1) tam gdzie ktoś ma swój styl, swoje presety , swoją kalibrację kolorów , chcesz uzyskać to poprzez zmianę obiektywu ?
impossible, skoro już tu mowa in inglisz
2) ktoś robi przepiękny krajobraz z przepięknego miejsca, a pokazujesz typowy portret i chcesz uzyskać ten sam efekt ? portret to portret, krajobraz to krajobraz
3) co bym zarzucał zdjęciom jakie pokazałeś :
- z nad morza - za jasno, generalnie trudno porównywać foty z gór z fotami z nam morza, inna wysokość, niebo ma inne nasycenie na zdjęciach
- zdjęcie w górach, pod słońce, chcesz to porównać z tamtymi zdjęciami robionymi ze słońcem ? obiektyw czy body nie mają tu nic do rzeczy, poprostu nasze Tatry leżą jak leżą ,
mi np. w górach niebo wychodzi ciemne bez polara a nad morzem czy jeziorem mi wychodziło jasne nawet jak był polar,
inna pora roku, inny kąt padania słońca , inne położenie geograficzne (tych gór z ameryki, może tam leżą w takiej pozycji, że słońce świeci pod takim kątem , że najtańszy polar zrobi je pięknym ? )
- portrety, kolory nie takie, może balans bieli zły, nasycenia im brak, ale to kwestia obróbki (np. RAWów) a nie zmiana sprzętu , fotoszopem "auto korekta" czy nawet Picassą i jest inaczej, tu nie sprzęt, 2 są za ciepłe (obstawiam zły balans bieli jako przyczynę)
- tunel, a co tu niby ma być źle ?
- widok budowli, może ciut kolory podsycić, a może nie używasz różnych programów , które już są w aparacie ? ludzie często zapominają o tym, że aparat ma "style kolorów" w Canonie to jest np. Landscape, Standart, Portrait, Neutral, etc. one się naprawdę różnią, zdjęcia bardzo się zmieniają, niebo bardzo się zmienia w zależności co się wybierze w aparacie lub RAW obrabiając,
- uliczka, bure, smutne, ale komuś napewno się spodoba , taki preset wybrałeś, to takie zdjecie jest, obiektyw nic nie zmieni
- wieża widokowa , no przywaliłes kontrast, ale co w nim nie pasuje ?
4) myślisz, że obiektyw zmieni ?
nie, poprostu tamten styl obróbki , tamte presety, tamte kolory nie zależą od aparatu/body ale od tego co ktoś w "fotoszopie" (umownie, może i w programie DPP, czort wie) zrobił
5) miejsca są inne, to co napisałem o tych górach tu i tam, naprawdę, pozycja geograficzna pasma, góry względem słońca (czyli możliwość polaryzacji nieba) może diametralnie zmienić widok na zdjęciu
poza pozycją geograficzną jest jeszcze przeźroczystość powietrza
mam drogi obiektyw L, co z tego, jak np. w Tatrach w ten wyjazd widoczność , przeźroczystość nieba była tragiczna (jak dla mnie) i każde zdjęcie "z tele" trzeba było rasować "auto-korektą kolorów" bo inaczej były poprostu zaniebieszczone lub bure
przykłady:
https://lh3.googleus...0/img0015qr.jpg
miałem stary sprzęt, EOS 300D z KITem, nie miałem polara, ale położenie, słońce na plecach, pora roku, kąt do słońca sprawiły, że niebo wygląda o wiele lepiej niż:
https://lh3.googleus...40/IMG_3606.JPG
polar, obróbka RAWa mocna, bawienie się w ratowanie tego, odejmowanie cieni.. poprostu tu była inna pora, inna godzina, słońce pod bliskim kątem niemalże z boku, sprzęt o niebo lepszy, polar...
a tu sprzęt ten sam co na powyższym, ale już inne miejsce (inaczej stałem do słońca, ba, tu nie ma polara)
https://lh5.googleus...12/IMG_3926.JPG
różnica w malowaniu nieba ogromna ?
