Początkujący z Kodakiem w dłoni. - Fotografia Cyfrowa - Fotografia, forum fotograficzne

Skocz do zawartości

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

gnysiu  : (22 maj 2012 - 22:10) O co Ci niebieski chodzi? Sztywnym przecież nie da rady :)
Babeczka  : (22 maj 2012 - 21:56) okres masz niebieskiptaku czy jak ?
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 21:24) po prostu z takimi głupkowatymi uwagami pal gumę
Marcolini  : (22 maj 2012 - 14:08) A instrukcje juz czytales ? Czy szukasz innego kabelka niz fabryka dala ???
niebieskiptak  : (22 maj 2012 - 12:55) po prawej stronie ekranu , nieco niżej jest rubryka "Pomagają" i wyszczególniony jest tam m.in. Marcolini. Tak więc dziekuję :rolleyes: za pomoc. Pomogłeś
Marcolini  : (22 maj 2012 - 10:04) elastycznym :)
Rozszerz pole shoutboxa

Strona 1 z 1

Początkujący z Kodakiem w dłoni.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   derLogan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • LokalizacjaLeslau
  • SprzętKodak c183

Napisano 25 grudzień 2010 - 21:04

Więc tak, nabyłem Kodak C183. I od razu, pojawia się kilka pytań:

1. Czy to był dobry wybór?
2. Makro. Otóż, o ile moja komórka, którą dotychczas używałem do robienia zdjęć zamiast analogowego aparatu - Sony Ericsson K800i radzi sobie bez większego problemu ze zdjęciami makro - na przykład zdjęcie jakiegokolwiek tekstu, z bliska, to już aparat Kodak C183 ma maluśkie problemy. Krótko mówiąc, obraz jest nieostry a ja nie potrafię dostroić urządzenia.
3. Jestem użytkownikiem, który lubi wszystko sam ustawiać - jak to było przy korzystaniu z k800i - telefon posiada zmodyfikowane oprogramowanie aparatu, przez co mogę dosłownie wszystko samemu ustawiać, co mnie się tylko podoba - zaczynając od czułości ISO poprzez manualną ostrość aż do czasu naświetlania. Jakie ustawienia, do jakich warunków najlepiej zastosować? Kiedy ustawić ISO na 64, a kiedy ustawić na 1000? Czym się różnią następujące elementy:
Strefa ustawiania - Centralny, Wielostrefowy, priorytet twarzy;
Tryb AF - wskazać różnicę pomiędzy Ciągłym a jednorazowym autofocusem.
.. I tak dalej.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 25 grudzień 2010 - 21:07

Wyświetl postUżytkownik Pavao dnia 25 grudzień 2010 - 21:04 napisał

Więc tak, nabyłem Kodak C183. I od razu, pojawia się kilka pytań:

1. Czy to był dobry wybór?...

Trzeba było o to zapytać przed zakupem ;)

pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   misza 

• Stały bywalec
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 679
  • LokalizacjaJelenia Góra

Napisano 25 grudzień 2010 - 21:08

To były twoje pieniądze, nie nasze, więc nie nam sądzić, czy to był dobry wybór. Nie masz do niego instrukcji ? Tam powinieneś mieć wszystko opisane, jeśli nie, to coś naskrobiemy :D
Pomogłem ? Kliknij Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   derLogan 

• Nijaki
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • LokalizacjaLeslau
  • SprzętKodak c183

Napisano 25 grudzień 2010 - 21:14

Wyświetl postUżytkownik misza dnia 25 grudzień 2010 - 21:08 napisał

To były twoje pieniądze, nie nasze, więc nie nam sądzić, czy to był dobry wybór. Nie masz do niego instrukcji ? Tam powinieneś mieć wszystko opisane, jeśli nie, to coś naskrobiemy :D

Instrukcja jest, o ile można to instrukcją nazwać. Jest pokazane, który klawisz od czego jest i tyle, nic więcej. Zresztą, ja wolę skorzystać z porad kogoś, kto się na tym zna i ma jakieś konkretne doświadczenie.

Co do pieniędzy, inaczej sformułuję pytanie. Czy mając koło 300 złotych kupilibyście ten model aparatu, czy raczej coś innego?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   barman_pl 

• Straż Nocna
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7177
  • LokalizacjaBrzeziny, Łódź
  • SprzętCanonowo

Napisano 25 grudzień 2010 - 21:17

Za 300zł każdy aparat jakościowo jest podobny, więc to nie ma większego znaczenia co kupisz ;)

Pozdr.
http://www.michaldawidowicz.com
http://www.blog.michaldawidowicz.com
Lamer...
Jeśli pomogłem, wciśnij czerwone pole i odejmij mi punkt... Dziękuję ;)... Jeśli nie pomogłem również proszę o czerwony Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Preskaler 

• Aż Admin Go Lubi
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7051
  • LokalizacjaKrosno
  • SprzętC40D, P-six, Praktica PLC2, Zenit TTL, Start 66, Liubitiel 166B itd.

Napisano 28 grudzień 2010 - 07:58

Może nieco późno odpowiadam ale świętowałem trochę inaczej (nie przy kompie).;)
Co do trybu ustawiania makro to w opisie aparatu jest podane, że możesz ustawiać ostrość (w domyśle) od 10 cm do (chyba 70cm) i w drugim położeniu zoomu od 35 cm do 70 cm. Spróbuj pokombinować w położeniu T/W! Powinno być OK. ISO określa nam czułość aparatu na światło. Jeśli liczba ISO jest niska to aparat jest mało czuły i trzeba dobrego oświetlenia aby zdjęcie było prawidłowo naświetlone (nie za ciemne). Można wprawdzie wydłużyć czas naświetlania i efekt będzie podobny ale jeśli obiekt jest nieruchomy. Przy zbyt długim czasie naświetlania i przy poruszającym się obiekcie lub przy drgnięciu ręki, obraz będzie poruszony czyli zamazany (zasmużony). Podniesienie czułości pozwoli na prawidłowe zdjęcie ale wraz ze wzrostem liczby ISO będą wzrastać szumy czyli nieładna struktura ziarnista zdjęcia. Podsumowując - wysokie ISO w trudnych warunkach oświetleniowych gdy nie możemy użyć lampy lub jej zakres jest zbyt mały. W każdym innym przypadku stosujemy czułość w zakresie ok. 100 do 200 ISO. Możesz sobie wypróbować i zdecydować do jakiej wartości czułości zdjęcia są dla Ciebie akceptowalne.
Centralna strefa ustawiania (ostrości) to tak jak z logiki wynika, aparat ustawia nam ostrość na ten przedmiot (obiekt) który znajduje się w samym środku kadru. To samo dotyczy pomiaru światła. Z priorytetem twarzy to pewnie ustawia na twarz. Wielostrefowy to pośrednie ustawienia tak aby było w kilku punktach ostro i prawidłowo naświetlone ale nic za darmo. Trzeba to okupić albo większym oświetleniem albo możliwością powstania poruszeń, lub koniecznością stosowania wyższego ISO.
O tym wszystkim była mowa na tym "Forum" i zachęcam do przejrzenia i poczytania a spraw trudnych będzie mniej!:)
0

Strona 1 z 1