Aparat szerokokątny do pomieszczeń i na wakacje. - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
Rozszerz pole shoutboxa

Aparat szerokokątny do pomieszczeń i na wakacje. nex 5/ g12/ dsc-hx5/ DMC-G2K

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   biotiq 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9

Napisano 12 wrzesień 2011 - 21:27

Witam Was bardzo serdecznie w moim pierwszym poście,

Potrzebna mi jest Wasza pomoc w wyborze aparatu. Moje oczekiwania co do aparatu:
-szerokokątny (zdjęcia pomieszczeń, czasami brakuje miejsca za plecami ;) )
-jakość zdjęć (odwzorowanie kolorów, ostrość itp.)
-dobre zdjęcia, gdy jest ciemno (noc, pomieszczenia niedoświetlone)
-zdjęcia panoramiczne (uwielbiam takie zdjęcia, bo dużo widać)
-łatwość obsługi
-małe gabaryty (nie chcę kolumbryny!)

Cena: do 1500 zł (za sam aparat, bez toreb, kart, itd.)

Aparat może być używany, prawie nie śmigany ;)

Do czego będzie mi potrzebny aparat:
65% fotografowanie nieruchomości -głównie wnętrza, więc szeroki kąt musi być!
25% wakacje (odwzorowanie barw, ciekawe ujęcia, itd.)
10% zabawa z fotografią

Moje doświadczenie z aparatami: Zajechałem kiedyś canona a95, którego mile wspominam, ale ekspertem nie jestem. Jestem ambitnym, początkującym użytkownikiem :)

Moje poszukiwania zaczęły się od aparatu sony nex-5, praktycznie już miałem go kupić, ale na jednym z testów przestraszyła mnie jakość zdjęć (przy 100% powiększeniu dużo szumów, zdjęcia rozmyte). Nie wiem czy była to wina obsługującego aparat, czy samego aparatu. Zdjęcia były robione tzw. "naleśnikiem". Nie będę z tych zdjęć robił plakatów itp. -będę wystawiał na portale w rozmiarze do 1024x768, więc może to nie będzie problemem przy tej rozdzielczości.
W trakcie poszukiwań znalazłem również takie modele:
-g12
-dsc-hx5 (typowy kompakt)
-DMC-G2K

Proszę Was o opinie, który z tych aparatów będzie najlepiej spełniał moje oczekiwania. Ewentualnie możemy rozważyć inne modele aparatów.

Z góry dzięki serdeczne za pomoc :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 13 wrzesień 2011 - 06:44

co do szerokiego kąta
czytaj specyfikacje tych aparatów (ja nie będę szukał za kogoś) sprawdź który ma "najniższą podaną ogniskową przeliczoną dla 35mm" to znaczy przy którym jest napisane "ekwiwalent 24mm, ekwiwalent 36 mm, ekwiwalent 28 mm"
wybierz tam gdzie będzie najmniej "mm"
to w kwestii szerokości
a jeśli test jaki obejrzałeś na 100% pokazuje nie ostry obraz i szumy, to już wiesz, czemu my dźwigamy te niewygodne wielkie ciężkie drogie lustrzanki i zmieniamy obiektywy gdy z pokoju wychodzimy na balkon ;)

rozumiem, że do celów służbowych chcesz rzecz małą i wygodną
ale zawsze jest coś za coś
jeśli na teście jaki widziałeś jakość zdjęć była zbyt słaba w porównaniu do oczekiwań, to sory, ale tak mają kompakty

jak chcesz oglądać zdjęcia kilkunastomegapixelowe na 100%, polecam lustrzankę i drogie obiektywy (w przypadku Canona np. oznaczane czerwonym paskiem, koszt samego obiektywu to może być 3-4 budżety jakie przewidziałeś na cały aparat, wtedy można oglądać wielonastomegapixelowe zdjęcia na 100% , ale to jest 1.5-2 kilogramy do noszenia na szyi czasem )
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   biotiq 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9

