Obiektywy do d700, d7000 - Nikon - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

Obiektywy do d700, d7000 przejście z d60 na d700 lub d7000

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   danielszczepan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 29 grudzień 2010 - 10:31

Witam. Od kilku lat fotografuję śluby, używam do tego d60, stałki nikona 50mm 1,8 falcona 85 1,4 nikona 24mm 1,8 i samyanga 8mm fish 3,5, czasem zakładam kity żeby się pobawić i oczywiście lampa nissin di622 bo na tej najlepiej mi się pracuje. Przy fotografii postanowiłem się dobrze bawić więc w ogóle nie znam się na tych wszystkich teoretycznych liczbach, przysłonach, długościach itd, fotografuję intuicyjnie i niezle to wychodzi(jak twierdzą klienci), ale od pewnego czasu nie zdjęcia są ważne ale czym się je robi. Stąd moje pytanie. Czy obiektywy i lampa której używam będą działać z d700 lub d7000-tylko te dwa biorę pod uwagę, chyba że ktoś przekona mnie do czegoś innego. Proszę o pomoc i wyrozumiałość-pierwszy raz na tym forum, pierwszy post, na innych forach że tak powiem zostałem wyśmiany, w Was ostatnia nadzieja. Z góry dziękuje za pomoc.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ongzng 

• Nikoniarz
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 3388
  • LokalizacjaPrzysucha
  • SprzętAK 47

Napisano 29 grudzień 2010 - 10:43

Wyświetl postUżytkownik danielszczepan dnia 29 grudzień 2010 - 10:31 napisał

Przy fotografii postanowiłem się dobrze bawić więc w ogóle nie znam się na tych wszystkich teoretycznych liczbach, przysłonach, długościach itd, fotografuję intuicyjnie i niezle to wychodzi(jak twierdzą klienci)

Można powiedzieć, że igrasz z ogniem :P

Wyświetl postUżytkownik danielszczepan dnia 29 grudzień 2010 - 10:31 napisał

Czy obiektywy i lampa której używam będą działać z d700 lub d7000

Jeśli lampa ma mocowanie do Nikona ta tak, z obiektywem to samo :)
D90 | Nikkor 50mm f1.8D | Tamron 28-75mm f2.8 | Nikkor 18-105mm f3.5-5.6G| Pentacon 50mm f1.8 | Helios 58mm f2 | Revuenon 135mm f2.8 | Nissin Di622 | YN-640II | pierścienie pośrednie i inne duperele. ;)

http://www.facebook.com/bmatynia

http://bmat.500px.com/

http://www.maxmodels.pl/ongzng.html
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   damianroy 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 741
  • LokalizacjaPodbeskidzie

Napisano 29 grudzień 2010 - 10:45

do d700 na pewno będą pasowały wszystkie poza tym samyangiem 8 mm bo to jest szkło pod cropa ............... w kwestii wyśmiania no cóż nie posiadasz sprzętu za min 20 tyś a wedle pro fotografów ślubnych nie da się zrobić ślubu sprzętem który posiadasz :)

następna kwestia hmmm jak nie znasz się na wielkościach jakie wymieniasz to jak fotografujesz , intuicja nie ma tu nic do rzeczy i to jest śmieszne :) bo słabym sprzętem można robić dobre foty ale właśnie trzeba mieć wiedzę , znać się na tych jak piszesz wielkościach :)

Z drugiej strony jeśli chcesz tym zajmować się zawodowo to dobry sprzęt jest potrzebny ze względu na swoją wygodę i spokój , bo on zapewnia niezawodność , poszerza możliwości............. ale ja się nie znam bo nie jestem fotografem ślubnym ale jest tutaj kilku ......
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   danielszczepan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 29 grudzień 2010 - 10:59

Może żle się wyraziłem z tym brakiem wiedzy, tzn wiem jak ustawić swój amatorski sprzęt żeby zdjęcie było po mojej myśli, nie to że automat włączony i zrobione, bo tak to się nie da, poprostu nie mam pamięci, żeby o tym pisać i mówić
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Michael 

• Większy debiutant
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 277
  • LokalizacjaWrocław
  • SprzętN D700

Napisano 29 grudzień 2010 - 12:06

Te dwa body to trochę jednak inna klasa i inna praca. d700 to pełna klatka- niesamowite iso do użytku. Ja osobiście nie zastanawiałbym się nad d7000 mając taką gotówkę.
CO JA PACZE?!
D700; Z 16 2.8 ; N 50 1.8G; N 85 1.8 ; M 50 AF-1
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   danielszczepan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 29 grudzień 2010 - 12:13

