Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Nikon D7000 czy D300s
Napisano 15 styczeń 2011 - 07:50
Poczytaj na forum Nikona. Tam jest odpowiedź na wiele pytań.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij
na dole postu :)
Napisano 15 styczeń 2011 - 08:42
Napisano 15 styczeń 2011 - 09:07
Cały problem jest związany z konstrukcją migawki szczelinowej, gdzie podczas robienia lampą bez trybu HiSpeed powstaje na dole zdjęcia winieta. Podczas robienia zdjęć studyjnych jest na to metoda. Po prostu lampy muszą być wyzwalane fotocelą i winiety nie ma. Co do trybu HiSpeed- lampy Nikona mają go na pewno od SB600 w górę, Nissiny też go maja. Innych lamp nie znam.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 15 styczeń 2011 - 16:47
Z tego co widze posiadasz D90 tak ?????
Czy moglbym Cie zapytac dlaczego zastanawiasz sie nad D7000 i D300s? Czy chodzi moze o dodatkowe body?
Moze bede mogl podzielic sie moimi doswiadczeniami!?
pozdrowionka
Napisano 15 styczeń 2011 - 16:51
w D300s to juz taki poł pro chociaż jak kupowałem D90 obiecywałem sobie ze jak już przeskok to dalej na FF ...
Napisano 15 styczeń 2011 - 19:55
D300s nie da Ci dużo więcej możliwości. Główny plus to lepszy autofocus. Jeśli zakładasz, że Cię będzie wnet stać na FX, to sobie odpuść przesiadkę na D7000/D300s.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 15 styczeń 2011 - 19:57
Napisano 15 styczeń 2011 - 21:00
Napisano 16 styczeń 2011 - 08:47
Użytkownik ludzik82r dnia 15 styczeń 2011 - 16:51 napisał
w D300s to juz taki poł pro chociaż jak kupowałem D90 obiecywałem sobie ze jak już przeskok to dalej na FF ...
Witam jeszcze raz!
Podzielam zdanie Grimes!!! D300s czy D7000 naprawde nie da Ci duzo wiecej mozliwosci. Nie bede tu wymienial zalet D300s, bo napewno juz je znasz. Jezeli natomiast chodzi o jakosc zdjec to roznice sa naprawde tak minimalne, ze ta inwestycja jest nieoplacalna. Do mojego starego D80 dokupilem D300s i troche zaluje.
Potrzbowalem drugie body ze wzgledu na imprezy sportowe i czasami na wesela, ale przyznaje, ze kupno D300s bylo bledem. Zastanawialem sie wowczas nad formatem FX i teraz wiem z cala pewnoscia, ze FX np.D700 bylo by idealnym rozwiazaniem.
Takze moim zdaniem jezeli mozna tak sie wyrazic to powinienes uzbroic sie w cierpliwosc, inwestowac w dobre szkla pod FX (jezeli koniecznie chcesz cos zmienic)i zaoszczedzic troche grosza na mala klatke(FX). Takiego kroku zalowal nie bedziesz!!!
Tak na marginesie to Ci powiem , ze ostatnio mialem jeden dzien D7000 (DX) i moglem sie nim troche pobawic. Nie zaskoczyl mnie ten aparat pod zadnym wzgledem
Pozdrawiam
Napisano 16 styczeń 2011 - 09:44
Ja mam troszkę gorszą sytuację. D5000 zaczyna mnie bardzo ograniczać. Brak śrubokręta, CLS i właśnie współpracy ze wspomnianym trybem HiSpeed lampy są po prostu upierdliwe. Poza tym brak porządnych gripów to kolejny minus. W D90 masz to wszystko.
Z racji że nieprędko pewnie się dorobię FX, to będę kupował pewnie używane D300, ale jak widzisz u mnie ma to sens.
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Napisano 16 styczeń 2011 - 10:20
Napisano 16 styczeń 2011 - 17:41
Użytkownik Wasiol dnia 16 styczeń 2011 - 10:20 napisał
Hej Wasiol
Pozwol, ze jako pierwszy odpisze Ci na Twoje pytanie.
Moze najpierw powiem, ze D700 to juz jest inny poziom i to cacko jest absolutnie doskonale
,Czy wolno zapytac co oczekujesz od tego aparatu, jakie motywy chcialbys nim uwietrznic...???
Ja np. jesienia potrzebowalem super body na imprezie sportowej. Pozyczylem D700 od przyjaciela ze zgledu na wysokie ISO. Foty mialy byc dla klubu sportowego i regionalnej gazety. Aparat spisywal sie doskonale a warosci ISO moglem wykorzystac, bez zadnych obaw o szumy do 3200!!!
Takze aparat jest super, ale nie wolno Ci zapomniec o rownie wysokiej jakosci szklach, ktore sa nieodzowne. A to powiazane jest, jak zapewne wiesz z kosztami.
Pozdrawiam
Napisano 16 styczeń 2011 - 18:31
Użytkownik MarekZ dnia 16 styczeń 2011 - 17:41 napisał
Planuje gdzies na lato, moze jesien spróbować swoich sil w fotografii slubnej dlatego raczej potrzebuje cos gdzie mozna bardziej podbic iso no i d700 to juz matryca FX na czym rowniez mi bardzo zalezy, a d90siatke sobie zostawie jako drugie body. Co do szkiel to wiadomo ze tez trzeba bedzie zainwestowac bo pod FX to narazie mam tylko 50mm/1.8 ale tym pozniej bede sie martwil