Którego Canona wybrać? - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Którego Canona wybrać?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   chomik3 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13

Napisano 15 wrzesień 2011 - 10:34

Witam

Zdjęcia cykam od kilku lat, najpierw hybrydą, a od dwóch lat Sony Alphą. Nie chcę już inwestować w akcesoria do tego aparatu, wolę kupić aparat innej firmy - Canon'a.

Mój budżet który chce przeznaczyć na body to około 3-4 tys zł. Początkowo myślałem nad 60D, jednak widzę, że w Internecie nie ma specjalnie pochlebnych opinii. Myślałem też nad jakąś pełną klatką, ale raczej w tej kwocie nie kupie niczego, nie wiem też, czy wykorzystał bym ją w 100%.

Zdjęcia cykam wszystkiemu - makro, portrety, krajobrazy, miasta i drogi z długim czasem naświetlania, w przyszłości myślałem także o fotografowaniu koncertów i imprez okolicznościowych (wesela itp). Miłym dodatkiem byłaby także możliwość nagrywania filmów, ale nie jest to konieczne.

Chciałbym także spytać jakie obiektywy polecacie do robienia zdjęć makro, portretów, krajobrazów, imprez na salach/w budynkach. Cena każdego z tych obiektywów najlepiej jakby nie przekraczała 2 tys.

Z góry dzięki za pomoc przy wyborze
Pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   sprocket73 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 78
  • SprzętCanon 60D • C10-22 • C15-85 • C60 macro • C70-300 is • 3 x CPL Marumi

Napisano 15 wrzesień 2011 - 11:02

60D najbardziej był krytykowany przed premierą. Odkąd ma go coraz więcej ludzi opinie są coraz lepsze.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   chomik3 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13

Napisano 15 wrzesień 2011 - 11:11

Wyświetl postUżytkownik sprocket73 dnia 15 wrzesień 2011 - 11:02 napisał

60D najbardziej był krytykowany przed premierą. Odkąd ma go coraz więcej ludzi opinie są coraz lepsze.

Czytałem wiele opinii osób które miały go już w łapkach, więc coś w tym musi być
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 15 wrzesień 2011 - 11:21

Cytat

Początkowo myślałem nad 60D, jednak widzę, że w Internecie nie ma specjalnie pochlebnych opinii.

odpowiedź padła w poście numer 2:

Cytat

o moim 7D też pisano jaki to on zły (głównie pisali ci co go nie mieli nawet w ręku)
pisano o jego niesamowicie wysokich szumach na polskich forach, na zachodnich na odwrót (może zawiść do ceny sprawiła wrogość) wychwalając przy nim 50D jako wzór małej szumności (wcześniej tak pisano o 40D krytykując 50D)
gdyby mój 7D był tak zły jak w opiniach w polskim necie (nie zachodnim) to ... bym nie zmieniał 50D a te teksty o szumach, tjaaa... wiem najlepiej gdzie miałem biały przeszkadzający śnieg na czarnym tle przy ISO 3200 , opinie nie-posiadaczy zawistnych o cenę na paru polskich forach ...
o 60D pisano, że zły bo lekki , aluminium nie magnez (idiotyzm, niech sobie ponoszą w górach odważniki jak im za lekko i źle)
ogólnie mówiąc , super aparat , jeśli masz obiektywy Canona
ale jak dopiero się decydujesz na system, to może Nikon D7000 z 18-105 i potem inne szkła ?
ja znajomemu co miał wejść w system od zera, doradziłem D7000 i jest bardzo zadowolony
60D jest super aparatem, prosty w obsłudze, wysoka bardzo jakość obrazu, ale z kolei mniej funkcji ma jak Nikon, bo jak nie masz żadnych szkieł, to może N rozważyć (za ten full wypas funkcji jakie ma ) choć prostota i ergonomia Canonów ma swoje zalety (kręciołek do korekty ekspozycji od razu pod kciukiem)
napewno wybór 60D nie jest złym wyborem, ale czy czasem nie lepiej D7000
a skoro masz Sony i masz jakieś obiektywy, to nie lepiej czekać na premierę A77 ? to by było chyba najmądrzej bo zapowiada się niesamowicie ciekawie (co wyjdzie nie wiadomo) ale zapowiada się naprawde super
a czemu chcesz zmienić Alfe na C ?

