Stare aparaty - Analogowy sprzęt fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

GreenEvil  : (23 maj 2012 - 17:37) bosz.. kto skaszanil to e36?
wercio  : (23 maj 2012 - 16:41) Mateusz1221 jadę nad jezioro, lepiej kupić ponton czy płetwy?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:36) mam obiektyw 18-105 VR takze obiektyw scohdzi na dalszy plan , ale pytam sie co lepiej :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 16:04) trochę rozrzut w tych zakupach Mateuszu :) a co Ci się bardziej przyda ?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:02) narazie nie mam w planach filtra ;p
wercio  : (23 maj 2012 - 15:52) Mateusz lepiej kupić płetwy czy ponton? Co do zdjęcia, to aż prosi się o filtr polaryzacyjny
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:43) http://a4.sphotos.ak...326274954_n.jpg no postępy :) po obejrzeniu pary poradników o kadrowaniu jestem gotów na wyzwanie jakieś :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:42) panowie co bardziej opłacam isie kupić lampe błyskową do 600zł czy szkoło 35mm ? :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:36) i w D90 nie miałbyś różnicy w stosunku do 30mb/s :)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) mb/s 16 GB
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) ja w d90 mam 45 :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:35) Extrimy III co Grimesowi oddalem w zupełności wystarczają, ja teraz mam Sandiski UDMA 60mb/s ale przydaje się tylko do szybkich puszek i czytników :)
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:34) dzięki Grimes, wezmę tą Ultra
Grimes  : (23 maj 2012 - 11:31) Ja w D300 używam Extreem III i Ultra. Najszybszą mam Ultrę 30Mb/s ale w sumie to żadnej jeszcze nie zapchałem
kilermorderca  : (23 maj 2012 - 11:30) album ślubny
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:12) to one są też 30mb/s
Atlonos  : (23 maj 2012 - 11:11) do C7d powinnas wybrac karte o przepustowosci przynajmniej 30mb/s
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:09) zapomniałam dodać, że chodzi mi o ULTRA, mam jedynie styczność z Extremami i z nich jestem bardzo zadowolona
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:07) używa ktoś karty CompactFlash firmy SanDisk?? Lipnie u mnie z kasą, a muszę rezerwową sobie dokupić
Grimes  : (23 maj 2012 - 05:49) Panu niebieskiemu dziękujemy za towarzystwo ;)
misieqMP  : (23 maj 2012 - 05:45) Jezu chłopie nie dość że jesteś głupi i się tego nie wstydzisz to jeszcze strasznie nerwowy.
niebieskiptak  : (23 maj 2012 - 05:39) spier..lajcie wszyscy razem i każdy po kolei, poraża mnie w sieci nie lenistwo tylko takie przemądrzałe typy jak wy.
wercio  : (23 maj 2012 - 04:42) pewnie chodzi mu o to, żeby ktoś przyjechał do niego domu i zrobił to za niego, lenistwo i bezmyślność na sieci czasem poraża
gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

Stare aparaty

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   DaVid17 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 09 marzec 2011 - 16:27

Z góry przepraszam jeżeli umieściłem ten temat w złym dziale, ale jestem nowy na forum i nie za bardzo zorientowany ;]
A więc tak znalazłem na strychu trzy stare aparaty a dokładniej SMENA(CMEHA) 8M , FED nie wiem jaki prawdo podobnie 4 lub 5 i MINOLTA F25.
Mam kilka pytań co do tych aparatów, a więc tak czy w ogóle warto robić nimi zdjęcia, jakiej jakości robią zdjęcia, który jest lepszy i ogólnie wszystko o nich.
Interesuję się fotografią lecz mam kompakt dlatego wygrzebałem te aparaty i prosił bym o pomoc względem ich ;]
Z góry dzia za pomoc ;]
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5073
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 09 marzec 2011 - 16:30

Pewnie że warto :)
Jakość zdjęć nie jest zależna tylko od aparatu, ale także od kliszy, sposobu wywołania, odbitek itp.
Są to stare aparaty, ale dają radę ;)
Przeniosłem, bo tu bardziej pasuje ;)
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
1

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów
  • SprzętRevueflex AC 1 Olympus C 1400 XL

