zakup nowego aparatu, do 1300zł - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

GreenEvil  : (23 maj 2012 - 20:04) zawsze cos ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) tyle że na lotnisku pod opieką dziadka , jeszcze starym malczanem :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:03) a nie powiem samochodem już miałem te 60 h jazdy :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 20:00) bo chciaqłbym jakos tak za rok może 2 zaczać by na 18 albo w granicach mieć :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:56) kurs? kiedys mozna bylo zaczac przed osiagnieciem wieku odpowiedniego do zdawania, teraz to ja nie mam pojecia ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:55) wiesz może od ilu moge zacząć zdawać na prawko ? :P wiem ze po ukonczeniu 18 moge zdawac egzamin ale kiedy zaczac ? :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:52) zawsze marudze jak slysze o dieslu, nie przejmuj sie :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:52) e tam marudzisz , narazie rozrząd wymieniony to tylko lać i jezdzić :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:49) dpf nawet jesli jeszcze nie ma problemow to z reguly ma je zaraz VAG jest w tym mistrzem ;)
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:48) 6 mi tez by sie przydala ;)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:48) ten nie ma problemów ale poco dusić spaliny w filtrze :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:47) szkoda tylko ze 5 biegów .... czasem brakuje 6 :|
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:47) jakze ja sie ciesze, ze nie mam diesla :> nie mam klopotow z cr, dpf i innymi cba ;P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:45) w planach usunac dpf , zczipowac stery i bd kolo 150 km :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:44) nom ;p
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:43) pewno niesmiertelne 1.9 tdi?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:40) http://www.abload.de...c_1452he7y6.jpg :P
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:40) foto sie upa ^^
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:38) a4 b7 ;p
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:36) czym?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:34) ja czym innym jezdze ;p
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:29) BTW zamykaj drzwi samochodu jak robisz foto ;)
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 19:29) wstyd pokazywac takiego strucla :P, ale to tylko moje zdanie
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 19:27) czego chcesz ja miałem tylko foto zrobic :P
GreenEvil  : (23 maj 2012 - 17:37) bosz.. kto skaszanil to e36?
wercio  : (23 maj 2012 - 16:41) Mateusz1221 jadę nad jezioro, lepiej kupić ponton czy płetwy?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:36) mam obiektyw 18-105 VR takze obiektyw scohdzi na dalszy plan , ale pytam sie co lepiej :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 16:04) trochę rozrzut w tych zakupach Mateuszu :) a co Ci się bardziej przyda ?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:02) narazie nie mam w planach filtra ;p
wercio  : (23 maj 2012 - 15:52) Mateusz lepiej kupić płetwy czy ponton? Co do zdjęcia, to aż prosi się o filtr polaryzacyjny
Rozszerz pole shoutboxa

zakup nowego aparatu, do 1300zł wybór pomiędzy nikonami a samsungiem

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   wyff 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 18
  • Sprzętbenq c1030, nikon p90

Napisano 01 kwiecień 2011 - 21:05

Witam wszystkich ;) Niedawno podjęłam decyzję o zakupie nowego, lepszego aparatu. Aktualnie jestem w posiadaniu najzwyklejszej cyfrówki (Benq 1030 eco, dla zainteresowanych link link , jeśli ktoś chciałby mieć wgląd)

Chcę przeznaczyć maksymalnie do 1300 złotych, aczkolwiek jest to już ta górna granica, ucieszyłabym się, gdyby udało mi się znaleść dobry i tańszy sprzęt (w grę wchodzą także używane); jestem zdania, że nie aparat robi zdjęcia, lecz człowiek, więc nie we wszystkich przypadkach cena sprzętu odgrywa naistotniejszą rolę w wykonaniu zdjęć..

Fotografuję głównie krajobrazy i makro- rzadko kiedy ludzi, albo pomieszczenia. ( podaję link do kilku, wybranych na szybko moich zdjęć). Najabrdziej zależałoby mi na dobrym makro, w przyszłości zamierzam ulepszać zdjęcia poprzez zakup soczewek, pierścieni i innych akcesorii..

Możecie mi coś polecić?

