Obiektywy do zdjęć tego typu - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
Rozszerz pole shoutboxa

Obiektywy do zdjęć tego typu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozi 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • LokalizacjaInternet
  • SprzętNikon d60

Napisano 11 wrzesień 2011 - 18:04

Witajcie,

Czytam różne testy obiektywów, ale dalej nie wiem dokładnie co jest mi potrzebne do otrzymania pożądanych przeze mnie zdjęć. Aktualnie używam nikona d60 z kitowym obiektywem i 50tką stałą (ale bezużyteczna w tym body bo bez af). Planuję kupić d90 i jakiś obiektyw. Do czego mi potrzeba? Do zdjęć 'tego tyu':
http://www.jon-olsson.com/?p=5641
http://www.jon-olsson.com/?p=5621

w co zainwestować? tele, szerokokątny czy coś innego. czy d90 wystarczy mi do tego? (d60 używam od ponad 3 lat i najwyższa pora pójść o krok dalej) Byłbym wdzięczny za KAŻDĄ pomoc.

ps. nie wiem czy to odpowiedni dział do tego typu pytań, ale tak mi się wydawało ;)

pozdrawiam
Kozi
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Użytkownik 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 89
  • LokalizacjaGdzieś w centralnej Polsce
  • SprzętTo bez znaczenia

Napisano 11 wrzesień 2011 - 18:41

popatrz:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

zdjecia robione stalka - co widac po glebi ostrosci i "plastyce" zdjec.
Na dziendobry sprzedaj 50ke i kup cos z af'em, bo jak rozumiem masz wersje manualna
i cwicz
cwicz
i jeszcze cwicz
samo posiadanie sprzetu nie jest kluczem do czegokolwiek.
Pozdrawiam
Użytkownik
1

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozi 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • LokalizacjaInternet
  • SprzętNikon d60

Napisano 11 wrzesień 2011 - 18:47

dzięki za odp po pierwsze. jakby co to nie chodzi mi o retusz, tylko o samo bazowe zdjęcie (tak jakby ktoś miał coś jeszcze dodać).
nie lepiej mi body zmienić na 'chociaż' d90? bo z d60 nie wycisne już nic więcej, a tam przynajmniej silniczek w body jest (a 50 nie wiem czy opłaca się sprzedawać skoro za 400 zł kupione, a kiedyś się może przydać).
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Użytkownik 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 89
  • SprzętTo bez znaczenia

Napisano 11 wrzesień 2011 - 18:52

pytanie jest takie
ile zaplacisz za d90, za ile sprzedasz d60, co chcesz pozniej dokupic?
matryca w d90 na pewno jest lepsza, bo to poprawiona matryca z d300. aparat jest bardzo przyjemny i na pewno mozna nim zrobic dobre zdjecia. Ale czy d60 nie mozna?
Zdjecia robia glownie szkla, wiec moze warto zostawic d60 i pomyslec nad zakupem na przyklad 35G? Wiekszy bedzie z tego pozytek niz ze amiany puszki
Pozdrawiam
Użytkownik
1

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozi 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • LokalizacjaInternet
  • SprzętNikon d60

Napisano 11 wrzesień 2011 - 21:20

to po prostu takie świetne foto:
Dołączona grafika
jak popatrzyłem na info
f/11
1/640 sec
50 mm

to portretową 50 z f/11 + retusz i takie foto da się wyciągnąć?

albo to
Dołączona grafika
analogicznie tylko
f/2,8
1/80 sec
50 mm
ze statywu i z odpowiednim iso?

zwykłą d60? czy to już wyższa szkoła jazdy..?

