Dwa stare aparaty... Ktoś pomoże? - Analogowy sprzęt fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Dwa stare aparaty... Ktoś pomoże?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   foka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • LokalizacjaŻory

Napisano 21 grudzień 2008 - 15:11

Witam.
Własnie znalazlem na dnie szafy dwa apraty (jeden chyba dosc stary) :mrgreen:

Jeden z nich jest to Zenit TTL, obiektyw Helios-44M oczywiscie Made in USSR :D
Prawdopodobnie sprawny, nie mam aktualnie zadnej kliszy do wlozenia, wyprobowania, ale nakreca sie i slychac "pstryk" przy zdjeciu. Nie ma lampy blyskowej

Drugi z tych aparatow to jakis chyba niemiecki antyk... Rheinmetall Weltax. Obiektyw Carl Zeiss Jens - Tessar 3,5/75 4479371. Prawdopodobnie niesprawny niestety, ale do końca nie mam pewnosci, gdyż nie potrafie go obslugiwac i jak w sytuacji wyzej, nie mam (chyba to nie jest na klisze) na czym zdjec robic...

Ogolnie chcialbym sie dowiedziec cokolwiek o tych aparatach. Np. w jakich latach byly produkowane, czy mozna uznac ten drugi za "antyk" xD i czy warto kupic klisze do Zenita i wyprobowac i moze nawet uzywac rekreacyjnie :)

Aktualnie nie mam ich zdjec, choc leza na polce przede mna, poniewaz nie potrafie znalezc zwyklych dwoch bateri do mojego canona zeby zrobic zdjecie xD jak znajde w domu to dorzuce zdjecie, glownie tego drugiego "niemca" :)

Pozdrawiam
Przemek
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 21 grudzień 2008 - 15:56

Zenit TTL to pierwszy Zenit z pomiarem ?wiatła przez obiektyw --- pierwszy i najlepszy --- i?ćie pancerna konstrukcja jak ruski czołg --- tylko metal i szkło --- tam po prostu nie ma co popsuć --- dzi? już takich nie robi? --- wszystko plastikowe i delikatne , że strach do ręki wzi??ć . Lepszego aparatu do nauki fotografii nie znajdziesz .

[ Dodano: 2008-12-21, 17:08 ]
Co do tego " Niemca " to nie wiele moge powiedzieć --- może jak zobaczę zdięcia --- ale jak ma obiektyw 75 mm to jest to ?rednioformatowiec o formacie klatki 6 X 6 cm --- je?li jest to bardzo stary aparat to może być na błony cięte lub płyty szklane .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   foka 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • LokalizacjaŻory

Napisano 25 grudzień 2008 - 14:13

Kilka zdjęć "niemca" :

http://img214.images....us/my.php?imag ... 949pb4.jpg

http://img354.images...93835261bi9.jpg

nie potrafie go wogole jakby uruchomić czy cyknac zdjecia "na sucho"...
wiec chyba jest niesprawny... ale nic w sumie nie wiem o nim :) pozniej moze podrzuce wiecej zdjec
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 26 grudzień 2008 - 15:46

Ten " Niemiec " to typowy aparat tzw. mieszkowy --- typ aparatów bardzo popularny przed wojn? . Pasuj? do niego filmy tzw.szerokie typ szpuli 120 . Na 1 filmie robi 12 zdięć formatu 6 X 6 cm . To , że nie działa na sucho to normalne --- te aparaty maj? oddzielnie przesów błony i naci?g migawki --- na obiektywie z prawej strony jest taka mała dĽwignia --- musisz j? naci?gn?ć do dołu i dopiero nacisn?c spust .
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Debocik 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1682
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 26 grudzień 2008 - 16:51

foka napisał:

i czy warto kupic klisze do Zenita i wyprobowac i moze nawet uzywac rekreacyjnie :)

