Nikon D7000 czy D300s - Nikon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

GreenEvil  : (23 maj 2012 - 17:37) bosz.. kto skaszanil to e36?
wercio  : (23 maj 2012 - 16:41) Mateusz1221 jadę nad jezioro, lepiej kupić ponton czy płetwy?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:36) mam obiektyw 18-105 VR takze obiektyw scohdzi na dalszy plan , ale pytam sie co lepiej :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 16:04) trochę rozrzut w tych zakupach Mateuszu :) a co Ci się bardziej przyda ?
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 16:02) narazie nie mam w planach filtra ;p
wercio  : (23 maj 2012 - 15:52) Mateusz lepiej kupić płetwy czy ponton? Co do zdjęcia, to aż prosi się o filtr polaryzacyjny
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:43) http://a4.sphotos.ak...326274954_n.jpg no postępy :) po obejrzeniu pary poradników o kadrowaniu jestem gotów na wyzwanie jakieś :D
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:42) panowie co bardziej opłacam isie kupić lampe błyskową do 600zł czy szkoło 35mm ? :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:36) i w D90 nie miałbyś różnicy w stosunku do 30mb/s :)
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) mb/s 16 GB
Mateusz1221  : (23 maj 2012 - 15:35) ja w d90 mam 45 :P
New.AgENt  : (23 maj 2012 - 15:35) Extrimy III co Grimesowi oddalem w zupełności wystarczają, ja teraz mam Sandiski UDMA 60mb/s ale przydaje się tylko do szybkich puszek i czytników :)
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:34) dzięki Grimes, wezmę tą Ultra
Grimes  : (23 maj 2012 - 11:31) Ja w D300 używam Extreem III i Ultra. Najszybszą mam Ultrę 30Mb/s ale w sumie to żadnej jeszcze nie zapchałem
kilermorderca  : (23 maj 2012 - 11:30) album ślubny
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:12) to one są też 30mb/s
Atlonos  : (23 maj 2012 - 11:11) do C7d powinnas wybrac karte o przepustowosci przynajmniej 30mb/s
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:09) zapomniałam dodać, że chodzi mi o ULTRA, mam jedynie styczność z Extremami i z nich jestem bardzo zadowolona
4kasia4  : (23 maj 2012 - 11:07) używa ktoś karty CompactFlash firmy SanDisk?? Lipnie u mnie z kasą, a muszę rezerwową sobie dokupić
Grimes  : (23 maj 2012 - 05:49) Panu niebieskiemu dziękujemy za towarzystwo ;)
misieqMP  : (23 maj 2012 - 05:45) Jezu chłopie nie dość że jesteś głupi i się tego nie wstydzisz to jeszcze strasznie nerwowy.
niebieskiptak  : (23 maj 2012 - 05:39) spier..lajcie wszyscy razem i każdy po kolei, poraża mnie w sieci nie lenistwo tylko takie przemądrzałe typy jak wy.
wercio  : (23 maj 2012 - 04:42) pewnie chodzi mu o to, żeby ktoś przyjechał do niego domu i zrobił to za niego, lenistwo i bezmyślność na sieci czasem poraża
gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

Nikon D7000 czy D300s

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177
  • SprzętNikon i duzo dodatkow

Napisano 16 styczeń 2011 - 19:21

Wyświetl postUżytkownik Wasiol dnia 16 styczeń 2011 - 18:31 napisał

Planuje gdzies na lato, moze jesien spróbować swoich sil w fotografii slubnej dlatego raczej potrzebuje cos gdzie mozna bardziej podbic iso no i d700 to juz matryca FX na czym rowniez mi bardzo zalezy, a d90siatke sobie zostawie jako drugie body. Co do szkiel to wiadomo ze tez trzeba bedzie zainwestowac bo pod FX to narazie mam tylko 50mm/1.8 ale tym pozniej bede sie martwil ;) Dzieki za odpowiedz, jak ktos jeszcze ma jakies wrażenia z użytkowania d700 chetnie poczytam.

