Jak wybrac lustrzanke? - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

korkillus  : (24 maj 2012 - 20:18) pod komunię tylko Burzum ewentualnie Gorgodoth
Xander95  : (24 maj 2012 - 20:16) Witam. ;) Bardzo prosze o pomoc http://www.forumphot...200#entry266200
GreenEvil  : (24 maj 2012 - 19:30) kat lepszy :>
wercio  : (24 maj 2012 - 19:28) pod komunię to może coś z Behemota?
Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
Rozszerz pole shoutboxa

Jak wybrac lustrzanke? prosze o pomoc w wyborze aparatu(jestem totalna amatorką)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kalina 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 07 wrzesień 2011 - 18:26

HEJ ;>
Chciałabym zakupic lustrzanke ale nie mam zielonego pojecia na co zwrócic uwage przy zakupie itd.
Więc proszę o pomoc. Jeśli chodzi o robienie zdjęc to generalnie interesuje mnie wszystko od makro po portrety, zdj rodzinne, architekture...
Tak jak mówiłam nie mam w tym temacie żadnego doswiadczenia dlatego zwracam sie o pomoc. Słyszałam natomiast że dobrymi aparatami są sony alfy.
Co sadzicie na ten temat. Dodam jeszcze ze nie chce wydac wiecej niz 2500-3000zł chyba ze na prawde bedzie jakaś fajna okazja.
Pozdrawiam ;D
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Czarna 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 528
  • LokalizacjaBełchatów
  • SprzętCanon i parę dodatkowych zabawek, Samsung Wb5500

Napisano 07 wrzesień 2011 - 18:52

Rozmawiałam teraz z fotografem polecił mi sony a390 sama słyszałam dużo dobrych opinii ;) Więc jak na początek poelcam ;p
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   New.AgENt 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 394
  • SprzętNikon

Napisano 07 wrzesień 2011 - 19:03

A z jakim fotografem rozmawiałaś Czarna ?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Użytkownik 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 89
  • LokalizacjaGdzieś w centralnej Polsce
  • SprzętTo bez znaczenia

Napisano 07 wrzesień 2011 - 19:30

Wyświetl postUżytkownik kalina dnia 07 wrzesień 2011 - 18:26 napisał

Chciałabym zakupic lustrzanke ale nie mam zielonego pojecia na co zwrócic uwage przy zakupie itd.
Więc proszę o pomoc.

Na temat konkretnego modelu nie napiszę ani jednego słowa. Od wciskania bajeru są marketingowcy :)
Obecnie produkowane lustrzanki są dość mocno zbliżone - oczywiście piszę o konstrukcjach w miarę budżetowych, czyli w zakresie środków, którymi dysponujesz.
Idź do sklepu, gdzie można "pomacać" aparaty i zobacz który najlepiej Ci leży w reku - uchwyt, waga i czy Ci się podoba. Tyle.
Dobre zdjęcie można zrobić każdym aparatem z tego przedziału cenowego

Wyświetl postUżytkownik kalina dnia 07 wrzesień 2011 - 18:26 napisał

Jeśli chodzi o robienie zdjęc to generalnie interesuje mnie wszystko od makro po portrety, zdj rodzinne, architekture...

Tu mamy pewien problem.
Ciężko jest kupić i body i szklo/szkla i jednocześnie zmieścić się w tych pieniądzach.
Każdy wybór będzie kompromisem, bo nie ma jednego idealnego szkła do wszystkiego. Na początek zastanów się jednak nad zakupem szkła "kitowego", ale ciut dłuższego - typu canonowskiego 17-85 lub nikonowskiego 18-105. Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie, jednakże jeśli małe, to sugeruję się skupić na pracy u podstaw - kompozycja, kadr, kreatywność, obróbka (cyfrowa ciemnia) itd.

powodzenia
Użytkownik
Pozdrawiam
Użytkownik
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Czarna 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 528
  • LokalizacjaBełchatów
  • SprzętCanon i parę dodatkowych zabawek, Samsung Wb5500

Napisano 07 wrzesień 2011 - 19:36

Z profesjonalistą który ukończył studia robi profesjonalne zdjęcia i ma dużą wiedze na ten temat ;p
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   New.AgENt 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 394
  • SprzętNikon

Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:24

Jakoś nie przybliżyłaś mi opinii o tym profesjonaliście. Dzisiaj w Polsce tytuł magistra jest w większości bezwartościowy - szczególnie dla fotografa. Po drugie - profesjonalne zdjęcia (dla jednych są profesjonalne, a inni znajdą w nim masę niedociągnięć). Po trzecie wielu ludzi myli studium ze studiami - jedyne które mają jakąkolwiek wartość to Łódzka Filmówka.
To tak apropo OT
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   kalina 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:30

Dzieki wszystkim za rady. i mam jeszcze jedno pytanie bo w zasadzie to chyba zostane przy alfach i wacham sie pomiędzy 330 i 55. Tylko nie wiem czy warto dopłacic tyle bo róznica w cenie to około 800zł z obiektywem kit 18-55. I myslicie ze na początek mi wystarczy ten 1 obiektyw czy lepiej od razu kupic dodatkowo z 55-200 jak mi radzili zanjący sie w temacie.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   .G.:. 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 607