Napisano 13 wrzesień 2011 - 09:03

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 13 wrzesień 2011 - 06:44 napisał

co do szerokiego kąta
czytaj specyfikacje tych aparatów (ja nie będę szukał za kogoś) sprawdź który ma "najniższą podaną ogniskową przeliczoną dla 35mm" to znaczy przy którym jest napisane "ekwiwalent 24mm, ekwiwalent 36 mm, ekwiwalent 28 mm"
wybierz tam gdzie będzie najmniej "mm"
to w kwestii szerokości
a jeśli test jaki obejrzałeś na 100% pokazuje nie ostry obraz i szumy, to już wiesz, czemu my dźwigamy te niewygodne wielkie ciężkie drogie lustrzanki i zmieniamy obiektywy gdy z pokoju wychodzimy na balkon ;)

rozumiem, że do celów służbowych chcesz rzecz małą i wygodną
ale zawsze jest coś za coś
jeśli na teście jaki widziałeś jakość zdjęć była zbyt słaba w porównaniu do oczekiwań, to sory, ale tak mają kompakty

jak chcesz oglądać zdjęcia kilkunastomegapixelowe na 100%, polecam lustrzankę i drogie obiektywy (w przypadku Canona np. oznaczane czerwonym paskiem, koszt samego obiektywu to może być 3-4 budżety jakie przewidziałeś na cały aparat, wtedy można oglądać wielonastomegapixelowe zdjęcia na 100% , ale to jest 1.5-2 kilogramy do noszenia na szyi czasem )

Hehe :)

Nie zamierzam zmieniać obiektywu po wyjściu z pokoju na balkon. Nie będę też wywoływał/umieszczał zdjęć w 100% rozmiarze, bo są to zbyt potężne (duże) rozmiary. Tak jak pisałem: zdjęcia będą do max 1024x768 i jeśli np. nex-5, czy inny z tych aparatów będzie miał dobre odwzorowanie jakość do wspomnianej wcześniej rozdzielczości i będzie spełniał moje warunki to biorę. Chcę jednak wybrać możliwie jak najlepiej -stąd mój post i prośba :)
Nie będę robił zdjęć do "vogue'a". :P
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 13 wrzesień 2011 - 09:22

no więc wybierz pod kątem "tej najmniejszej ogniskowej"
a i tak na 1024*768 nie będzie raczej gryzło zdjęcie , na 27 calowym fullHD (może?)?
generalnie wiadomo, że lustrzanki oferują lepszą jakość obrazu (tak statystycznie) a obraz zależy od jakości obiektywu/szkieł (a te masz w niektórych kompaktach z plastiku lub kiepskie), bo dobre duże szkło waży i kosztuje
więc pooglądaj zdjęcia testowe z tych aparatów i wybierz
optyczne.pl
dpreview.com
to przykłady stron co testują sprzęt i dają przykładowe zdjecia
jeszcze jest więcej takich stron, w nich szukaj
patrz na zdjęcia przykładowe przy np. ISO 400 i porównuj je dla kilku aparatów (ale przy tym samym ISO porównuj) wtedy zobaczysz "który szumi mniej lub bardziej"
nie porównuj "z jednego w dzień, ISO 80, z drugiego wnętrze kościoła ISO 640" bo to nie będzie miarodajne
tak samo jak nie porównuj zdjęcia "przy min zoom a drugi przy max zoom" bo czasem na końcu "zoomu" są okropne jakościowo obrazy

a czy na kolory warto patrzeć ? nie wiem, bo od kiedy są fotoszopy to nasycenie, temperatura, kontrast to tylko kwestia obróbki (aparaty zresztą mają to też ustawiane)
1500 to dużo, za tą kase masz naprawdę mocne kompakty (bo większośc ludzi bierze za 800 zeta)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Harley69 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 209

Napisano 13 wrzesień 2011 - 09:45

myślę że weźmiesz tego Nexa a co do jakości to powiem ci że nie będzie łatwo :P
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   massxx 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30

Napisano 13 wrzesień 2011 - 13:42

Może coś z tych niżej wymienionych mu polecicie.