Witanko!
Pozwol, ze doklikam kilka slow!
Do fotografii slubnej to bardzo polecam format FX!!! Nie musisz mordowac sie z lampa (niekiedy tego nie unikniesz), a co za tym idzie nie rujnujesz panujacej atmosfery...zwlaszcza w kosciele!
Podstawe juz masz ...50mm F1,8. Swietne szklo. Uwazam, ze jest to klasa "referenz" czyli najwyzsza jesli chodzi o jakosc obrazu!
Gratuluje podjecia kapitalnej decyzji :thumbsup3:

Powodzenia
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   luckat 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 222
  • LokalizacjaBielsko-Biała
  • Sprzętcanon i ostrzydełka

Napisano 16 styczeń 2011 - 20:12

Nie chcę nikogo obrażać ale od pewnego czasu zauważyłem pewną chorobę na tym forum ale również na innych, choroba ta to " gadżedziarstwo" (nie wiem czy nie uprawiam słowotwórstwa :D )Ludzie którzy mają pewną obsesję na punkcie nowych sprzętów, kupują je nagminnie nie wykorzystując ich nawet w 10 %, czytając posty różnych użytkowników zastanawiam się co się dzieje, użytkownik jeden z drugim po roku zabawy w foto i napisaniu nieraz 2000 postów, wydaje mu się że jest mistrzem fotografii i że o fotografii wie już wszystko a sprzęt który posiada zaczyna go ograniczać a w rzeczywistości pstryknął może 5000 fotek z czego 4999 jest do niczego.....Czy naprawdę myślicie że jak zmienicie sprzęt przykładowo z 40d na 5d czy d90na d700 to zdjęcia Wasze będą zaraz genialne?!Kurczę znam ludzi co robią zdjęcia na wspomnianych 40d i d90 o których się wam nie śniło jakościowo nie odbiegających od od waszych pełnych klatek ale za to w przeciwieństwie do Waszych mają temat i "duszę"
Wiem, jesteśmy amatorami, ale powiedzcie ilu z Was tak naprawdę postudiowało technikę, ilu zrobiło z prawdziwego zdarzenia sesje zdjęciową i ilu wstawało o 4 nad ranem żeby trafić na "złotą godzinę"? Może zacznijmy pierwsze od technicznej strony a potem dojdziemy do sprzętu....
Pamiętajcie to FOTOGRAF robi zdjęcia!!!
Sorry jestem na lekkiej bańce, ale musiałem to napisać B)
OMNIA PRAECLARA RARA
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177

Napisano 16 styczeń 2011 - 20:43

Wyświetl postUżytkownik luckat dnia 16 styczeń 2011 - 20:12 napisał

Nie chcę nikogo obrażać ale od pewnego czasu zauważyłem pewną chorobę na tym forum ale również na innych, choroba ta to " gadżedziarstwo" (nie wiem czy nie uprawiam słowotwórstwa :D )Ludzie którzy mają pewną obsesję na punkcie nowych sprzętów, kupują je nagminnie nie wykorzystując ich nawet w 10 %, czytając posty różnych użytkowników zastanawiam się co się dzieje, użytkownik jeden z drugim po roku zabawy w foto i napisaniu nieraz 2000 postów, wydaje mu się że jest mistrzem fotografii i że o fotografii wie już wszystko a sprzęt który posiada zaczyna go ograniczać a w rzeczywistości pstryknął może 5000 fotek z czego 4999 jest do niczego.....Czy naprawdę myślicie że jak zmienicie sprzęt przykładowo z 40d na 5d czy d90na d700 to zdjęcia Wasze będą zaraz genialne?!Kurczę znam ludzi co robią zdjęcia na wspomnianych 40d i d90 o których się wam nie śniło jakościowo nie odbiegających od od waszych pełnych klatek ale za to w przeciwieństwie do Waszych mają temat i "duszę"
Wiem, jesteśmy amatorami, ale powiedzcie ilu z Was tak naprawdę postudiowało technikę, ilu zrobiło z prawdziwego zdarzenia sesje zdjęciową i ilu wstawało o 4 nad ranem żeby trafić na "złotą godzinę"? Może zacznijmy pierwsze od technicznej strony a potem dojdziemy do sprzętu....
Pamiętajcie to FOTOGRAF robi zdjęcia!!!
Sorry jestem na lekkiej bańce, ale musiałem to napisać B)

