Zużycie się matrycy - Sprzęt Fotograficzny - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

GreenEvil  : (23 maj 2012 - 17:37) bosz.. kto skaszanil to e36?
wercio  : (23 maj 2012 - 16:41) Mateusz1221 jadę nad jezioro, lepiej kupić ponton czy płetwy?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:36) mam obiektyw 18-105 VR takze obiektyw scohdzi na dalszy plan , ale pytam sie co lepiej :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 16:04) trochę rozrzut w tych zakupach Mateuszu :) a co Ci się bardziej przyda ?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:02) narazie nie mam w planach filtra ;p
wercio  : (23 maj 2012 - 15:52) Mateusz lepiej kupić płetwy czy ponton? Co do zdjęcia, to aż prosi się o filtr polaryzacyjny
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:43) http://a4.sphotos.ak...326274954_n.jpg no postępy :) po obejrzeniu pary poradników o kadrowaniu jestem gotów na wyzwanie jakieś :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:42) panowie co bardziej opłacam isie kupić lampe błyskową do 600zł czy szkoło 35mm ? :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:36) i w D90 nie miałbyś różnicy w stosunku do 30mb/s :)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) mb/s 16 GB
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) ja w d90 mam 45 :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:35) Extrimy III co Grimesowi oddalem w zupełności wystarczają, ja teraz mam Sandiski UDMA 60mb/s ale przydaje się tylko do szybkich puszek i czytników :)
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:34) dzięki Grimes, wezmę tą Ultra
Grimes  : (23 maj 2012 - 11:31) Ja w D300 używam Extreem III i Ultra. Najszybszą mam Ultrę 30Mb/s ale w sumie to żadnej jeszcze nie zapchałem
kilermorderca  : (23 maj 2012 - 11:30) album ślubny
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:12) to one są też 30mb/s
Atlonos  : (23 maj 2012 - 11:11) do C7d powinnas wybrac karte o przepustowosci przynajmniej 30mb/s
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:09) zapomniałam dodać, że chodzi mi o ULTRA, mam jedynie styczność z Extremami i z nich jestem bardzo zadowolona
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:07) używa ktoś karty CompactFlash firmy SanDisk?? Lipnie u mnie z kasą, a muszę rezerwową sobie dokupić
Grimes  : (23 maj 2012 - 05:49) Panu niebieskiemu dziękujemy za towarzystwo ;)
misieqMP  : (23 maj 2012 - 05:45) Jezu chłopie nie dość że jesteś głupi i się tego nie wstydzisz to jeszcze strasznie nerwowy.
niebieskiptak  : (23 maj 2012 - 05:39) spier..lajcie wszyscy razem i każdy po kolei, poraża mnie w sieci nie lenistwo tylko takie przemądrzałe typy jak wy.
wercio  : (23 maj 2012 - 04:42) pewnie chodzi mu o to, żeby ktoś przyjechał do niego domu i zrobił to za niego, lenistwo i bezmyślność na sieci czasem poraża
gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Zużycie się matrycy Czy to prawda.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   MrHead 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • SprzętSony Ericsson C901

Napisano 18 styczeń 2011 - 15:11

Witam

Zarejestrowałem się tutaj dlatego bo mam w głowie pewne zagadnienie które nie daje mi spokoju i chciałbym by odpowiedzieli na nie profesjonaliści których tutaj zepewne nie brakuje.
A więc jestem totalnym amatorem i fotografuję telefonem póki co. Jednak wiem, że budowa aparatu wbudowanego a telefon jest podobna do budowy aparatu cyfrowego.
Dlatego też wziąłem do siebie pewną wypowiedź którą usłyszałem parę lat temu. Otóż mój wykładowca od geografii politycznej powiedział, że psuje mu się aparat, ale nie dziwi się bo zrobił ponad 6 tys. zdjęć więc matryca się już zużyła.
Mnie zamurowało bo ja robię dość sporo zdjęć i nabić wynik 6 tys to dla mnie niedługi czas. A po jego słowach boję się że mój telefon niedługo już nie będzie się nadawał do robienia w miarę przyzwoitych fotografii.
Moje pytanie jest następujące: Czy to prawda że matryca się zużywa i po zrobieniu kilku tysięcy zdjęć nadaje się do wymiany. Czy też po paru tysiącach zdjęć jakość jest taka sama jak pierwszego dnia.
Sam nie mam o tym pojęcia więc dlatego pytam i będę wdzięczny za odpowiedź.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 18 styczeń 2011 - 15:23

