Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Canon 17-55 mm f/2.8 is czy może Canon 24-105 mm f/4.0L IS
Napisano 04 styczeń 2011 - 16:22
1. Canon 17-55 mm f/2.8 EF-S IS USM
2. Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM
W przypadku pierwszego zachęca mnie światło 2.8 a martwi zakres ogniskowych, trochę za szeroki do pleneru.
W przypadku drugiego zadowalający dla mnie jest fakt, że jest to L-ka, jej pancerna budowa na pewno mi się przyda gdyż zamierzam zajmowac się reportażem. Minus to światło 4, które może okazać się za ciemne do pomieszczeń. Posiadam lampe Canona Speedlite 430EX II, więc w jakiś sposób może to światło zrekompensować. Pytanie tylko, czy nie jest za wąski do pomieszczeń?
Posiadam lustrzankę Canona z niepełną matrycą APS-C.
Co radzicie?
Napisano 04 styczeń 2011 - 16:26
pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 04 styczeń 2011 - 16:39
Napisano 04 styczeń 2011 - 16:45
Pozdr.
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 04 styczeń 2011 - 18:04
Mialem szklo 17-55/2,8 i osobiscie uwazam , ze jest duzo lepsze od 24-105. Reportaz wprawdzie bedziesz robil pewnie z wiekszej odleglosci, ale .... nadal twierdze, ze to wystarczy. Rozwazylbym jeszcze zamiast 17-55/2,8 takie cos jak 24-70/2,8 - ale do reportazu jednal pozostalbym przy pierwszej wersji.
Sprzedalem go tylko dlatego, ze przechodzilem na FF i nie zostawilem cropa.
Testy szkla mozesz znalezc gdzies na forum, bo robiłem - naprawde ostre szkiełko, chociaz na krawedziach znajdziesz troche aberracji , dystorsje mozna skorygowac w LR (sa dane wgrane).
Poszukam linku do testow - sam zobaczysz. Zdjecia z okresu sierpien - grudzien sa wlasnie tym szkielkiem robione. Uwazam, ze lepsze niz 24-105 mm f/4.0L EF IS USM
Dodam, ze 24-70/2,8 NIE POSIADA stabilizacji IS - uwierz, nie jest potrzebna. Nie obawiaj sie.
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 04 styczeń 2011 - 20:44
Nadal mnie martwi jednak ogniskowa 24 w przypadku niepełnej matrycy, czy aby nie będzie już zbyt wąsko... W każdym razie mam temat do przemyślenia i jak narazie widzę, że obstawiacie jaśniejszy obiektyw z szerszym kątem
Napisano 04 styczeń 2011 - 21:06
A 17-55 ma IS - 24-70 nie ma. Zreszta te, co wymieniles na wstepie oba maja Image Stabilization (IS)
Reasumujac - wybralbym jasniejszy 17-55/2,8 IS USM
Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
Napisano 05 styczeń 2011 - 09:34
Napisano 05 styczeń 2011 - 15:27
Nie ukrywam, że wolałbym EF niż EF-S, ze względu na przesiadkę w przyszłości na FF...
@Miserato: dzięki za podpowiedź odnośnie Sigmy, faktycznie ciekawa propozycja
Ps. wiem, strasznie marudzę, ale zależy mi na przemyślanym zakupie
Napisano 05 styczeń 2011 - 15:47
Pozdr.
Lamer...
Napisano 05 styczeń 2011 - 16:09
A w plenerze chyba, ze wieczorem na widoczek bedziesz uzywal IS. Tez mi sie kiedys tak wydawalo. Z czasem doszedlem do tego, ze IS to sprawa marginalna , bo w sumie nie uzywalem w 17-55 i dlatego nie żalowałem zamiany na 24-70 przy zakupie FF. Nie robią nawet.
Napisano 05 styczeń 2011 - 16:13
Napisano 05 styczeń 2011 - 16:27
Napisano 05 styczeń 2011 - 17:00