Sony Cyber-shot DSC-HX100V
PANASONIC LUMIX FZ100 FZ
CANON SX30IS
FUJI HS20EXR
NIKON COOLPIX P500

Kolejność przypadkowa.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   biotiq 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9

Napisano 13 wrzesień 2011 - 14:54

Dzięki serdeczne za Wasze zainteresowanie. Przeanalizuję dzisiaj temat i zobaczę co mi z tego wyjdzie :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   biotiq 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9

Napisano 13 wrzesień 2011 - 23:50

Jak widzicie... późna pora, a ja dalej stercze przy tych aparatach.
Zrobiłem tabele z właściwościami obiektywów:

CANON SX30IS---------->24- 840 mm odpowiednik 35mm
DSC-HX100V------------>27mm - 810mm
Lumix DMC-LX5--------->24 - 90 mm
LUMIX FZ100 FZ-------->25-600mm odpowiednik aparatu 35mm
HS20EXR--------------->24 – 720 mm dla filmu 35 mm
COOLPIX P500---------->22,5–810 mm formatu małoobrazkowego 35 mm
nex-5----------------->SEL16F28 E16 mm F2.8 lub E18 – 55 mm F3.5-5.6

Jak widać oszałamiających korzyści dla szerokiego kąta nie ma :/
Kusi tutaj ostatnia pozycja stałką 16mm, która ma ponoć sporą abberację (pytanie: czy będzie mi to przeszkadzało?). Reszta ma zbyt małe pole działania, bo jak wejdę do łazienki to nie zrobię szerokiego zdjęcia, a nie chce mi się znowu bawić w domu w łączenie zdjęć itp. -po co mi dodatkowa robota?

Powiem Wam, że jestem zniesmaczony, nie wiem co wybrać i nie wiem, czy moje oczekiwania nie są wygórowane.

@Harley69,
Masz jakieś doświadczenia z tym nexem, czy tak sobie po prostu napisałeś?

@massxx,
dzięki za podesłanie propozycji :)

@rev,
dzięki za wskazówki

P.s. Stoję w miejscu i rzeczywiście nie wiem czy nie namieszałem sobie we łbie z nexem. A może jednak jakaś tania lustrzanka? :P

:blink:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 14 wrzesień 2011 - 06:16

najszerzej ma ten Coolpix P500 , skoro podali 22.5m, to jest szeroooko :)

24mm mają 3 : HS 20, SX 30, LX 5
co do Nex to nie wiem, ale jeśli ma matrycę o rozmiarze APSC (jak lustrzanki przeciętne) to wówczas z jej 16mm zrobi się ok. 26 mm (podali ogniskową obiektywu, nie ekwiwalent !!! pamiętaj o tym)
to nie jest 16 mm przeliczonej ogniskowej, to 16 "optycznej" ogniskowej , którą trzeba dopiero przeliczyć znając fizyczny [mm] rozmiar matrycy,
tak jak w lustrzankach z matrycą APSC, podają 18-55 a naprawdę to 28-90 (około chyba) bo mnoży się razy 1.5-1.6 (co da ok. 88 mm w C)
a w Olympusowych lustrach mnoży się razy 2 i np. jak masz obiektyw 14-45 to jego pole widzenia na Oly jest dokładnie takie samo jak ktoś ma 18-55 na Canonie albo 28-90 na pełnoklatkowym Canon 5D czy Sony A chyba800 czy Nikon D700
dlatego np. jak masz 3 aparaty typu lustrzanka:
Olympus z 14-45
Canon 500D z 18-55
Canon 5D z 28-90
to kąt widzenia jest dokładnie ten sam, one poprostu mają różnej wielkości matryce ( [mm] nie megapixele)
różnice matryc między Nikonem a Canonem skutkują np. przy dłuuuugich zoomach
jak ktoś ma 300 mm w C to ma 480 mm, jak ma w N to ma 450 mm, 30 mm różnicy wynikającej z 1.6 a 1.5 x
z kolei N widzi "ciut ciut szerzej na małym zoomie" w przypadku 18-105 niż C w przypadku 18-135

kolejna kwestia - stałek amatorom (w sensie nie nie-zawodowcom, ale w sensie "begining") nie polecam
czemu ?
bo nie masz zoomu
a jak jest tak szeroko, to bywa upierdliwie gdy chcesz zrobić coś innego, szeroki kąt bowiem mocno zniekształca (należy o tym pamiętać robiąc zdjęcia)

wtedy masz przerysowaną perspektywę a zoom masz w nogach jedynie, stałki to coś "specyficznego" i po pewnym czasie możesz żałować wyboru obiektywu stałoogniskowego

jeśli podstawowym kryterium jest szerokość,
jeśli producent nie oszukał lub strona www nie pochrzaniła specyfikacji przepisując ją,
to jedynym wyborem jest Coolpix P500
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   biotiq 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9

