Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Prosze o opinie i zdjęcia makro z zaparatu Fujifilm Finepix S2950 -
Napisano 31 maj 2011 - 17:35
Chciałbym się dowiedzieć jakie zdanie macie na temat tego aparatu?
Pytam ponieważ zastanawiam się nad kupnem tego aparatu, głównie w celu robienia zdjęć makro.
Zdjęcia makro głównie chciałabym robić przyrodzie w lesie, np małym zwierzakom czy też grzybom, kwiatom.
Ostatnio właśnie wpadł mi w oko ten aparat i tak zastanawiam się czy kupno go będzie dobrą inwestycją.
W Internecie jakoś mało można znaleźć opinii i recenzji użytkowników tego aparatu, podobnie zresztą jak przykładowe zdjęcia makro.
Chciałabym zobaczyć na co stać ten aparat jeśli chodzi o fotki makro.
Bardzo więc bym prosiła o odpowiedzi i wrzucanie zdjęć makro zrobionych przy pomocy tego aparatu.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
Napisano 01 czerwiec 2011 - 08:52
Napisano 03 czerwiec 2011 - 19:08
Proszę o więcej, no i proszę, kto ma ten aparat niech wstawi fotki makro i coś napisze o nim
Co do tego aparatu Fujifilm Finepix S2950 słyszałam, że jakiś program jest od-szumujący automatycznie zdjęcia przez co tracą na jakości?
Może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć, najlepiej jakby wstawił fotki makro.
Napisano 12 czerwiec 2011 - 12:06
Właśnie nabyłem ten aparat i mam całkiem dobre zdanie na jego temat. Menu trochę skomplikowane na początek ale szybko idzie się przestawić.
Na prośbę użytkownika zamieszczam zdjęcia makro oraz kilka innych 4:3 16:9 oraz panoramę.
Zaznaczam, że zdjęcia były robione na "szybcika" i jeszcze bez zaznajomienia się porządnie z możliwościami
tegoż sprzętu w związku z czym mogą nie być zbyt porywające. Ale muszę oddać, że jestem pod wrażeniem optyki i odniesienia kolorów do rzeczywistości.
Same makro- no cóż sami zobaczcie, ja nie wierzyłem, że przy tej cenie może być tak dobre.
Napisano 12 czerwiec 2011 - 12:38
mianowicie podczas kręcenia filmów w cichym lub średnio głośnym otoczeniu bardzo dużą wadą
jest chałaśliwy zoom, który słyszy się na materiale filmowym i jest to żenujące niedopatrzenie
ze strony fuji!!! Jednak reszta jak na razie bez zarzutów.
Napisano 13 czerwiec 2011 - 10:06
P.S.
Nie ma potrzeby zacierania twarzy osób na zdjęciach wykonanych w miejscach publicznych. Po prostu, każdy z nas wychodząc w miejsce publiczne MUSI się liczyć z tym, że może być uwieczniony na fotce i nie wymaga to jego akceptacji bo samo przebywanie w tym miejscu jest tą akceptacją!
Napisano 13 czerwiec 2011 - 14:47
Mam nadzieję, że zdjęcia pokazały choć odrobinę możliwości tego sprzętu.
Napisano 18 czerwiec 2011 - 07:54
W sieci znalazłem dość dużo niepochlebnych opinii o tym modelu (dziwne, bo to nowy model), ale główny zarzut to wbudowany program do odszumiania zdjęć. Czy można to jakoś wyłączyć ? (pytam, boi nie mogę trafić na instrukcję od tego modelu) Jako użytkownik jak oceniasz tą funkcję ?
Masz może jakieś zdjęcia robione z dużym zoomem, żeby można "organoleptycznie" zobaczyć czy diabeł jest rzeczywiście taki straszny ?
Przyznam iż o ile krytyka tego modelu w sieci mnie nie przeraża (to nie lustrzanka i nie oczekuję cudów) to to odszumianie mocno mnie zastanawia.
Pozdrawiam serdecznie
S.
Napisano 21 czerwiec 2011 - 18:27
Jeśli chodzi o odszumianie zdjęć to nic mi nie wiadomo aby była możliwość wyłączenia tej funkcji, jeśli coś takiego jest to napewno w sprzęcie lub samym oprogramowaniu. Robiąc zdjęcia na najwyższych parametrach (jak się robić powinno) nie zauważam żadnych problemów przy długich ogniskowych.
Obrazy są wyraźne, czyste i bez zniekształceń. Na razie nie mam takich do publikacji ale za dzień, dwa może coś wrzucę.
Cena tego sprzętu jest przystępna, funkcje przestronne dla amatorów jak i bardziej zaawansowanych pstrykaczy
Twój wybór twoja kasa. Ja polecam.
P.S. Mogę ci podesłać instrukcję na mail.
Napisano 23 czerwiec 2011 - 20:09
Użytkownik ajax154 dnia 21 czerwiec 2011 - 18:27 napisał
Jeśli chodzi o odszumianie zdjęć to nic mi nie wiadomo aby była możliwość wyłączenia tej funkcji, jeśli coś takiego jest to napewno w sprzęcie lub samym oprogramowaniu. Robiąc zdjęcia na najwyższych parametrach (jak się robić powinno) nie zauważam żadnych problemów przy długich ogniskowych.
Obrazy są wyraźne, czyste i bez zniekształceń. Na razie nie mam takich do publikacji ale za dzień, dwa może coś wrzucę.
Cena tego sprzętu jest przystępna, funkcje przestronne dla amatorów jak i bardziej zaawansowanych pstrykaczy
Twój wybór twoja kasa. Ja polecam.
P.S. Mogę ci podesłać instrukcję na mail.
Dzięki, poleciłem już jednej osobie i kupiła tylko model 2960 - czym to się różni nie pytaj, bo nie wiedział tego ani sprzedawca ani wcześniej sprzedawca w MediaMark. Najśmieszniejsze że nie ma tego aparatu na stronie Fuji a jest 2590.
Za zdjęcia ślicznie dziękuję - chętnie obejrzę - aparatem znajomej będę się miał okazje pobawić dopiero jak wróci z wycieczki zagranicznej - czyli za 3 tygodnie, także chętnie obejrzę Twoje fotki.
Pozdrawiam i dziękuję.
P.S. Model 2560 jest w Sferisie - mają full sklepów w realu i sklep netowy - cena 599 zł.