Pierwsza lustrzanka raz jeszcze - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wienczyslaw5  : (24 maj 2012 - 11:33) niestety --- blokada konta nic nie daje --- za chwilę zakładają nowe --- codziennie banuje po kilku --- zablokować IP może tylko admin --- a tego ostatnio nie widać na forum
Bucikowaty  : (24 maj 2012 - 10:35) Na moje niech jakiś mjod zablokuje takich ludzi. Jakież to mnie irytuje:( http://www.forumphot...es-online-dr6h/
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) niech że ktoś coś napisze ...
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
misieqMP  : (24 maj 2012 - 10:23) http://www.forumphot...__1#entry200326
Babeczka  : (24 maj 2012 - 09:47) może, ale co nie oznacza ze musi :) Kursant raczej musi dojrzeć odpowiednio do prowadzenia samochodu..;)
Creat  : (24 maj 2012 - 06:54) tylko do egzaminu musisz przystąpić po 18 i z dowodem
Creat  : (24 maj 2012 - 06:53) 3 miesiace przed 18 mozesz kurs zaczać
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:48) 6 mi tez by sie przydala ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:48) ten nie ma problemów ale poco dusić spaliny w filtrze :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:47) szkoda tylko ze 5 biegów .... czasem brakuje 6 :|
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:47) jakze ja sie ciesze, ze nie mam diesla :> nie mam klopotow z cr, dpf i innymi cba ;P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:45) w planach usunac dpf , zczipowac stery i bd kolo 150 km :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:44) nom ;p
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:43) pewno niesmiertelne 1.9 tdi?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:40) http://www.abload.de...c_1452he7y6.jpg :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:40) foto sie upa ^^
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:38) a4 b7 ;p
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:36) czym?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:34) ja czym innym jezdze ;p
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:29) BTW zamykaj drzwi samochodu jak robisz foto ;)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Pierwsza lustrzanka raz jeszcze

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   michalWaw 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 30 maj 2011 - 13:50

Witam,

Pozwolę sobie zacząć kolejny temat z cyklu "Jaki aparat i obiektyw dla mnie..."

Według listy z przyklejonego tematu:

- budżet - najchętniej 2500 z niewielkimi wahaniami w obie strony.
- akcesoria - nie mam pojęcia szczerze mówiąc. Nie wiem co najlepiej mieć na początek.
- lustrzanka
- cyfrowo
- wielkość nie ma znaczenia
- wstępna selekcja - dużo się naczytałem o nikonach D5000 i D90 z obiektywami Nikkor 18-105. Nie chciałbym jednak ogranicza się tylko do tych dwóch.
Myślałem też wstępnie o jakimś Canonie ale z tą marką to mam taki problem, że zawsze wydawało mi się, że trochę za markę się tam płaci...
- może być używany byle tylko przebieg miał nie za wysoki ;)
- co chciałbym fotografować - w skrócie: wszystko ;) No ale ok, najbardziej zależy mi na fotografiach portretowych, następne w kolejności
makro, dalej pejzaże/natura/zwierzęta -> zdjęcia po ciemku/koncerty. Zależy mi też na sporym zoomie. W każdym bądź razie ludzie mają priorytet - w
ruchu/spoczynku/pozowane/z zaskoczenia
- doświadczenie w fotografii - bez CV i portfolio, zaczynam i chcę się uczyc. Dobrze by było zatem, znaleźć coś "rozwojowego" i zarazem
"rozwijającego" :D
- z funkcji to mogę wymienic:

• stabilizacja obrazu
  • tryby manualne
  • wspomniany już zoom
  • odchylany wyświetlacz (fajne ale nie niezbędne)
  • światło obiektywu (?co to znaczy?)
  • nagrywanie video (nie pogardziłbym)
  • zdalne wyzwalanie/wężyk (nie pogardziłbym również :) )

Będzie to moja pierwsza lustrzanka. Nie powiem, że nie podoba mi się słynny na tym forum zestaw Grimes'a ;)
Cena też ładnie się prezentuje. Mam tylko jedno pytanie co do tego modelu. W wielu opisach jakie widziałem powtarza się takie zdanie:

"Wyjątkowo łatwy w obsłudze aparat jest wyposażony w wiele automatycznych funkcji, które upraszczają fotografowanie"

Czy to znaczy, że on pozbawiony jest trybów manualnych ??

Pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Hypnos 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1155
  • LokalizacjaHolandia, Midwoud
  • SprzętAlfa i kilka szkiełek.

Napisano 30 maj 2011 - 13:53

Żadna lustrzanka nie jest pozbawiona trybów manualnych i półautomatycznych.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Pavlov91 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1035
  • LokalizacjaGórny Śląsk
  • SprzętNikon

Napisano 30 maj 2011 - 15:25

Jak ja czytam takie teksty to mnie rozperdala na krześle..
Czytałem że się płaci za markę.. Gdzie k.... takie coś wyczytałeś? Dobra koniec moich dywagacji.
Czego byś nie kupił za tę kasę to będzie dobre. I się rozwiniesz.. Wszystkim zrobisz dobre zdjęcia jak i takie do dupy.
Z 2.5tysia kupisz samo body d90. A jeszcze szkło do tego. A Canona to 550d możesz łykać.
Skłaniał bym się do używek z małym przebiegiem i wydaniem kasy na dobre szkło. Aczkolwiek z kita też wyciśniesz swoje o ile Ci zagra wgl, robienie zdjęć.
“Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło..”

Kocham Wojowników Sony! :D
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   michalWaw 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 30 maj 2011 - 17:37

Za info dzięki ;)

Robienie zdjęć to już dawno mi zagrało, teraz chcę tylko zmienić aparat na lepszy.

Co do rozp... na krześle...
Odpowiem cytując Ciebie "Gdzie k.... takie coś wyczytałeś", że niby napisałem 'Czytałem że się płaci za markę..' ?
Może warto czytać to co rzeczywiście jest napisane i się nie nakręcać, można wtedy uniknąć rozp... i siebie i krzesła :D

pozdro
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 30 maj 2011 - 19:19

Napiszę tylko tyle, że jeśli chcesz to wszystko mieć tak jak napisałeś to zbieraj pieniądze (używki jasne tele i C 5D MkII tak gdzieś ok. 20 kzł ) bo za kwotę 2,5 kzł to nie będziesz mógł zrobić nocą koncertów i zwierząt (ptaszków) bez jasnego teleobiektywu i aparatu o małych szumach na wysokim ISO. Jasny to taki, który ma minimalną przysłonę 2,8 lub mniej dla krótszych ogniskowych (1,2 - 2,0). Jeśli do tego chcesz jeszcze stabilizację (w obiektywie bo w puszcze za dobrze nie działa) to też kosztuje. Za te pieniądze to możesz zrobić pieska i kotka oraz występ dzieciaków na podwórku w jasny, słoneczny dzień. Jeśli chodzi o makro to i owszem, można tanio opędzić ale raczej obiektywami analogowymi (z ręcznymi ustawieniami ostrości i przysłony) bo są tanie i dobre. Duży zoom w lustrzankach jest zupełnie NIEPOTRZEBNY bo można zmieniać obiektywy i w ten sposób mieć ogniskowe od 8 mm do 8m a nawet więcej co daje "zoom" x 1000 (!). Nie muszę chyba dodawać, że za wszystko trzeba dodatkowo płacić? Lustrzanka tylko daje MOŻLIWOŚĆ robienia każdego rodzaju zdjęć ale trzeba do tego INWESTYCJI, na które nie wszystkich stać.
2

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Hypnos 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1155
  • LokalizacjaHolandia, Midwoud
  • SprzętAlfa i kilka szkiełek.

