Statyw - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

GreenEvil  : (23 maj 2012 - 17:37) bosz.. kto skaszanil to e36?
wercio  : (23 maj 2012 - 16:41) Mateusz1221 jadę nad jezioro, lepiej kupić ponton czy płetwy?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:36) mam obiektyw 18-105 VR takze obiektyw scohdzi na dalszy plan , ale pytam sie co lepiej :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 16:04) trochę rozrzut w tych zakupach Mateuszu :) a co Ci się bardziej przyda ?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:02) narazie nie mam w planach filtra ;p
wercio  : (23 maj 2012 - 15:52) Mateusz lepiej kupić płetwy czy ponton? Co do zdjęcia, to aż prosi się o filtr polaryzacyjny
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:43) http://a4.sphotos.ak...326274954_n.jpg no postępy :) po obejrzeniu pary poradników o kadrowaniu jestem gotów na wyzwanie jakieś :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:42) panowie co bardziej opłacam isie kupić lampe błyskową do 600zł czy szkoło 35mm ? :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:36) i w D90 nie miałbyś różnicy w stosunku do 30mb/s :)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) mb/s 16 GB
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) ja w d90 mam 45 :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:35) Extrimy III co Grimesowi oddalem w zupełności wystarczają, ja teraz mam Sandiski UDMA 60mb/s ale przydaje się tylko do szybkich puszek i czytników :)
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:34) dzięki Grimes, wezmę tą Ultra
Grimes  : (23 maj 2012 - 11:31) Ja w D300 używam Extreem III i Ultra. Najszybszą mam Ultrę 30Mb/s ale w sumie to żadnej jeszcze nie zapchałem
kilermorderca  : (23 maj 2012 - 11:30) album ślubny
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:12) to one są też 30mb/s
Atlonos  : (23 maj 2012 - 11:11) do C7d powinnas wybrac karte o przepustowosci przynajmniej 30mb/s
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:09) zapomniałam dodać, że chodzi mi o ULTRA, mam jedynie styczność z Extremami i z nich jestem bardzo zadowolona
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:07) używa ktoś karty CompactFlash firmy SanDisk?? Lipnie u mnie z kasą, a muszę rezerwową sobie dokupić
Grimes  : (23 maj 2012 - 05:49) Panu niebieskiemu dziękujemy za towarzystwo ;)
misieqMP  : (23 maj 2012 - 05:45) Jezu chłopie nie dość że jesteś głupi i się tego nie wstydzisz to jeszcze strasznie nerwowy.
niebieskiptak  : (23 maj 2012 - 05:39) spier..lajcie wszyscy razem i każdy po kolei, poraża mnie w sieci nie lenistwo tylko takie przemądrzałe typy jak wy.
wercio  : (23 maj 2012 - 04:42) pewnie chodzi mu o to, żeby ktoś przyjechał do niego domu i zrobił to za niego, lenistwo i bezmyślność na sieci czasem poraża
gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Statyw w czym wybierać?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 18 luty 2011 - 21:18

Cześć,
chciałem kupić dobry i niedrogi statyw, używam canona 60d.
Będzie często noszony więc zależy mi na w miare dobrej wadze, z drugiej strony chce jak najszerszej skali wysokości (od jak najniższego do jaknajwyższego) i jak najlepszym dopasowaniu do terenu i stabilnosci.
Statyw do fotografowania + krecenia filmow, wiec prawdopodobnie z olejnymi zawiasami? Ale czy to nie utrudnia pracy przy fotografowaniu, i czy nie lepiej miec osobny statyw do zdjec i filmow?
Zbieram na teleobiektyw, wiec niedlugo statyw bedzie pewnie musial utrzymac ciezszy obiektyw na sobie.
dzieki i pozdrawiam!
0

#2 Użytkownik jest zalogowany   GreenEvil 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1016
  • LokalizacjaWarszawa/Zielonka
  • SprzętCanon 7D