Zastanawiam się nad:
1. NIKON p90
2. NIKON D40X
3. SAMSUNG GX-20

Czy ktoś posiadający takich sprzęt, mógłby się wypowiedzieć? Pozdrawiam ;)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mati113 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4186
  • LokalizacjaBytom
  • SprzętCanon

Napisano 01 kwiecień 2011 - 22:17

lustra w tej cenie raczej nie dostaniesz.
Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie nikt by nie zobaczył
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   gochi6 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 532
  • LokalizacjaBYDGOSZCZ
  • SprzętCo ja Pacze? Sony?

Napisano 02 kwiecień 2011 - 08:05

Wyświetl postUżytkownik mati113 dnia 01 kwiecień 2011 - 22:17 napisał

lustra w tej cenie raczej nie dostaniesz.

kup a 230 - w media za 1299 zl z kitem.
pamietaj o prostej zasadzie ktora dziala i jest aktualna od zawsze i na zawsze "najprostsza lustrzanka, jest zawsze lepsza od najlepszego kompaktu"
o przewadze lustrzanki nad kompaktem z mala matryca fizycznie chyba nie trzeba pisac...
Fotografia Slubna Bydgoszcz
WWW.FOTOKUNEK.PL
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   guti 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 573
  • SprzętDruh i kilku następców.

Napisano 02 kwiecień 2011 - 09:50

Jeśli poważnie myślisz o makro to chyba raczej lustro.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 02 kwiecień 2011 - 09:59

Wyświetl postUżytkownik gochi6 dnia 02 kwiecień 2011 - 08:05 napisał

kup a 230 - w media za 1299 zl z kitem.
pamietaj o prostej zasadzie ktora dziala i jest aktualna od zawsze i na zawsze "najprostsza lustrzanka, jest zawsze lepsza od najlepszego kompaktu"
o przewadze lustrzanki nad kompaktem z mala matryca fizycznie chyba nie trzeba pisac...

Tyl;ko z kitowym obiektywem to ta zasada się już nie sprawdza. Nie wiem dlaczego wszyscy uważają że jak ma się już lustrzankę to zdjęcia będą lepszej jakości niż z kompaktu. Wszystko zależy od obiektywu, a 18-55 to obiektyw za jak najtańsze pieniądze. Pewnie jak dołączy do tego lustra obiektyw za 2000zł to zdjęcia będą lepsze niż kompaktem. Ale cena zestawu też będzie już wtedy 3x większa niż kompaktu.

Wyświetl postUżytkownik guti dnia 02 kwiecień 2011 - 09:50 napisał

Jeśli poważnie myślisz o makro to chyba raczej lustro.

Pewnie poważnie gdyby miał myśleć o macro to budżet musiałby mieć dużo większy.

Do macro polecam kupić kompakt +raynox'a 250. Zdjęcia wychodzą świetne. Nawet ktoś na forum używa kompaktu+raynoxa do robienia fotek macro więc poszukaj w dziale macro ;)
www.marcinpaulus.pl

Ja też poproszę o Dołączona grafika :-)

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Haos 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 209
  • LokalizacjaKrk
  • Sprzęt400d+ sigma 18-200

Napisano 02 kwiecień 2011 - 10:05

Podzielam zdanie gochi6, kup najtansze lustro a napewno bedziesz bardziej zadowolony niz z "najlepszej" hybrydy.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 02 kwiecień 2011 - 10:16

Oj zdjęcia macro z obiektywem 18-55 raczej za dobre nie wyjdą ;)
A co do różnic pomiędzy jakością zdjęć zależną od rocdzaju szkła podpiętego do najtańszego lustra

Canon 1000D ze szkłem za 8000zł
Dołączona grafika

Canon 1000D ze szkłem kitowym ( z tym dołanczanym do lustrzanek ) wartość około 200zł.
Dołączona grafika

Zdjęcia są "produkcji Grimesa i pochodzą z tematu:
http://www.forumphot..._14#entry174992
www.marcinpaulus.pl

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 02 kwiecień 2011 - 11:23

prosze - tu sa sample zrobione szklem kitowym 18-55 mm sam 18-55
nic nie szkodzi aby raynoxa uzywac rowniez z lustrzanka i szklem kitowym...mozliwosci i efekty napewno lepsze niz w przypadku aparatu kompaktowego.
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 02 kwiecień 2011 - 11:29

Cienko to popatrz na kolegę który takie fotki robi kompaktem + raynox
Sprzęt http://benas.atspace.com/sprzet.html
http://benas.atspace.com/nowe.html