Matryca może paść ale nie po 6 tyś zdjęć. W lustrzankach częściej pada migawka (średnio 150tyś klapnięć) ale po wymianie migawki wszystko działa jak należy. Matryca na pewno będzie żyła duuużo dłużej od migawki :)

pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 18 styczeń 2011 - 15:47

Matryca to elektronika. Elektronika psuje się czasem ale nie zużywa. Matryca składa się z kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu milionów tzw. pikseli a każdy z nich to taka minifotokomórka, Zdarza się, że część tych pikseli ulegnie uszkodzeniu i to są tzw, gorące piksele. Nie ma to jednak istotnego znaczenia dla jakości zdjęć. Nawet w nowych aparatach te uszkodzenia występują. Bywa też czasem, że cała matryca ulegnie uszkodzeniu ale to już z całą pewnością nie od zużycia a od złej technologii wykonania.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej550D 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • SprzętEOS 550D

Napisano 07 luty 2012 - 04:52

Podczas filmowania filmowania obrazu z ekranu LED TV 32 cale na statywie (i stałej temperaturze i wilgotności powietrza od kilku godzin) nagle pojawiły się te linie. Od tej chwili zdjęcia i filmiki mają ten "dodatek"
(640x480)30kl/sek około 25 minut bo plik osiągną granicę 4GB.

Co sądzicie o tym zdjęciu - jaki element "padł"

http://www.elektroda...1621&highlight=
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3634
  • SprzętCanon

Napisano 07 luty 2012 - 08:30

producenci niestety nie podają po jakim czasie nagrzewa/przegrzewa się matryca

Cytat

Z drugiej strony jakieś elektroniczny układ pomiaru temp wydaje się tu banalnie oczywisty ale niestety nie ma go.

masz rację, ale... jakby zapobiegli psuciu to czy sprzedali by następny egzemplarz ? w marketingu chodzi o to by oszukać i sprzedać, wiec jeśli możesz zrobić coś tak, by się zepsuło po gwarancji , to tak robisz, bo inaczej zbankrutujesz jak ludzie będą używać jedną rzecz 20 lat
ile osiągniesz sprzedając rzecz co podziała 3-5 lat, a ile sprzedając rzecz co podziała 50 lat ? niestety
podobnie banalne wydaje się np. włożenie gumki z żelu pochłaniającego wibracje pod lustro jak klapie, są takie żele we wkładkach sportowych butów za 700 zeta, są takie podkładki pod tokarkami, frezarkami
czemu więc nie zastosować pigułki w drogim lustrze by drganie od klapnięcia lustrem nie występowało ? a jednak ... można sprzedać statyw lub droższy stabilizowany obiektyw ;)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 07 luty 2012 - 10:00

Wyświetl postUżytkownik rev dnia 07 luty 2012 - 08:30 napisał

podobnie banalne wydaje się np. włożenie gumki z żelu pochłaniającego wibracje pod lustro jak klapie, są takie żele we wkładkach sportowych butów za 700 zeta, są takie podkładki pod tokarkami, frezarkami
czemu więc nie zastosować pigułki w drogim lustrze by drganie od klapnięcia lustrem nie występowało ? a jednak ... można sprzedać statyw lub droższy stabilizowany obiektyw ;)

bo od wlasciwego ustawienia lustra zalezy prawidlowe dzialanie AF ? :D
w kazdym z przykladow ,ktore podales minimalne odksztalenie silikonowej podkladki nie ma wiekszego znaczenia ,przestaw jednak lustro w aparacie o 1,5mm to sie dowiesz czemu niczego sie tam nie wpycha.
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

Strona 1 z 1