Oczywi?cie, że warto :) A klisze, to najtaniej (przynajmniej w mojej okolicy) na allegro, nawet kupuj?c tylko jedn? sztukę...
Dołączona grafikaKupię zbiornik paliwa i koła do Zundappa DB200
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   nonkonformistka 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 519
  • Lokalizacjaolsztyn / gdańsk
  • SprzętKryształ, Praktica VLC2, Reflekta II, Nikon D3000 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G

Napisano 14 styczeń 2009 - 22:06

a tam na allegro wiecej zachodu niz to warte... w wiekszych ilosciach sie oplaca, a dla jednego negatywu, paru groszy to nie ma sensu :-P nawet w empiku mozna jakas nienajlepsza tania klisze na probe kupic, zeby sprawdzic czy aparacik szczelny, czy nie rysuje itp. ;-)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   ckowska 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 269
  • Lokalizacjagw. / pzn.

Napisano 16 styczeń 2009 - 17:17

no jak u kogo, klisza na miejscu mnie ok. 25 zł wynosi [do ciemni], więc ja bym się kłóciła czy negatyw na all nie warty zachodu :) wszystko zależy ;]

a zenita zazdroszczę, że tez ja tego klasyka w szafie znaleĽć nie mogę :mrgreen:
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 16 styczeń 2009 - 17:41

ckowska napisał:

a zenita zazdroszczę, że tez ja tego klasyka w szafie znaleĽć nie mogę :mrgreen:
To kup na allegro --- nawet po kilkana?cie zł mozna trafić .
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Stanfoto 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 55
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 marzec 2010 - 00:55

foka napisał:

Kilka zdjęć "niemca" :

http://img214.images....us/my.php?imag ... 949pb4.jpg

http://img354.images...93835261bi9.jpg

nie potrafie go wogole jakby uruchomić czy cyknac zdjecia "na sucho"...
wiec chyba jest niesprawny... ale nic w sumie nie wiem o nim :D pozniej moze podrzuce wiecej zdjec

Niech mi będzie wolno zabrać głos w tym temacie. Jestem tu nowy, więc witam wszystkich serdecznie (sorry, teraz widzę, że "robimy miśka" w osobnym dziale :oops: )

Otóż ten "stary" aparat to bardzo porządny aparat.

Jest to niemiecki aparat Weltax, bardzo porządny model, Tato dał za niego kupe kasy, chyba ówczesną wypłatę, miał dobrego doradcę. Kupił go w latach 50-tych, jako nówkę.

MOżna nim robić 12 większych zdjęć 6x6 cm i 16 mniejszych 4,6x6 cm zdjęć, widać te rozmiary na celowniku aparatu i tam sie ograniczna tez mechanicznie jego pole widzenia, a do wnętrza komory filmowej wkładało się po prostu dwie wkładki metalowe ograniczające pole naświetlania błony. Teraz tego nie pokażę, bo mam w środku założony film.

Niektóre parametry:
- Obiektyw Meyer-Optik TRIOPLAN, światło: 1:3,5/75
- Odległości nastawiane od 1,5 m do nieskończoności
- Migawka mechaniczna, naciągana sprężyną, samowyzwalacz -> na jakieś 20 sek.
- Czasy: pełne otwarcie B, 1 sek, 1/2, 1/5, 1/10, 1/25, 1/50, 1/100, 1/250
- Przysłona: 3.5, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22

Tato zrobił nim grube setki zdjęć, a trzeba wiedzieć, że dawniej nie robiło się tyle filmów, co dzis się nacyka na cyfraku.

Ten z Twojego foka zdjęcia jest chyba lekko niesprawny, bo widzę, że te metalowe stelaże mocujące tubus sa jakby rozkręcone?

Mój aparat do dziś robi świetne fotki. Jeśłi chcesz wiedzieć, jak się na nim robi zdjęcia, napisz, to Ci to jako tako opiszę

PS - załączam kilka fot mojego Rheinmetalla

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mam nadzieję, że nie przesadziłem z rozmiarem fot? (ustawiłem na photobucket, żeby mi zmniejszał automatycznie wszystkie wstawiane tam foty)
Pozdrawiam/

Staszek
0

Strona 1 z 1