obiektywy szerokokatne - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

GreenEvil  : (23 maj 2012 - 17:37) bosz.. kto skaszanil to e36?
wercio  : (23 maj 2012 - 16:41) Mateusz1221 jadę nad jezioro, lepiej kupić ponton czy płetwy?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:36) mam obiektyw 18-105 VR takze obiektyw scohdzi na dalszy plan , ale pytam sie co lepiej :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 16:04) trochę rozrzut w tych zakupach Mateuszu :) a co Ci się bardziej przyda ?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:02) narazie nie mam w planach filtra ;p
wercio  : (23 maj 2012 - 15:52) Mateusz lepiej kupić płetwy czy ponton? Co do zdjęcia, to aż prosi się o filtr polaryzacyjny
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:43) http://a4.sphotos.ak...326274954_n.jpg no postępy :) po obejrzeniu pary poradników o kadrowaniu jestem gotów na wyzwanie jakieś :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:42) panowie co bardziej opłacam isie kupić lampe błyskową do 600zł czy szkoło 35mm ? :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:36) i w D90 nie miałbyś różnicy w stosunku do 30mb/s :)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) mb/s 16 GB
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) ja w d90 mam 45 :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:35) Extrimy III co Grimesowi oddalem w zupełności wystarczają, ja teraz mam Sandiski UDMA 60mb/s ale przydaje się tylko do szybkich puszek i czytników :)
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:34) dzięki Grimes, wezmę tą Ultra
Grimes  : (23 maj 2012 - 11:31) Ja w D300 używam Extreem III i Ultra. Najszybszą mam Ultrę 30Mb/s ale w sumie to żadnej jeszcze nie zapchałem
kilermorderca  : (23 maj 2012 - 11:30) album ślubny
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:12) to one są też 30mb/s
Atlonos  : (23 maj 2012 - 11:11) do C7d powinnas wybrac karte o przepustowosci przynajmniej 30mb/s
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:09) zapomniałam dodać, że chodzi mi o ULTRA, mam jedynie styczność z Extremami i z nich jestem bardzo zadowolona
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:07) używa ktoś karty CompactFlash firmy SanDisk?? Lipnie u mnie z kasą, a muszę rezerwową sobie dokupić
Grimes  : (23 maj 2012 - 05:49) Panu niebieskiemu dziękujemy za towarzystwo ;)
misieqMP  : (23 maj 2012 - 05:45) Jezu chłopie nie dość że jesteś głupi i się tego nie wstydzisz to jeszcze strasznie nerwowy.
niebieskiptak  : (23 maj 2012 - 05:39) spier..lajcie wszyscy razem i każdy po kolei, poraża mnie w sieci nie lenistwo tylko takie przemądrzałe typy jak wy.
wercio  : (23 maj 2012 - 04:42) pewnie chodzi mu o to, żeby ktoś przyjechał do niego domu i zrobił to za niego, lenistwo i bezmyślność na sieci czasem poraża
gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

obiektywy szerokokatne

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 03 kwiecień 2011 - 14:41

mam canona 50 1.8.

gdybym mial uproscic to, skad sie wziela moja potrzeba nowego obiektywu, to: uzywam analogowego SLRa jednoczesnie z 60d, ktory ma cropa. W obu aparatach obiektywy maja ogniskowa 50mm i niestety duzo bardziej mi odpowiada szeroka klatka, a ze w 60d nie mam szerokiej klatki, to postanowilem zadbac o szeroki kat widzenia za pomoca obiektywu. A ze jestem sklonny do przebarwiania sytuacji i do przesady, to zaraz zamiast myslec o czyms w rodzaju ~30mm co na canonie daloby efekt miewiecej taki jak 50mm na pelnej klatce, to mysle o czyms jeszcze szerszym.

generalnie denerwuje mnie to, ze fotografia jest taka droga!
chcialbym zasmakowac i tego i tamtego, wyrobic sobie gusta, a tak - wiem ze MOGE cos kupic, moge uzbierac, ale co? Pojawiaja sie dylematy, przestaje myslec o zdjeciach, zaczynam wyobrazac sobie siebie z roznymi obiektywami. Jedynym wyjsciem bylby latwy dostep do wszystkiego albo calkowity brak dostepu, tak zeby marzyc sie nawet nie dalo, wtedy czlowiek mysli o tym co ma.

