przynajmniej rower!;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   GreenTea 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 205
  • Sprzętpentax

Napisano 08 listopad 2011 - 11:22

Kupić możesz, 50 zł to nie pieniądze, ale to jakiś śmieszny sprzęt, 100 cm będzie Cię bardzo ograniczać, jeśli posmakujesz nocnej fotografii np. No i nie wiadomo, czy jest stabilny - jeśli jesteś pewien, że chcesz mieć statyw, to raczej zainwestuj w takiego zgrabnego Triopo, jest w miarę uniwersalny, ale stabilny i wytrzymały.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 08 listopad 2011 - 12:07

Statyw przede wszystkim musi byc stabilny . To podstawowa cecha statywu - inaczej nie ma sensu z dwoch powodow.
Mialem statyw velbon za 140 zl - sluzy mi teraz jako statyw .... do lampy a najczesciej na kamerke kieszonkowa. Po rozstawieniu nawet zestaw 1000d + 18-200 byl zbyt ciezki, zeby nie drgac w czasie zdjec, nie mowiac o tym, ze jak gwiznie na ziemie, to zaoszczedzone pieniadze na statyw oddasz z nawiazka na remont kub wymiane rozwalonego aparatu/lampy/obiektywu. Istatnym parmetrem podawanym w statywach jest UDŹWIG - zarowno samego statywu jak i glowicy. Nie powierzyl bym byle czemu zestawu np 5dII+70-200. Zbyt szanuje sprzet, zeby rysykowac. Al jezeli nawet cos mniejszego utrzyma - jaki sens jest robienia zdjec na dlugich czasach jak calosc drzy albo sie chwieje ?

Tak, uwazam, ze statyw nie jest koniecznoscia (dla jednych) i jest obowiazkowy dla drugich - a dla trzecich jest zwyklym "przydasiem" - wszystko zalezy, kto co fotografuje. W studio uzylem moze 2 razy i to tyle bo wole kadrowanie reczne, do sportu ( glownie fotografuje psie zawody i szkolenia) podobnie - ze statywu moge zrobic wtedy wieszak na plecak, bo do nieczego wiecej sie nie nada, a do reportazu tym bardziej. Natomiast zdjecia ncne, macro - bez statywu sie nie obejda ci milosnicy tego gatunku.

cortez - zgadzam sie polowicznie z toba - nie wszystko, co fabryki wyprodukowaly jest niezbedne - co do filtrow - fajnie, ze ludzie kupuja niektore, bo branza sie rozwija , bez innych trudno wyobrazic sobie dobre foto w specyficznych warunkach - i znowu zalezy co i jak, torba, rzecz wzgledna (oczywiscie nie mowie o reklamowce)
Zatem masz racje, ale nie dotyczy to kazdego. Mam plecak i mam torbe - dlaczego ? Bo do jednych sesji wygodniejsza jest torba - z ktora trudno raczej isc w plener czy dluzszy reportaz , bo przeszkadza. Czy to oznacza, ze azdy ma kupic jedno i drugie ?
Uogolniasz, chociaz masz sporo racji :)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

Strona 1 z 1