Raynox lepiej spisuje się na kompakcie ;)
www.marcinpaulus.pl

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:09

Wyświetl postUżytkownik marcinek dnia 02 kwiecień 2011 - 11:29 napisał

Raynox lepiej spisuje się na kompakcie

poniewaz ?

tu masz galerie kolegi z forum - macro robione "lustrzanka za 800 zl" i obiektywem manualnym.uwazam ,ze zdecydowanie "da sie" .nawet w najepszym kompakcie nie przeskoczysz zalet wymiennosci optyki...
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:23

Wyświetl postUżytkownik e.m. dnia 02 kwiecień 2011 - 12:09 napisał

poniewaz ?

tu masz galerie kolegi z forum - macro robione "lustrzanka za 800 zl" i obiektywem manualnym.uwazam ,ze zdecydowanie "da sie" .nawet w najepszym kompakcie nie przeskoczysz zalet wymiennosci optyki...

Wymienność optyki kosztuje. Dlatego jak ktoś myśli o wydaniu małej ilości pieniędzy wymienność optyki idzie na minus.

A co do Raynox'a to chodzi coś o wielkość matrycy. Jak sie mylę to przepraszam :)
www.marcinpaulus.pl

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:32

mozna dyskutowac co jest drozsze- wymiennosc optyki czy wymiana aparatu.... ;)

nie mam pojecia o co Ci chodzi z tym raynoxem i wielkoscia matrycy w kompakcie ?!- tymbardziej ,ze niektore kompakty sa rowniez z matryca wielkosci APS-C.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   marcinek 

• Zło Wcielone
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3969
  • LokalizacjaSwarzędz
  • SprzętNikon & Smena

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:44

Wyświetl postUżytkownik e.m. dnia 02 kwiecień 2011 - 12:32 napisał

mozna dyskutowac co jest drozsze- wymiennosc optyki czy wymiana aparatu.... ;)

nie mam pojecia o co Ci chodzi z tym raynoxem i wielkoscia matrycy w kompakcie ?!- tymbardziej ,ze niektore kompakty sa rowniez z matryca wielkosci APS-C.

matryca w lustrzance ma mniejszą głębią ostrości - o to mi chodziło ;)

EDIT:
A tu cytat z forum znalezionego w google :)

P

Antku, po twojej uwadze mieszają się dwie rzeczy - pisząc "pierścienie" mam na myśli te montowane pomiędzy obiektyw a aparat. Natomiast ustrojstwa pozwalająca zamocować filtry i soczewki do kompaktów, które nie mają żadnego gwintu na obiektywie, albo zbyt delikatne obiektywy do utrzymania dodatkowego ciężaru - to coś zupełnie innego w sensie "optycznym" choć potocznie też nazywamy je pierścieniami.

Oczywiście nie polecałem stosowania pierścieni w kompaktach-nie ma takiej możliwości Dołączona grafika. Pozostają soczewki i bardzo dobrze się tu sprawdzają. Natomiast w wypadku lustrzanek stwierdzam z długoletniego doświadczenia, że soczewki sprawdzały się raczej przy umiarkowanej skali powiększeń, fotografowanie kwiatów itp. Przy dużej skali powiększenia, dla owadów o wielkości rzędu 1 cm i konieczności zastosowania silnej soczewki - znacznie spada głębia ostrości, pojawiają się zniekształcenia i rozmycia obrazu. I nie są to jedynie moje obserwacje - na wielu forach fotograficznych "wyżalają się" osoby, które robiły dobre zdjęcia zestawem kompakt+soczewka nie mogą osiągnąć tych samych efektów zestawem lustrzanka+soczewka.

Wyjaśnienie przyczyn takiej różnicy nie jest proste, wymaga sięgnięcia do praw optyki i budowy aparatów. W największym skrócie - osiągnięcie dużych powiększeń w kompakcikach jest łatwiejsze, bo mają małe matryce, często wymiarach kilku milimetrów (a i tak mieszczą się tam miliony pixeli). Tak więc fotografując owada (np mrówkę mającą 3 mm), mimo że w naszym odczuciu jest ona silnie powiększony na zdjęciu (np wspomniana mrówka "zajmuje" dużą część zdjęcia), to w "sensie optycznym" jej obraz na matrycy wcale nie jest tak powiększony, może być np. w skali 1:1 - czyli tzw wielkość naturalna - na matrycy jak w rzeczywistości. Powiększenie "robi nam" ogromna gęstość upakowania pikseli na matrycy. Przy stosunkowo niedużych skalach powiększenia- mamy lepszą głębię ostrości.