Edit.
jeszcze dodam te 2:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

tylko one 17 mm
(zwłaszcza niebo jest świetne)

właśnie czy tu wszystko rozbija się o obiektywy, czy co jeszcze moglibyście mi poradzić aby dojść do takiej jakości zdjęć ;)

Edit 2.
Dołączona grafika
f/7,1
50 mm
1/2000 sec

czyli co, kitowym 18-55 takie zdjęcie zrobię?

albo tu jeszcze lepiej chyba
Dołączona grafika
f/8
50 mm
1/3200 sec
iso 500

gubię się powoli w tym :)

źródło: ogien.ownlog.com
źródło: zuzus.pl

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5078
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 12 wrzesień 2011 - 05:52

Da się wyciągnąć nawet z tego co masz. Statyw, ręczne wyostrzenie na niskim ISO i masz odjechane zdjęcie ;)
Ta ostatnia fotka to tak trochę dziwnie zrobiona. Drastycznie krótki czas i wyższe ISO. Chyba lepiej by było dać ISO 200 i trochę dłuzszy czas.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Użytkownik 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 89
  • SprzętTo bez znaczenia

Napisano 12 wrzesień 2011 - 06:49

te zdjecia to glownie efekt poprawnej i starannej obrobki - dlatego tak dobrze wygladaja.
Po drugie, zauwaz, ze to nikon d3, oprocz jednego z d300.
50mm na FX to dokladnie 50mm, a nie mnoznik x1,5. 50mm na d3 zupelnie inaczej pracuje i daje inny obraz niz podpiete do APSC.

Dlatego sugeruje, ze jesli chcesz miec coklwiek zblizone obrazowanie (ono na pewno bedzie inne), to powinienes przemyslec zakup 35/1,8G, no chyba, ze mozesz sobie pozwolic na 35/1,4G
Pozdrawiam
Użytkownik
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 12 wrzesień 2011 - 07:24

po za tym (dołączając się do słusznych uwag powyżej i tego co o jasnej stałce powiedziano) 80% pięknej foty krajobrazu (czy aktu) to "piękna modelka"
lub "kasa na wyjazd w piękne miejsce"
pokazujesz zdjęcia i pytasz "czy da się takie zrobić"
tak, jak jesteś bogaty i możesz jeździć w takie miejsca, to zrobisz i D60
jak nie stać Cie na wyjazd "w kanion kolorado lub alpy" to nie

ludzie czasem pokazują zdjęcia piękne krajobrazowe i pytają "jak je zrobić"
odpowiedź jest prosta, 5000 zł, jedziesz do Norwegii lub 12 000 na wycieczkę do USA, siadasz rano nad fiordami lub przy moście SanFrancisco, siadasz wieczorem nad fiordami i robisz (lub kilka dni tam spędzasz czekając na pogodę odpowiednią)
masz 100 zł na bilet PKS do Ciechanowa ? nic nie zrobisz choćbyś znał na pamięć tabelę ekspozycji lampy w manualu i miał nawet stałkę 1.2

nie zrobisz pięknego aktu z kiepską modelką lub nie mając żadnej modelki co się rozbierze, nie zrobisz pięknego krajobrazu bez kasiory na wyjazd
body i obiektyw w połączeniu z wiedzą tu nic nie pomogą

mówiąc o świetnym niebie
w mieście czasem polar nie pomaga, w górach czasem i polar jest zbędny a niebo z nim wyjdzie granatowe i aż zbyt ciemne
różnica powietrza, miejsca, wysokości itp.
w tym roku zauważyłem będąc w słoneczny dzień na wysokości ok. 2 km, że czasem polar był zbędny https://picasaweb.go...217911863572962
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Użytkownik 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 89
  • SprzętTo bez znaczenia

Napisano 12 wrzesień 2011 - 08:28

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 12 wrzesień 2011 - 07:24 napisał

masz 100 zł na bilet PKS do Ciechanowa ? nic nie zrobisz choćbyś znał na pamięć tabelę ekspozycji lampy w manualu i miał nawet stałkę 1.2

25 kilometrow za Ciechanowem - na drodze z Groduska na Chorzele jest fajna gorka ze swietna ekspozycja zachodnia - idealna do robienia nadciagajacych burz - przy dobrej pogodzie widzialnosc to kilkanascie/dziesiat kilometrow.

:P :P :P :P
Pozdrawiam
Użytkownik
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   bburn 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 81
  • LokalizacjaPzn
  • SprzętCanon

Napisano 12 wrzesień 2011 - 11:18

W tych zdjęciach powyżej jest tona, albo nawet megatona obróbki w ps. Polecam tutoriale z Lynda.com, na prawdę można się przekonać co to prawdziwa obróbka.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozi 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • LokalizacjaInternet
  • SprzętNikon d60

Napisano 13 wrzesień 2011 - 16:49

jeszcze dodam tu o jakie fotki mi chodzi:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

tylko tutaj bodajże 20mm obiektyw.. majac 35 i d60 + retusz moge osiagnac coś chociaż 'troszke' zbliżonego??