Napisano 14 wrzesień 2011 - 08:47

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 14 wrzesień 2011 - 06:16 napisał

najszerzej ma ten Coolpix P500 , skoro podali 22.5m, to jest szeroooko :)

24mm mają 3 : HS 20, SX 30, LX 5
co do Nex to nie wiem, ale jeśli ma matrycę o rozmiarze APSC (jak lustrzanki przeciętne) to wówczas z jej 16mm zrobi się ok. 26 mm (podali ogniskową obiektywu, nie ekwiwalent !!! pamiętaj o tym)
to nie jest 16 mm przeliczonej ogniskowej, to 16 "optycznej" ogniskowej , którą trzeba dopiero przeliczyć znając fizyczny [mm] rozmiar matrycy,
tak jak w lustrzankach z matrycą APSC, podają 18-55 a naprawdę to 28-90 (około chyba) bo mnoży się razy 1.5-1.6 (co da ok. 88 mm w C)
a w Olympusowych lustrach mnoży się razy 2 i np. jak masz obiektyw 14-45 to jego pole widzenia na Oly jest dokładnie takie samo jak ktoś ma 18-55 na Canonie albo 28-90 na pełnoklatkowym Canon 5D czy Sony A chyba800 czy Nikon D700
dlatego np. jak masz 3 aparaty typu lustrzanka:
Olympus z 14-45
Canon 500D z 18-55
Canon 5D z 28-90
to kąt widzenia jest dokładnie ten sam, one poprostu mają różnej wielkości matryce ( [mm] nie megapixele)
różnice matryc między Nikonem a Canonem skutkują np. przy dłuuuugich zoomach
jak ktoś ma 300 mm w C to ma 480 mm, jak ma w N to ma 450 mm, 30 mm różnicy wynikającej z 1.6 a 1.5 x
z kolei N widzi "ciut ciut szerzej na małym zoomie" w przypadku 18-105 niż C w przypadku 18-135

kolejna kwestia - stałek amatorom (w sensie nie nie-zawodowcom, ale w sensie "begining") nie polecam
czemu ?
bo nie masz zoomu
a jak jest tak szeroko, to bywa upierdliwie gdy chcesz zrobić coś innego, szeroki kąt bowiem mocno zniekształca (należy o tym pamiętać robiąc zdjęcia)

wtedy masz przerysowaną perspektywę a zoom masz w nogach jedynie, stałki to coś "specyficznego" i po pewnym czasie możesz żałować wyboru obiektywu stałoogniskowego

jeśli podstawowym kryterium jest szerokość,
jeśli producent nie oszukał lub strona www nie pochrzaniła specyfikacji przepisując ją,
to jedynym wyborem jest Coolpix P500

@rev,
wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź -jestem Ci wdzięczny. :)
Sam bym się już dawno pogubił w gąszczu tych informacji. Póki co faworytem zostaje coolpix p500. Postaram się sprawdzić jeszcze jego właściwości, jakość itd. Może uda mi się wygrzebać coś jeszcze. BTW, czy ten coolpix gabarytami nie jest zbliżony do lustrzanek?
Jeszcze wyjdzie, że z początkowego założenia o zakupie kompaktu zostanę z lustrzanką :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 14 wrzesień 2011 - 09:31

jest lżejszy i mniejszy od lustrzanek , więc jesli chodzi o noszenie, użytkowanie jako np. oferujący nieruchomości czy dokumentujący prace remontowe, to zdecydowanie lepiej kompakt (nie ma obiektywów do lustrzanek o tak dużym zoomie)
ktoś tam narzekał na szumy przy ISO 800, ale to kompakt z małą matrycą, nie lustrzanka czy NEX z APSC
chciaż cena rzędu 1700 w przypadku kompaktu to dużo, to prawie tyle co początkowa lustrzanka lub używana średnio-dobra lustrzanka (Canona 40D za podobną cenę może dało by się z KITem wychodzić po szukaniu na Allegrach, Canona 450 i jeszcze zostanie kasa na lampę)
ale jeśli aparat ma być kieszonkowy, łatwy do noszenia, to i tak kompakt będzie mniejszy i lżejszy, ten aparat waży 490 gram z kartą i akumulatorem, mój obiektyw waży 600 , drugi 700 a aparaty lustrzanki ważą 600-800 gram

http://www.optyczne....php?aparat=1357

rzeczywiście od 22.5 mm, coś niesamowite, jeszcze kilka lat temu kompakty miały zoom od 35-36 mm i wtedy tylko lustrzanki miały "szeroko" i było może pare kompaktów "od 28 mm" a teraz już 24 mm, łał :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   biotiq 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 9

