SONY DSC-H5 i obiektyw szerokokątny padający cień - Sony - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

SONY DSC-H5 i obiektyw szerokokątny padający cień

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   neuropathic 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • SprzętC 400D

Napisano 27 październik 2011 - 13:22

Witam to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zgłębiam wiedzę na temat fotografowania. Posiadam aparat wypisany w temacie plus obiektyw szerokokątny VLC-DH0758 do niedawna nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Problem polega na pojawiającym się cieniu ze względu na większa średnice obiektywu który wystaję ponad obrys lampy błyskowej. Chciałbym się dowiedzieć czy można sobie z tym poradzić za pomocą jakiejś przedłużki i w ten sposób obiektyw byłby dalej i może nie zasłaniał światła, czy to nic nie da? Kolejne pytanie to dlaczego producent poszedł na takie rozwiązanie, nie chce rezygnować z tego obiektywu ponieważ o wiele więcej się mieści w kadrze, tylko ten cień niestety.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: H5E_350.jpg

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 27 październik 2011 - 15:25

Wbudowanej lampy błyskowej nie można używać z obiektywem szerokokątnym bo jej kąt świecenia jest zbyt mały i były by zaciemnienia na rogach. Jeśli chcesz doświetlać lampą takie zdjęcia (szerokie) to trzeba zastosować zewnętrzną lampę o odpowiednio szerokim kącie.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   neuropathic 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • SprzętC 400D

Napisano 28 październik 2011 - 11:46

Dziękuję za szybką odp. więc niestety obiektyw sie nie nadaje do robienia zdjęć w pomieszczeniach słabo oświetlonych. Zatanawia mnie też dlaczego jak zmienię w ustawieniach aparatu na obiektyw szerokokątny to zoom mam maksymalnie tylko 2x ?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 28 październik 2011 - 16:35

Obiektyw jak najbardziej nadaje się do wnętrz słabo oświetlonych ale musi współpracować z zewnętrzną lampą a ta (jeśli nie jest szerokokątna) to powinna być ustawiona na sufit i pomieszczenie wtedy będzie doświetlone równomiernie. Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego obiektyw (jego zoom) do ustawień aparatu? Może chodzi o zoom cyfrowy? Poza tym można robić tym obiektywem zupełnie bez lampy ze statywu bo przecież wnętrza się nie poruszają!
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 28 październik 2011 - 16:56

Ogolnie lampa wbudowana jest najogolniej mowiac - do niczego. Zatem producent nie przewidzial mozliwosci, ze ktos uzywajac obiektywu szerokiego wpadnie na pomysl uzywania lampy wbudowanej. A w kazdym razie dal mu to pod rozwage, dlaczego nie :) Jezeli nie masz innej na poczatkej mozesz zrobic odblysnik z "czegokolwiek" zeby odbujac swiatlo na sufit i nie dawac go pezposrednio. A druga sprawa - jak rzekl Preskaler - statyw. Do ruchomych elementow - lampa zewnetrzna (dodatkowa)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 28 październik 2011 - 18:07

Te aparaty nie maja sanek na lampę zewnętrzną , wątpię ,żeby miały gniazdo na kabel. Jeżeli ten aparat ma możliwośc ustawienia lampy w trybie manualnym , to najtańszym sposobem będzie zakup żarówki błyskowej i wyzwalanie jej przez fotocelę.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   neuropathic 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • SprzętC 400D

Napisano 29 październik 2011 - 08:59

Wyświetl postUżytkownik Preskaler dnia 28 październik 2011 - 16:35 napisał

Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego obiektyw (jego zoom) do ustawień aparatu? Może chodzi o zoom cyfrowy? Poza tym można robić tym obiektywem zupełnie bez lampy ze statywu bo przecież wnętrza się nie poruszają!

Niestety w ustawieniach aparatu jak tylko zmienię obiektyw na szerokokątny to zoom zmienia mi sie max do x2 razy i tak już jest, dlatego aby nie tracić zoomu nie ustawiam na obiektyw szerokokątny, zauważyłem, że nic raczej tym nie tracę zdjęcia wychodzą dobre, a co do robienia zdjęć bez lampy i ze statywem.. może i nie znam się na fotografii ale też nie jestem głupi, w czym mi pomoże statyw w pomieszczeniu które jest słabo oświetlone np. w pubie gdzie będę ze znajomymi? trzeba je doświetlić sztucznym światłem i tyle a statyw w niczym mi nie pomoże . Pozostaje mi jedynie w takich przypadkach zdjąć obiektyw i zrobić normalnie z lmapą obcinając dwie osoby na zdjęciu
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   neuropathic 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • SprzętC 400D

Napisano 29 październik 2011 - 09:01

Wyświetl postUżytkownik Mogway dnia 28 październik 2011 - 18:07 napisał

Te aparaty nie maja sanek na lampę zewnętrzną , wątpię ,żeby miały gniazdo na kabel. Jeżeli ten aparat ma możliwośc ustawienia lampy w trybie manualnym , to najtańszym sposobem będzie zakup żarówki błyskowej i wyzwalanie jej przez fotocelę.

Właśnie jest tak jak piszesz, czy mógłbyś rozwinąć ten temat żarówki wyzwalanej przez fotocelę?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mogway 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Przyjaciele
  • Postów 4860
  • LokalizacjaZ-ść
  • SprzętCanon

Napisano 29 październik 2011 - 09:24

Są w sprzedaży żarówki błyskowe z wbudowana fotocelą ,czyli jak sobie ustawisz w swojej lampie tryb manualny, to masz silny błysk z żarówki zewnętrznej. Żeby pozbyć sie cienia w takim układzie, musisz zrobić cobie zasłonkę z kawałka tektury,żeby błysk był widoczny dla fotoceli , ażeby nie oświetlał planu. Wada takiego rozwiązania jest brak sterowania mocą tej lampy. czyli sterowanie odbywało by się czułością i przysłoną w aparacie lub nakładaniem tłumiących światło bibułek na lampę.może rozwiązanie mało profesjonalne , ale skuteczne i tanie.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 29 październik 2011 - 11:18

Do poczytania i wykombinowania czegoś:

http://forum.nikonia...ead.php?t=21646
http://www.fotoplane...00c3968c5a0a19c
http://www.fotografi...pa_blyskowa.htm
http://www.google.co...ffuser&tbm=isch

200PLN kosztuje lampa Sunpak PF
20XD. Ma ona wbudowany czujnik, ktory wyzwala blysk przy pomocy blysku
lampy wbudowanej w aparat oraz ma tryb reczny z regulacja mocy blysku
do 1/32.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 29 październik 2011 - 13:38

btw. jaki obiektyw ?! :blink: przeciez ten aparat to kompakt ! nakladke to mogles jeszcze kupic do niego ale do "obiektywu szerokokatnego" to jej jeszcze wiele brakuje..... :D
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   neuropathic 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 57
  • SprzętC 400D

Napisano 29 październik 2011 - 17:08

Niestety jak juz padła odp. ta lampa nie daje tak szerokiego światła jak obiektyw sięga, a lampa Sunpak PF niestety nie będzie pasowała ponieważ nie mam gorącej stopki aparacie, muszę się pogodzić z tymi niedogodnościami.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno

Napisano 31 październik 2011 - 15:55

Lampę możesz przymocować do aparatu przy pomocy listwy (dorabianej) i śruby statywowej.
P.S.
No oczywiście, że nie jest to obiektyw tyko nasadka konwertorowa. Nie ma to jednak większego znaczenia przy występowaniu powyższego problemu!
0

Strona 1 z 1