Grip do Canona - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Mateusz1221  : (24 maj 2012 - 18:16) jaki podkład muzyczny pod komunie ? :P
Babeczka  : (24 maj 2012 - 16:14) paluszki bolą od braku szukania informacji...
wercio  : (24 maj 2012 - 16:04) Kiedy ludzie się nauczą, że teksty, że portal płaci za kopiowanie czegoś to hoax?
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) Mialo byc FB (facebook) a nie GB
PawelR  : (24 maj 2012 - 15:15) gontar, wiem, ze wkleiles ten tekst przez pomylke, ale jednoczesnie chcialem powiedziec, ze ludzie prosza o takie rzeczy i jest to scam albo inny cholera wie co. GB nie placi za takie rzeczy. Chcesz pomoc - przekaz pieniadze na hospicjum czy cos.
gontar10  : (24 maj 2012 - 15:08) aiii. nie ten link. http://www.forumphot...356#entry266356 :=
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) to idzie w dwie strony a nie w jedną
Babeczka  : (24 maj 2012 - 13:48) moje wołania o modyfikacje, zmiany itp... utkneły.. to po co sie starac ;]
wercio  : (24 maj 2012 - 13:44) Lepiej dodać do rejestracji captchę niż banować
wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:48) 6 mi tez by sie przydala ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:48) ten nie ma problemów ale poco dusić spaliny w filtrze :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:47) szkoda tylko ze 5 biegów .... czasem brakuje 6 :|
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:47) jakze ja sie ciesze, ze nie mam diesla :> nie mam klopotow z cr, dpf i innymi cba ;P
Rozszerz pole shoutboxa

Grip do Canona

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpaneer 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • SprzętCanon Eos 550d

Napisano 04 sierpień 2011 - 20:54

Witam, chciałbym zaczerpnąc opini ludzi z forum.
A mianowicie przygotowuje sie do kupna Grip-u do cannona eos 550d
natomiast oryginął kosztuje 500 zł a zamienniki od 170 do 250 +

miedzy innymi znalazlem to: http://allegro.pl/ba...1749874524.html

Zastanawia mnie fakt czym mogą sie róznic. Dlaczego owinienem wybrac oryginał lub zamiennik. Prosze o pomoc!

Pozdraiwam Szpaneer.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 04 sierpień 2011 - 21:06

Dobry i nie trzeszczy - mialem do 50d z tej firmy. Mozesz brac
Niektore zamienniki sa do .... niczego. Skrzypia, trzeszcza, nie przenosza napiecia. Ten mozesz brac
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Szpaneer 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • SprzętCanon Eos 550d

Napisano 04 sierpień 2011 - 21:19

okej dziekuje, a czy ktos mial do czynienia z gripami Ownuser czy warto cos takiego kupic czy poprostu zaopatrzyc sie dodatkowo w wezyk spustowy?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Harley69 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 209

Napisano 05 sierpień 2011 - 07:54

takie zamienniki to najlepiej widzieć na żywca. Rzeczywiście skrzypią nie które i można się boleśnie rozczarować. W tym wypadku sądzę że nie będzie problemu.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ekonom 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 534
  • LokalizacjaTwardogóra
  • SprzętA450 + Grip + Fish Eye 8mm f3.5+ Lampa HVL-F56AM ----- Canon 5D Mark II + 24-70 2.8L + 70-200 2.8L + TC 2X + 85 1.2L + Lampa 580EX II

Napisano 05 sierpień 2011 - 08:15

ja osobiście do mojej a450 mam zamiennik dlatego ze było mi szkoda tyle wydawać kasy na oryginał... dlatego polecam jak najbardziej zamienniki :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   GreenTea 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 205
  • Sprzętpentax

