Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Jaki aparat do zdjęć lotniczych i sportowych
Napisano 03 lipiec 2011 - 07:34
przymierzam się do zakupu aparatu który byłby w stanie robić zdjęcia bardzo dobrej jakości w różnych warunkach.
Wybrałem dwa modele Nikon D700 lub D300s.
To są moje spostrzeżenia, obydwa aparaty używałem przez weekend więc moje uwagi mogą być bardzo okrojone.
D700 jest rewelacyjny ale ta jego waga body i do tego jeszcze dochodzi waga szkła, lampy i gripa, czyni z tego aparatu przenośną sztangę. Ale wiadomo jak chce się mieć wysoką jakość zdjęć to trzeba pocierpieć. Najwyżej zapisze się na siłownię ;-)
Moją alternatywą dla d700 jest d300s, półka niżej ale jest lżejszy, wielki (-) brak pełnej klatki, za to duży (+) mobilność i równie duża funkcjonalność. Wykonuje trochę gorsze zdjęcia niż d700 ale do korekty w ps.
Prosiłbym Was o podpowiedź, który aparat nadawałby się lepiej do zdjęć sportowych, lotniczych i reporterskich. Który z powyższych byście wybrali i dlaczego.
Szkła do D700 wybrałem takie Nikon AF Nikkor 18-35 mm f/3.5-4.5D IF-ED oraz Sigma 70-200 f/2.8 DG EX APO OS HSH
Napisano 03 lipiec 2011 - 13:35
Użytkownik Inkwizytor dnia 03 lipiec 2011 - 07:34 napisał
Chcesz do D700 podłączać takie badziewie ?
Przykład:
Ja mam auto na benzynę 98, ale nie mam pieniędzy, to naleję oleju napędowego...
Do samolotów, to lepiej D300s + N70-300VR --> wyjdzie taniej.
Dla D700 musiałbyś kupić obiektyw za 35tys. - czyli Nikkor 600/4 ----> albo teleskop Synthia (1200mm).
Pzdr.
Napisano 03 lipiec 2011 - 17:40
Jeśli obiektyw to tylko najjaśniejszy jaki masz z małą ogniskową.(17-50, 17-70 f2.8 lub coś pokroju 35mm f1.8)
Stabilizacja się na pewno przyda, ale teleobiektywem jak 70-300 to zrobisz mały wycinek "gleby", próbowałem ... poza tym z wysokości 500m czy 1000m to i tak zbyt wiele nie z fotografujesz...
Nie wiem czym chcesz latać i na jakich wysokościach ale może choć trochę tobie pomogłem...
Napisano 03 lipiec 2011 - 17:56
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 03 lipiec 2011 - 18:15
Napisano 04 lipiec 2011 - 03:06
Zgadam się z Amonem, może da jakieś wskazówki.
Zbigniew, obiektyw szerokokątny taki jak 18-35 potrzebny mi jest do fotoreportaży w pomieszczeniach np. wystawy, targi, itp., a teleobiektyw do cykania zdjęć z ziemi. Z czasem pewnie z ptaków.
A znacie jakiś modele szerokokątnego w przedziale 3000 - 4000zł /godne polecenia/sprawdzone? Szukałem na cyfrowe i e-cyfrowe i najlepszy, czyt. najjaśniejszy był ten co podałem w pierwszym poście.
Tele wybrałem (tak mi się wydaje) dobry, przede wszystkim ma stalą jasność na całej długości. 70-300 (Nikon Nikkor 70-300 mm f/4.5-f/5.6 G IF-ED AF-S VR czarny) jasność ma standardową, wiadomo że nie skazuje to na porażkę, ale z doświadczenia wiem że wykonuje się zdjęcia w przeróżnych warunkach pogodowych. Oczywiście mogę się mulić w swoim przekonaniu.
Obecnie pstrykam D80 i bardzo często przy takiej pogodzie jak teraz jest za oknami, zdjęcia wychodzą z szumami przy ISO 100. Recepta na to jest jasny obiektyw.