Po pierwsze to klikasz nie na temat, a po drugie to "widac", ze jestes na bańce!!!
Proponuje walnac klina i isc do koja :rolleyes:
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Wasiol 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1689

Napisano 16 styczeń 2011 - 20:44

Sory Luckat ale nie wiem co Ci sie stalo ;o To tak samo jakbys komus zabranial zmienic sobie samochod po roku bo nie zrobil nim nawet 100tys ;o Co do pytania czy zdarzyło mi sie wstac o 4 nad ranem zeby o swicie porobic fotki to pisze ze nie raz, a tak jak napisalem chce sprobowac z fotografia slubna i dobrze miec w tym przypadku w zapasie jakis aparat bo nigdy nie wiadomo co sie moze stac, a nie widze sensu kupowania drugiej d90siatki. Kompletnie nie rozumie Twojego toku myslenia teraz no ale masz takie prawo.

PS Idac Twoim tokiem rozumowania to po co kupowac obiektywy, lampy blyskowe, statyw, ja widzialem na necie zdjecia zrobione Iphonem ktore sa zajebiste ale jakos nie mam ochoty robic zdjec telefonem pewnie przez to "gadzeciarstwo".
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5072
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 17 styczeń 2011 - 05:57

Robiłem już kilka ślubów D5000 ze szkłem 18-105 i powiem tak- nigdy wiecej. Dało sie to zrobić, ale wymagało wiele zachodu aby cokolwiek z tego wyszło. W sumie przebiegu w lustrze nie mam dużego i może nie zrobiłem wielu fantastycznych zdjęć, postów mam faktycznie sporo ale nie wynika to z tego, że uważam się za super fotografa, tylko dlatego, że znam sprzęt i znam dużo jeśli chodzi o teorię. Po prostu jako inżynier się tym interesuję i stale na ten temat czytam. Czy wymiana sprzętu w moim przypadku to gadżeciarstwo? D5000 nie ma silnika, CLS, nie synchronizuje lampy z trybem HiSpeed. Jak mam robić dobre fotki jak nie mogę zapiąć dobrych szkieł? 50 to nie problem, bo różnica w cenie międzu 1,8 a 1,4 to nie taka przepaść, ale w przypadku 85tki to już przepaść i wolę zmienić korpus na lepszy.
Co do D700 to już zupełnie inna półka, no ale pewnie to zbędny gadżet. Po co komu lepsza dynamika tonalna, lepsze użyteczne ISO, mniejsza głębia ostrości i większa szybkość reakcji na ślubie? Oczywiście to pytanie żartobliwe żeby nie było ;)
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   MarekZ 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 177

Napisano 17 styczeń 2011 - 08:19

Wyświetl postUżytkownik Grimes dnia 17 styczeń 2011 - 05:57 napisał

Robiłem już kilka ślubów D5000 ze szkłem 18-105 i powiem tak- nigdy wiecej. Dało sie to zrobić, ale wymagało wiele zachodu aby cokolwiek z tego wyszło. W sumie przebiegu w lustrze nie mam dużego i może nie zrobiłem wielu fantastycznych zdjęć, postów mam faktycznie sporo ale nie wynika to z tego, że uważam się za super fotografa, tylko dlatego, że znam sprzęt i znam dużo jeśli chodzi o teorię. Po prostu jako inżynier się tym interesuję i stale na ten temat czytam. Czy wymiana sprzętu w moim przypadku to gadżeciarstwo? D5000 nie ma silnika, CLS, nie synchronizuje lampy z trybem HiSpeed. Jak mam robić dobre fotki jak nie mogę zapiąć dobrych szkieł? 50 to nie problem, bo różnica w cenie międzu 1,8 a 1,4 to nie taka przepaść, ale w przypadku 85tki to już przepaść i wolę zmienić korpus na lepszy.
Co do D700 to już zupełnie inna półka, no ale pewnie to zbędny gadżet. Po co komu lepsza dynamika tonalna, lepsze użyteczne ISO, mniejsza głębia ostrości i większa szybkość reakcji na ślubie? Oczywiście to pytanie żartobliwe żeby nie było ;)