a tu znowu poprzedni sprzęt, brak polara, ale inne położenie geograficzne:
https://lh4.googleus...g/s640/molo.jpg
złe niebo ? nie

piękny widok, a jakbym stanął z drugiej strony jeziora, to byłby koszmar i spalone niebo blade pewnie
6) jeżeli bardzo myślisz nad zmianą sprzętu (a mówię o krajobrazach !!!) to ważne by filtr polaryzacyjny był (czyli nie kręcący mordą obiektyw)
7) portrety tam pokazane i te portrety co sam pokazałeś, ojjj , kolorowe zdjęcie po użyciu presetu dającego np. czarnobiały styl z mocnym rozjaśnieniem i kontrastem większym da zupełnie inny widok tej samej twarzy,
nie mogę tu zamieścić ze względu na ochronę prywatności zdjęcia czyjeś (portretowe) ale zmiana z "kolorowego" na przekontrastowane czarno-białe i mocno rozjaśnione, sprawiło, że pewna 50 latka nagle wygląda jak 20 letnia gwiazda
8) myślę, że najpierw powinieneś bardziej popracować nad "podrobieniem" tamtych styli (które się podobają bardzo), potem myśleć o obiektywie
zmiana obiektywu da poprawe jakości zdjęć... jak je oglądasz na 100% na bank (a już zwłaszcza jak jest dużo megapixeli),
zmiana obiektywu wpłynie na zmianę "rozmycia tła" jeśli przesiądziesz się z f/5.6 na f/1.4 ogromnie,
zmiana body może wpłynąć na liczbę kolorów, odcieni jakie są notowane przez matrycę, zmiana body może wpłynąć na szybkość rejestracji (sporty wszelakie) ,
ale nie wpłyną ani na kolorystykę mocno (fotoszop, programy do RAW, autokorekty, poprawny balans bieli, presety lightrooma), lepiej popatrz co masz obecnie w RAWie (owszem, zmiana body na nowe z D60 na D90 będzie pozytywna, bo jednak inny rodzaj matrycy da wiele zwłaszcza przy wyższych ISO, bo widziałem koleżanki zdjęcia z D60 przy ISO 800, były buuure, ale przy ISO 100 w wypadku krajobrazów to nie wiem czy taką zmianę body zauważysz "na tapecie 1024*768 px")
9) po iluś body jakie przerobiłem (300D, 450D, 50D, 7D) stwierdzam, że na niskich ISO różnic brak
co mi dało zmienianie body ?
lepiej jest na wysokich ISO, autofocus super, ergonomia, kręciołek do korekty ekspozycji
co mi dało w krajobrazach w dzień (czyli gdy są niskie ISO) ? a no w sumie nic, mogę zrobić wielki plakat z 18 MPIXów , na pół ściany, ale w przypadku tapety 1280*1024 to i 300D się sprawdza suuuperrrrr ,
co mi dała zmiana KITa Canona (ponoć najgorszy a wiele zdjęć które lubię zrobił) 18-55 na np. 17-55 f/2.8 lub 15-85 ?
dała możliwość stosowania polara, szybkość, lepsza stabilizacja, lepsze w ciemne miejsca (ten 2.8)
w dzień, do krajobrazu ??
owszem, mam szerzej w 15-85 ale to tyle, że 3 mm różnicy
jak nie powiększam na 100%, różnic nie widać !
zmiana sprzętu poprawiła komfort i ergonomię, w przypadku krajobrazów istotne najbardziej było zamocowanie polara,
(nie mówię o zmianach w przypadku zdjęć nocnych, sportowych, dzikich zwierząt, tu nie mówię o autofocusie)
czyli w sumie w krajobrazach "na pulpit" różnica ograniczyła się do polara
10) D60 ? moja styczność z D60 to zdjęcia koleżanki mojej dziewczyny, zdjęcia były brzydkie i bure, zwłaszcza te co robiła przy ISO 800 lub wyżej, ale akurat tylko te widziałem, bo to był reportaż z zamków Rumunii a wycieczka była w jesień, deszcz, szaro
teraz ona też ma D90 , sytuacja sie zmieniła mocno, ale cały czas podkreślam, ona chodzi po zamkach i ISO 800 dla niej jest podstawowym roboczym
a zdjęcia jakie pokazałeś są zdjęciami z niskim ISO najczęściej
11) za dużo napisałem, generalnie chyba cała kwestia to podłapanie stylu obróbki, robienie w RAWach i umiejętna ich obróbka ze zwracaniem uwagi na balans bieli
kupić nowe lepsze szkło, kupić nowe body (D60>D90, kit 18-55 na 18-105, oczywiście, że warto) ale nie myśl, że zdjęcia się zmienią diametralnie, jeśli będziesz obrabiał je podobnie , stawał do słońca pod tym samym kątem, nie stosował polara,
12) pytanie : jak robisz zdjęcia, jak je obrabiasz ? (chodzi mi o kwestie JPG, RAW, style w ustawieniach, późniejsza obróbka, balans bieli, korekty tego balansu potem )
jeśli ja bym chciał naśladować styl któregoś z forumowiczy tutaj (od ślubów czy portretów) bo by mi się podobał, to szedłbym w obróbkę a nie zmianę sprzętu (owszem sprzęt jest ważny, nie wycofuję się z moich poprzednich tekstów na tym forum, ale akurat tu są krajobrazy, portrety a nie pędzący 100 na godzinę obiekt lub ciemne muzeum)
13) mogę dorzucić kiedyś dać przykłady przed i po lekkiej obróbce RAW (a ja naprawde nie męczę fotoszopów bo to za duża ingerencja) , są różnice nieraz istotne , blade nieznaczące tło zamienia się w wyraźne, niebo się pojawia itd.
a co dopiero jak ktoś posiedzi nad czymś ;]