Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Statyw
w czym wybierać?
Napisano 18 luty 2011 - 21:18
chciałem kupić dobry i niedrogi statyw, używam canona 60d.
Będzie często noszony więc zależy mi na w miare dobrej wadze, z drugiej strony chce jak najszerszej skali wysokości (od jak najniższego do jaknajwyższego) i jak najlepszym dopasowaniu do terenu i stabilnosci.
Statyw do fotografowania + krecenia filmow, wiec prawdopodobnie z olejnymi zawiasami? Ale czy to nie utrudnia pracy przy fotografowaniu, i czy nie lepiej miec osobny statyw do zdjec i filmow?
Zbieram na teleobiektyw, wiec niedlugo statyw bedzie pewnie musial utrzymac ciezszy obiektyw na sobie.
dzieki i pozdrawiam!
Napisano 18 luty 2011 - 23:14
Użytkownik Len dnia 18 luty 2011 - 21:18 napisał
chciałem kupić dobry i niedrogi statyw, używam canona 60d.
Będzie często noszony więc zależy mi na w miare dobrej wadze, z drugiej strony chce jak najszerszej skali wysokości (od jak najniższego do jaknajwyższego) i jak najlepszym dopasowaniu do terenu i stabilnosci.
Zbieram na teleobiektyw, wiec niedlugo statyw bedzie pewnie musial utrzymac ciezszy obiektyw na sobie.
dzieki i pozdrawiam!
Miszyn impossible.
Jaki masz budzet?
BAZA DANYCH O ZAGUBIONYCH/ZNALEZIONYCH ZWIERZAKACH
Napisano 19 luty 2011 - 01:47
to statyw o ktorym mowa: http://www.jessops.c...28285/show.html
wlasciwie nie chcialbym wydawac wiecej niz to, ale jednoczesnie zalezy mi na czyms dobrym, bo nie lubie kupowac sprzetu z ktorego sie ''wyrasta'' (np w mlodosci nosilem o duzo za duze buty - ekonomiczniej - i sluza mi do tej pory)
nie, zartuje z tymi butami, ale ze statywem na powaznie
Napisano 19 luty 2011 - 03:24
Canon 50mm F/1.4,
Canon 100 F/2.8L,
Canon 400mm F5.6L
Speedlite 580EXII i rozne inne zabawki :)
Napisano 19 luty 2011 - 08:34
Tylko 1,7kg z glowica (a wiec o polowe lzejszy od tego velbon ktory zlinkowales) i co dla mnie bardzo wazne tylko 45 cm po zlozeniu a wiec miesci sie do bagazu podrecznego w samolocie :-) Co do stabilnosci (udzwig do 12 kg) to przy schowanej kolumnie jest idealnie, przy wysunietej nadal bardzo stabilnie. Niestety cena ok 800 zl, ale moim zdaniem warto. (aaaa. i w zestawie bardzo solidna torba !)
Napisano 19 luty 2011 - 11:42
Napisano 19 luty 2011 - 13:17
myśle że statyw manfrotto 055 (któraś tam wersja) będzie dobry + głowica do wyboru to jest juz jednak drożej
Push me baby
Napisano 19 luty 2011 - 17:50
Ja akurat mam 190 a wiec potrzebuje wysokiego statywu. Są trochę niższe, a tym samym tańsze. Ale moim zdaniem 600 to minimum za coś w miare solidnego. Manfrotto 055 u mnie odpadł ze względu na rozmiary po złożeniu (z glowicą). Różnica pomiędzy 45 a 65 cm jest moim zdaniem kolosalna.
A... Szukając odpowiednio wysokiego statywu pamiętaj, ze nie musi on być tak wysoki jak ty. Zawsze dochodzi kilka cm na głowicę i sam aparat. Oczu tez nie masz na czubku głowy
Napisano 20 luty 2011 - 02:21
ale denerwuje mnie juz to wszystko, bo fotografia zajmuje sie od niedawna, i zamiast poprostu cykac zdjecia to mysle co tu jeszcze dokupic... dzis np spedzilem 3 godziny na szukaniu statywu, jezdzac po wszystkich sklepach fotograficznych w miescie tylko po to zeby sie jeszcze bardziej rozproszyc z wyborem. wszystko kosztuje, w fotografi jest to koszt bardzo duzy i trudno zdecydowac: czy lepiej kupic cos drozszego co przyda sie jakbym zechcial robic z tym jeszcze to i tamto, czy kupic cos na teraz, dopasowanego do danej chwili, ale potem wydam jeszcze wiecej na cos co sie okazalo takze niezbedne!
konkluzja: szkoda ze fotografia jest taka droga!
oczywiscie o artyscie swiadcza inne sprawy, no ale cena obiektywu jest chyba mniej podrodze niz nauka techniki rysunku.
ktos powie: oj, ale papier kosztuje, a farby nie sa za darmo, a dobry papier kosztuje wiecej, o! a dobre farby... ale nie porownujmy, malowac mozna wszystkim (moze nie wliczajac przyborow kuchennych i paru innych przyborow), a i ceny sa jednak duzo nizsze....
Tak wiec wybaczcie, nie potrzebuje juz statywu - zaczalem malowac!!!
Zartuje sobie tylko
Napisano 20 luty 2011 - 02:38
statyw jesli dobrze pamietam kosztowal 89 funtow a glowica 49, do tego torba za jakies 30
jest to wprawdzie dosc spory wydatek, ale jestem naprawde mega zadowolony z tego zestawu
statyw mega stabilny, szybki w rozkladaniu, glowica daje duze mozliwosci precyzyjnego wypozycjonowania aparatu
nie jest to wprawdzie sprzet na jakies dluzsze wycieczki, np w gorach, lecz strasznie ciezki ten nie jest
wypada pod tym wzgledem lepiej niz Velbon DV7000, do ktorego linka podales wczesniej
porownywalem stabilnosc i wykonanie statywow Velbon i Manfrotto i ten drugi jest moim faworytem