Napisano 31 maj 2011 - 05:43

Wyświetl postUżytkownik Preskaler dnia 30 maj 2011 - 19:19 napisał

Napiszę tylko tyle, że jeśli chcesz to wszystko mieć tak jak napisałeś to zbieraj pieniądze (używki jasne tele i C 5D MkII tak gdzieś ok. 20 kzł ) bo za kwotę 2,5 kzł to nie będziesz mógł zrobić nocą koncertów i zwierząt (ptaszków) bez jasnego teleobiektywu i aparatu o małych szumach na wysokim ISO. Jasny to taki, który ma minimalną przysłonę 2,8 lub mniej dla krótszych ogniskowych (1,2 - 2,0). Jeśli do tego chcesz jeszcze stabilizację (w obiektywie bo w puszcze za dobrze nie działa) to też kosztuje. Za te pieniądze to możesz zrobić pieska i kotka oraz występ dzieciaków na podwórku w jasny, słoneczny dzień. Jeśli chodzi o makro to i owszem, można tanio opędzić ale raczej obiektywami analogowymi (z ręcznymi ustawieniami ostrości i przysłony) bo są tanie i dobre. Duży zoom w lustrzankach jest zupełnie NIEPOTRZEBNY bo można zmieniać obiektywy i w ten sposób mieć ogniskowe od 8 mm do 8m a nawet więcej co daje "zoom" x 1000 (!). Nie muszę chyba dodawać, że za wszystko trzeba dodatkowo płacić? Lustrzanka tylko daje MOŻLIWOŚĆ robienia każdego rodzaju zdjęć ale trzeba do tego INWESTYCJI, na które nie wszystkich stać.

Aż plusa dam :D
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   jkm 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 425

Napisano 31 maj 2011 - 16:27

Po prostu 90% pytających o lustro chce mieć kompakt o wyglądzie lustrzanki bo to fajnie wygląda.:P Nie potrafią zrozumieć , że lustro kupuje się do konkretnego rodzaju zdjęć i dokupuje się odpowiedni obiektyw. Po prostu interesuję się makro to kupuję sprzęt do makro. Reportażem to inne obiektywy , sport - inne itd. i rozwijam się coraz bardziej w danym kierunku. Natomiast aparat super do wszystkiego to jest kompakt.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   michalWaw 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 31 maj 2011 - 18:53

A może po prostu te 90% pytających pyta dlatego, że nie mają wiedzy lub wiedzę bardzo pobieżną, spowodowaną brakiem doświadczenia i ogromną ilością dostępnego sprzętu. Liczą na na jakieś rzeczowe odpowiedzi, "doświadczonych" w tym temacie. No ale pojawiają się też posty wiele wnoszące do tematu, jak ten powyżej. To samo tylko bardziej rzeczowo napisał niżej Preskaler, Hypnos zacytował. Rozumiem, że kusiło Cię mocno, żeby napisać swoje, bo wzór już był :D Ale spoko, każdy ma jakieś swoje tam pokusy :P

A co do chęci, żeby mieć wszystko, to nie o to mi chodziło do końca :)
Aż tak zielony i naiwny nie jestem, żeby myśleć, że za tę cenę mogę mieć takie coś w jednym klocku i szkle. Specjalnie napisałem co jest dla mnie najważniejsze, żeby "pomóc w pomocy". To samo tyczy się wymienionych funkcji. Domyślam się niestety, że za tę cenę to o wszystkich tych funkcjach mogę tylko pomarzyć.

Preskaler dzięki, bo trochę mnie to naprowadziło na konkretniejsze tory poszukiwań ;)
Postaram się nie zadawać więcej pytań :D

peace
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   jkm 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 425

Napisano 31 maj 2011 - 21:04

Pod tym linkiem znajdziesz odpowiedź na większość swoich pytań.
Odpowiedz sobie SAM co potrzebujesz .
http://fotografia.wo...ybrac-obiektyw/

dodatkowo podam , że w tym temacie jest 1500 pytań i 15000 odpowiedzi. z czego 50% dotyczy lustrzanki do 2500zł. Naprawdę nie jesteś wyjątkiem:P
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   michalWaw 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 01 czerwiec 2011 - 14:41

O nie, nie jestem wyjątkiem ?? A tak chciałem byc :P

Dzięki wielkie za link, dużo informacji w jednym miejscu :)

pozdrawiam
0

Strona 1 z 1