Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|
Początkujący z Kodakiem w dłoni.
Napisano 25 grudzień 2010 - 21:04
1. Czy to był dobry wybór?
2. Makro. Otóż, o ile moja komórka, którą dotychczas używałem do robienia zdjęć zamiast analogowego aparatu - Sony Ericsson K800i radzi sobie bez większego problemu ze zdjęciami makro - na przykład zdjęcie jakiegokolwiek tekstu, z bliska, to już aparat Kodak C183 ma maluśkie problemy. Krótko mówiąc, obraz jest nieostry a ja nie potrafię dostroić urządzenia.
3. Jestem użytkownikiem, który lubi wszystko sam ustawiać - jak to było przy korzystaniu z k800i - telefon posiada zmodyfikowane oprogramowanie aparatu, przez co mogę dosłownie wszystko samemu ustawiać, co mnie się tylko podoba - zaczynając od czułości ISO poprzez manualną ostrość aż do czasu naświetlania. Jakie ustawienia, do jakich warunków najlepiej zastosować? Kiedy ustawić ISO na 64, a kiedy ustawić na 1000? Czym się różnią następujące elementy:
Strefa ustawiania - Centralny, Wielostrefowy, priorytet twarzy;
Tryb AF - wskazać różnicę pomiędzy Ciągłym a jednorazowym autofocusem.
.. I tak dalej.
Napisano 25 grudzień 2010 - 21:07
Użytkownik Pavao dnia 25 grudzień 2010 - 21:04 napisał
1. Czy to był dobry wybór?...
Trzeba było o to zapytać przed zakupem
pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 25 grudzień 2010 - 21:08
Napisano 25 grudzień 2010 - 21:14
Użytkownik misza dnia 25 grudzień 2010 - 21:08 napisał
Instrukcja jest, o ile można to instrukcją nazwać. Jest pokazane, który klawisz od czego jest i tyle, nic więcej. Zresztą, ja wolę skorzystać z porad kogoś, kto się na tym zna i ma jakieś konkretne doświadczenie.
Co do pieniędzy, inaczej sformułuję pytanie. Czy mając koło 300 złotych kupilibyście ten model aparatu, czy raczej coś innego?
Napisano 25 grudzień 2010 - 21:17
Pozdr.
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony
Napisano 28 grudzień 2010 - 07:58
Co do trybu ustawiania makro to w opisie aparatu jest podane, że możesz ustawiać ostrość (w domyśle) od 10 cm do (chyba 70cm) i w drugim położeniu zoomu od 35 cm do 70 cm. Spróbuj pokombinować w położeniu T/W! Powinno być OK. ISO określa nam czułość aparatu na światło. Jeśli liczba ISO jest niska to aparat jest mało czuły i trzeba dobrego oświetlenia aby zdjęcie było prawidłowo naświetlone (nie za ciemne). Można wprawdzie wydłużyć czas naświetlania i efekt będzie podobny ale jeśli obiekt jest nieruchomy. Przy zbyt długim czasie naświetlania i przy poruszającym się obiekcie lub przy drgnięciu ręki, obraz będzie poruszony czyli zamazany (zasmużony). Podniesienie czułości pozwoli na prawidłowe zdjęcie ale wraz ze wzrostem liczby ISO będą wzrastać szumy czyli nieładna struktura ziarnista zdjęcia. Podsumowując - wysokie ISO w trudnych warunkach oświetleniowych gdy nie możemy użyć lampy lub jej zakres jest zbyt mały. W każdym innym przypadku stosujemy czułość w zakresie ok. 100 do 200 ISO. Możesz sobie wypróbować i zdecydować do jakiej wartości czułości zdjęcia są dla Ciebie akceptowalne.
Centralna strefa ustawiania (ostrości) to tak jak z logiki wynika, aparat ustawia nam ostrość na ten przedmiot (obiekt) który znajduje się w samym środku kadru. To samo dotyczy pomiaru światła. Z priorytetem twarzy to pewnie ustawia na twarz. Wielostrefowy to pośrednie ustawienia tak aby było w kilku punktach ostro i prawidłowo naświetlone ale nic za darmo. Trzeba to okupić albo większym oświetleniem albo możliwością powstania poruszeń, lub koniecznością stosowania wyższego ISO.
O tym wszystkim była mowa na tym "Forum" i zachęcam do przejrzenia i poczytania a spraw trudnych będzie mniej!