Sory, ulegam niestety dzisiejszej epoce braku rownowagi we wszystkim!
Moze jednak cos mi sie uda.
Ps. Swoja droga, te obiektywy tilt-shift sa super :P

no i powstalo cos co wlasciwie na forum jest bezsensowne - po tym co napisalem nie macie jak mi pomoc!
a ja nadal nie wiem i nie wiem
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 03 kwiecień 2011 - 15:26

Alez to proste ;)
Skoro ospowiada ci FF a masz cropa kup obiektyw odpowiednik so 50mm czyli 35 . Najlepiej 17-50/2,8 (np Tamron nie jest drogi)
Po drugie - odrobina znajomych np z forum ma rozne szkla. Spotkaj sie z nimi, zobacz jak maluja rozne szkla i bedziesz sie mogl zdecydowac na to, jakie bys chcial.
Po trzecie - poogladaj zdjecia i zobacz czym i jak robione. Majac 17-50 ustawiaj sobie na rozne ogniskowe, popatrz, na jakich masz najwiecej zdjec - sam zobaczysz jaka potrzebna. Sam tak robilem- zalozylem 24-70 , robilem zdjecia takie jak lubie ustawiajac obiektyw na stale ogniskowe taka lub taka i zdecydowalem sie.... na 85mm :D ale zaraz pozniej na 50 ;) To najlepszy sposob, zeby poznac , co jest ci tak naprawde potrzebne.
Wtedy szukasz czegos , czytasz cos na ten temat, pytasz, moze uda ci sie popstrykac od kogos, zeby sprawdzic i decyzja podjeta. Wtedy zbierasz na odpowiednie szklo i kupujesz.
Prawda, ze proste ?
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 03 kwiecień 2011 - 17:14

no nie proste, nie proste!
a co jak juz sprawdze, popstrykam, poprobuje, obbadam - wkoncu zdecyduje sie i co, bede skonczonym czlowiekiem? nie bede! i bede w tym samym miejscu w ktorym jestem teraz!
Moj dylemat jest chyba bardziej mentalny, niz rzeczowy :P
Nie lubie zreszta patrzec na inne zdjecia, nie znosze dzielenia sie opiniami z innymi bo to strasznie zubaza i sprowadza na losowe drogi.

Mam jednak pytanie odnosnie obiektywow Tilt Shift - mysle sobie, ze taki Canon 17mm tilt shift, choc okropnie drogi (moze znalazlbym na ebayu uzywke w bardziej dostepnej cenie) zadowolilby mnie kilkakroc - raz ze szeroki kat to jeszcze perspektywa uprawiania wygibasów obrazu i perspektywy. Czy wiecie, czy takie wygibasy jakie robi tilt shift mozna rownie dobrze wykonac w photoshopie? Moze nie trzeba wydawac tyle pieniedzy, choc wiem ze wtedy to tak jakby ktos chcial zoomowac w photoshopie, ale zawsze cos!
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 03 kwiecień 2011 - 18:03

Len, ale Ty masz problemy :D...

Odnośnie TS w PS - żaden problem ;)
http://www.tiltshift...op-tutorial.php

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
1

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 03 kwiecień 2011 - 20:13

Ech Barman, nie rób ludziom wody z mózgu. Akurat od Ciebie wymagamy trochę bardziej konkretnych odpowiedzi. ;)

A wiec albo "tilt" albo "shift"... W twoim przykładzie akurat tilt i to bardzo uproszczony..
- shift w PS akurat łatwo zrobić
- tilt jest dużo trudniejszy. "pionowy" tilt jak w twoim tutorialu jest jeszcze do zrobienia, ale "poziomy" nie jest już tak prosty...

Len, a ty chłopie wróć na ziemie. Ja tu myśle sobie ze się purysta na forum trafił, a tu wyskakuje taki z canonem 50mm 1.8 ;) . Wydales 350 zł za obiektyw i filozofujesz o szklach za 6 tysięcy. Życzę ci jak najlepiej, ale zamiast teoretycznych rozważań kup sobie jakiś w miarę konkretny zoom i idź robić zdjęcia...

Pozdrawiam
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 03 kwiecień 2011 - 20:24

Oj tam... Przeczytałem cały temat i nie mam co tutaj innego napisać hehe

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
1

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3634
  • SprzętCanon

Napisano 08 kwiecień 2011 - 19:38

sory ale ktoś pytało obiektywy szerokokątne a padają odpowiedzi na normalny zakres (16 mm wzwyż) do APSC
no chyba, że 20 mm w APSC (czyli 35) nazywacie szerokokątny (ja nazywam zwykły)
szeroki kąt to dla mnie np. 10-16 mm (czyli to czego nie dają KITy)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 08 kwiecień 2011 - 19:50

rev, wszystko zalezy od punktu wyjscia. dla kogos kto fotografuje jedynie 50mm (zobacz pierwszy post) zejscie do 20mm moze przyprawic o zawrot glowy ;)
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2