Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Stare aparaty
Napisano 09 marzec 2011 - 16:27
A więc tak znalazłem na strychu trzy stare aparaty a dokładniej SMENA(CMEHA) 8M , FED nie wiem jaki prawdo podobnie 4 lub 5 i MINOLTA F25.
Mam kilka pytań co do tych aparatów, a więc tak czy w ogóle warto robić nimi zdjęcia, jakiej jakości robią zdjęcia, który jest lepszy i ogólnie wszystko o nich.
Interesuję się fotografią lecz mam kompakt dlatego wygrzebałem te aparaty i prosił bym o pomoc względem ich ;]
Z góry dzia za pomoc ;]
Napisano 09 marzec 2011 - 16:30
Jakość zdjęć nie jest zależna tylko od aparatu, ale także od kliszy, sposobu wywołania, odbitek itp.
Są to stare aparaty, ale dają radę
Przeniosłem, bo tu bardziej pasuje
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 09 marzec 2011 - 17:15
Smiena ---ot taki prapradziadek dzisiejszych kompaktów --- coby za dużo myśleć nie trzeba a coś tam wyszło .
Minolta F 25 --- też taki wczesny kompakt --- ale tego akurat nie znam więc nic o nim nie napiszę .
Napisano 09 marzec 2011 - 19:29
Pierwsza i najważniejsza sprawa to ustawianie ostrości a ściśle mówiąc odległości . Jak spojrzysz w celownik to widzisz w nim na środku taką jaśniejszą plamkę i w tej plamce jakby drugi zarys konturów obrazu . Teraz kręcąc obiektywem widzisz jak te kontury schodzą się i rozchodzą --- właściwa odległość jest wówczas kiedy te kontury obrazów nałożą się na siebie . Jak dwa obrazy zejdą się w jeden to zdjęcie będzie ostre bowiem dalmierz jest sprzężony z obiektywem i zgranie tych obrazów powoduje ustawienie właściwej odległości .
Przy okazji możesz sprawdzić wyregulowanie dalmierza bo w starych aparatach lubi się rozstroić --- ustawiasz ostrość na jakiś przedmiot , sprawdzasz ile to metrów na skali obiektywu a następnie mierzysz metrówką i porównujesz czy się zgadza .
Światłomierz to już jutro bo dziś muszę kończyć a to dłuższa historia .
Napisano 10 marzec 2011 - 08:14
Napisano 10 marzec 2011 - 08:22
Napisano 10 marzec 2011 - 08:34
P.S Chyba o to chodziło ;]
Napisano 10 marzec 2011 - 09:32
Teraz tak --- na samym początku musisz ustawić czułość filmu jaki będziesz w tym aparacie używał . Po lewej na samej górze masz takie duże kółko i w nim dwa mniejsze . Na środkowym są niebieskie cyfry 25,50,100,200,400 a na tym srebrnym wewnątrz jest taka szczerbinka . Na przeciw tej szczerbinki ustawiasz tyle ile ISO masz napisane na pudełku filmu . Akurat na tym zdjęciu co wstawiłeś jest 200 . Ustawiasz to raz i do końca filmu nie ruszasz .
Jak już to ustawisz możesz przystąpić do pomiaru światła --- kierujesz aparat mniej więcej na obiekt zdjęcia i patrzysz jaką cyfrę wskazuje ta strzałka w okienku na górze aparatu . Tę cyfrę wskazaną przez strzałkę ustawiasz w tym małym białym okienku na skali światłomierza { obracając tym największym kółkiem } --- teraz masz odczyt . Widzisz , że np. na przeciw czasu 125 jest przysłona 11 , na przeciw czasu 250 jest 8 itd. Dowolnymi parami czasów i przysłon ustawiasz aparat --- jak ustawisz czas 125 to przysłona 8 a jak czas 125 to przysłona 8 a jak czas 60 to przysłona 16 --- ważne aby zachować te pary . To oczywiście wartości przykładowe --- u ciebie mogą wyjść zupełnie inne .
Czas ustawiasz tym srebrnym dyskiem z prawej strony tuż obok sanek na lampę . Unosisz lekko dysk do góry , obracasz na taki czas jaki ci potrzebny i puszczasz .
UWAGA !!! CZASY MOŻNA ZMIENIAĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE PRZY NACIĄGNIĘTEJ MIGAWCE !!!
Przysłonę ustawiasz na obiektywie
Chyba na razie tyle .
Napisano 10 marzec 2011 - 09:58

A ja chcę zostać przodownikiem, więc śmiało Towarzysze, klikajcie
jak tylko możecie...Tak przy okazji, chciałbym kupić Mentora.
Napisano 10 marzec 2011 - 10:27
A czas do czego ustawić, do czego potrzebny ?
Sory jeżeli pytania są głupie ale chciał by się konkretnie dowiedzieć.
A i dzięki bo i tak już dużo mi pomogliście ;]
Napisano 10 marzec 2011 - 10:28
Napisano 10 marzec 2011 - 10:31
Napisano 10 marzec 2011 - 10:41
Użytkownik DaVid17 dnia 10 marzec 2011 - 10:27 napisał
A czas do czego ustawić, do czego potrzebny ?
W sumie dobrze zrozumiałeś tylko kolejność odwrotna --- wpierw ustawiasz czułość filmu { bo to ustawiasz raz i więcej nie ruszasz do końca filmu } a później tę cyfrę wskazaną przez strzałkę światłomierza .
Czas --- no musisz czymś regulować ilość światła padającego na kliszę --- jeden przyrząd do tego to przysłona { im bardziej otworzysz tym więcej światła wpada przez obiektyw } a drugi to właśnie czas naświetlania { im dłuższy tym więcej światła zdąży paść na kliszę } . W cyfrówce masz jeszcze ISO --- tu też jest ale raz ustalone przez producenta filmu i możesz to ustawiać tylko przez dobór filmu .
A i te pokrętełko po prawej do czego służy, jest na nim narysowane: słońce, żarówka, i jakieś kółko ?
To pokrętełko to tylko taka przypominajka --- żebyś nie zapomniał jaki film masz w aparacie --- kółeczko to czarno-biały , słoneczko to kolorowy do światła dziennego a żaróweczka kolorowy do światła sztucznego ------- dawno temu były 2 rodzaje filmów kolorowych .