Napisano 09 marzec 2011 - 17:15

Z tych trzech to najlepszy jest Fed --- pokaż jakieś zdjęcie to określimy która to wersja --- dalmierzówka i to wyższej klasy ze światłomierzem i wymiennymi obiektywami . Precyzją ustawienia ostrości bije nawet lustrzanki . Co prawda komuś kto nie jest z takim typem aparatu obeznany sprawia pewne kłopoty ale po nabraniu wprawy odwdzięcza się doskonałymi zdjęciami .
Smiena ---ot taki prapradziadek dzisiejszych kompaktów --- coby za dużo myśleć nie trzeba a coś tam wyszło .
Minolta F 25 --- też taki wczesny kompakt --- ale tego akurat nie znam więc nic o nim nie napiszę .
zatwardziały analogowiec --- oby Ci klisza pękła !
1

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   DaVid17 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 09 marzec 2011 - 18:49

Dodaję zdjęcia FED"a i proszę o więcej info co do niego ;]

Załączone miniatury

• Załączona grafika: SN853699.JPG
  • Załączona grafika: SN853700.JPG
  • Załączona grafika: SN853702.JPG
  • Załączona grafika: SN853704.JPG

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 09 marzec 2011 - 19:29

Więc moim zdaniem to Fed 5 .
Pierwsza i najważniejsza sprawa to ustawianie ostrości a ściśle mówiąc odległości . Jak spojrzysz w celownik to widzisz w nim na środku taką jaśniejszą plamkę i w tej plamce jakby drugi zarys konturów obrazu . Teraz kręcąc obiektywem widzisz jak te kontury schodzą się i rozchodzą --- właściwa odległość jest wówczas kiedy te kontury obrazów nałożą się na siebie . Jak dwa obrazy zejdą się w jeden to zdjęcie będzie ostre bowiem dalmierz jest sprzężony z obiektywem i zgranie tych obrazów powoduje ustawienie właściwej odległości .
Przy okazji możesz sprawdzić wyregulowanie dalmierza bo w starych aparatach lubi się rozstroić --- ustawiasz ostrość na jakiś przedmiot , sprawdzasz ile to metrów na skali obiektywu a następnie mierzysz metrówką i porównujesz czy się zgadza .
Światłomierz to już jutro bo dziś muszę kończyć a to dłuższa historia .
1

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   DaVid17 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 10 marzec 2011 - 08:14

Dzięki, jeśli mógł byś mi coś więcej wyjaśnić to był bym wdzięczny ;]
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 10 marzec 2011 - 08:22

Nie ma sprawy --- znam dość dobrze ten aparat --- tylko mi napisz czy światłomierz w ogóle działa ---- czy wskazówka w tym okienku na górze aparatu wychyla się i czy reaguje na zmiany oświetlenia ?
1

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   DaVid17 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 10 marzec 2011 - 08:34

Światłomierz raczej działa, bo wskazówka przy świetle się wychyla a gdy zabieram światło wraca na swoje miejsce.
P.S Chyba o to chodziło ;]
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 10 marzec 2011 - 09:32

Dokładnie o to .
Teraz tak --- na samym początku musisz ustawić czułość filmu jaki będziesz w tym aparacie używał . Po lewej na samej górze masz takie duże kółko i w nim dwa mniejsze . Na środkowym są niebieskie cyfry 25,50,100,200,400 a na tym srebrnym wewnątrz jest taka szczerbinka . Na przeciw tej szczerbinki ustawiasz tyle ile ISO masz napisane na pudełku filmu . Akurat na tym zdjęciu co wstawiłeś jest 200 . Ustawiasz to raz i do końca filmu nie ruszasz .
Jak już to ustawisz możesz przystąpić do pomiaru światła --- kierujesz aparat mniej więcej na obiekt zdjęcia i patrzysz jaką cyfrę wskazuje ta strzałka w okienku na górze aparatu . Tę cyfrę wskazaną przez strzałkę ustawiasz w tym małym białym okienku na skali światłomierza { obracając tym największym kółkiem } --- teraz masz odczyt . Widzisz , że np. na przeciw czasu 125 jest przysłona 11 , na przeciw czasu 250 jest 8 itd. Dowolnymi parami czasów i przysłon ustawiasz aparat --- jak ustawisz czas 125 to przysłona 8 a jak czas 125 to przysłona 8 a jak czas 60 to przysłona 16 --- ważne aby zachować te pary . To oczywiście wartości przykładowe --- u ciebie mogą wyjść zupełnie inne .
Czas ustawiasz tym srebrnym dyskiem z prawej strony tuż obok sanek na lampę . Unosisz lekko dysk do góry , obracasz na taki czas jaki ci potrzebny i puszczasz .
UWAGA !!! CZASY MOŻNA ZMIENIAĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE PRZY NACIĄGNIĘTEJ MIGAWCE !!!
Przysłonę ustawiasz na obiektywie
Chyba na razie tyle .
1