Cytat

Chciałbym także spytać jakie obiektywy polecacie do robienia zdjęć makro, portretów, krajobrazów, imprez na salach/w budynkach. Cena każdego z tych obiektywów najlepiej jakby nie przekraczała 2 tys.

portretówka 50 1.4 będzie ok. 1500 nówka, używka 800-900, inny szeroki jaaaśniutki, to może 2000 przekroczyć, uniwersalny obiektyw do turystyki to 15-85 najlepiej za lekko ponad 2000, ewentualnie 17-50 2.8 Tamrona do imprez za chyba 1500

generalnie
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   chomik3 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13

Napisano 15 wrzesień 2011 - 12:04

Rev, dzieki za info
Z Sony rezygnuje z kilku powodów. Model który posiadam - A500 - przeznaczony jest raczej do typowo amatorskich zastosowań, ja planuję iść krok dalej i nie cykać zdjęć tylko na niedzielnych obiadkach czy na wakacjach. Poza tym nie znam nikogo kto robi zdjęcia zawodo i używa aparatu tej firmy ;) Drugim powodem jest także większa ilość obiektywów i dodatków, więc na np allegro można dostać obiektyw do canona taniej niż do soniacza (oczywiście mowa o takich samych lub zbliżonych parametrach tych obiektywów). Ostatnim powodem jest dużo ukrytych opcji, brak przycisków do szybkich zmian ustawień, do wielu popularnych funkcji trzeba wchodzić do menu, czasem chcąc zrobić zdjęcie "na już" strasznie to irytuje. A co do modelu A77 przypuszczam, że cena nie pozwoli mi na zakup ; )

Nad 7D też się zastanawiałem i prawdę mówiąc wolałbym go dużo bardziej niż 60D, ale cena nowego to około 5 tys zeta, no chyba, że pokusić się na używkę, wtedy w 4 tys się raczej zmieszczę.

Jeśli zaś chodzi o Nikon'a to po kilku minutach w ręku jednego i drugiego, canon wydaje mi się bardziej dopracowany, bardziej intuicyjnie zrobiony. Wielu znajomych ma także aparaty canon'a, więc w przyszłości łatwiej będzie pożyczyć mi szkło czy lampę.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 15 wrzesień 2011 - 12:25

ale może A77 będzie super ?
co do tej ergonomii - fakt, to zaleta wyższych Canonów, w niskich seriach 3 cyfrowych też musisz wchodzić w menu
kręciołek pod kciukiem (super rzecz) jest w 60D, 7D, 5D, 1D
ustawienia "custom" też fajna rzecz (ma to D7000)

jeśli rozważasz 60D z obiektywem (z 18-135 bym polecał, z 15-85 teeeeż)
być może Sony A77 będzie w cenie 7D, może w cenie wiekszej

tak, Canon jest bardziej intuicyjny niż Nikon (bo mam D7000 w pracy) , jeśli myślisz o pożyczaniu obiektywu lub lampy, to brzmi rozsądnie by brać to, co ma kumpel (który pożyczy)

ale 60D w porównaniu do D7000 wygląda ubogo jesli chodzi o funkcje, bajery itp. nawet głośność klapania jest znacznie wyższa (a w kościele liczy się cisza, tu Nikon szefuje, 50D, 7D klapią jak cholera, 60D chyba też , to już 550D cicho chodzi)

a do swojego Sony nie masz akcesoriów ?
a może z kolei myśleć o jakimś wyższym Sony i obiektywy mieć jasne (stabilizacja w body) i bywać w muzeach ?
zaletą Sony (z którego rezygnujesz) jest ta stabilizacja w body
Nikonem, Canonem nie zrobisz zdjęcia 50 1.8 przy czasie 1/10, 1/20 sekundy z ręki bez ryzyka rozmazania (no chyba, że jesteś snajper)
Sony zrobisz (koncert, noc, portret wieczorem , ciemne muzeum, chcesz niskie ISO, mimo jasności np. 2.0 czy 2.8 i tak czas długi)

