obiektywy szerokokatne - Jaki aparat, obiektyw, sprzęt kupić? - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

GreenEvil  : (23 maj 2012 - 17:37) bosz.. kto skaszanil to e36?
wercio  : (23 maj 2012 - 16:41) Mateusz1221 jadę nad jezioro, lepiej kupić ponton czy płetwy?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:36) mam obiektyw 18-105 VR takze obiektyw scohdzi na dalszy plan , ale pytam sie co lepiej :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 16:04) trochę rozrzut w tych zakupach Mateuszu :) a co Ci się bardziej przyda ?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:02) narazie nie mam w planach filtra ;p
wercio  : (23 maj 2012 - 15:52) Mateusz lepiej kupić płetwy czy ponton? Co do zdjęcia, to aż prosi się o filtr polaryzacyjny
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:43) http://a4.sphotos.ak...326274954_n.jpg no postępy :) po obejrzeniu pary poradników o kadrowaniu jestem gotów na wyzwanie jakieś :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:42) panowie co bardziej opłacam isie kupić lampe błyskową do 600zł czy szkoło 35mm ? :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:36) i w D90 nie miałbyś różnicy w stosunku do 30mb/s :)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) mb/s 16 GB
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) ja w d90 mam 45 :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:35) Extrimy III co Grimesowi oddalem w zupełności wystarczają, ja teraz mam Sandiski UDMA 60mb/s ale przydaje się tylko do szybkich puszek i czytników :)
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:34) dzięki Grimes, wezmę tą Ultra
Grimes  : (23 maj 2012 - 11:31) Ja w D300 używam Extreem III i Ultra. Najszybszą mam Ultrę 30Mb/s ale w sumie to żadnej jeszcze nie zapchałem
kilermorderca  : (23 maj 2012 - 11:30) album ślubny
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:12) to one są też 30mb/s
Atlonos  : (23 maj 2012 - 11:11) do C7d powinnas wybrac karte o przepustowosci przynajmniej 30mb/s
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:09) zapomniałam dodać, że chodzi mi o ULTRA, mam jedynie styczność z Extremami i z nich jestem bardzo zadowolona
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:07) używa ktoś karty CompactFlash firmy SanDisk?? Lipnie u mnie z kasą, a muszę rezerwową sobie dokupić
Grimes  : (23 maj 2012 - 05:49) Panu niebieskiemu dziękujemy za towarzystwo ;)
misieqMP  : (23 maj 2012 - 05:45) Jezu chłopie nie dość że jesteś głupi i się tego nie wstydzisz to jeszcze strasznie nerwowy.
niebieskiptak  : (23 maj 2012 - 05:39) spier..lajcie wszyscy razem i każdy po kolei, poraża mnie w sieci nie lenistwo tylko takie przemądrzałe typy jak wy.
wercio  : (23 maj 2012 - 04:42) pewnie chodzi mu o to, żeby ktoś przyjechał do niego domu i zrobił to za niego, lenistwo i bezmyślność na sieci czasem poraża
gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

obiektywy szerokokatne

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 07 marzec 2011 - 03:33

Hej!
Posiadam Canona 60d oraz Yashice Fx3, oba z obiektywami 50mm.
Ciesze sie ze nie zdecydowalem sie przy zakupie canona na jakies szklo w zestawie (czyli zwykle ciemne, z duzym zoomem i zmiennym swiatlem), bo to krotkotrwala inwestycja.
50mm daje fajne pojecie o potrzebach.
A wiec szukam szerokokatnego obiektywu:
zalezy mi przedewszystkim na dobrym szkle, z dobra plastyka, ostrym, niekoniecznie bardzo jasnym (ale raczej jasnym). moze byc zoom (jesli nie kosztem jakosci - bo nie chce ucierpiec na jakosci po przesiadce z 50mm)
Nie wiem jednak czy lepiej kupic szerekokatny obiektyw do mojego canona czy do jakiegos analogowego SLRa, ze wzgledu na to ze matryca w 60d nie jest pelnoklatkowa i szerokakatne szklo lepiej sie spisze na kliszy (na 5d mnie nie stac :P ). aczkolwiek sa szkla naprawde szerokie gdzie chyba nawet ''mala'' matryca z 60d nie bedzie robic klopotu, np sigma 8-16mm...

tak wiec prosze znawcow o porady w tej kwestii.
- proponujcie szkla zarowno pod 60d, jak i jakiekolwiek starsze pod analogowe SLRy (jesli bedzie warto i nie za drogo, kupie body pod szklo).

nie chce wydac za duzo, ale nie mam jakiegos narzuconego limitu (mozna dozbierac zawsze dluzej :) )...

edit:
znalazlem cos takiego, czy znacie cos lepszego?
http://cgi.ebay.co.u...=item1c197a818e
czy wiecie moze czy taki obiektyw podepne pod contaxa / yashice?

ps. mam jeszcze takie pytanie na marginesie:
mysle takze o obiektywie ''fisheye''. Ale nie wiem czy nie lepiej kupic normalny szerokokatny obiektyw a efekt fisheye uzyskac za pomoca fotoshopa? czy taki efekt w obiektywie to nie jest tak jakby kupic DSLRa z czarno biala matryca (czyli zamiast uzyskiwania rzadanych efektow przy obrobce zdjecia, skazujemy sie na nie)?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3634
  • SprzętCanon

Napisano 07 marzec 2011 - 09:06

posiadam Canon 10-22 mm będzie ostry
Tokina 11-24 chyba 24, będzie ostra
Sigma 8-16 mm < najszersze kąty, lub najnowsza 10-20 (nie poprzednia) ale Sigmy jakie ja testowałem ustępowały ostrością C 10-22
to są obiektywy EF-S robione właśnie pod matryce APSC, do pełnej klatki ich nie przełożysz

tylko te wszystkie szkła są po około 3000 zł , lecz w tak szerokich kątach konkurencji prawie nie ma (masz w zasadzie 5 modeli, wymieniłem 4 z nich)

co do tańszych to sie nie wypowiem bo nie znam tańszych szerokich nie-fiszaj, poprzedniej Sigmy 10-20 (piąty model , poza tymi wymienionymi powyżej, jego cena to obecnie 2000 ) bym nie polecił (ze względu na problemy z ostrością paru egzemplarzy jakie testowałem w kilku sklepach i zwracałem) jeśli oglądasz zdjęcia powiększone 1:1 (masz 18 MPIX, to wymaga ostrego szkła, zwłaszcza jak użyjesz niskiej przysłony i będziesz chciał kadrować i ucinać "z braku TiltShifta" )

robiąc zdjęcia do internetowych galeryjek różnicy jakości pewnie byś nie zauważył

chyba, że masz na myśli zwykłe ogniskowe 16-70 mm , tych jest full wypas i 50 rodzajów, ale ja zobaczyłem słowo "szerokokątne" w temacie i tylko o tych bardzo-szerokich się wypowiedziałem

to co pokazałes ma 20 mm (w przypadku C 60D to odpowiednik ogniskowej 32 mm, więc nie jest to super szeroko ), to zakres zwykłych obiektywów , których jest pełno (choćby Tamrony 17-50 2.8(chyba ten zakres a może 70 albo 55, nie pamiętam o który Tamron chodzi ostry) czy Canony 15-85 czy inne z tego zakresu) ale tych jest wybór ogromny

z tego zakresu dobrze optycznie wypada C 15-85mm (też EF-S) (znacznie lepiej od poprzednika 17-85) i chyba ten Tamron

jak będziesz dokładnie te zdjęcia oglądał lub jakie duże odbitki robił, że ostrość i aberracje mają znaczenie ? bo może zwykły KIT to obleci lub inny za 1000 zeta (i bardziej uniwersalny niż stało ogniskowy 20 mm)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 11 marzec 2011 - 01:54

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 07 marzec 2011 - 09:06 napisał

to co pokazałes ma 20 mm (w przypadku C 60D to odpowiednik ogniskowej 32 mm, więc nie jest to super szeroko )

mysle wiec nad zakupem tego szkla dla mojej yashicki, bo slyszalem wiele dobrego o tym szkle. ale bardzo chcialbym wiedziec czy na yashice FX3 mozna to szklo umiescic, chodzi oczywiscie o Carl Zeiss Jena Flektogon f2,8/20mm. Bo chyba na pelna klatke trudno o cos lepszego w tej cenie?

pozatym, jezeli dobrze mysle, to mimo wszystko, nawet 5mm na pelnej klatce bedzie szersze, niz 5mm na moim canonie - innymi slowy, jesli chce jak najszerzej, to uzywanie do tego matrycy z canona jest troche ''pod gorke''.
Bardzo prosze mnie skorygowac, jesli sie myle, lub potwierdzic

Natomiast do Canona kupie fisheya. Musze sie jednak zorientowac, poczytac - a was prosze o porade z wyborem fisheya, bo nie bedzie mi on sluzyl do krecenia filmikow skatebordowych, lecz do fotografii. Zalezy mi na jakosci i dobrej cenie - moze byc kosztem AF :-)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3634
  • SprzętCanon

Napisano 11 marzec 2011 - 12:12

fiszaj to bardzo specyficzny efekt, niektórzy go kochają, ale ja nie
podobno Samyang jest dobry i tani (ich tele są żenujące ale fiszaj podobno niezły)
a nie lepiej do tego Canona kupić Tamrona 17-55 (chyba ) 2.8 ?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   guti 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 573
  • SprzętDruh i kilku następców.

Napisano 11 marzec 2011 - 19:15

Mam tego Samyanga i... no własnie niby nie za bardzo go lubię, ale z drugiej strony wystawiam go na allegro i wystawiam i wystawić nie mogę. Pewnie zostanie już na stałe. Czasami wykorzystuję to jego specyficzne "zakrzywianie" przestrzeni, którego jednak nie osiągniesz w PS. Trzeba go sterować manualnie, ale przy tej głębi ostrości to nie problem.
0

#6 Użytkownik jest zalogowany   dziadzior 

• Dyskutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 986
  • LokalizacjaZdolny Sląsk
  • SprzętNikon

Napisano 11 marzec 2011 - 19:35

Ja polecam Tokinę 11-16 f2,8 . Fakt ze przy d90 ale myślę ze z Canonem też będzie współpracować fajnie :)
D700 | N35 f1,8G | N50mm f1,4G | S70-200mm f2,8 | SB700
http://bartlomiejkiepas.pl Fotografia Ślubna Wrocław
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Chantell 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 466
  • Lokalizacja-

Napisano 11 marzec 2011 - 19:36

30 2.8 chyba też nie jest najgorszy nie?
Zapraszam do galerii: http://www.forumphot.../viewtopic.php? ... 1e9#134002
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3634
  • SprzętCanon

Napisano 11 marzec 2011 - 20:28

Wyświetl postUżytkownik Chantell dnia 11 marzec 2011 - 19:36 napisał

30 2.8 chyba też nie jest najgorszy nie?

30 mm dokręcony do APSC nazwiesz szerokim kątem ?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Chantell 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 466
  • Lokalizacja-

Napisano 11 marzec 2011 - 20:58

nie wiem. nie znam się na tych wszystkich skrótach etc. Raczej mówię na swojej skórze. Cud to to nie jest, ale zawsze więcej niż 50
Zapraszam do galerii: http://www.forumphot.../viewtopic.php? ... 1e9#134002
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 02 kwiecień 2011 - 07:17

Zastanawiam się co byłoby lepszym wyborem jesli chodzi o szeroki kąt - szukanie wsrod dzisiejszych obiektywow canon / nikon, czy wsrod starszych - zuiko, carl zeiss itp? nie zalezy mi na auto focusie i innych bajerach a poprostu na najwyszych lotow jakosci obrazu.

i jeszcze jedno pytanie, czy jest roznica w jakosci obrazu pomiedzy takimi obiektywami jak zuiko 21mm f2, a zuiko 21mm f4; Flektogon f2.8/20mm, a f4/20mm itp?
czy pomiedzy tymi obiektywami jest roznica w jakosci / ostrosci? bo nie potrzeba mi az tak bardzo f2 a roznica w cenie ogromna.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   gochi6 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 532
  • LokalizacjaBYDGOSZCZ
  • SprzętCo ja Pacze? Sony?

Napisano 02 kwiecień 2011 - 07:50

po kolei :

polecam
1)sigme 10-20 stale swiatlo 3.5 ostra i cena ponizej 3 tys
2)canon 15-85 - ok 2222 zl i bardzo fajne szklo na pewno nie bedzie problemow z backfocusem i frontfocusem jak przy sigmie i tamronie
3)tamron 11-18 - bardzo miekko rysuje
4)tokina 11-16 2.8 - nie mam wiedzy o jakosci

moja podpowiedz - bierz 15-85 fajny kat, maly zoom, i bardzo dobry stosunek jakosci do ceny.

zamow z e-fotojoker.pl, potestuj jak sie nie sprawdzi mozesz oddac w ciagu 7 dni - uwaga!!! tylko w przypadku gdy zamowisz odbior w domu, jesli odbierzesz w sklepie nie ma zwrotu.
ps. mozesz isc do sklepu i sam przetestowac na miejscu.
powodzenia
Fotografia Slubna Bydgoszcz
WWW.FOTOKUNEK.PL
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:17

Ja wlasnie kupile szklo, w ktorym sie zakochalem po testach u barmana.
Sigma 16-35/2,8-4 (mozna oczywiscie canona 17-25/2,8, lub nowsza wersje 16-35/2,8L II USM - chociaz w moim przypadku nie widzilem w tym sensu, ale zalezy oczywiscie, co kto lubi) Tyle, ze dobieralem szklo pod FF - a ty masz cropa. Niemniej uwazam , ze super szklo za rozsadne pieniadze (ok 1000zl za uzywke, w przypadku canona najnowszego 5k za nowy) Szkielko daje duuuuze mozliwosci , niestety nie testowalem go z APS-C :(
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 02 kwiecień 2011 - 22:03

Ciagle proponujecie canony, tokiny, sigmy itp... wszystko dzisiejsze. a moj dylemat polega nie na konkretnym modelu, tylko czy brac firme z wyzszej polki, typu Carl Zeiss, Zuiko, Minolty itp, czy cos typu Canon/sigma/tokina, czyli typowo dzisiejszy, latwo dostepny sprzet. A takze, DLACZEGO nalezy szukac czegos w jednej grupie, a nie drugiej. czy biorac takiego carl zeissa distagon 2.8/28 i porownujac go z canonami/tokinami/sigmami (czyli to co proponujecie), roznica bedzie niewielka?

bo zastanawiam sie czy nie uzbierac poprostu na Carl Zeiss Distagon 2,8/28
ale to jednak kupa kasy;

___
zastanawiam sie jeszcze nad takimi szklami ktore pozwalaja na lekka zmiane perspektywy za pomoca roznych pokretl/suwakow, ktore daja mozliwosc wygiecia obiektywu.
to taki jakby bardziej zaawansowany fisheye.

nie mam jednak o takich szklach ani o ich cenach zielonego pojecia!
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 03 kwiecień 2011 - 08:41

Len, przepraszam jesli zabrzmi to okrutnie, ale patrzac na twoje dotychczasowe posty rysuje sie obraz osoby ktora ma duze ambicje, duzo pieniedzy ale niestety niewielkie pojecie o fotografowaniu. Nie jest to so w sobie zle o ile nie bedziesz sie "bronil przed wiedza" ;)

Jakie to 50 mm masz podpiete do Canona? Nie wiem jakie masz oczekiwania - pomiedzy obiektywami takimi jan np. Canon 50 1.8 i Canon 50 1.2 L jest po prostu przepasc.

Dla mnie obiektywy takie jak Carl Zeiss Distagon 2,8/28 to nie tylko optyka, ale tez legenda ktora sporo kosztuje a nie zawsza oznacza obiektywnie lepsza jakosc. Troche tak jak Laica m9 - wydajac ponad 5 tys EURO za ten aparat kupujesz nie tyle rewelacyjna jakosc, co legende. Pojecie "wyzsza polka" zmienilo troche swoje znaczenie w ostatnich 20 latach. Moja propozycja jest taka:
- jesli pieniadze nie sa problemem kup Canona 16-35mm f2.8 L II USM
- jesli jednak musisz sie ograniczac, to np Canona EF-S 17-55 2.8
- ewentualnie Canon EF-S 15-85

Jak juz troche pocwiczysz i rozeznasz sie w temacie to przy twoich wymaganiach jakosciowych nie ominiesz zmiany aparatu na cos w rodzaju Canona 5D mark II (albo mark III ktory pewnie pojawi sie juz za kilka miesiecy).
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2