No tu Ci muszę przyznać rację, porównania nie ma, ale jednak to trzy tysiące rożnicy jakby nie liczył. Nie byłem pewny tylko czy szkła i lampa będą pracowały z D700
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   poul11 

• Pisacz nałogowy :)
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1117
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 29 grudzień 2010 - 12:33

UUU, przesiadka z d60 na d700 to jak z tupolewa do promu kosmicznego. Pozazdrościć :-).
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   FRESCO 

• Dyskutant
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 875
  • LokalizacjaDolnośląskie
  • SprzętNikon D700

Napisano 29 grudzień 2010 - 18:36

Witaj, ja może nie chciał bym się wyśmiewać, ale D60 trzaskasz śluby od kilku lat ?
Taka uwaga przy okazji - nie ma Nikkora 24/1,8 - może masz na myśli Sigmę 24/1,8 lub Nikkora 24/2,8
Jeśli chodzi o Twoją dotychczasową jakość, to współczuję klientom, ale dobrze że chcesz się przesiąść na coś mocniejszego
Zdecydowanie D700, aczkolwiek to od optyki w dużej mierze zależy jakość obrazu.
Ślubna to reportaż i nie wyobrażam sobie jak pracujesz 2 manualnymi szkłami przy ważnych momentach - mi by się flaki ze stresu przewracały :)
D700, D700, N14-24/2,8 , N35/1,8G , N35/2D , N50/1,4G , N60/2,8G Micro, N85/1,4D , 2x SB-800
www.fotografomat.pl
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   danielszczepan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 29 grudzień 2010 - 18:58

faktycznie bład 2,8 nie 1.8 a co do manualnych to kiedyś robili tylko takimi i dawali radę :rolleyes: da się przezwyczaić a stres to nie jest najlepszy pomocnik
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   danielszczepan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 29 grudzień 2010 - 19:01

W każdym bądź razie dziękuje wszystkim za pomoc i za wyrozumiałość, chociaż tu jakaś pomoc bo na wszystkich innych forach to najlepsze co przeczytałem o sobie to to żebym się jakąś uprawą zajął :rolleyes:
Pozdrawiam i dziękuje
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Grimes 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 5063
  • LokalizacjaChełmża
  • SprzętNikon & Canon

Napisano 29 grudzień 2010 - 19:06

Spoko. Ja na razie ślubniaki cykam D5000 i 18-105 hehe. Na czymś trza się nauczyć. Nie jest łatwo, ale najgorzej nie wychodzi ;)
Może to jej urok. Może to Photoshop :P
Zdjęcia ślubne Toruń
Zobacz fotoblog
Ja też chcę pare plusików do lansu, więc jak pomogłem, wciśnij Dołączona grafika na dole postu :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   FRESCO 

• Dyskutant
  • Grupa Zwycięzcy
  • Postów 875
  • LokalizacjaDolnośląskie
  • SprzętNikon D700

Napisano 29 grudzień 2010 - 19:30

to, że kiedyś dawali radę manualami nie oznacza, że należy to kontynuować
chciał bym zauważyć że kiedyś się uprawiało nieco bardziej statyczną i sztampową fotografię - trzeba iść z duchem czasu
D700, D700, N14-24/2,8 , N35/1,8G , N35/2D , N50/1,4G , N60/2,8G Micro, N85/1,4D , 2x SB-800
www.fotografomat.pl
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   danielszczepan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 10

Napisano 30 grudzień 2010 - 09:49

Pewnie że trzeba iść z duchem czasu, trzeba inwestować, trzeba się uczyć, tyle tylko że większość z nas zapomniała już jaką przyjemność daje odrobina wysiłku nad dobrym zdjęciem, bo i po co, mamy w ręce sprzęt który myśli za nas, obiektyw który za nas wyostrzy i wystabilizuje elegancko, a nawet jak nie da rady to się wrzuca wszystko w program i gotowe.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Marcolini 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6321
  • LokalizacjaKatowice
  • SprzętCanon / Nikon

Napisano 30 grudzień 2010 - 10:05

Mimo wszystko to nie tak do konca (na szczescie) ale automatyka znacznie ulatwia. Wszystko zalezy, po co robimy zdjecia. Jednak uwazam, ze jezeli ktos nie umie prowadzic samochodu, TCS czy ASP nie zastapia myslenia .
"Przestań robić zdjęcia, zacznij tworzyć fotografię"

Jeżeli zdjęcie jest nieudane, to pewnie nie podeszło się wystarczająco blisko - Robert Capy
0

• (2 stron)
  • +
  • 1
  • 2