ja tam koledze doradziłem D7000 z 18-105 i jest niezmiernie zadowolony, fakt, że przyzwyczajenie się do menu Nikona dla kogoś po Canonie, to jak przesiadka z wozu z automatyczną skrzynią na sprzęgło
fakt, że korekta ekspozycji od razu pod kciukiem (bez konieczności wciskania klawisza uprzednio) też zaleta
dżojstik zaleta
ale z kolei opcje focusa Canona 60D, 600D nie są takie jak Nikona choćby D90
Nikon ma wybór wielkości pola (chyba AF) i pola pomiaru światła, ma możliwość wyboru maksymalnego czasu (granica poruszenia)
tego Canon nie ma (no może 1D , nie wiem, pewnie też nie)
moje 7D ma opcje autofocusa super, ale 7D jest odpowiednikiem D300s (ciut lepsze niż D7000) , tylko kosztuje dużo, a może jak cena A77 się ustabilizuje pare miesięcy po premierze to będzie podobne cenowo (jesli masz lampę, obiektywy pod Sony) i wtedy bardziej się będzie opłacało Sony ?
jakbym miał zero szkieł, miał brać od zera i powiedzmy miał 5000 to bym zgłupiał co wziąć, bo każda firma ma jakieś zalety ale i ma jakieś wady i babole

z dwójki 60D i ciut tańsze D7000 chyba lepiej N brać
z 7D i D7000 to już bardzo trudny wybór i ja pewnie C bym brał (jednak, a mam dostęp do D7000 jak pisałem)
jeszcze masz Pentaxy (ale ponoć najgorszy AF i mały niestety na polskim rynku dostęp do różnych rzeczy, przez to, że firma tu nie jest mocna jak w innych krajach czy za oceanem )
Sony A77, A65 i czekać ile to będzie kosztowało

bo prognozy mogą być złe
teraz straszą 2000 USD, a może cena będzie inna
7D na początku kosztował bardzo dużo, prawie dojeżdżał 5Dm2, potem szybko spadł ale się trzyma
70-300L miał kosztować 1500 USD, kosztował 2000 USD i cena prawie nie spada

pomyśl co chcesz robić w fotografii , a może wtedy łatwiej będzie coś myśleć
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   hellbike 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 612

Napisano 15 wrzesień 2011 - 12:58

a77 ma kosztowac 1300$ (4000zl) a a65 1000$.

bardzo tanio, spodziewalem sie gdzies 2 razy wiekszych cen :P

Wybor systemu jeszcze przedemna wiec moze sam sie skusze jesli N&C nie wyjda z czyms o podobnej jakosci i cenie.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   chomik3 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13

Napisano 15 wrzesień 2011 - 13:02

Soniacza nie darze szczególnym sentymentem, jest irytujący, mam go dość ;) Body z dwoma obiektywami które posiadam (kit oraz sony 55-200mm) w zestawie z torba, wężykiem spustowym i kilkoma pierdołkami wisza na allegro za niecałe 2500 zł i nikt tego nie chce kupić... nie jest więc to sprzęt w który chce inwestować, wolę zacząć kompletowanie od początku. Ogólnie do Sony już mam uraz, po zakupie innych produktów (telewizor LCD, aparat kompaktowy), więc raczej nie skuszę się prędko na sprzet tego producenta.

Różne dodatkowe bajery dostępne w Nikonach nie wydają mi się aż tak potrzebne, wolę zrobić dobrej jakości zdjęcie w RAWie i bawić się nim na kompie niż bawić się niektórymi dodatkami z poziomu aparatu. Może gdybym pobawił się kilka dni Nikonem zmieniłbym zdanie, ale aktualnie nie mam przekonania.

Co do obiektywów na początek to właśnie myślałem nad 15-85 oraz jakimś tanim tele, ale to już zależne będzie od tego ile w danym momencie będe miał gotówki na zbyciu ;)

Odnośnie przeznaczenia aparatu to będzie tak jak napisałem w pierwszym poście - do cykania wszystkiego. Przez większość czasu z aparatem się nie rozstaję, lubię cyknąć foty znajomym na wycieczkach, krajobrazy, drogę nocą oraz biedronkę na łące. Na początek zaopatrzę się więc w coś uniwersalnego czym cyknę i krajobraz i biedronkę i pozostałe wyżej wymienione, a z biegiem czasu będę dokupywał obiektywy, każdy do czegoś innego

Mając do wyboru nowego 60d czy używkę 7d który byś wybrał?

hellbike: ano, ceny w miare niskie, spodziewałemm się raczej kwot od 1500-2500$
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 15 wrzesień 2011 - 13:34

Cytat

Mając do wyboru nowego 60d czy używkę 7d który byś wybrał?

