Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Lustrzanka półprofesjonalna
dylemat nad wyborem apatu i systemu
Napisano 30 wrzesień 2011 - 12:50
Zwracam się o to abyście mi polecili jakąś dobrą lustrzankę pół-profesjonalną/zaawansowana-amatorska.
Mam zamiar w najbliższym czas zmienic swoją starą juz a300 bo mam juz dosc sony-awarie sprzetu,drogie akcesoria itp.
Co byście mi polecili ze stajni korpusów nikona lub canona? który korpus z tych zaawansowanych uważacie za godny polecenia?
Moja granica kwoty to max 5000.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:21
na prawde.... nie ma zlych aparatow.
Wraz z naplywajaca iloscia postow zostanie zaproponowany kazdy z nowych modeli oraz niektore stare, jak np. d90.
Kazda opcja jest na swoj sposob dobra i sama musisz zdecydowac, co jest dla ciebie w nowym sprzecie bardziej istotne a co mniej.
Sam kupilbym d3100 + tamron 24-78 2.8 + lampe.... ale ty mozesz wolec stalki. albo stabilizacje w korpusie. albo duzo lepszy focus, lub cokolwiek innego.
Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:23
najpierw pytał o duży zoom bo nie chce sie nosić i zmieniać obiektywy
teraz ma być wyższa półka bez określenia DO CZEGO wykorzystuje
wiec mam wrażenie, że do szpanu ma służyć to lustro
co jeszcze rozbawia
argument, że do Sony drogie akcesoria, fajnie, oczekuje, że Canon i Nikon ma tańsze obiektywy, lampy itp ;]
jeśli szukasz aparatu do bajeru, to na forum Logo, Sukcesu czy Goldenline doradzą
tak, jestem wredny
ale analizuję posty osoby przed dowaleniem
skoro Sony za drogie w eksploatacji, tam miał być duży zooom, tu ma być taniej od Sony ?
bez mówienia co robi, jakie zastosowania ? to raczej nie wygląda na podejście "zainteresowanego fotografią z ambicjami" ?
ma 28 postów z czego 25 sie nie wyświetla , więc skasowane rozumiem przez modera, zapewne powód jakiś był ?
Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:32
Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:34
czyli 28-6=22 poszły do piachu
3 topiki Ci się wyświetlają ?
mi tylko jeden "duży zakres zoomu" bo sie nie chce nosić 2 obiektywów (i na podstawie tego patrzę na podejście do fotografii)
niemniej argument, że Sony ma drogie akcesoria mnie rozbawia , obiektywów L Canona i Nikkora nie widział chyba
Sony to jest tani system (stabilizacja w korpusie w końcu)
Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:38
moze juz nie offtopujmy ;p
Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:41
bo ja nie sądzę by bez podawania zastosowań (o czym sam napisałeś) można było doradzać profesjonalniej ;]
jak się nosić obiektywów nie chce, to wniosek, że stałek nie wykorzysta, świadomości cen widać też nie widać , bo drogie akcesoria Sony to jakieś nieporozumienie,
dobra, szkoda czasu póki co, póki nie widać innych rzeczy
Napisano 30 wrzesień 2011 - 13:59
tak bym okreslil ten temat po zapoznaniu sie z reszta postow
takie odnioslem wrazenie i nie chcialem urazic autora tematu.
Napisano 30 wrzesień 2011 - 15:25
Teraz już przekonałem się sam co to jest obiektyw "uniwersalny" - do wszystkiego czyli do dupy ;/
Od tamtego czasu całkiem zmieniło się moje spojrzenie na dobór obiektywów ale też zwiększyły się moje horyzonty. Zrozumiałem niektóre rzeczy po prostu po porównaniu tej sigmy ze stałką 50mm przy tych samych warunkach, ale tez z innymi obiektywami.
Aparat miałby być do zastosowania uniewersalnego-ale w szczególności portret,sport i krajobraz.