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Fotomechanik 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 830
  • LokalizacjaLechistan
  • SprzętCanon EOS 620, EOS 350D i mnóstwo innych. Ostatnio SMIENA Digital

Napisano 10 marzec 2011 - 09:58

Ja tylko dodam od siebie, że Fedem zrobiłem najwięcej zdjęć, które można określić, jako udane. Rewelacyjnie ostry obiektyw i w ogóle bardzo przyjemny w obsłudze aparat. Tylko trzeba go poznać trochę, a gwarantuję wpędzenie w kompleksy niejednego posiadacza dwudziestomegapixelowej lustrzanki za tysiące złotych.
Zastanawiam się nad jakąś mądrą sentecją i dochodzę do wniosku, że wszystko już było... Dołączona grafika

A ja chcę zostać przodownikiem, więc śmiało Towarzysze, klikajcie Dołączona grafika jak tylko możecie...

Tak przy okazji, chciałbym kupić Mentora.
1

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   DaVid17 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 10 marzec 2011 - 10:27

Znaczy tak bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem: Pokrętło po lewej - ten największy pierścień ustawić tak aby te okienko pokazywało taką liczbę jak na światłomierzu ?, następnie kolejny pierścień ustawić tak aby te wycięcie na srebnym pierścieniu wskazywało ISO zależnie od kliszy ?
A czas do czego ustawić, do czego potrzebny ?
Sory jeżeli pytania są głupie ale chciał by się konkretnie dowiedzieć.
A i dzięki bo i tak już dużo mi pomogliście ;]
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 10 marzec 2011 - 10:28

W sumie nic w tym dziwnego --- dalmierz jako taki został wynaleziony dla potrzeb artylerii a fotografia niejako tylko przystosowała go do swoich potrzeb . Jak ktoś źle ustawi odległość w aparacie to tylko zrobi nieostre zdjęcie i tyle . A jak artylerzysta źle ustawi armatę to pocisk nie trafi w cel a na poprawkę może już nie mieć czasu --- jak mówił Gustlik do Tomka Czereśniaka --- " czasem i sto pocisków trzeba podać --- jak się choć raz spóźnisz to 101-szy będziesz ładował u świętego Piotra " .
1

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   DaVid17 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 10 marzec 2011 - 10:31

A i te pokrętełko po prawej do czego służy, jest na nim narysowane: słońce, żarówka, i jakieś kółko ?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   wienczyslaw5 

• Grupa Moderatorzy
  • Postów 2702
  • LokalizacjaZabłudów

Napisano 10 marzec 2011 - 10:41

Wyświetl postUżytkownik DaVid17 dnia 10 marzec 2011 - 10:27 napisał

Znaczy tak bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem: Pokrętło po lewej - ten największy pierścień ustawić tak aby te okienko pokazywało taką liczbę jak na światłomierzu ?, następnie kolejny pierścień ustawić tak aby te wycięcie na srebnym pierścieniu wskazywało ISO zależnie od kliszy ?
A czas do czego ustawić, do czego potrzebny ?

W sumie dobrze zrozumiałeś tylko kolejność odwrotna --- wpierw ustawiasz czułość filmu { bo to ustawiasz raz i więcej nie ruszasz do końca filmu } a później tę cyfrę wskazaną przez strzałkę światłomierza .

Czas --- no musisz czymś regulować ilość światła padającego na kliszę --- jeden przyrząd do tego to przysłona { im bardziej otworzysz tym więcej światła wpada przez obiektyw } a drugi to właśnie czas naświetlania { im dłuższy tym więcej światła zdąży paść na kliszę } . W cyfrówce masz jeszcze ISO --- tu też jest ale raz ustalone przez producenta filmu i możesz to ustawiać tylko przez dobór filmu .

A i te pokrętełko po prawej do czego służy, jest na nim narysowane: słońce, żarówka, i jakieś kółko ?
To pokrętełko to tylko taka przypominajka --- żebyś nie zapomniał jaki film masz w aparacie --- kółeczko to czarno-biały , słoneczko to kolorowy do światła dziennego a żaróweczka kolorowy do światła sztucznego ------- dawno temu były 2 rodzaje filmów kolorowych .
1

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2