Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Witam. Proszę o poradę.
Napisano 20 czerwiec 2011 - 12:14
nazywam się Piotr Marciniak i z fotografią mam niewiele wspólnego, jednakże jestem niejako zmuszony do zapoznania się z podstawami.
Być może taki temat już się pojawił, dlatego z góry przepraszam, ale nie posiadam wystarczającej ilości czasu, aby przeglądać forum.
Moje pytanie brzmi, co będę potrzebował oprócz aparatu cyfrowego do stworzenia fotografii podobnych jak na poniższych fotografiach, tzn. aby poza przedmiotem fotografowanym widoczne było tylko i wyłącznie białe tło?
http://www.istockpho....php?st=b80442f
Będę na prawdę wdzięczny, jeśli ktoś znajdzie chwilę.
Pozdrawiam
Piotr Marciniak
Napisano 20 czerwiec 2011 - 12:20
fotoszop
umiejętność obsługi 3 rzeczy - aparat, scena, programu do grafiki
Napisano 20 czerwiec 2011 - 12:28
Czy mógłbyś mi przesłać link do sklepu lub na allegro.pl, gdzie znajduję się takie tło?
Czy zmieszczę się w kwocie 1000tyś złoty na oświetlenie i ów tło?
Dodatkowo jaka soczewka do aparatu będzie potrzebna?
Pozdrawiam
Piotr Marciniak
Napisano 20 czerwiec 2011 - 12:31
a lampy sobie na stojaku postaw z obu stron (np. 2 silne energooszczędne żarówki większej mocy jak np. 20 W jako minimum, ewentualnie 2 razy po 2 lampy jakoś szczepione górna/dolna z jednej i drugiej strony by rozproszyć cienie )
da sie z desek i stojaków coś sklecić
po co wydawać jak można wiertarką samemu zrobić
tylko rozejrzyj się po sklepach gdzie plexę taką kupić, ba , może kawałek gipsościanki wyłożyć jakimś kartonem dobrym
potem tylko do tych świetlówek trzeba skalibrować kolory (balans bieli)
tylko znajdź sobie statywy do lamp i statyw do aparatu
Napisano 20 czerwiec 2011 - 12:41
Widzę, że będę musiał poświęcić kilka dni na zapoznanie się z tematem.
Pozdrawiam
Piotr Marciniak
Napisano 20 czerwiec 2011 - 12:47
plus wpisz sobie w google " oświetlenie studyjne " "fotografia reklamowa" "fotografia produktów"
Napisano 21 czerwiec 2011 - 12:35
zajrzyj na www.systembank.pl
to solidny sklep
mają tam wyposażenie studia
polecam ich bo zawsze mialem z nimi dobre doświadczenia (osobiste, nie tylko przez mail)