Pytałem się o jakieś propozycje od Was ponieważ nie jestem obeznany w specyfikacjach nikonów i canonów. zastanawiam się np czy canon ma jakiegoś odpowiednika na podobnym poziomie do nikona d700.
co do cen sony to źle się chyba wyraziłem - sony ma wyższe w niektórych przypadkach np 50mm sonego 1.8 kosztuje 800zl a ten obiektyw o identycznych parametrach ale np z mniejszym winietowaniem i abberacją tylko 300zl -a jakość wykonania porównywalna.
Druga kwestai to to że chciałbym się rozwijac w kierunku fotografii dlatego lepiej zawsze miec nikona lub canona bo w razie czego bardzo mozliwe ze bd mial mozliwosc pozyczyc od kogos szklo z tej racji ze te systemy sa bardziej popularne.
A co do tego co jest lepsze sony,canon,nikon...zalezy od podejscia danej osoby,od tego jakich funkcji wymaga od aparatu itp wiec nie ma sensu prowadzic na ten temat dyskusji
Napisano 30 wrzesień 2011 - 17:29
krajobraz - zależy od krajobrazu
sport - a tu już się kłania dobry szybki silnik obiektywu i gra kluczową rolę (odległości poza nieskończonością, bo w sumie na nieskończoności można na sztywno ustawić i na upartego airshow manualnym zrobić) , w Canonie L/USM, w Nikonie sie nie znam, natomiast szybki focus reporterski ma Canon7D (w zasadzie jedyny "osiągalny cenowo dla średniej klasy w tym kraju" model Canona z "prawdziwym dobrym autofocusem") w Nikonach reporterski jest D300s, pozostałe Nikony też mają wielopolowe autofocusy, ale nie wypowiem się co do porównania np. D7000 a D300s w sporcie, na pewno w Canonach profesjonalny focus wielopolowy to jest w 7 a potem w 1 , pozostałe mają owszem dobry focus ale mało pól (i jak robisz centralnym punktem to masz 1 punkt)
co do odpowiednika D700 to nie wiem, bo 5D jest raczej uboższy (choćby focus) od D700
Canon nie ma bezpośrednich odpowiedników Nikona, Nikon nie ma odpowiedników bezpośrednich Canona, jak jeden model ma jakiś bajer, to drugi ma inny
Nikony funkcjami plasują się "wyżej" niż Canony za podobną cenę, ale z kolei Canony droższe czymśtam wyprzedzają
np. szybki zestaw samolotowo-muzealny (aparat z pro-focusem, obiektyw zoom 2.8 z stabilizacją, obiektyw długi tele szybki)
w 2 firmach wypada tak:
7D + 17-55 2.8 IS + 100-400 L = 5200 + 3200 + 5300 = 13700
D300s + 17-55 2.8 VR + 200-400 = 4300+ 5000+ 20 000 ?
i co z tego , że 7D droższe o 1000 zł od D300s body, skoro obiektyw 2.8 "uniwersalny" kosztuje w Canonie 2000 tysie mniej ?
skoro tele 400 mm szybkie kosztuje 4 razy mniej
więc zależy co i do czego
np. w Canonie masz rewelacyjne 70-200 L 4 do sportu , bez IS kupisz "tanio" (bo do sportu masz krótki czas i IS się nie przyda)
porównując focus np. 50D do 7D różnicę czuję mocno (szybkość, celność, ciemności)
ale np. wybierając między 60D a D7000 wziąłbym Nikona
może więc np. D7000 + 18-105 mm ?
Napisano 30 wrzesień 2011 - 17:40
Za 2200 kupisz już jakiś fajny obiektyw.
Napisano 30 wrzesień 2011 - 18:23
Napisano 30 wrzesień 2011 - 21:47
do autora watku- 5 tys na body ok, jaki jednak masz budzet na szkla ?
gdybys mial jakies watpliwosci wskaze Ci kilka fotek w moim ostatnim albumie z duetu a200+ zeiss
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)