Klaniam sie!
Bardzo fajnie sie z Wami klika. Ciesze sie, ze mozemy podzielic sie wiadomosciami.
I wydaja mi sie, ze my nadejemy na tych saych falach jezeli mozna sie tak wyrazic!!!
Pozdrawiam
ps. troche prywatnie do Ciebie Grimes....czy mieszkasz w Chelmzy kolo Torunia????? Jezeli tak to jestesmy sasiadami i pozdrawiam klub pilkarski Legia Chelmza ;) !!!
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5072
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 17 styczeń 2011 - 08:29

Tak to ta miejscowość ;)
Kibicem nie jestem. Jakoś jestem a-sportowy hehe.
Ale co jak co- pofocić razem kiedyś możemy :)
Jakby co to mój numer gg: 458678
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   luckat 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 222

Napisano 17 styczeń 2011 - 12:56

Wyświetl postUżytkownik Wasiol dnia 16 styczeń 2011 - 20:44 napisał

Sory Luckat ale nie wiem co Ci sie stalo ;o To tak samo jakbys komus zabranial zmienic sobie samochod po roku bo nie zrobil nim nawet 100tys ;o Co do pytania czy zdarzyło mi sie wstac o 4 nad ranem zeby o swicie porobic fotki to pisze ze nie raz, a tak jak napisalem chce sprobowac z fotografia slubna i dobrze miec w tym przypadku w zapasie jakis aparat bo nigdy nie wiadomo co sie moze stac, a nie widze sensu kupowania drugiej d90siatki. Kompletnie nie rozumie Twojego toku myslenia teraz no ale masz takie prawo.

PS Idac Twoim tokiem rozumowania to po co kupowac obiektywy, lampy blyskowe, statyw, ja widzialem na necie zdjecia zrobione Iphonem ktore sa zajebiste ale jakos nie mam ochoty robic zdjec telefonem pewnie przez to "gadzeciarstwo".

Nikomu nic nie zabraniam!Jeżeli nie robiłeś wcześniej ślubów, lub tylko sporadycznie nie pomoże Ci nawet najlepszy sprzęt na świecie!
Proszę czytać ze zrozumieniem tekst, sprzęt to nie znaczy od razu super foty i tyle w temacie.pozdrawiam
ps.tak na marginesie d90 to super puszka i świetnie się sprawdza do ślubniaków.
OMNIA PRAECLARA RARA
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Wasiol 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1689

Napisano 17 styczeń 2011 - 15:20

wiem ze d90 to super puszka i zawsze ja polecam i nigdy na nia nie nazekalem ale zamiast zmienic sobie samochod wole sobie kupic nowy aparat i raczej nie powinno to nikogo interesowac, a tu tylko spytalem co uzytkownicy uwazaja o d700 a Ty sie wpierdzielasz z tym ze tak czy siak bede robil chujowe zdjecia. Nawet jakby to tez moja sprawa.
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   luckat 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 222

Napisano 17 styczeń 2011 - 16:36

Wyświetl postUżytkownik Wasiol dnia 17 styczeń 2011 - 15:20 napisał

wiem ze d90 to super puszka i zawsze ja polecam i nigdy na nia nie nazekalem ale zamiast zmienic sobie samochod wole sobie kupic nowy aparat i raczej nie powinno to nikogo interesowac, a tu tylko spytalem co uzytkownicy uwazaja o d700 a Ty sie wpierdzielasz z tym ze tak czy siak bede robil chujowe zdjecia. Nawet jakby to tez moja sprawa.

Myślisz że jak będziesz przeklinał to będziesz już dorosły, zmień język bo to tylko źle o Tobie świadczy.Nie pozdrawiam
OMNIA PRAECLARA RARA
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychun 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1159
  • SprzętPolaroid 2000FF

Napisano 17 styczeń 2011 - 16:41

Cytat

Nie pozdrawiam

Jeżeli nie oglądasz codziennie serialu "Klan" - kliknij Dołączona grafika .
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   mdre 

• Moderator
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5809
  • Lokalizacjaśląsk
  • Sprzętcanon

Napisano 17 styczeń 2011 - 17:02

myślę, że temat został wyczerpany, następnym razem polecą punkty

pzdr
nigdzie nie jest napisane, że zawsze mam rację ;P

http://www.forumphot...659#entry182659