Napisano 18 luty 2011 - 23:14

Wyświetl postUżytkownik Len dnia 18 luty 2011 - 21:18 napisał

Cześć,
chciałem kupić dobry i niedrogi statyw, używam canona 60d.
Będzie często noszony więc zależy mi na w miare dobrej wadze, z drugiej strony chce jak najszerszej skali wysokości (od jak najniższego do jaknajwyższego) i jak najlepszym dopasowaniu do terenu i stabilnosci.
Zbieram na teleobiektyw, wiec niedlugo statyw bedzie pewnie musial utrzymac ciezszy obiektyw na sobie.
dzieki i pozdrawiam!

Miszyn impossible. :) Tani, lekki statyw ma klopoty z utrzymaniem tak lekkiego body jak 550D i 700g obiektywu. A dalej to statyw jest albo tani albo lekki :)
Jaki masz budzet?
C7D + C17-55/2.8 + C50/1.8 + C70-200/2.8 + SMC Takumar 50/1.4 + EXx2 + soligor 135/2.8 + mieszek macro :D
BAZA DANYCH O ZAGUBIONYCH/ZNALEZIONYCH ZWIERZAKACH
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 19 luty 2011 - 01:47

bylem w sklepie dzis i widzialem statyw za 79 funtow (350-400zl?) i właściwie miałem już brać, ale wolalem zapytać was o zdanie...
to statyw o ktorym mowa: http://www.jessops.c...28285/show.html
wlasciwie nie chcialbym wydawac wiecej niz to, ale jednoczesnie zalezy mi na czyms dobrym, bo nie lubie kupowac sprzetu z ktorego sie ''wyrasta'' (np w mlodosci nosilem o duzo za duze buty - ekonomiczniej - i sluza mi do tej pory)

nie, zartuje z tymi butami, ale ze statywem na powaznie :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   bodzik 

• Gaduła
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 581
  • SprzętC 7D

Napisano 19 luty 2011 - 03:24

Poczytaj, moze wyciagniesz z tego jakies wnioski
http://www.forumphot...i-kupic-statyw/

Pozdr.
Canon 17-40mm F4L,
Canon 50mm F/1.4,
Canon 100 F/2.8L,
Canon 400mm F5.6L
Speedlite 580EXII i rozne inne zabawki :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 19 luty 2011 - 08:34

"Doktoryzowalem" sie w temacie przez 3 miesiace i wybralem Benro A-268m8 + B-1 (glowica) + PU-50 (plyta mocujaca)
Tylko 1,7kg z glowica (a wiec o polowe lzejszy od tego velbon ktory zlinkowales) i co dla mnie bardzo wazne tylko 45 cm po zlozeniu a wiec miesci sie do bagazu podrecznego w samolocie :-) Co do stabilnosci (udzwig do 12 kg) to przy schowanej kolumnie jest idealnie, przy wysunietej nadal bardzo stabilnie. Niestety cena ok 800 zl, ale moim zdaniem warto. (aaaa. i w zestawie bardzo solidna torba !)
1

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 19 luty 2011 - 11:42

fajny, ale no wolalbym na statyw wydac mniej, czy 800 zl jest minimum za dobry statyw?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   maciom96 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 711
  • LokalizacjaKraków
  • Sprzęt450D

Napisano 19 luty 2011 - 13:17

za dobry statyw jest nawet 4500 zł

myśle że statyw manfrotto 055 (któraś tam wersja) będzie dobry + głowica do wyboru to jest juz jednak drożej
C 450d

Push me baby Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 19 luty 2011 - 17:50

czy 800 to minimum? Duży zależy od twojego wzrostu... Poważnie.

Ja akurat mam 190 a wiec potrzebuje wysokiego statywu. Są trochę niższe, a tym samym tańsze. Ale moim zdaniem 600 to minimum za coś w miare solidnego. Manfrotto 055 u mnie odpadł ze względu na rozmiary po złożeniu (z glowicą). Różnica pomiędzy 45 a 65 cm jest moim zdaniem kolosalna.