źródło: jon-olsson.com
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   MajkFoto 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 164
  • LokalizacjaWarszawa
  • SprzętNikon D90 + 18-105 3.5-5.6 + 50 1,8 /Metz 50Af1/Olympus SP590UZ/Wacom

Napisano 13 wrzesień 2011 - 18:59

Ostatnie zdjęcia były modyfikowane w Adobe Photoshop CS5 jak to wynika z EXIFa.Obróbka działa cuda. Można takie efekty osiągnąć, trzeba mieć pomysł na zdjęcie oraz mieć pojęcie o obróbce w programach graficznych.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozi 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10
  • LokalizacjaInternet
  • SprzętNikon d60

Napisano 13 wrzesień 2011 - 19:11

No wiadome, że ps czyni cuda, ale bez dobrej bazowej fotki sie nie zrobi nic dobrego. Sam jak przerabiam stockowe zdjęcia to mi to najlepiej wychodzi w praniu. Tego ten temat, aby zrobić tą bazę, która sama w sobie będzie bardzo dobra ;)

Edit 1.
i kolejne:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

źródło: menelamk.ownlog.com
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 14 wrzesień 2011 - 06:38

piękno tych zdjęć powyżej, to nie kwestia fotografa ale i miejsca
ten korytarz lotniska jest super, a zdjęcie tylko go przedstawia
gdyby zrobił pstryka tam ktoś inny prawdopodobnie wyglądało by to identycznie
to architekt/natura zrobiło coś pięknego, zachwyt nad tym...
no jak posadzisz gościa co umie nie wiele w pięknym miejscu (wycieczka na karaiby, wycieczka nad fiordy, wycieczka na wybrzeże, wycieczka do kanionu kolorado) to jest prawdopodobne, że taka osoba też zrobi super wyglądające zdjęcie, bo cały jego urok - to będzie przedstawienie czegoś
dla mnie to kwestia "dajcie mi kase na wyjazd tam" a nie "ach jaki zdolny fotograf" (wogóle wiele "pięknych" zdjęć to poprostu efekt "ktoś ma kase", bo zazwyczaj jak ktoś ma pełno klatkowy i 85 1.2 to zrobi lepszy portret (bardziej "plastyczny") niż jak ktoś ma "małpke z małą matrycą i dużą GO oraz aberracjami jak ***")
podobnie jak wiele zdjęć "ach, och, odrzutowiec tak widoczny od tej strony, ach super" wynika z tego, że "synek oficera został wpuszczony tam , gdzie innych lepszych fotografów by wygoniono"
piękno obrazu to nie tylko zdolności fotografa, to też miejsce w jakim jest (kasa na wyjazd), najlepszym przykładem akty: piękna modelka i każdy się ślini, brzydka modelka i się przewija dalej ;)
przy pięknej modelce, przy pięknym krajobrazie, przy pięknej architekturze zmiana sprzętu niewiele da ;) raczej pomyśl by jeździć w takie miejsca, a nie by myśleć o zmianie body, obiektywu
ja wydałem kase na sprzęt, przeliczyłem się, a teraz nie mam na wyjazdy ;)
lepiej było trzymać poprzedni sprzęt a kase wydać na wyjazd do Rzymu czy Grecji czy Paryża
a tak mam super sprzęt... w szufladzie

Cytat

No wiadome, że ps czyni cuda, ale bez dobrej bazowej fotki sie nie zrobi nic dobrego.

http://www.forumphot...__1#entry186007
widziałeś ?

a jak lubisz przerabiać stockowe zdjęcia, to może i z moich coś wycudujesz (zapraszam) bo może coś fajnego w nich odkryjesz (sam nie mam czasu na zabawy PS i nie bardzo lubię PS, więc skoro już jesteśmy przy obróbce, to https://picasaweb.go...154631302983944 może tu coś poprzerabiasz, pocudujesz, z chęcią popatrzę jak z nich coś innego się tworzy, ale to jak czasu wolnego będziesz miał więcej )
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2