Pozwolę sobie zacząć kolejny temat z cyklu "Jaki aparat i obiektyw dla mnie..."
Według listy z przyklejonego tematu:
- budżet - najchętniej 2500 z niewielkimi wahaniami w obie strony.
- akcesoria - nie mam pojęcia szczerze mówiąc. Nie wiem co najlepiej mieć na początek.
- lustrzanka
- cyfrowo
- wielkość nie ma znaczenia
- wstępna selekcja - dużo się naczytałem o nikonach D5000 i D90 z obiektywami Nikkor 18-105. Nie chciałbym jednak ogranicza się tylko do tych dwóch.
Myślałem też wstępnie o jakimś Canonie ale z tą marką to mam taki problem, że zawsze wydawało mi się, że trochę za markę się tam płaci...
- może być używany byle tylko przebieg miał nie za wysoki
- co chciałbym fotografować - w skrócie: wszystko
makro, dalej pejzaże/natura/zwierzęta -> zdjęcia po ciemku/koncerty. Zależy mi też na sporym zoomie. W każdym bądź razie ludzie mają priorytet - w
ruchu/spoczynku/pozowane/z zaskoczenia
- doświadczenie w fotografii - bez CV i portfolio, zaczynam i chcę się uczyc. Dobrze by było zatem, znaleźć coś "rozwojowego" i zarazem
"rozwijającego"
- z funkcji to mogę wymienic:
- stabilizacja obrazu
- tryby manualne
- wspomniany już zoom
- odchylany wyświetlacz (fajne ale nie niezbędne)
- światło obiektywu (?co to znaczy?)
- nagrywanie video (nie pogardziłbym)
- zdalne wyzwalanie/wężyk (nie pogardziłbym również
)
Będzie to moja pierwsza lustrzanka. Nie powiem, że nie podoba mi się słynny na tym forum zestaw Grimes'a
Cena też ładnie się prezentuje. Mam tylko jedno pytanie co do tego modelu. W wielu opisach jakie widziałem powtarza się takie zdanie:
"Wyjątkowo łatwy w obsłudze aparat jest wyposażony w wiele automatycznych funkcji, które upraszczają fotografowanie"
Czy to znaczy, że on pozbawiony jest trybów manualnych ??
Pozdrawiam

Pomoc