Gdzie się było, tam się pstrykneło :D - Krajobrazy - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

Gdzie się było, tam się pstrykneło :D

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   TrybeX 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 558
  • LokalizacjaWrocław
  • SprzętD90 z kitem i 50mm

Napisano 21 kwiecień 2011 - 19:42

takie pocztówkowa panorama w dwóch wersjach.
7.Dołączona grafika
7a.Dołączona grafika

i bonusik :P. Zdjęcia z przed roku przypadkowo znalezione i dzisiaj złączone. Ładna pogoda, bezchmurne niebo i nagle nadciąga z wielką prędkością taka wielka okrągła chmura (wyglądała jak ta od statków z dnia niepodległości :D). Przykryła całą okolice głębokim cieniem i rozpoczął się kilkuminutowy mini huragan. Masakra;P po 5 minutach ostrej zadymy znowu piękna bezchmurna pogoda.
Dołączona grafika
Nie jestem Ateistą - Wierzę w HEAVY METAL \m/^^\m/
Blog i Portfolio
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   guti 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 573
  • SprzętDruh i kilku następców.

Napisano 21 kwiecień 2011 - 21:11

2. ciekawa i błyskawica (z wyłączeniem tej ramki), a na ostatnim, no cóż niebo wymiata, ale dół nieciekawy.
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   rev 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3631
  • SprzętCanon

Napisano 22 kwiecień 2011 - 10:39

błyskawice trudno ułapać za to szacun
ale 1,2,3 - ten filtr połówkowy bardziej zaszkodził niż pomógł, bo czubki gór zaciemniło
ja bym raczej sugerował użyć narzędzia maska i obrysować sam kontur ewentualnie wydzielić kolor nieba i ściemnić składową niebieską zamiast filtra (to by te czubki gór nie były tak zaciemnione)
widać linię filtra i widać w jednym miejscu przejaśnione niebo
sugeruje narzędzie "maska" (nazwa z Corela , nie wiem jak w PSp to się nazywa może "zaznaczenie" "lasso" czy coś w tym stylu )
w LR też jest opcja maski o ile pamiętam (wtedy w RAW można obniżyć ekspozycję na wybrany obszar)
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   TrybeX 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 558
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 22 kwiecień 2011 - 12:55

Filtru nie mam, niebo było wyciągane oczywiście na warstwach i maskach. Jak widać przesadziłem szczególnie na 2. Cień na górach był bardzo delikatny i razem z chmurami za bardzo go wyciągnąłem, teraz wiem, że to minus. Wtedy wydawało mi się gites.
Aaa i jeszcze napiszę co do kadrowania w pionie (przegapiłem komentarz) - prawie zawsze tak kadruję, ale wtedy jeszcze nie znałem pewnego magicznego wypełnienia przestrzeni w photoshopie przez co kadr w pionie zmniejszał się sporo. W cs5 jest tak opcja wypełnij uwzględniając zawartość - rewelacja. Program wszelkie ubytki w obrazie sam wypełnia przez co kadr nie zmniejsza się i nie trzeba go cropować.

A jeżeli chodzi o błyskawice, to jeżeli aparat posiada możliwość ustawienia migawki na bulb (tak u mnie się nazywa - naświetlanie do czasu spuszczenia palca ze spustu ) to nie ma problemu z piorunem. Statyw, cel w niebo, palec na spust i trzymanie do czasu błysku. W przeciwnym razie można to obejść nastawiając naświetlanie na 10-20 sekund i po błysku delikatnie założyć dekielek (czy cokolwiek innego, co nie dopuści światła). Efekt powinien być ten sam.

Dzięki za komentarze:)
Blog i Portfolio
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   TrybeX 

• Gaduła
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 558
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 12 październik 2011 - 15:06

8.Dołączona grafika

9.Dołączona grafika

10.Dołączona grafika
Blog i Portfolio
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Miserato 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 1366
  • LokalizacjaFrankfurt a/M
  • SprzętCanon 50D

Napisano 12 październik 2011 - 15:50

7-10 maja moim zdaniem ten sam problem. ladne miejsca, ciekawe kadry, bez rewelacji ale porzadne zdjecia natury. niestety obrobka moim zdaniem lezy. nie ma atmosfery tylko palace w oczy, jaskrawe kolory. podejrzewam, pora o ktorej robiles zdjecia tez nie byla optymalna, ale moim zdaniem to obrobka zabila te zdjecia. jesli masz jeszcze RAWy, moze warto sprobowac inaczej...
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   e.m. 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3059
  • Sprzęta77:a550;KM 11-18;CZ 16-80;MAF 70-210 F4; SAM 35/1.8; SAL 50 /1.4;MAF 135/2.8;HVL 42;M 3600

Napisano 12 październik 2011 - 17:34

8- nie wiadomo na czym skupic uwage, troche lasu, troche omszalych kamieni,troche wody a w sumie nie wadomo na czym zawiesic oko
9-niebo dramat, jak domalowywane
10-kadrowo nie bardzo jakos mi podchodzi, z jednej strony obcieta droga, z drugiej drzewo.niebo zdecydowanie lepiej niz w 9 ,wydaje mi sie jednak przeostrzone.
zdjecia rozne zebrane; Cheddar ;Korfu ;Salisbury; Wells; Devon ;RAF Museum ;Hestercombe Garden;Costa Brava;Glastonbury Abbey; Algarve; moto-legendy
podczas ogladania moich zdjec wlacz ciemna szate graficzna ! (u dolu strony)
0

• (3 stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3