Jestem raczkującym w tej dziedzinie - jakiś czas temu zakupiłem Nikona D3000 z kitowym obiektywem 18-55mm. Chciałbym jednak spróbować czegoś nowego - poszukuję obiektywu portretowego (to mi przysporzyło najwięcej kłopotów) oraz tele.
Co będę fotografował:
krajobrazy - jednak wydaje mi się, że 18-55 daje radę, a nie mam pieniędzy by kupić coś "ultra" szerokokątnego.
zwierzęta - i tu właśnie przyda mi się tele, zastanawiałem się nad Nikkorem 55-200 a Sigmą 70-300 - za Sigmą przemawia ogniskowa, za Nikkorem wykonanie, oba są w dla mnie bardzo dogodnej cenie i wydaje mi się żeby uchwycić lecącego ptaka oba dadzą radę - nie wiem jednak, który lepszy.
portrety - tu mam mętlik w głowie - chciałbym stałkę, bo w opiniach wielu jest lepsza od zmiennoogniskowych tylko nie wiem o jakiej ogniskowej - gdzieniegdzie polecają 50, gdzieniegdzie 100 - nie wiem nawet, na które patrzeć
W skrócie - chodzi mi o pomoc w doradzeniu Sigma/Nikkor, ewentualnie własne propozycje, fajnie by było jakby mieściły się w granicach 900-1000 zł (wiem że za to nie dostanę nic wypasionego, ale chodzi podstawowy tele, makro nie wymagane) oraz o wybór ogniskowej do portretowego obiektywu - czy to ma być w okolicach 50 mm, czy też 100 mm.
Druga sprawa - czy soczewki makro mają jakikolwiek sens? I czy dajmy na to z kitowym 18-55 da radę zrobić kwiatkowi/robaczkowi jakieś ładne zdjęcie?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
Mateusz.

Pomoc