Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Statyw- czy potrzebny?
Napisano 07 listopad 2011 - 16:36
Mój kumpel niedawno zakupił sobie amatorski statyw- Sony VCT-R100. Kupił go za ok. 120zł. Prawie w ogóle go nie używał i może mi go dać za 5 dyszek. Ja jednak zastanawiam się czy jest mi on potrzebny. Od niedawna zainteresowałem sie makro i za niedługo kiedy skombinuje pare rzeczy chce zająć sie także portretem. Czasami zrobie jakiś krajobraz, czy reportaż. Stawiam pytanie. Czy do portretów plenerowych przydaje się statyw? Czy do makro przyda się statyw?
Tutaj jeszcze parametry:
Maksymalna wysokość [cm]: 100
Minimalna wysokość [cm]: 35.5
Obciążenie [kg]: 3
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam CreativeGuy.
Napisano 07 listopad 2011 - 16:43
Napisano 07 listopad 2011 - 17:10
Napisano 07 listopad 2011 - 17:19
Cytat
Właśnie o to mi chodzi. Kumpel sprzedaje i chce 50zł, i zastanawiam się czy w ogóle się opłaca dziabrać z takim statywem. Jednak jeżeli nie kupie tego i tak nie będę miał na razie kasy na lepszy, droższy.
Napisano 07 listopad 2011 - 18:49
ps. Ja na Twoim miejscu odłożyłbym trochę siana i w miarę możliwości dozbierał na coś lepszego.
pozdrawiam cortez
Napisano 08 listopad 2011 - 07:28
Napisano 08 listopad 2011 - 11:22
Napisano 08 listopad 2011 - 12:07
Mialem statyw velbon za 140 zl - sluzy mi teraz jako statyw .... do lampy a najczesciej na kamerke kieszonkowa. Po rozstawieniu nawet zestaw 1000d + 18-200 byl zbyt ciezki, zeby nie drgac w czasie zdjec, nie mowiac o tym, ze jak gwiznie na ziemie, to zaoszczedzone pieniadze na statyw oddasz z nawiazka na remont kub wymiane rozwalonego aparatu/lampy/obiektywu. Istatnym parmetrem podawanym w statywach jest UDŹWIG - zarowno samego statywu jak i glowicy. Nie powierzyl bym byle czemu zestawu np 5dII+70-200. Zbyt szanuje sprzet, zeby rysykowac. Al jezeli nawet cos mniejszego utrzyma - jaki sens jest robienia zdjec na dlugich czasach jak calosc drzy albo sie chwieje ?
Tak, uwazam, ze statyw nie jest koniecznoscia (dla jednych) i jest obowiazkowy dla drugich - a dla trzecich jest zwyklym "przydasiem" - wszystko zalezy, kto co fotografuje. W studio uzylem moze 2 razy i to tyle bo wole kadrowanie reczne, do sportu ( glownie fotografuje psie zawody i szkolenia) podobnie - ze statywu moge zrobic wtedy wieszak na plecak, bo do nieczego wiecej sie nie nada, a do reportazu tym bardziej. Natomiast zdjecia ncne, macro - bez statywu sie nie obejda ci milosnicy tego gatunku.
cortez - zgadzam sie polowicznie z toba - nie wszystko, co fabryki wyprodukowaly jest niezbedne - co do filtrow - fajnie, ze ludzie kupuja niektore, bo branza sie rozwija , bez innych trudno wyobrazic sobie dobre foto w specyficznych warunkach - i znowu zalezy co i jak, torba, rzecz wzgledna (oczywiscie nie mowie o reklamowce)
Zatem masz racje, ale nie dotyczy to kazdego. Mam plecak i mam torbe - dlaczego ? Bo do jednych sesji wygodniejsza jest torba - z ktora trudno raczej isc w plener czy dluzszy reportaz , bo przeszkadza. Czy to oznacza, ze azdy ma kupic jedno i drugie ?
Uogolniasz, chociaz masz sporo racji
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy