Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Firma i obiektywy firmy Samyang - badziewie totalne, czy choć trochę dobre?
Napisano 02 marzec 2011 - 12:56
Czy ktoś z Szacownych Forumowiczów słyszał o firmie Samyang i jej obiektywach? Jeśli tak, to w skali od 0 do 10 (gdzie 0 = nawet się nie zbliżać, a 10 = absolutna rewelacja) ile dalibyście produktom tej firmy? W szczególności interesuje mnie obiektyw Samyang 650-1300 mm, ale nie mam bladego pojęcia, co o nim myśleć... "Kusi" mnie znaleziona (na Allegro) 980 zł, ale paradoksalnie to właśnie ta cena może świadczyć o kiepskiej jakości wyrobu, ale przecież wcale nie musi... Więc, znowu, jaką punktację dalibyście od 0 do 10 temu obiektywowi, a jeśli w Waszych opiniach zdobędzie on mniej niż 4-5 punktów, to czy znacie w ogóle inne w miarę niedrogie obiektywy o długich i/lub bardzo długich ogniskowych, w których stosunek jakość/cena byłby akceptowalny?
Z góry dziękuję i życzę miłego dnia. :-)
Wojtek
Napisano 02 marzec 2011 - 13:00
Za to fisch czy 85ta są bardzo dobre, chociaż manualne. Obrazek z samyanka 85 f1,4 jest świetny i jak się ręcznie trafi z ostrością to można go postawić obok na przykład Nikkora 85 f1,4.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 02 marzec 2011 - 13:01
Kocham Wojowników Sony! :D
Napisano 02 marzec 2011 - 13:04
to szkła budowane na zasadzie luster a nie optyki co niestety wpływa znacząco na jego światło i jakość
www.fotografomat.pl
Napisano 02 marzec 2011 - 13:05
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
Napisano 02 marzec 2011 - 13:11
Pozdrawiam
Napisano 02 marzec 2011 - 13:15
Napisano 02 marzec 2011 - 13:19
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 02 marzec 2011 - 13:20
Z teleobiektywami nie miałam do czynienia, ale jakość tego obiektywu http://www.foto-tip....kon-p-1567.html mnie zachwyca
Napisano 02 marzec 2011 - 13:26
Napisano 02 marzec 2011 - 14:14
Gdyby komuś bardzo zależało na szczegółach, to poświęcę się i zeskanuję ten artykuł, ale tak pobieżnie, Samyang wypadł tylko o 5 punktów (na sto możliwych) gorzej, od Nikkora. Kontrast, ostrość i winietowanie, lepsze, niż u Nikkora. Gdyby nie drobne zastrzeżenia do obsługi i współpracy z aparatem, dotyczącej trybu manualnego, Samyang byłby obiektywem równorzędnym, o ile nie lepszym.
Amateur Photographer, to źródło, któremu można wierzyć, przynajmniej bardziej, niż ludziom, którzy nie znają zagadnienia, ale mają swoje zdanie.

A ja chcę zostać przodownikiem, więc śmiało Towarzysze, klikajcie
jak tylko możecie...Tak przy okazji, chciałbym kupić Mentora.
Napisano 02 marzec 2011 - 14:52
Napisano 02 marzec 2011 - 14:54
Użytkownik Fotomechanik dnia 02 marzec 2011 - 14:14 napisał
Gdyby komuś bardzo zależało na szczegółach, to poświęcę się i zeskanuję ten artykuł, ale tak pobieżnie, Samyang wypadł tylko o 5 punktów (na sto możliwych) gorzej, od Nikkora. Kontrast, ostrość i winietowanie, lepsze, niż u Nikkora. Gdyby nie drobne zastrzeżenia do obsługi i współpracy z aparatem, dotyczącej trybu manualnego, Samyang byłby obiektywem równorzędnym, o ile nie lepszym.
Amateur Photographer, to źródło, któremu można wierzyć, przynajmniej bardziej, niż ludziom, którzy nie znają zagadnienia, ale mają swoje zdanie.
No tak, tylko to jest osiemdziesiątka piątka, a mnie potrzeba ogniskowych 300 mm i/lub wyższych...