zdecydowanie 7D, czemu ?
- autofocus rewelacyjny, nowy system (60D ma to co miał 30D, 40D, 50D ciut lepsze niż 300D, 350D, 450D.. ), wg. mnie ten focus jest rewelacyjny (dla wielu ludzi focus 50D też był świetny, a 7D to przeskok o klasę, ściganie poziomu Nikona)
- wbrew pozorom wizjer (wyświetlacz elektroniczny linii poziomych i pionowych, jak się kadruje i pilnuje pionu/poziomu to te linie dla mnie są zaletą, można w 60D pewnie wymienić matówkę na taką z siatką),
- szybkość serii,
- mikroregulacja (czasem się może przydać),
- 3 tryby custom do programowania,
dodatkowy przycisk MFn do programowania (przypisania funkcji),

zaleta 60D:
- mniej do noszenia na wycieczce (ogromnie dużo może to znaczyć czasem) ,
- uchylny ekran
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   chomik3 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13

Napisano 15 wrzesień 2011 - 13:40

To może dozbierac jeszcze i pełną klatkę kupić? Czy raczej nie będzie mi ona potrzebna i nie będę w stanie wykorzystać jej mozliwości....?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 15 wrzesień 2011 - 13:50

pełna klatka jest super na portrety, śluby, może fotografie nocną itp. (kwestia głębi ostrości mniejszej i tego rozmazanego tła lepiej widocznego na zdjęciu bo stosuje się do tego samego kadru większe ogniskowe ),
ale focus 5D jest niemalże jak focus 60D,
7D przewyższa 5D pod względem focusa, szybkości itp. (bo projektowany pod reporterów to raz, dwa to najwyższy model w APSC u Canona, a 5D to naj...niższy model pełnoklatkowy, potem jest 1D?s?)
jak byś chodził po rajdach, wyścigach i latał za dzikim ptactwem to zdecydowanie 7D, bo szybkość, bo focus rewelacyjny bo ... crop (ogniskowa razy 1.6, co przy tele i przybliżaniu ma znaczenie bo z 300 mm robi się 480mm, jednak to co jest zaletą przy ptakach i samolotach staje się wadą przy portrecie i ślubach, zbliżenie vs. lepsze rozmazanie tła )
no chyba, że wyjdzie 5Dmk3 z focusem 7D, w co wątpię (bo Canon nie będzie podkopywał sprzedaży 1D, danie focusa 7D do 5Dmk3, co wieszczą "znafcy z for" raczej nie nastąpi, bo byłby to strzał w nogę z punktu widzenia sprzedaży 1D, wtedy 1D utraciło by znaczenie jako ideał fotoreporterów, pomijając uszczelnienia, od 2 lat już chodzą "plotki" jakie to mk3 ma być, 3 daty premier opisane przez "znafcuf" już minęły i póki co nic nie widać )
5Dmk2 kosztuje nadal bardzo wysoko, cenę trzyma
obecnie możesz kupić 5D mk 1 za 3000 zł, może... może to ciekawa rzecz, hmmm
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   chomik3 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13

Napisano 15 wrzesień 2011 - 13:54

a jak takie 7d z pełno-klatkowcami wypada na weselach i innych pokrewnych imprezach? Dużo gorzej?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 15 wrzesień 2011 - 13:58

jak wypada... no da sie zrobić, zrobiłem (ale obiektyw 2.8 to mus)
na imprezach to okej , bo na imprezie nie patrzysz aż tak na tą plastyczność i piękno, na imprezie nie jest aż tak ważne by "to tło było tak ładnie malowniczo rozmyte"
to znaczy jak ktoś robił "małpką" i zobaczy wesele z 7D i np. 2.8 lub 1.4 to będzie super
ale jak się zobaczy z pełnej klatki i 2.8 lub 1.4 tamże, to dopiero to tło będzie "bardziej rozmyte"
no chyba, że kupisz kilka stałek 1.4 , to wtedy okej, wtedy można się bawić w wesela z 7D i mieć pewnie porównywalne efekty jak 5D z 2.8 w kwestii "rozmycia" ?
nie wiem :| nie porównywałem , zgaduje
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   chomik3 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13

Napisano 15 wrzesień 2011 - 14:11

okey, dzięki za info, co chciałem widzieć to wiem :)
Teraz skłaniam się do zakupu 7D ;)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje!
0

Strona 1 z 1