Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
obiektyw do canona 40d do siatkówki na hali
Napisano 11 sierpień 2011 - 12:36
jeśli zać chodzi o Tamrona, na różnych stronach są podzielone opinie o AF.
to w takim razie, tak na serio, co polecacie?
Napisano 11 sierpień 2011 - 13:10
Użytkownik la-patik dnia 04 sierpień 2011 - 23:41 napisał
taaaa... wszyscy wiemy bo wszyscy naczytalismy sie opinii fachowcow na forach. tylko ja mam dwie sigmy i jakos problemow nie dostrzegam. a tak na powaznie - takie ogolinowe opinie sa warte mniej wiecej tyle co "francuskiego samochodu nigdy nie kupie, bo sie psuje...".
a co do oryginalnego pytania to duzo zalezy od tego jaka hala i jak blisko mozesz podejsc. moze najlepszym i najtanszym rozwiazaniem bedzie Canon 85mm 1.8
Napisano 11 sierpień 2011 - 13:23
- f/2.8 musi byc. na hali zawsze brakuje swiatla
- to f/2.8 nie moze za bardzo odstawac po wzgledem jakosci. z tego co czytalem Tamron dobrze sie tu trzyma
- szybki AF nie bedzie w tym wypadku niezbedny, bo siatkarze pozostaja raczej w stalej odleglosci. To nie konie wyscigowe ktore pedza w strone fotografa. AF da rade. Dla pewnosci warto robic duzo zdjec seriami - ktores trafi.
Napisano 11 sierpień 2011 - 13:42
Napisano 11 sierpień 2011 - 14:06
co innego gdy stoisz na zakrecie a w twoja strone zapiernicza samochod hamujacy gwaltownie z 220 do 90 km/h. odleglosc zmienia sie wtedy bardzo szybko i potrzeba szybkiego zestawy body-obiektyw ktory ustawi ostrosc, zrobi zdjecie, ustawi ostrosc, zrobie zdjecie.... itd. 6 razy na sekunde.
w porownaniu z tym siatkowka to prawie jak szachy :-) no chyba ze zamierzasz fotografowac pilke
to taka moja opinia. moze sie myle...
Napisano 11 sierpień 2011 - 15:14
Użytkownik Miserato dnia 11 sierpień 2011 - 13:10 napisał
a co do oryginalnego pytania to duzo zalezy od tego jaka hala i jak blisko mozesz podejsc. moze najlepszym i najtanszym rozwiazaniem bedzie Canon 85mm 1.8
Ja nic niemam do Sigm wręcz przeciwnie sam posiadam Sigme 30/1.4 i jestem z niej w 200% a nawet 300% zadowolony, oraz poluje na Sigme 50/1.4. Napisałem ze moja kumpela posiada ową sigme i jest z niej zadowolona.
Napisano 27 październik 2011 - 19:54
Napisano 27 październik 2011 - 20:41
Uzywam sigmy do canona, mam 2 sigmy do nikona i ..... francuski samochod. W warsztacie nawet powiedzieli, ze to niemozliwe, zebym tyle przejechal bo juz dawno powinien sie rozpasc (autoryzowany serwis). Nie narzekam na zadne z tych urzadzen - ani na samochod ani na obiektywy
Zatem w pelni popieram przedmowce.
Gdyby ktos mial problem z ocena GO to moze przyda mu sie kalkulator: http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
czym dokladnie wyliczy - ile tej GO ma na jakiej odleglosci
Pozdrawiam
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 28 październik 2011 - 09:35
http://allegro.pl/si...1884913290.html takie coś np...