Napisano 05 sierpień 2011 - 10:12

Zamienniki to czasami loteria, ale AlphaDigital całkiem dobrze dają sobie radę. Ten akurat jest nieco tańszy niż ten z allegro.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 05 sierpień 2011 - 10:26

jako "szpaner" powinieneś brać orginał, podróbą nie zaszpanujesz
----
p.s.
do posiadaczy gripów:
co Wam daje grip ?
pytanie mam , gdyż czy nie lepiej (taniej, mniej miejsca) mieć poprostu zapasowy akumulator?
ile "mocy" ma taki grip ? co 2, 3 czy 4 czy może 5 akumulatorów ?
jeśli akummulator starcza np. na 300 zdjęć, to jak Wam pomaga grip ? czy nie lepiej poprostu mieć zapasowy akumulator w kieszeni (ja zawsze mam zapasowy naładowany)
w jakich sytuacjach przydał Wam się grip (pomijam portretowców co robią "po wysokości" postacie, fakt, lepiej wówczas się trzyma aparat, im grip się przydaje jak 1D czy D3)
czy idąc np. na wyścigi, pokazy lotnicze , wycieczkę bralibyście grip ?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   maciom96 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 711
  • LokalizacjaKraków
  • Sprzęt450D

Napisano 05 sierpień 2011 - 10:51

ja bym brał (choć jeszcze go nie mam bo na obiektyw zbiera 'P) go zawsze, pomijając to że w pionie się fajnie foci, to 450D duużo lepiej się trzyma ze względu na jego mały grip.
C 450d

Push me baby Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 05 sierpień 2011 - 11:31

a gdyby się dobrze trzymał ? bo może zamiast myśleć o gripie, autor topika powinien wydać na dodatkowy akumulator (30 zeta) , a za różnice kupić filtr lub bilet PKP/PKS w jakieś miejsce interesujące i tam pofotografować
no ale chciałbym odpowiedź na moje pytanie, ile razy dłużej podziała aparat z gripem i czy się to wykorzysta (wszak zmiana akumulatora to parę sekund, miejsca w kieszeni lub plecaku więcej, do noszenia mniej, a aparat przed wyczerpaniem baterii ostrzega)
no chyba, że o szpan i wygląd "profi" chodzi
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   SoA 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 461
  • LokalizacjaPosen,Warta land

Napisano 05 sierpień 2011 - 12:43

Ja nie tak dawno temu znowu sprzedałem Canonowską używkę w idealnym stanie i z oryginalnym akumulatorem za nieco ponad 200 zł.
Także 175 złociszy za ten bubel to zdecydowanie za dużo.
No i trzeba było kupić 40D zamiast 550D, trzyma się je idealnie bez żadnego gripa, ale wiadomo używki są "beeee" :D
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mati113 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4188
  • LokalizacjaBytom
  • SprzętCanon

Napisano 05 sierpień 2011 - 13:08

Ja mam 500D i trzyma mi się bardzo wygodnie bez dodatkowego gripa.
Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie nikt by nie zobaczył
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 05 sierpień 2011 - 15:02

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 05 sierpień 2011 - 10:26 napisał

do posiadaczy gripów:
co Wam daje grip ?
pytanie mam , gdyż czy nie lepiej (taniej, mniej miejsca) mieć poprostu zapasowy akumulator?

Gdybys doczytal w instrukcji - pewnie bys sie dowiedzial o wielu zaletach gripa - no ale coz - nie chcialo sie, to pytasz.
Ilosc pradu ma zasadnicze znaczenie przy ilosci i jakosci serii w aparacie i to jest podstawa. Po drugie - zasob pradu wystarcza na duzo dluzej - jak lazisz po okolicy, drapiesz sie po jajkach i nie wiesz co by tu pstryknac - to nie ma absolutnie znaczenia. Ale jak kazda ilos pradu jest na wage zlota - to juz ma wieksze znaczenie. Zwlaszcza przy sporcie , kiedy aparat masz ustawiony na alservo. Pomijam pionowe kadry , kiedy nie musisz sie chwalic wlosami pod pachami , i roznice w trzymaniu i operowaniu teleobiektywem , kiedy trzeba szynko zrobic ujecie. Ale to tylko wygoda - najwazniejsze sa pierwsze dwie kwestie - akumulatory wpiete rownolegle itd.... poczytaj w ksiazce do fizyki gdzies okolo 6 klasy szk. podsatawowej - znajdziesz odpowiedz. Ale zacznij od instrukcji i szybkosci body - podaja zwykle wersje dla aku solo i gripa. Potem sie smiej z innych, ktorzy maja . Nie kazdy potrzebuje - to prawda. Jak wspomnialem - jak idziesz i drapiesz sie po jajkach zastanawiajac co pstryknac - to i znajdziesz czas na przelozenie baterii, ostrzenie itd. Ale jak robisz zdjecia typu mecz zawody, wystawy slub - nikt sceny nie powtorzy, a szybkosc ma duze znaczenie. Czasem warto poczytac niechby instrukcje

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3635
  • SprzętCanon

Napisano 05 sierpień 2011 - 15:18

nigdy mi nie zabrakło baterii w czasie chodzenia, przecież nie robi się dziennie 600 zdjęć oglądając każde w menu kilka razy, 600 robie w trakcie 1-2 tygodniowego wyjazdu
właśnie ciekaw byłem tego po co te gripy bo nigdy nie miałem sytuacji (nawet będąc na rajdach czy w górach) by mi się bateria skończyła :]
jak by co zawsze widać gdy aparat ma mało baterii, wówczas poprostu ją zmieniałem (choć dzisiejsze akumulatory nie mają efektu pamięciowego, więc jak wieczorem wracałem i na następny dzień miałem gdzieś iść to doładowywałem)
natomiast część wypowiedzi można zrozumieć jakoby grip zmieniał szybkość body ? znaczy co ? szybsze zdjęcia seryjne ? szybszy zapis na kartę ? bo tak brzmi to co napisałeś :o
wg. tego co napisano w instrukcji to z zestawem paluszków ponoć można zrobić 300-400 zdjęć... a z dedykowanym akumulatorem chyba 2 razy tyle na 7D, więc ?
no więc w instrukcji nie ma nic o zmianie szybkości pracy body z gripem, a o tym, że grip robi mniej zdjęć na paluszkach niż jeden dedykowany akumulator, ewentualnie 2 akumulatory może miec grip, czyli pojemność 2 razy tyle, czyli... tyle samo co nosząc w kieszeni maleńki zapasowy akumulator (za 30-50 zeta)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 05 sierpień 2011 - 16:21

na jednej pelnej wystawie w ciagu dnia robie ponad 1000 zdjec reportazowych. I jest roznica przy stale pracujacym serwie i robieniem 3 sekundowej serii kiedy masz 1 baterie i 2 - jak bedziesz mial okazje to sprawdz. Poza tym instrukcje podaja ilosc klatek wlasnie wjednej serii z uwzglednieniem gripa i bez niego. Jak juz mowilem, to kwestia zapotrzebowania. Do 50d mialem tych bateri 5 sztuk , zeby dac rade inaczej koniec wystawy niestety juz byl poza zasiegiem. W 5d bateria powinna byc rozkodowana (jest tylko jeden zamiennik pasujacy) inaczej system nie czyta stopnia zuzycia i ilosci zdjec na baterii co oczywiscie w zaden sposob nie odwzorowuje sie na jakosc zdjec i bywa wielce przydatne. Idac na spacer odkrecam gripa - i biore baterie do plecaka - bo wtedy w zupelnosci wystarcza mi jedna. Mam czas na przemyslenie kadru, na ustawienie, seria sporadycznie - i mam czas spojrzec na zuzywajacy energie ekran stale swiecacy - jak zauwaze koncowke (co zwykle sie nie zdarza) to w kilka sekund jestem w stanie wymienic baterie. Ale zawody np. agility kiedy nie masz czasu na nic i wlasciwie z przyciskiem "do polowy" prowadzisz cala trase psa (ok 2 minut) starajac sie nadazyc za nim - ilosc pradu ma naprawde znaczenie - mozesz wierzyc lub nie. I jeszcze raz powtorze - dlugosc serii nie szybkosc zapisu - wez sobie w swoim 7d ustaw na RAW pelny i nacisnij migawke i posluchaj, jak spada szybkosc migawki z czasem powiedzmy 3-5 sekund. I ten grip wlasnie pozwala ten czas wydluzyc . Co jest dosyc prosto wytlumaczalne fizycznie

0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2