Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Kodak EasyShare Z981 IS czy Fujifilm Finepix S2960HD
Napisano 29 maj 2011 - 11:27
Napisano 31 maj 2011 - 02:14
Poszukuje uniwersalnej cyfrowki na wakacje,wypady weekendowe - zeby nie trzeba bylo sie bawic ustawieniami tylko tryb auto - ktore marki sa faworytami? na ktore zwrocic uwage i ktore polecacie? nie zalezy mi na MPXach bo wiadomo to najmniej wazne, wystarczylo by spokojnie 8mpx no i cena max 500zl
Napisano 18 czerwiec 2011 - 08:35
O drugim sam szukam informacji. Co do Kodaka, miałem kilka aparatów (kompaktów) tej firmy, dwa mam i będę miał. Z Kodakiem jak z diabłem - wszystkie książki o nich napisali jego wrogowie. Firma nie robiła żadnej kampanii reklamowej w Polsce, stąd nieznajomość marki i powtarzanie przecytanych opini.
Kodak ma bardzo dobre kolory, perfekcyjny tryb auto - na niektórych kompaktach użycie auto to prosta droga do "ciepnięcia" aparatem o ścianę i b. dobre programy tematyczne, pełny manual, itd. Oczywiście cudów nie ma, nie jest to lustrzanka za 50k zł. Kodak jak wszystkie kompakty ma wady jakie mają kompakty. Ale w cenie do 600 zł moim zdaniem warto kupić Kodak Z981. Ale jak mówię "nie jest koszerny" i dla większości słowo Kodak to słowo nieznane. (nikomu niczego nie ujmując)
Napisano 19 czerwiec 2011 - 12:11
P.S.
Oj, Sorry! Ktoś dokonał kastracji "Forum" i już nie ma tego rozdziału!
Napisano 20 czerwiec 2011 - 06:04
Napisano 20 czerwiec 2011 - 09:13
Podobnie rzecz się ma z Sony - Sony jest błeeee - telewizor służył wiernie 20 lat, sprawny poszedł do kartony i do pawlacza. CD Sony 20 lat - działa jak nówka, wieża podobnie. Ale wszędzie pisze Sony jest błeee, popsuje się zanim wyjmiesz z pudełka, ba skrajni anty fani twierdzą iż popsuje się jeszcze przed wyprodukowaniem - nie mam nic wspólnego z ta firmą poza posiadaniem jej sprzętu. Podobnie z Kodakiem - ktoś słyszał, ktoś miał sen.
Najgorszą opinię mam o kompaktach Canona, poza serią G i wycofaną serią A510, A620 (dwa przykładowe modele). Miałem większość kompaktów w rękach, zdjęcia robić umiem (bo zaraz po mnie jakieś leszcze pojadą iż zdjęcia trzeba umieć robić) i niestety Canony poległy - lipa, acz niektóre z wyglądu niczego sobie. Awaryjność - koszmar na 5 znajomych z kompaktami C. 3 padły - i nie dlatego iż ktoś nimi gwoździe wbijał.
Hmmm czy jestem anty fanem Canona ? Nie, czy kupiłbym kompakt Canona ? Hmmm, może coś z serii G. Ale ni napisze iż wszystkie kompakty Canon są błeee, bo mieli kilka serii wartych grzechu (A i G)a kilka nie jest warte 10% swojej ceny.
Napisano 22 czerwiec 2011 - 06:12
Napisano 22 czerwiec 2011 - 07:33
http://www.dpreview....group/page6.asp
Osobiście dziwię się , że chcesz kupi coś takiego ( Tzn. nie to , że Kodak tylko rodzaj aparatu - wszystkie one są beznadziejne) Wielki zoom=fatalna jakość obrazu.
Zakres ogniskowej o dobrej jakości jest tak mały , że lepiej kupić normalną małpkę.
Maleńka matryca - znów słaba jakość( fizycznie po prostu z niej więcej nie wyciśniesz) - lepiej kup zwykłego kompakta za 400 zł (praktyczniejszy)a tutaj już Kodaki są dość fajne lub dozbieraj na lustro.
Chyba , że pójdziesz na kompromis i wybierzesz coć o zoomie max 10x