Napisano 07 wrzesień 2011 - 20:53

lepiej od razu dokupić, do 55 to naprawde niewiele, sama z czasem poczujesz ze potrzebujesz lepszy
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 07 wrzesień 2011 - 21:34

Wyświetl postUżytkownik kalina dnia 07 wrzesień 2011 - 20:30 napisał

wacham sie pomiędzy 330 i 55..

gwoli scislosci - pomylilas modele..... :D
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5078
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 08 wrzesień 2011 - 04:42

No ładnie. profesjonalny fotograf polecający A390...
Jeśli już ma to być sony to coś serii 4...5...lub A33/A55. Modele z 3 na początku są bardzo amatorskie i niczym nie powalają. A390 używam czasem bo koleżanka ma i nie znoszę tego aparatu.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Użytkownik 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 89
  • SprzętTo bez znaczenia

Napisano 08 wrzesień 2011 - 06:34

ja akurat nie bronie sony, lub tez innego producenta.
rozumiem, ze swoja niechęć budujesz na podstawie dyskomfortu związanego z nieintuicyjna obsługa, bo to jest chyba jedyny powód.
Biorąc pod uwagę sam proces powstawania fotografii, to chyba raczej bez znaczenia czym się robi - mam na myśli lustrzanki tej klasy. Nawet takim A390 można coś zrobić sensownego. Oczywiście odsetek rewelacyjnych zdjęć będzie mniejszy niż w przypadku sprzętu bardziej zaawansowanego, ale z prostej przyczyny - bardziej zaawansowany sprzęt jest kupowany przez ludzi mających już pewien bagaż doświadczeń i wiedzy, wiec naturalnie łatwiej im komponować dobre obrazy.... choć wcale nie ma tu reguły :P
Nie wiem więc czy jest sens wbijać się w koszty i kupować zaawansowaną lustrzankę na początek - czy nie lepiej się skupić na nauce podstaw niż na sprzęcie?
tak tylko się zastanawiam :)

Pozdrawiam
Użytkownik
Pozdrawiam
Użytkownik
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   fis 

• Papla
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 318
  • LokalizacjaLeszno
  • SprzętK-r kit

Napisano 08 wrzesień 2011 - 07:03

Popatrz sobie na zdjęcia z różnych aparatów i wybierz najlepszy w Twoim budżecie :Mój odnośnik Jestem ciekaw czy znajdziesz różnice.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Użytkownik 

• Debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 89
  • SprzętTo bez znaczenia

Napisano 08 wrzesień 2011 - 07:10

oczywiście, że nie znajdzie
pewna różnic zaczyna być dostrzegalna przy przejściu z formatu crop na pełną klatkę
Pozdrawiam
Użytkownik
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5078
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 08 wrzesień 2011 - 07:30

Swoją opinię buduję na porównaniu (kiedy jeszcze miałem) Nikona D5000 i Sony A390. Autofocus jest koszmarny, nie mówiąc o dojściu przez menu do wyboru punktu ostrości. Matryca CCD i zapomnij o jakiejkolwiek wyższej wartości ISO. Na dworze nawet sobie radzi, ale juz w domu bez lampy jest kicha straszna. Wykonanie bardzo tandetne. A to tu szpara, a tu coś trzeszczy a plastik wygląda jak pozyskany z recyklingu. Ergonomia to kwestia przyzwyczajenia, ale w A390 jest totalnie nie przemyślana. Nawet D5000 mający dużo funkcji ukrytych w menu prezentuje się znacznie lepiej.
Jakość zdjęć wychodziła mi koszmarna, ale może to wina złego egzemplarza obiektywu 18-55, który nawet przy zoomowaniu nie chodził płynnie, tylko z lekkimi zacięciami.
Za cenę A390 można kupić lepszy aparat, nawet Olympusa E510, który mniejszą matrycę nadrabia świetnymi podstawowymi szkłami i w dobrych warunkach oświetleniowych daje ładniejszy obrazek.
Na plus A390- fajny tryb LV.
Kalina pisze że ma do 3 tysięcy na aparat, więc warto dołożyć do wyższych modeli Sony lub wejść w inny system ;)
Praca na słabym sprzecie może skutecznie zniechęcić do nauki. Jak ma się dużo wiedzy to ze słabszego sprzętu da się coś wycisnąć, ale przy nauce sprzęt powinien pomagać ;)
Co do tego że nie ważne czym się robi zdjęcia to się nie zgodzę. Przesiadłem się z D5000 na D300 i mam 99% zdjęć trafionych z ostrością, nie mówiąc o szybkości, ergonomii itp. Sprzęt ma kolosalne znaczenie. Jakość obrazka jakością obrazka, ale dążenie do niego jest dużo prostsze jak masz dobry sprzęt.
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3