A... Szukając odpowiednio wysokiego statywu pamiętaj, ze nie musi on być tak wysoki jak ty. Zawsze dochodzi kilka cm na głowicę i sam aparat. Oczu tez nie masz na czubku głowy :D
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Len 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 53

Napisano 20 luty 2011 - 02:21

chociaz mi nie zalezy koniecznie na dopasowaniu statywu do swojego wzrostu, bo nie robie zdjec portretowych, gdzie to obiekt ktory jest fotografowany dopasowuje sie do obiektywu. zawsze to ja dopasowuje sie do tego co chce fotografowac. dlatego im wieksza skala od najnizszego, do najwyzszego tym - nie tyle bardziej komfortowo, co wieksza mozliwosc dopasowania sie do tego co sie fotografuje, co ma dla mnie znaczenie bardzo istotne.
ale denerwuje mnie juz to wszystko, bo fotografia zajmuje sie od niedawna, i zamiast poprostu cykac zdjecia to mysle co tu jeszcze dokupic... dzis np spedzilem 3 godziny na szukaniu statywu, jezdzac po wszystkich sklepach fotograficznych w miescie tylko po to zeby sie jeszcze bardziej rozproszyc z wyborem. wszystko kosztuje, w fotografi jest to koszt bardzo duzy i trudno zdecydowac: czy lepiej kupic cos drozszego co przyda sie jakbym zechcial robic z tym jeszcze to i tamto, czy kupic cos na teraz, dopasowanego do danej chwili, ale potem wydam jeszcze wiecej na cos co sie okazalo takze niezbedne!

konkluzja: szkoda ze fotografia jest taka droga! :) wezmy malarstwo, gdy widzimy obraz z zaskakujacymi detalami mowimy: wysmienity malarz! natomiast widzac zdjecie z zaskakujacymi detalami (jakosc zdjecia), mowimy: wysmienity obiektyw! :)
oczywiscie o artyscie swiadcza inne sprawy, no ale cena obiektywu jest chyba mniej podrodze niz nauka techniki rysunku.
ktos powie: oj, ale papier kosztuje, a farby nie sa za darmo, a dobry papier kosztuje wiecej, o! a dobre farby... ale nie porownujmy, malowac mozna wszystkim (moze nie wliczajac przyborow kuchennych i paru innych przyborow), a i ceny sa jednak duzo nizsze....

Tak wiec wybaczcie, nie potrzebuje juz statywu - zaczalem malowac!!!

Zartuje sobie tylko :D dzieki za rady miseraro, chyba musze jeszcze troche dozbierac poprostu, albo nie wytrzymam i kupie byle co :-) albo jeszcze bardziej nie wytrzymam i bede pstrykal z reki / z brody / z czyjejs reki / czyjejs brody itp...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   maciejclk 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 25
  • LokalizacjaLondon
  • SprzętNikon D7000

Napisano 20 luty 2011 - 02:38

ja sam dosc niedawno kupowalem w Jessopsie statyw Manfrotto 055XB + glownica Manfrotto 804RC2
statyw jesli dobrze pamietam kosztowal 89 funtow a glowica 49, do tego torba za jakies 30
jest to wprawdzie dosc spory wydatek, ale jestem naprawde mega zadowolony z tego zestawu
statyw mega stabilny, szybki w rozkladaniu, glowica daje duze mozliwosci precyzyjnego wypozycjonowania aparatu
nie jest to wprawdzie sprzet na jakies dluzsze wycieczki, np w gorach, lecz strasznie ciezki ten nie jest
wypada pod tym wzgledem lepiej niz Velbon DV7000, do ktorego linka podales wczesniej
porownywalem stabilnosc i wykonanie statywow Velbon i Manfrotto i ten drugi jest moim faworytem
0

Strona 1 z 1