Napisano 14 wrzesień 2011 - 10:54

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 14 wrzesień 2011 - 09:31 napisał

jest lżejszy i mniejszy od lustrzanek , więc jesli chodzi o noszenie, użytkowanie jako np. oferujący nieruchomości czy dokumentujący prace remontowe, to zdecydowanie lepiej kompakt (nie ma obiektywów do lustrzanek o tak dużym zoomie)
ktoś tam narzekał na szumy przy ISO 800, ale to kompakt z małą matrycą, nie lustrzanka czy NEX z APSC
chciaż cena rzędu 1700 w przypadku kompaktu to dużo, to prawie tyle co początkowa lustrzanka lub używana średnio-dobra lustrzanka (Canona 40D za podobną cenę może dało by się z KITem wychodzić po szukaniu na Allegrach, Canona 450 i jeszcze zostanie kasa na lampę)
ale jeśli aparat ma być kieszonkowy, łatwy do noszenia, to i tak kompakt będzie mniejszy i lżejszy, ten aparat waży 490 gram z kartą i akumulatorem, mój obiektyw waży 600 , drugi 700 a aparaty lustrzanki ważą 600-800 gram

http://www.optyczne....php?aparat=1357

rzeczywiście od 22.5 mm, coś niesamowite, jeszcze kilka lat temu kompakty miały zoom od 35-36 mm i wtedy tylko lustrzanki miały "szeroko" i było może pare kompaktów "od 28 mm" a teraz już 24 mm, łał :)

Jasny gwint :)
Podpaliłem się tym aparatem, jednak znając siebie jeszcze poszperam.
P.s. Na tak dużym zooooooOOMIE mi nie zależy. Ważniejszy jest kąt + jakość zdjęć, bo w większości przypadków kupuje oko :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 14 wrzesień 2011 - 11:14

najczęsciej im większy zoom tym gorsza jakość obrazu (najczęściej)
dlatego w lustrzankach nie masz 30 krotnych zoomów a 10-11 krotny jest uważany za duży

popatrzyłem na kalkulator ogniskowych i kąta widzenia
byś może różnica jednak nie jest aż tak ogromna
kwestia 6-8 stopni między NEXem z 16mm a tym ?
NEX ze względu na matrycę APSC pewnie ma mniejsze szumy
ale z kolei wtedy by mieć użytkowy to by trzeba było brać z 2 obiektywami 16mm i 18-55 (co koszt zmieni)

patrzę też na inne parametry i być może dla np. 1.5mm ogniskowej (paru może 3 stopni widzenia, a takiej różnicy na szerokim nie zauważysz, bo co za różnica czy widzi na 78 czy na 75 stopni ?) nie warto się upierać na tylko jeden model
bo między 22.5 a tymi co mają 24 różnicy wielkiej nie będzie, będzie znikoma
a inne parametry ???
może coś z tych trzech co mają po 24 mm rozważyć ? (tam patrzeć też na jakość obrazu, użytkowość, ergonomię, bo ergonomia się oooogromnie liczy)

dla tych 2-3 stopni widzenia, nie warto odrzucać innych (ale je zbadać, może są gorsze, może nie, w końcu P500 nie jest tanim aparatem, jak na kompakt to chyba najwyższa klasa ? pomijam Leica)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 14 wrzesień 2011 - 11:49

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 14 wrzesień 2011 - 11:14 napisał

najczęsciej im większy zoom tym gorsza jakość obrazu (najczęściej)
dlatego w lustrzankach nie masz 30 krotnych zoomów a 10-11 krotny jest uważany za duży

Racja - za maksymalny zoom zachowujacy dobre parametry uznaje sie 3x . Potem leci na jakosci. W kompaktach to troche inna sprawa, ale nie nalezy przesadzac. I oczywiscie mowimy o zoomie optycznym, bo o cyfrowym zapomnij od razu ( w kompaktach) :)
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2