Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Jak wybrac lustrzanke?
prosze o pomoc w wyborze aparatu(jestem totalna amatorką)
Napisano 07 wrzesień 2011 - 18:26
Chciałabym zakupic lustrzanke ale nie mam zielonego pojecia na co zwrócic uwage przy zakupie itd.
Więc proszę o pomoc. Jeśli chodzi o robienie zdjęc to generalnie interesuje mnie wszystko od makro po portrety, zdj rodzinne, architekture...
Tak jak mówiłam nie mam w tym temacie żadnego doswiadczenia dlatego zwracam sie o pomoc. Słyszałam natomiast że dobrymi aparatami są sony alfy.
Co sadzicie na ten temat. Dodam jeszcze ze nie chce wydac wiecej niz 2500-3000zł chyba ze na prawde bedzie jakaś fajna okazja.
Pozdrawiam ;D
Napisano 07 wrzesień 2011 - 18:52
Napisano 07 wrzesień 2011 - 19:30
Użytkownik kalina dnia 07 wrzesień 2011 - 18:26 napisał
Więc proszę o pomoc.
Na temat konkretnego modelu nie napiszę ani jednego słowa. Od wciskania bajeru są marketingowcy
Obecnie produkowane lustrzanki są dość mocno zbliżone - oczywiście piszę o konstrukcjach w miarę budżetowych, czyli w zakresie środków, którymi dysponujesz.
Idź do sklepu, gdzie można "pomacać" aparaty i zobacz który najlepiej Ci leży w reku - uchwyt, waga i czy Ci się podoba. Tyle.
Dobre zdjęcie można zrobić każdym aparatem z tego przedziału cenowego
Użytkownik kalina dnia 07 wrzesień 2011 - 18:26 napisał
Tu mamy pewien problem.
Ciężko jest kupić i body i szklo/szkla i jednocześnie zmieścić się w tych pieniądzach.
Każdy wybór będzie kompromisem, bo nie ma jednego idealnego szkła do wszystkiego. Na początek zastanów się jednak nad zakupem szkła "kitowego", ale ciut dłuższego - typu canonowskiego 17-85 lub nikonowskiego 18-105. Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie, jednakże jeśli małe, to sugeruję się skupić na pracy u podstaw - kompozycja, kadr, kreatywność, obróbka (cyfrowa ciemnia) itd.
powodzenia
Użytkownik
Użytkownik
Napisano 07 wrzesień 2011 - 19:36
Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:24
To tak apropo OT
Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:30
Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:53
Napisano 07 wrzesień 2011 - 21:34
Użytkownik kalina dnia 07 wrzesień 2011 - 20:30 napisał
gwoli scislosci - pomylilas modele.....
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
Napisano 08 wrzesień 2011 - 04:42
Jeśli już ma to być sony to coś serii 4...5...lub A33/A55. Modele z 3 na początku są bardzo amatorskie i niczym nie powalają. A390 używam czasem bo koleżanka ma i nie znoszę tego aparatu.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 08 wrzesień 2011 - 06:34
rozumiem, ze swoja niechęć budujesz na podstawie dyskomfortu związanego z nieintuicyjna obsługa, bo to jest chyba jedyny powód.
Biorąc pod uwagę sam proces powstawania fotografii, to chyba raczej bez znaczenia czym się robi - mam na myśli lustrzanki tej klasy. Nawet takim A390 można coś zrobić sensownego. Oczywiście odsetek rewelacyjnych zdjęć będzie mniejszy niż w przypadku sprzętu bardziej zaawansowanego, ale z prostej przyczyny - bardziej zaawansowany sprzęt jest kupowany przez ludzi mających już pewien bagaż doświadczeń i wiedzy, wiec naturalnie łatwiej im komponować dobre obrazy.... choć wcale nie ma tu reguły
Nie wiem więc czy jest sens wbijać się w koszty i kupować zaawansowaną lustrzankę na początek - czy nie lepiej się skupić na nauce podstaw niż na sprzęcie?
tak tylko się zastanawiam
Pozdrawiam
Użytkownik
Użytkownik
Napisano 08 wrzesień 2011 - 07:03
Napisano 08 wrzesień 2011 - 07:10
pewna różnic zaczyna być dostrzegalna przy przejściu z formatu crop na pełną klatkę
Użytkownik
Napisano 08 wrzesień 2011 - 07:30
Jakość zdjęć wychodziła mi koszmarna, ale może to wina złego egzemplarza obiektywu 18-55, który nawet przy zoomowaniu nie chodził płynnie, tylko z lekkimi zacięciami.
Za cenę A390 można kupić lepszy aparat, nawet Olympusa E510, który mniejszą matrycę nadrabia świetnymi podstawowymi szkłami i w dobrych warunkach oświetleniowych daje ładniejszy obrazek.
Na plus A390- fajny tryb LV.
Kalina pisze że ma do 3 tysięcy na aparat, więc warto dołożyć do wyższych modeli Sony lub wejść w inny system
Praca na słabym sprzecie może skutecznie zniechęcić do nauki. Jak ma się dużo wiedzy to ze słabszego sprzętu da się coś wycisnąć, ale przy nauce sprzęt powinien pomagać
Co do tego że nie ważne czym się robi zdjęcia to się nie zgodzę. Przesiadłem się z D5000 na D300 i mam 99% zdjęć trafionych z ostrością, nie mówiąc o szybkości, ergonomii itp. Sprzęt ma kolosalne znaczenie. Jakość obrazka jakością obrazka, ale dążenie do niego jest dużo prostsze jak masz dobry sprzęt.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)