I tak, jeśli weźmiemy popularną wielkość matrycy "kompaktowej" tzw 1/1,8" - jej wymiary wynoszą 7,2x 5,3 mm (taką matrycę miały np świetne Olympusy C5050 i C5060 - zresztą na pewno do dzisiaj stosuje sie ten rozmiar) - to nasza mróweczka zajmuje prawie pół kadru, a w efekcie na zdjęciu będzie bardzo duża - jeśli tylko rozdzielczość obiektywu jest wystarczająca, możemy cieszyć się dużym powiększeniem. Spokojnie wystarczy zastosować dobrą soczewkę i najdłuższą dostępną ogniskową (soczewka daje tym większy efekt, im dłuższa jest ogniskowa obiektywu).

Natomiast dla lustrzanek, czy to cyfrowych APSC, gdzie matryca ma wymiary ok 24x15 mm, czy pełnoklatkowych (24x36 mm) takie małe obiekty wymagają większego powiększenia, aby osiągnąć podobny efekt. Nawet jeśli zrobimy zdjęcie w skali 1:1, czyli gdy mrówka ma 3 mm w naturze i "na matrycy"- to w wypadku pełnej klatki jest to mniej niż 1/10 kadru (3 mm mrówka/36 mm szerokość matrycy).

Aby osiągnąć ten sam efekt na zdjęciu (zakładamy że matryce w kompakcie i lustrzance mają tę samą rozdzielczość, np 10 mpix) musieli byśmy zastosować większe powiększenie - prawie 5 razy - skala 5:1 - wtedy obraz mrówki = 15 mm (3mm x 5 )/36 mm szerokości kadru - czyli wypełnia mniej więcej jego połowę. Oczywiście dla skali 5:1 osiągniemy dużo mniejszą głębię ostrości niż 1:1, musimy zastosować silniejsze oświetlenie itp. I ta sama soczewka z kompaktu już nie da nam tego samego efektu, musieli byśmy stosować dużo mocniejszą. Natomiast mieszek/pierścienie pozwalają odpowiednio odsunąć obiektyw i dobrać skalę.

Oczywiście każda metoda ma swoje wady i zalety, nie chcę to rozpisywać się o mniejszych "szumach" w lustrzance dających lepsza jakość obrazu ani o dyfrakcji rozmywającej obraz przy dużych powiększeniach.

Mam nadzieję że w miarę zrozumiale to wyjaśniłem.
Życze powodzenia przy używaniu wszystkich możliwych zestawów Dołączona grafika Dołączona grafika

www.marcinpaulus.pl

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   guti 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 573
  • SprzętDruh i kilku następców.

Napisano 02 kwiecień 2011 - 13:20

Wyświetl postUżytkownik marcinek dnia 02 kwiecień 2011 - 12:44 napisał

(...)
;) Nie będę cytował całości, bo za dużo tych linijek.
Soczewki rzeczywiście dają gorszy efekt z lustrzankami... bo zostały stworzone z myślą o kompaktach, gdzie nie da się podpiąć mieszka, albo pierścieni dystansowych. Ale to nie jest wadą lustrzanek w przypadku makro, bo masz do dyspozycji dużo lepsze szkła (także te manualne - cudowne, a kosztujące grosze) i powiększenie możesz sobie dowolnie regulować tymiż własnie pierścieniami czy mieszkiem. Nawet najlepsza galeria internetowa nie jest jescze dowodem na wyższość kompaktu nad lustrzanką - świadczy tylko o wielkości fotografa, który nawet takim sprzętem jest w stanie robić piękne rzeczy. Nie jestem przeciwnikiem kompaktów, sam nimi czasami fotografuję i często polecam, ale nie dajmy się zwariować - ich zaletą są wymiary, nie najlepszy ale uniwersalny obiektywik, niska cena... i to wszystko. Jeżeli nawet pojawia się zupełnie inny kompakt, który mi się podoba, jak np. Fuji X100, to kosztuje 6 tys.(a zoom ma krotność x 1 :P )
0

• (4 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »