Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Grip do Canona
Napisano 04 sierpień 2011 - 20:54
A mianowicie przygotowuje sie do kupna Grip-u do cannona eos 550d
natomiast oryginął kosztuje 500 zł a zamienniki od 170 do 250 +
miedzy innymi znalazlem to: http://allegro.pl/ba...1749874524.html
Zastanawia mnie fakt czym mogą sie róznic. Dlaczego owinienem wybrac oryginał lub zamiennik. Prosze o pomoc!
Pozdraiwam Szpaneer.
Napisano 04 sierpień 2011 - 21:06
Niektore zamienniki sa do .... niczego. Skrzypia, trzeszcza, nie przenosza napiecia. Ten mozesz brac
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 04 sierpień 2011 - 21:19
Napisano 05 sierpień 2011 - 07:54
Napisano 05 sierpień 2011 - 08:15
Napisano 05 sierpień 2011 - 10:12
Napisano 05 sierpień 2011 - 10:26
----
p.s.
do posiadaczy gripów:
co Wam daje grip ?
pytanie mam , gdyż czy nie lepiej (taniej, mniej miejsca) mieć poprostu zapasowy akumulator?
ile "mocy" ma taki grip ? co 2, 3 czy 4 czy może 5 akumulatorów ?
jeśli akummulator starcza np. na 300 zdjęć, to jak Wam pomaga grip ? czy nie lepiej poprostu mieć zapasowy akumulator w kieszeni (ja zawsze mam zapasowy naładowany)
w jakich sytuacjach przydał Wam się grip (pomijam portretowców co robią "po wysokości" postacie, fakt, lepiej wówczas się trzyma aparat, im grip się przydaje jak 1D czy D3)
czy idąc np. na wyścigi, pokazy lotnicze , wycieczkę bralibyście grip ?
Napisano 05 sierpień 2011 - 10:51
Push me baby
Napisano 05 sierpień 2011 - 11:31
no ale chciałbym odpowiedź na moje pytanie, ile razy dłużej podziała aparat z gripem i czy się to wykorzysta (wszak zmiana akumulatora to parę sekund, miejsca w kieszeni lub plecaku więcej, do noszenia mniej, a aparat przed wyczerpaniem baterii ostrzega)
no chyba, że o szpan i wygląd "profi" chodzi
Napisano 05 sierpień 2011 - 12:43
Także 175 złociszy za ten bubel to zdecydowanie za dużo.
No i trzeba było kupić 40D zamiast 550D, trzyma się je idealnie bez żadnego gripa, ale wiadomo używki są "beeee"
Napisano 05 sierpień 2011 - 13:08
Napisano 05 sierpień 2011 - 15:02
Użytkownik rev dnia 05 sierpień 2011 - 10:26 napisał
co Wam daje grip ?
pytanie mam , gdyż czy nie lepiej (taniej, mniej miejsca) mieć poprostu zapasowy akumulator?
Gdybys doczytal w instrukcji - pewnie bys sie dowiedzial o wielu zaletach gripa - no ale coz - nie chcialo sie, to pytasz.
Ilosc pradu ma zasadnicze znaczenie przy ilosci i jakosci serii w aparacie i to jest podstawa. Po drugie - zasob pradu wystarcza na duzo dluzej - jak lazisz po okolicy, drapiesz sie po jajkach i nie wiesz co by tu pstryknac - to nie ma absolutnie znaczenia. Ale jak kazda ilos pradu jest na wage zlota - to juz ma wieksze znaczenie. Zwlaszcza przy sporcie , kiedy aparat masz ustawiony na alservo. Pomijam pionowe kadry , kiedy nie musisz sie chwalic wlosami pod pachami , i roznice w trzymaniu i operowaniu teleobiektywem , kiedy trzeba szynko zrobic ujecie. Ale to tylko wygoda - najwazniejsze sa pierwsze dwie kwestie - akumulatory wpiete rownolegle itd.... poczytaj w ksiazce do fizyki gdzies okolo 6 klasy szk. podsatawowej - znajdziesz odpowiedz. Ale zacznij od instrukcji i szybkosci body - podaja zwykle wersje dla aku solo i gripa. Potem sie smiej z innych, ktorzy maja . Nie kazdy potrzebuje - to prawda. Jak wspomnialem - jak idziesz i drapiesz sie po jajkach zastanawiajac co pstryknac - to i znajdziesz czas na przelozenie baterii, ostrzenie itd. Ale jak robisz zdjecia typu mecz zawody, wystawy slub - nikt sceny nie powtorzy, a szybkosc ma duze znaczenie. Czasem warto poczytac niechby instrukcje
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 05 sierpień 2011 - 15:18
właśnie ciekaw byłem tego po co te gripy bo nigdy nie miałem sytuacji (nawet będąc na rajdach czy w górach) by mi się bateria skończyła :]
jak by co zawsze widać gdy aparat ma mało baterii, wówczas poprostu ją zmieniałem (choć dzisiejsze akumulatory nie mają efektu pamięciowego, więc jak wieczorem wracałem i na następny dzień miałem gdzieś iść to doładowywałem)
natomiast część wypowiedzi można zrozumieć jakoby grip zmieniał szybkość body ? znaczy co ? szybsze zdjęcia seryjne ? szybszy zapis na kartę ? bo tak brzmi to co napisałeś
wg. tego co napisano w instrukcji to z zestawem paluszków ponoć można zrobić 300-400 zdjęć... a z dedykowanym akumulatorem chyba 2 razy tyle na 7D, więc ?
no więc w instrukcji nie ma nic o zmianie szybkości pracy body z gripem, a o tym, że grip robi mniej zdjęć na paluszkach niż jeden dedykowany akumulator, ewentualnie 2 akumulatory może miec grip, czyli pojemność 2 razy tyle, czyli... tyle samo co nosząc w kieszeni maleńki zapasowy akumulator (za 30-50 zeta)
Napisano 05 sierpień 2011 - 16:21